Skip to main content.
31/03/2005

Ομιλία του Αλ.Αλαβάνου κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου "Ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου...

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη για τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση για ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να γίνει αύριο, που είναι Πρωταπριλιά, οπότε οι πολίτες θα αντιμετώπιζαν με μεγαλύτερη κατανόηση πολλά που ακούστηκαν και ακούγονται εδώ μέσα. Ήμουνα πάνω από 20 χρόνια στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αντιμετωπίστηκαν θέματα οξύτατων πολιτικών διαφορών, δύσκολα έφθανε η συζήτηση σε τέτοιο επίπεδο. Ιδιαίτερα, επειδή πιστεύω ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ευθύνες, και μάλλον αντί να κάνουν επιθέσεις πρέπει να δίνουν εξηγήσεις γι’ αυτά που έγιναν στο θέμα των συμβασιούχων.

Σχετικά με τις κριτικές του ΠΑΣΟΚ για τον βασικό μέτοχο και την Οδηγία:

Δεν έχω απαίτηση να με σεβαστείτε ως πρόσωπο, ζητώ όμως από σας, κ. Βενιζέλε, που είστε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και από τον κ. Παπαϊωάννου που είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σήμερα, να σεβαστούν τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σας παρακαλώ πολύ. Και ξαναλέω ότι ειδικά σ’ αυτό το θέμα, όπου η δικιά σας κυβέρνηση νομοθέτησε. Είχαμε το Διάταγμα Ρέππα, διάταγμα το οποίο μπορεί να μπει στο Μουσείο Γκίνες, διότι είναι ένα διάταγμα για τους συμβασιούχους και δεν υπάρχει ένα όνομα συμβασιούχου του οποίου η σύμβαση από ορισμένου χρόνου να μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου με βάση το Διάταγμα Ρέππα. Επομένως μια μεγαλύτερη σεμνότητα εδώ πέρα. Να δώσετε εξηγήσεις, αντί να κάνετε τους εισαγγελείς και τους επικριτές κ. Παπαϊωάννου. Μου λέτε εμένα για το θέμα του Βασικού Μετόχου και του Συντάγματος.

Είμαστε η Ευρωπαϊκή Αριστερά μαζί με τους Ιταλούς Σοσιαλδημοκράτες, όταν δίναμε τη μεγάλη μάχη, τα ζητήματα της ενημέρωσης να εξαιρεθούν από τους κανόνες του Ανταγωνισμού, γύρω από τα θέματα Μπερλουσκόνι, μέσα στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Είμαστε μαζί με το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όταν δίναμε τη μάχη για την εξαίρεση στα ζητήματα Πολιτισμού, Ενημέρωσης, Παιδείας και στις Συμφωνίες μέσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στην Κοινοτική Νομοθεσία, από τους Κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού. Το ότι δεν είμαστε εδώ με τους Έλληνες σοσιαλδημοκράτες με το ΠΑΣΟΚ μαζί σ’ αυτόν τον τομέα, όπου υπήρξαμε μαζί με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς, δεν είναι δική μας ευθύνη. Εμείς θα σας καλωσορίσουμε όταν θα ‘ρθετε, όπως καλωσορίζουμε την τοποθέτησή σας υπέρ της Οδηγίας 70/1999, την καλωσορίζουμε. Δώσαμε τεράστια μάχη, όταν ήσασταν εσείς κυβέρνηση για να εφαρμοστεί αυτή η Οδηγία. Και στη Βουλή εδώ, και στους δρόμους και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κι είχαμε φθάσει στο σημείο η σημερινή βουλευτής σας και στέλεχος του κόμματος η κα Διαμαντοπούλου, ως επίτροπος της Ε.Ε., κάτω από τις παρεμβάσεις του Συνασπισμού, να εκκινεί την διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στην Κυβέρνηση Σημίτη. Πώς μιλάτε, λοιπόν, έτσι; Πώς το κάνετε εδώ οχλαγωγία, αντί να πείτε ναι το είδαμε αλλιώς, προχωρούμε αλλιώς. Μην προκαλείτε, τουλάχιστον σ’ αυτά τα ζητήματα. Υπάρχει μία ιστορία. Εμείς ξέρουμε ότι είμαστε μικρό κόμμα. Λαχανιάσαμε για να μπούμε στη Βουλή. Το διαπιστώσαμε και τώρα ξανά, στη σειρά των ομιλητών. Είμαστε ένα μικρό κόμμα. Έχουμε έξι βουλευτές. Στο ότι βάλατε όλα τα θέματα τα Προ Ημερησίας Διατάξεως, πριν μιλήσει ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το παρατηρήσαμε κι αυτό.

Σχετικά με την πολιτική της Ν.Δ. για τους συμβασιούχους:

Κάναμε όμως μια μεγάλη δουλειά σ’ αυτόν τον τομέα. Κάναμε μια μεγάλη δουλειά μόνοι μας. Ρωτήστε τους συμβασιούχους που είναι απέξω. Διότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τίποτα δεν δέχονταν, παρά μόνο να προχωρήσει σ’ έναν δρόμο παραβίασης της Οδηγίας. Το κόμμα της Ν.Δ. την τελευταία στιγμή, πριν τις εκλογές, άλλαξε λεκτικά τις θέσεις του πάνω σε αυτό το ζήτημα. Το Κ.Κ.Ε., με μια φιλοσοφία που ανέπτυξε ο κ. Τζέκης σήμερα, έχει μια διαφορετική τοποθέτηση. Μόνοι μας κάναμε και κάναμε μια μεγάλη πολιτική δουλειά εδώ και πέντε χρόνια. Διότι αν υπάρχει κίνημα των συμβασιούχων, αν κάτι, ελάχιστο βέβαια, έγινε στο θέμα των συμβασιούχων, εάν τα δύο μεγάλα κόμματα άλλαξαν θέση πάνω σ’ αυτό το θέμα, πιστεύω ότι έχουμε κι εμείς τη δική μας συμβολή μ’ αυτές τις μικρές δυνάμεις που έχουμε μέσα στη Βουλή. Αυτό θέλω να το πω για την Ιστορία.

Για την κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα. Περάσαμε από την προηγούμενη νομική κατάσταση που υπήρχε στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε μια καινούργια. Εγώ περίμενα να μας δώσετε στοιχεία. Τι γίνεται με τους συμβασιούχους με βάση τα μέτρα που πήρατε εσείς. Δεν μας έδωσε η Κυβέρνηση. Θα σας δώσω εγώ ορισμένα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, αυτήν την στιγμή έχουν αποσταλεί - ενώ το Μάρτη έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες - έτσι είχατε πει, από 1905 φορείς, μόνο 45.785 περιπτώσεις και από αυτές το ΑΣΕΠ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία μόνο για 1869 συμβασιούχους. Δηλαδή μία τεράστια καθυστέρηση και μια πλήρης παραβίαση των ίδιων των ορίων που θέτετε που εντείνουν την ανησυχία, συνεχίζουν τις παρεμβάσεις και το φόρτο στα δικαστήρια και την αοριστία που υπάρχει.

Απ’ αυτές τις λίγες περιπτώσεις, 1869, που έχει εξετάσει το ΑΣΕΠ δικαιώνονται, μέσω των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και του ΑΣΕΠ, 6 στους 10 συμβασιούχους. ʼρα 6 στους 10, από αυτήν μόνο την κατηγορία που έκαναν την αίτηση με βάση τις πολύ ασφυκτικές περιοριστικές και για πολλούς απαγορευτικές ρυθμίσεις που είχε το Προεδρικό σας Διάταγμα. Δηλαδή μπορεί να μιλάμε για ένα πολύ μικρό κλάσμα των συμβασιούχων που με βάση την Οδηγία αυτή δικαιούνται να εξελιχθούν οι συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Δεν θα μείνω εκεί. Προσπαθήσαμε πριν τη συζήτηση, ο Συνασπισμός, αυτό το μικρό κόμμα που περιμένει υπομονετικά τη σειρά του πότε θα μιλήσει, να μαζέψουμε μερικά στοιχεία από τους διάφορους φορείς. Υπουργείο Πολιτισμού περίπου 5000. Έχουν απορριφθεί ήδη 2100 απ’ αυτές από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχουμε 700 καθαρίστριες και 200 εργαζόμενους στο ΚΕΠΥΟ, έχουμε περίπου το 15% να απορρίπτεται. Υπουργείο Γεωργίας και εποπτευόμενοι φορείς. 5000 αιτήσεις, ελάχιστες εγκρίσεις. Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εποχικοί δασοπυροσβέστες. 5.500 άτομα έχουν κάνει αίτηση διότι αποκλείονται από τους ίδιους τους όρους που βάζετε. Μόνο 200. Σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα. ΟΤΕ 150 αιτήσεις μόνο 35 αιτήσεις είναι θετικές. Σχολικές καθαρίστριες. 10.500 αιτήσεις, παρενέβη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η κατάληψη του Υπουργείου Παιδείας, ελπίζουμε το θέμα να λυθεί θετικά. Υπουργείο Παιδείας, Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, Ασφαλιστικά Ταμεία, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ΕΘΙΑΓΕ, ΕΛΓΑ, ένα σημαντικό μέρος των αιτήσεων γίνεται δεκτό, μια μεγάλη μειονότητα απορρίπτεται. ΟΔΥΕ 702 αιτήσεις, όλες αρνητικές. Εργαζόμενοι στην Επαγγελματική Κατάρτιση. 3500 αιτήσεις δεν έχουν εξεταστεί καν. Εργαζόμενοι στους Δήμους, 10.000 αιτήσεις. Πλήρες χάος. Σε κάθε Δημοτική Αρχή ακολουθείται και διαφορετική πολιτική, δεν έχει φθάσει σχεδόν τίποτα στο ΑΣΕΠ μέχρι τώρα. ΟΠΑΔ, γύρω στις 300 αιτήσεις έχουν εξεταστεί και είναι στο σύνολο σχεδόν αρνητικές. Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης όλης της Ελλάδας. Είναι όλες αρνητικές. ΕΜΥ, περίπου το 40% είναι θετικό. Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας γύρω στις 50 αιτήσεις αρκετές είναι θετικές. Πανεπιστήμια. Γύρω στις 5000 αιτήσεις. Χάος. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις, όπως το Α’ ΤΕΙ Πάτρας, το οποίο έθεσε όλες τις αιτήσεις στο Αρχείο. Σχολικοί Φύλακες, περίπου 2000 αιτήσεις έχουν παραπεμφθεί όλες στις Σχολικές Επιτροπές. Δεν έχουμε καμία απόφαση. ΟΑΕΔ γύρω στις 700 αιτήσεις, οι αποφάσεις είναι συλλήβδην αρνητικές. ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έχει συσταθεί καν το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Υπουργείο Παιδείας, Σχολή Καλών Τεχνών, οι αποφάσεις είναι σχεδόν όλες αρνητικές. Παίρνετε μια εικόνα τι γίνεται. Αντί να φωνασκείτε εδώ και να παίζετε το γνωστό παιχνίδι του δικομματισμού, το γνωστό το ξέρει πια ο κόσμος, μπορούμε να δούμε στην πράξη και επί χάρτου. Αυτό προσπάθησε να κάνει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, την κατάσταση.

Η κατάσταση επιδεινώνεται. Γιατί; Γιατί πέρα από το Διάταγμα Παυλόπουλου, υπάρχει το Διάταγμα Παναγιωτόπουλου για τις ΔΕΚΟ τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όπως είναι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, όπου έχουμε μία απόρριψη 95 περίπου τα εκατό, με τους σημερινούς υπολογισμούς, όσων δικαιούνται να μετατρέψουν τις Συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε Συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ολυμπιακή Αεροπορία, στο σύνολο εξαιρέθηκε, παρά το ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι θα έρθει ειδική νομοθεσία και φυσικά έχουμε και περιπτώσεις όπως η ΔΕΠΑ, η ΑΣΠΡΟΦΩΣ κλπ, οι οποίοι ως ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι επιχειρείται να βγουν έξω από το εύρος της Οδηγίας.

Οι προτάσεις του ΣΥΝ για τους συμβασιούχους:

Για όλους αυτούς τους λόγους, για όλους τους συμβασιούχους που καλύπτονται από την Οδηγία 70/99 κάναμε αυτήν την Πρόταση Νόμου. Με διαφορετικές ρυθμίσεις από τη δικιά σας πρόταση. Τα κεντρικά σημεία των ρυθμίσεων αυτών είναι πρώτον η έννοια του εργοδότη, ώστε να αντιμετωπίσουμε το παλιό κόλπο που γινόταν από το Υπουργείο Γεωργίας ή άλλα Υπουργεία, όπου υπογράφονταν πολλαπλές συμβάσεις με άλλους φορείς. Αυτό γινόταν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Υπογράφει συμβάσεις οκτάμηνες και μετά έφευγε και πήγαινε σε άλλο φορέα ή σε άλλη υπηρεσία, ώστε να μην θεμελιωθεί δικαίωμα. Έχουμε τη δεύτερη αλλαγή, όπου βάζουμε ότι μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου όσοι είχαν συνολική διάρκεια συμβάσεων δεκαοχτώ μηνών τουλάχιστον με ενδιάμεση διακοπή όχι μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών, ή συνολική διάρκεια 24 μηνών ανεξαρτήτως των διαστημάτων των διακοπών. Έχει σημασία και το έχουμε ξανασυζητήσει το τετράμηνο, διότι έτσι υποστηρίξαμε και τη νόμιμη κλοπή σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων που γινόταν μέσω του ΑΣΕΠ, του οποίου η νομοθεσία ερχόταν σε σύγκρουση με τα δικαιώματα τα οποία έδινε σε όλους τους άλλους εργαζόμενους των άλλων χωρών της Ε.Ε. Τρίτο, ζητάμε έναρξη της εφαρμογής των ρυθμίσεων της Οδηγίας το 2001, τον Ιούνιο, γιατί τότε όφειλε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να είχε φέρει τα νομοθετικά μέτρα για την εφαρμογή της Οδηγίας. Μιας Οδηγίας η οποία δεν είναι στιγμιαία είναι ανοιχτή όπως ακριβώς προβλέπεται και από το κείμενο της.

Είμαστε επομένως σε μια ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση. Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης σ’ αυτόν τον τομέα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των συμβασιούχων να συνεχίσει να εξαιρείται. Συνεχίζουμε αυτή τη μάχη. Είναι μία μάχη τιμής για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε όλοι όσοι μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της Οδηγίας να μπορέσουν να απολαύσουν τα δικαιώματα που τους δίνει. Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια και μέσα στη Βουλή και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους δρόμους.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού