Skip to main content.
13/05/2005

Ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή: Σε ατλαντική τροχιά η εξωτερική πολιτική της Ν.Δ.

Μιλώντας στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική ο Αλέκος Αλαβάνος, Πρόεδρος του Συνασπισμού και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισε μεταξύ άλλων:

«Με ανησυχία βλέπουμε κάποιες κινήσεις της κυβέρνησης. Ανησυχούμε διότι το «νέο αμυντικό δόγμα», που ανακοίνωσε το ΚΥΣΕΑ, προτάσσει τις «ασύμμετρες απειλές» από το Βορρά. Αν δεν είμαστε στη Βουλή τώρα θα ακούγαμε για το πρόβλημα με τα αεροπλάνα στη Λήμνο...»

«Θέλουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, να ενημερώσετε τη Βουλή για το τι συμφώνησε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και τι ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας κατά την επίσκεψή τους στις ΗΠΑ. Κατά την επικείμενη δική σας επίσκεψη, τι θέματα θα θέσετε στον Πρόεδρο Μπους; Μας ανησυχεί η αντίληψή που διαμορφώνεται στην κυβέρνήση, που λόγω του προβλήματος της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, θέλουν τη χώρα μας σε ρόλο περιφερειακού σταθμού των ΗΠΑ.

Με την ίδια έννοια μας ανησυχεί η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Γ. Παπανδρέου είπε ότι το δίλημμα ανάμεσα σε έναν φιλοαμερικάνικο και σ’ έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό δεν είναι υπαρκτό. Σαφώς είναι υπαρκτό. Και βέβαια το θέμα δεν είναι ανάμεσα στον Μπους και τον Μπλερ. Είναι δίλημμα ανάμεσα σε μία επιθετική τυχοδιωκτική πολιτική της ηγεσίας των ΗΠΑ και σε μια προσπάθεια ο χώρος της Ευρώπης να γίνει χώρος ειρήνης, διπλωματίας, επίλυσης των διαφορών χωρίς βία, ένας χώρος που έχει τις ρίζες του στα κινήματα που βγήκαν στους δρόμους κατά του πολέμου στο Ιράκ, θέλουμε μια Ευρώπη αντίβαρο στις ΗΠΑ...

Συνεχίζοντας ο Αλ. Αλαβάνος είπε ότι « η Ελλάδα έχει δυνατότητες, αλλά δεν παίζει το ρόλο της.»

Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν ευθύνες για το διασυρμό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. «Ως μέλος αυτή την περίοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τι λέμε για τα μεγάλα διεθνή προβλήματα, για το Ιράκ που ματώνει καθημερινά;»

Αναφερόμενος στα θέματα της περιοχής μας, ο Αλ. Αλαβάνος:

Τάχθηκε κατά μιας μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο ψήφισμα (1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη μη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

Επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για το γεγονός ότι το πρόβλημα με τη FYROM χρόνισε, και τόνισε ότι «σήμερα δικαιώνεται η θέση του ΣΥΝ για σύνθετη ονομασία».

Στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων επεσήμανε ότι «στο χώρο του Αιγαίου συνεχίζονται καθημερινές αερομαχίες. Αμφισβητούνται σημεία εθνικής κυριαρχίας όπως τα Ίμια. Με ποια πολιτική τα αντιμετωπίζουμε; Οι Βρυξέλλες σιωπούν. Εμείς επιθυμούμε να προωθηθεί η διαπραγμάτευση στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου με προσφυγές στη Χάγη».

Στο Κυπριακό «επιθυμούμε μια λύση κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Χωρίς επιδιαιτησία. Χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Πλήρη αποστρατικοποίηση. Σύστημα εγγυήσεων για την εφαρμογή των συμφωνιών. Οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις θα συμβάλλουν σε μια βιώσιμη λειτουργική επίλυση για τη δημιουργία μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομόσπονδης Κύπρου».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού