Skip to main content.
08/04/2005

Βασικά σημεία από την ομιλία του Αλ.Αλαβάνου στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Αλ. Αλαβάνος μιλώντας σήμερα στις 9μμ. στο Ηράκλειο Κρήτης σε συγκέντρωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μεταξύ άλλων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat για το κατά κεφαλή ΑΕΠ των περιφερειών της Ευρώπης και τόνισε:

Για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Κρήτης από τα διαρθρωτικά ταμεία

«Πολλές ελληνικές περιφέρειες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της ευνοϊκής ζώνης των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί, λόγω της διεύρυνσης της Ε.Ε με χώρες με πολύ χαμηλό ΑΕΠ, εμφανίζεται πλασματικά ότι το εισόδημά τους αυξήθηκε.

Ενώ π.χ τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, που αφορούν το έτος 2002 για την Κρήτη εμφανίζουν ότι έχει ξεπεράσει το όριο του 75% της Ευρώπης των 25, για τις χρηματοδοτήσεις από τον στόχο 1 - βρίσκεται στο 75,1%-, τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2001 ήταν 64,4% της Ευρώπης των 15.

Γι αυτό το θέμα που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό, έχουν ευθύνες και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις που δεν εξασφάλισαν στη διάρκεια των συζητήσεων για την διεύρυνση, τα συμφέροντα αυτών των περιφερειών, έχει ευθύνες και η σημερινή κυβέρνηση που πρέπει να εξασφαλίσει στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη την συνέχιση των χρηματοδοτήσεων αυτών των περιφερειών από τον στόχο 1 των Διαρθρωτικών Ταμείων».

Για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της υγείας των καταναλωτών

«Το πρόβλημα της ασφάλειας των παραγόμενων στην Ελλάδα τροφίμων εμφανίζεται περιστασιακά στη δημοσιότητα με την ευκαιρία διατροφικών σκανδάλων, όπως τα πρόσφατα με το γιαούρτι και το μέλι. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο, δεν είναι απλά πρόβλημα κυρίως ή και μόνο αποτελεσματικών ελέγχων ή αποτελεσματικής λειτουργίας του ΕΦΕΤ. Συνδέεται άμεσα και με τις συνθήκες παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης των προϊόντων.

Οι πολίτες αξιώνουν να μην παίζει κανένας με την υγεία τους. Σε μια χώρα με σημαντικό τομέα αγροτικής παραγωγής καταντήσαμε να εισάγουμε τα πάντα, από όσπρια και φρούτα ως γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα ζωικής παραγωγής, ενώ αντιμετωπίζουμε προβλήματα στις εξαγωγές των δικών μας προϊόντων, αφού δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε την ασφάλεια και την ποιότητα τους.

Είναι ανάγκη να στηριχθεί και να προωθηθεί η ποιοτική γεωργία, σε όλους τους τύπους παραγωγής, συμβατική, ολοκληρωμένης διαχείρισης, βιολογική. Οι δρόμοι που έχουν ανοίξει η βιολογική γεωργία, η βιολογική κτηνοτροφία και η ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγή, αποτελούν μια τεράστιας σημασίας επένδυση για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη, όπως και στις άλλες περιοχές, καθώς το διαθέσιμο δυναμικό (ελαιώνες, εκτατική κτηνοτροφία, αμπελώνες, κηπευτικά) υπόσχεται μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και παράλληλα εγγυάται μια πολύ ασφαλέστερη διατροφή για όλους.

Και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των αρμοδίων υπουργείων για την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο φυσικό του χώρο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου υπάρχει εργαστηριακή υποδομή και επιστημονικό προσωπικό κατανεμημένο σε όλη τη χώρα».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού