Skip to main content.
09/03/2005

Βασικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη

"Με τη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, τουλάχιστον 2ετή λιτότητα και προσάρμοσε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις "στα πλαίσια του εφικτού". Είναι βέβαιο ότι με όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός για την οικονομική πολιτική, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό εγκαινιάζει μια μεγάλη περίοδο κοινωνικών συγκρούσεων".

Για την ανεργία

"... Η Θεσσαλονίκη αντί για "κέντρο" και "πρωτεύουσα" των Βαλκανίων γίνεται κέντρο και πρωτεύουσα της ανεργίας. Οι περιφέρειες της Μακεδονίας καταγράφουν ποσοστά ανεργίας, πολύ υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου. Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η ανεργία έφτασε το 11,6% το 2004, ενώ 10,7 το 2003. Η πραγματική ανεργία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η ανεργία των γυναικών έφθασε το 18%. Σημαντικοί παραγωγικοί κλάδοι διέρχονται βαθιά κρίση. Εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή κλείνουν ή μετεγκαθίστανται και χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός εργασίας. Η έλλειψη κλαδικών πολιτικών και έργων υποδομής, η μη ένταξη της περιοχής σε ευνοϊκότερη ζώνη κινήτρων, η μαζική μεταφορά επιχειρήσεων δημιουργεί προϋποθέσεις ακόμα μεγαλύτερης ανεργίας.

Σήμερα η ανεργία και η απειλή της ανεργίας, χρησιμοποιούνται για να φύγουν από τη μέση τα συνδικάτα, να διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις, να παραβιάζονται νόμοι, να μειώνονται οι μισθοί, να φιμώνονται οι εργαζόμενοι...

Για την "απελευθέρωση" του εμπορίου

"Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, στην προοπτική της κατάργησης κάθε περιορισμού για τους εργαζόμενους σημαίνει μεγάλη επιδείνωση του ωραρίου. Για τους μικρούς και μεσαίους καταστηματάρχες είναι " ο θάνατος του εμπορίου", όπως θα έλεγε και ο ʼρθρουρ Μίλλερ. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται "πότε" θα ψωνίσουν, αλλά "πόσα" θα ψωνίζουν με την ακρίβεια να μειώνει συνεχώς της αγοραστική τους δύναμη".

Για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις

".. Η κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις επιχειρεί να ανοίξει τα θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Η χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού ήταν αποκαλυπτική. Με πιλότους τις Τράπεζες και την πρόωρη συνταξιοδότηση του ΟΤΕ επιχειρεί να περικόψει συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, να απαλλάξει τις Τράπεζες από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και να φορτώσουν τα βάση στο δημόσιο και κυρίως στο ΙΚΑ. Η περίπτωση του ΟΤΕ θέλουν να χρησιμεύσει σαν πρότυπο για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε όλες τις ΔΕΚΟ. Αυτοί οι σχεδιασμοί βρίσκουν την ουσιαστική συναίνεση και του ΠΑΣΟΚ....".

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

"....Χθες ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προώθηση μιας νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων. Αναφέρθηκε στην πλήρη αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Ταχ. Ταμιευτηρίου, στην απελευθέρωση του δημοσίου από την υποχρέωση διατήρησης του 51% σε ορισμένες ΔΕΚΟ και άλλα. Θα εκποιηθούν μέχρι και τα "μαχαιροπήρουνα" του δημόσιου τομέα και όχι μόνο τα "ασημικά" που έλεγε παλιότερα ειρωνικά ο κ. Αλογοσκούφης. Θα εκποιηθούν κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, δημόσιας αγαθά, δάση, παραλίες κ.λ.π.

Εμείς έχουμε μέτωπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Θέλουμε την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, με διαφάνεια στη λειτουργία του, που θα είναι αποδοτικός και θα προσφέρει καλές και φθηνές υπηρεσίες...".

Για την Εκκλησία

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από την Βουλή και στην Πρόεδρό της θα έπρεπε να ορκίζεται. Αυτό εξάλλου επιτάσσει και η Ευαγγελική ρήση "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ"... Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που γίνεται ανάλογη κίνηση στη Βουλή. Το 1974 ο Τάσος Μήνης, αξιωματικός της αεροπορίας, μάρτυρας του αντιδικτατορικού αγώνα, Βουλευτής τότε της "ΕΔΗΚ-Νέες Δυνάμεις" αρνήθηκε να δώσει όρκο στον τότε αρχιεπίσκοπο και ορκίστηκε την επόμενη μέρα, μόνος του, με την παρουσία ενός διάκου..".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού