Skip to main content.
13/06/2005

Χαιρετισμός Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέκου Αλαβάνου στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα 60 χρόνια της αντιφασιστικής Νίκης

Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τιμή στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες του αντιφασιστικού αγώνα στην Ελλάδα και σ΄ όλη την Ευρώπη.

Τιμή σε όσους σύρθηκαν και μαρτύρησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης υπερασπιζόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανάμεσα τους οι Έλληνες Εβραίοι.

Ιδιαίτερη τιμή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους γιατί ήθελαν «ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».

Τιμή στο μεγάλο κίνημα της Εθνικής μας Αντίστασης, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Μεταξύ των πρώτων ήταν ο ελληνικός λαός σε θυσίες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεγάλη ήταν η συμβολή του στη συντριβή του φασισμού. Ατενίζοντας από το σημείο αυτό που βρισκόμαστε την Ακρόπολη, θυμόμαστε μια από τις πρώτες πράξεις αντίστασης σε όλη την Ευρώπη το κατέβασμα της σβάστικας το Μάη του 1941 από τον Γλέζο και τον Σάντα.

Πολλαπλό είναι το μήνυμα της 60ης επετείου της αντιφασιστικής νίκης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μήνυμα εγρήγορσης για την υπεράσπιση της ειρήνης, που απειλείται όλο και περισσότερο από την πολιτική της μόνης σήμερα υπερδύναμης και ματώνει σε πολλές περιοχές της γης, ιδιαίτερα στη Μ. Ανατολή. Μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που σημειώνουν άνοδο στην Ευρώπη. Μήνυμα υπέρ ενός διαφορετικού ρόλου της Ευρώπης στη παγκόσμια σκηνή. Μήνυμα για έναν άλλο κόσμο και μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης, όπου οι αιτίες που γεννούν τον φασισμό και τον πόλεμο θα έχουν εξαλειφθεί.

Θεωρούμε ότι η προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης Μπους και φιλοατλαντικών κύκλων της ΕΕ να ξαναγραφεί η ιστορία έχει στο στόχαστρο της αυτό το μήνυμα.

Οι αμερικανοί νεοσυντηρητικοί δεν αρκούνται στα σχέδια που θέλουν τον αιώνα που διανύουμε «αμερικανικό αιώνα», επιδιώκουν το ίδιο και για τον 20ο αιώνα, εκ των υστέρων, μηδενίζοντας την προσφορά άλλων λαών.

Διατηρεί την αξία του στο ακέραιο και σήμερα το σύνθημα «Ποτέ πια πόλεμος - Ποτέ πια φασισμός». Η μνήμη δεν πρέπει να ξεθωριάσει. Τα διδάγματα να αξιοποιηθούν, στη χώρα μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην κατεύθυνση αυτή θα ήθελα να κάνω δύο επισημάνσεις:

1. Καμιά δύναμη δεν είναι ανίκητη - όσο ισχυρή και αν είναι - όταν έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των λαών στην αξιοπρέπεια, τη ζωή και την ειρήνη.

2. Ο αγώνας για την ειρήνη μπορεί να είναι νικηφόρος όταν αναπτύσσεται ενωτικά και συσπειρώνει δυνάμεις στην πιο πλατιά βάση, ανεξάρτητα από ιδεολογικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές.

Καλούμαστε να αγωνιστούμε για την παραπέρα ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος. Να ενισχύσουμε το κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Να αντιταχθούμε στον μιλιταρισμό. Να αγωνιστούμε για την κατάργηση του ΝΑΤΟ. Να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση και τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ, μια από τις κατακτήσεις της αντιφασιστικής νίκης.

Σήμερα βέβαια οι δυνάμεις του νεοφασισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας επιχειρούν να επανεμφανισθούν. Επιλέγουν ως χώρο καλλιέργειας της δημαγωγίας τους τα λαϊκά στρώματα, τις λαϊκές γειτονιές, τους χώρους βιομηχανικής παρακμής. Οι δυνάμεις της αριστεράς δεν πρέπει να το επιτρέψουν. Οι διαμάχες των αριστερών δυνάμεων μπορούν να αφήνουν μια θερμοκοιτίδα για το «αυγό του φιδιού». Η κοινή δράση και η αλληλεγγύη τους παρά τις διαφορές τους - όπως καθαρά διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ - δεν θα επιτρέψει στις εργατογειτονιές που άνθισε η αντίσταση, να πάρει ο φασισμός μετά 60 χρόνια την εκδίκησή του, δεν θα επιτρέψει να γίνει στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη ότι έχει γίνει στο Παρίσι ή σε άλλες μεγαλουπόλεις.

Τα μνημεία της εθνικής αντίστασης μετά από διώξεις και περιπέτειες δεκαετιών στήθηκαν και στην Ελλάδα. Εκτός όμως από τους «ανθρώπους από μάρμαρο», πάνω στα μνημεία, υπάρχουν ακόμη χιλιάδες αντιστασιακοί, με σάρκα και οστά, παρόντες στους μεγάλους αγώνες, θύματα μετά μιας πολύχρονης προσφυγιάς. Υπερήλικες οι περισσότεροι πολιτικοί πρόσφυγες, με εξευτελιστικές συντάξεις, με μείωση ή παραγραφή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την εργασία τους στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, νυν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι κακώς δεν έγινε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Να υπάρξει αναγνώριση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, σύμφωνα με την οδηγία 1408/71.

Ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να αναλογισθούν την προσωπική προσφορά τους και την προσφορά όλου του λαού μας με αξιοπρέπεια και με αυτοεκτίμηση. Ας εκπληρώσουμε επιτέλους το χρέος τιμής που δεκαετίες τους οφείλουμε.

60 χρόνια μετά, η αντιφασιστική νίκη αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης.

Θέλουμε τα μηνύματα της να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς. Θέλουμε μια γενιά με ιστορική γνώση, συμμετοχή στη συλλογική δημοκρατική και εθνική μνήμη της γενιάς των παππούδων της, που θα μπορεί αμέσως να ξεχωρίζει ότι άλλο είναι το σήμα μιας ομάδας χαραγμένο στο θρανίο, το όνομα ενός μουσικού συγκροτήματος κι άλλο ο αγκυλωτός σταυρός, σύμβολο γενοκτονίας και ολοκαυτώματος. Και από την άποψη αυτή υποστηρίζουμε την πρόταση των οργανώσεων της αντίστασης να διδάσκεται η ιστορία της εθνικής μας αντίστασης στα σχολειά.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού