Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/07/2005

Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος

Σύνοδος ΚΠΕ 9 Ιουλίου 2005

Μιλώντας σήμερα στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής θέματα:

Τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο

Ο ΣΥΝ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο που έπληξαν ανύποπτους και αθώους πολίτες. Πολλοί από αυτούς πρέπει να ήταν στις μεγάλες πάνδημες διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, που ειδικά στο Λονδίνο, που περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. ήταν μεγάλης μαζικότητας. Αμέριστη είναι η αλληλεγγύη μας προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες και όλο τον βρετανικό λαό.

Τέτοιες ενέργειες τις καταδικάζούμε απερίφραστα. Δεν έχουν τίποτε το κοινό με απελευθερωτικά οράματα και τους αγώνες των λαών για την ανεξαρτησία και τα δικαιώματά τους. Αντίθετα, ενισχύουν τις επιλογές βίας και καταστολής των κυρίαρχων δυνάμεων. Ευνοούν τα σχέδια υπονόμευσης και περιθωριοποίησης του μεγάλου και πολύμορφου κινήματος κατά του πολέμου και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, που έδωσε νέο ελπιδοφόρο «παρών» στο Εδιμβούργο τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη Σύνοδο του G8.

Πρέπει να εντείνουμε τους αγώνες μας συντονισμένα όλοι οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου για να ξεριζωθούν οι αιτίες που τροφοδοτούν την τρομοκρατία και οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο της βίας. Η επίθεση στο Λονδίνο, συμβολίζει την αποτυχία των πολιτικών ενάντια στην τρομοκρατία.

Μπορούν να προστατεύσουν τους ηγέτες των μεγάλων χωρών όταν βρίσκονται κλεισμένοι σε μεγάλα τουριστικά θέρετρα για να πάρουν αποφάσεις που αφορούν που δεσμεύουν όλο τον πλανήτη. Μπορούν να προστατεύουν την Ντάουνινγκ Στριτ και τον Λευκό Οίκο, αλλά δεν μπορούν να προστατεύσουν τον καθημερινό πολίτη, την οικογένειά του, τα παιδιά του, που κυκλοφορούν στο μετρό και στα λεωφορεία. Τα κρούσματα αυτά της βίας εμφανίζονται σε πόλεις όπου η αστυνομοκρατία είναι ιδιαίτερα αυξημένη, όπως η Ιερουσαλήμ και το Λονδίνο, και που ο αριθμός που αφορά στις κάμερες παρακολούθησης είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη πόλη στην Ε.Ε.

Οι πολιτικές αυτές είναι σε αδιέξοδο. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στον Πρωθυπουργό της Μ. Βρεττανίας, Τ. Μπλαιρ, γιατί ενέπλεξε όχι μόνο τη Μ. Βρεττανία, αλλά και όλη την Ευρώπη, όντας ένας από τους σημαιοφόρους του πολέμου στο Ιράκ, μέσα σε αυτό το φαύλο κύκλο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με παθητικό τρόπο αυτές τις εξελίξεις. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία, πρώτον, μέσα στην Ε.Ε. για να συζητηθεί το θέμα της απόσυρσης των στρατευμάτων όλων των χωρών μελών της Ε.Ε. από το Ιράκ.

Δεύτερον, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να πάρει πρωτοβουλία, για μια ουσιαστική συζήτηση στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος της αμερικανοβρεττανικής κατοχής στο Ιράκ.

Και τρίτον, να πάρει πρωτοβουλία για μια διεθνή Διάσκεψη με στόχο να δοθεί μια οριστική λύση στο Παλαιστινιακό, για να σπάσει αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ που οδηγεί σε τυφλές ενέργειες και από τις δύο πλευρές.

Εσωτερικές εξελίξεις

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουμε συντονισμένη επίθεση της Κυβέρνησης η οποία έχει ένα τριπλό στόχο:

Με ποια έννοια;

Με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την επιδείνωση των όρων αμοιβής των εργαζομένων, που έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττονται ταυτόχρονα το βρέφος ή το νήπιο το οποίο χρειάζεται τη μητέρα και τον πατέρα του τα πρώτα χρόνια μέσα το σπίτι, να πλήττονται τα νέα ζευγάρια τα οποία με τις συνθήκες ανεργίας και τετραώρων και σκληρών σχέσεων εργασίας δεν μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας.

Χτυπάει, επίσης, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και που παίζουν ένα κοινωνικό ρόλο, αντικαθιστώντας τις ελλείψεις του συστήματος Προνοίας, τη στήριξη και το μεγάλωμα των παιδιών.

Για το δημόσιο χώρο αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπερίπτανται σμήνη ακριδών, τα οποία έχουν την επιθυμία να επιπέσουν πάνω στην δημόσια περιουσία. Τα σμήνη αυτά περιλαμβάνουν μεγαλοτραπεζίτες, διαπλεκόμενους, διακινητές βρώμικου χρήματος, όσους έχουν κάνει πουγκιά από τις λαϊκές αποταμιεύσεις που χάθηκαν στο Χρηματιστήριο, ψευτοεπιχειρηματίες, σαν αυτούς που βλέπουμε επί χρόνια στους άγονους διαγωνισμούς της Ολυμπιακής.

Η κυβέρνηση έχει γίνει ένα χειραγωγούμενο αυτών των δυνάμεων. Ο κ. Αλογοσκούφης μοιάζει με τους εγγαστρίμυθους με τις κούκλες που παλιά τριγυρνούσαν στα πανηγύρια. Ανοιγοκλείνει το στόμα του και στην πραγματικότητα ακούς αυτά τα οποία εντέλλεται ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κυριακόπουλος.

Ακραία έκφραση αυτής της επίθεσης στη Δημόσια Περιουσία, είναι το νομοσχέδιο που έχει φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή σχετικά με τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Αυτό το ν/σ που βλέπουμε να εφαρμόζεται και για το γήπεδο του ΠΑΟ, προβλέπει

α) τη γενική εκποίηση και παραχώρηση δημοσίων υποδομών και υπηρεσιών με χαριστικούς και σκανδαλώδεις, μάλιστα, όρους.

β) Την ιδιωτικοποίηση, ουσιαστικά, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέσα σε συνθήκες, μάλιστα, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο οι επιδοτήσεις από την Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια να είναι ιδιαίτερα μειωμένες.
Ουσιαστικά σημαίνει δημοσιονομική πλαστογράφηση. Αφού ο έμμεσος δημόσιος δανεισμός που πραγματικά θα αντιπροσωπεύει η συμμετοχή των ιδιωτών σε δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες δεν θα καταγράφεται στο δημόσιο χρέος.

γ) Και, τέλος, ουσιαστικά επιβάλλει έμμεσες φορολογίες και επιβαρύνσεις στους πολίτες για υπηρεσίες που προσέφερε μέχρι σήμερα δωρεάν το ελληνικό δημόσιο.

Ξέραμε μέχρι τώρα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στρέφονταν σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να σταθούν, δεν είναι παραγωγικές, δεν είναι αποτελεσματικές. Σήμερα η Κυβέρνηση προβαίνει στην ιδιωτικοποίηση, με προκλητικούς όρους μιας από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, τον ΟΠΑΠ. Κάνει μια κοινωνία τζόγου η κυβέρνηση, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες του Πάμε Στοίχημα μέσα στα πλαίσια της γνωστής διαπλοκής και αναξιοπιστίας.

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο χώρο και τη δημόσια περιουσία

Εργασιακά

Είχαμε μέχρι τώρα, όσα συνέβησαν στον ΟΤΕ με τη συμμετοχή, δυστυχώς, και συνενοχή των συνδικαλιστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και όσα συνέβησαν με το ασφαλιστικό των Τραπεζών. Τώρα έχουμε τα νέα μέτρα για την ελαστικοποίηση του οχταώρου, τη μείωση της αμοιβής για τις υπερωρίες και το άνοιγμα μιας συζήτησης για τα ασφαλιστικά.

Πρέπει να προσέξουμε διότι η κυβέρνηση θέλει να πετάξει το «τυρί» του διαλόγου για να βάλει στη «φάκα» της συνενοχής, με προειλημμένες αποφάσεις, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους. Η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα με την πολιτική που ακολουθεί δίνει ένα ακόμα δώρο στο ΣΕΒ. Ανταποκρίνεται σε εντολές και αιτήματα που είχε διατυπώσει η διοίκηση του ΣΕΒ.

Έχουμε ξαναζητήσει από το ΣΕΒ να μας απαντήσει, και δεν έχουμε λάβει απάντηση για το τι έχουν γίνει τα λεφτά από το Χρηματιστήριο, τι έχουν γίνει τα λεφτά από τα ΚΠΣ, ποιες είναι οι εισφοροδιαφυγές από τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ, πως εφαρμόζονται οι συνθήκες για την υγιεινή και ασφάλεια στις επιχειρήσεις.

Πως έχουν οι επιχειρήσεις τόσο χαμηλή ανταγωνιστικότητα, όταν καινούργια στοιχεία έδειξαν πάλι ότι οι έλληνες εργαζόμενοι έχουν τους χαμηλότερους μισθούς μέσα στην Ε.Ε. των 15 και τον μακρύτερο χρόνο εργασίας.

Διαφωνούμε ριζικά με την νέα, προωθούμενη από την κυβέρνηση, απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Οι εργασιακές σχέσεις δεν χρειάζονται στη χώρα μας απορύθμιση, αλλά ρύθμιση, που να τις αναβαθμίζει, ώστε να στηρίζεται το 8ωρο στην προοπτική του 35ωρου, να προστατεύονται τα θεσμοθετημένα δημοκρατικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που σήμερα καταπατούνται βάναυσα από του εργοδότες και να ενισχύεται η σταθερή και πλήρης απασχόληση σε βάρος της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας.

Δεν πρέπει να δεχτούμε να προκύψει μέσα στο καλοκαίρι ένας νομοθετικός χειμώνας στα κοινωνικά ζητήματα. Γιατί η κυβέρνηση αξιοποιεί και την λειτουργία του τμήματος διακοπών της Βουλής για να πολιορκήσει τους εργαζόμενους με αντικοινωνικά νομοθετήματα.

Πετρέλαιο

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης όχι μόνο για λόγους πάταξης της λαθρεμπορίας, αλλά και για εισπρακτικούς λόγους, επιβάλλοντας στην ουσία, μια νέα αύξηση της φορολογίας στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την αντιλαϊκή ρύθμιση.

Να επιβάλλει άμεσους και αυστηρούς ελέγχους σχετικά με τις τιμές στο καρτέλ των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, αφού ως γνωστόν η τιμή του πετρελαίου στη χώρα μας είναι από τις ακριβότερες, προ φόρων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Να προχωρήσει στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, διεκδικώντας παράλληλα την μείωση των σχετικών ορίων στο επίπεδο της Ε.Ε.

Ως ΣΥΝ μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας, που όσο ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου γίνονται πιο αναγκαίες και πιο συμφέρουσες.

Αποδέσμευση Ωραρίου Καταστημάτων

Με το νομοσχέδιο που καταθέτει η Κυβέρνηση στις αρχές της εβδομάδας, θα κλείσει πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα αυξήσει την ανεργία.

Υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση στο χώρο του εμπορίου. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και σε σχέση με την ανάγκη αναζωπύρωσης της αγοράς και σε σχέση με την απασχόληση στον εμπορικό τομέα, και τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πιστεύομε όμως, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης, είναι μέτρα-φωτογραφία για τις μεγάλες πολυεθνικές που οδηγούν σε αύξηση των τιμών των προϊόντων και της ακρίβειας και που σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε Γερμανία και Ισπανία οδήγησαν στα αντίθετα, από τα επιδιωκόμενα, αποτελέσματα.

Έχουμε δικές μας προτάσεις. Δεν μένουμε στην αντίθεσή μας.

Ζητάμε:

Έχουμε 10 προτάσεις για μια κλαδική πολιτική στον τομέα του εμπορίου:

1. Να υπάρξει σύστημα χρηματοδοτικής στήριξης των μικρομεσαίων εμπορικών καταστημάτων, επιδότηση επιτοκίου, διευκόλυνση της πρόσβασης στο δανεισμό από τις Τράπεζες

2. Να θεσπιστεί ειδικό σύστημα κινήτρων για προσλήψεις προσωπικού στο εμπόριο

3. Να ανοίξουν οι κρατικές προμήθειες (Στρατός, νοσοκομεία, σχολεία, κ.λπ.) στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

4. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μειωθούν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να ανοίξει ένα εμπορικό κατάστημα

5. Να αντιμετωπισθούν οι ολιγοπωλιακές πολιτικές των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων

6. Να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή

7. Να υπάρξουν δικαιότερες φορολογικές ρυθμίσεις για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και να καταργηθούν οι συνοπτικοί φορολογικοί έλεγχοι

8. Να αρθούν τα αντικίνητρα που ισχύουν για την συγχώνευση εμπορικών καταστημάτων για τη δημιουργία συνεταιρισμών

9. Να διασφαλιστεί η μη παραβίαση του 40ωρου για τους εμποροϋπαλλήλους και να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών. Να περιοριστούν οι τετράωρες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να ενισχυθεί η σύμβαση αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης

10. Να σταματήσει η επιδότηση της εισαγωγής εμπορικών προϊόντων από χώρες χαμηλού εργασιακού κόστους, που ασκούν κοινωνικό και περιβαλλοντικό ντάμπιγκ. Να γίνεται έλεγχος, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, πιστοποιητικών φυτοϋγειονομικής προέλευσης, και να αναγράφεται στο πακέτο η χώρα προέλευσης.

Αν κινηθεί σε αυτές τις κατευθύνσεις μια κυβέρνηση μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Σε αυτή, λοιπόν, τη γενική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, η κυβέρνηση αξιοποιεί και το γεγονός ότι σε πολλές εκφάνσεις του λαϊκού κινήματος παρουσιάζονται διαιρετικές τάσεις. Κάθε διάσπαση των αγώνων, κάθε ξεχωριστή κινητοποίηση είναι κάτι που κάνει τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Κυριακόπουλο να χαμογελούν.

Εμείς επιμένουμε στο στόχο μας για την πλατύτερη δυνατή συνεργασία των δυνάμεων που αντιτίθενται στις πολιτικές αυτές της κυβέρνησης. Προσπαθούμε να μπολιάσουμε αυτό το κίνημα με προτάσεις ενός αριστερού, αναπτυξιακού, εναλλακτικού προγράμματος. Αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία μιας μεγάλης Αριστεράς, που θα είναι ο πυρήνας των κινητοποιήσεων.

Αυτοδιοίκηση

Ο ΣΥΝ έκανε μια καλή προσπάθεια, ένα καλό διάλογο που μας εμπλούτισε όλους, μέσα σε καλές συνθήκες και μέσα σε συνθήκες που δείχνουν ότι ο ΣΥΝ σταθεροποιεί τις δυνάμεις του και έχει ανοδικές τάσεις. Η συνοχή και η ωριμότητα μέσα από τις οποίες εκδηλώνουμε τις διαφορές μας, η σαφήνεια με την οποία δίνουμε το μήνυμά μας στην κοινωνία είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων μας, χωρίς εξαίρεση. Νομίζω ότι αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να διατηρήσουμε.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια μιας σταθεροποίησης και ανοδικής πορείας του κόμματος μιας ωριμότητας και κοινής αίσθησης αλληλεγγύης μπορούμε να προχωρήσουμε στη διατύπωση των κατευθύνσεών μας για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχει το σχέδιο απόφασης, το οποίο, νομίζω, σε πολύ μεγάλο βαθμό εκφράζει αυτόν τον προβληματισμό και το οποίο είναι πολύ θετικό, φυσικά μπορούμε αν θέλουμε κάποιες διατυπώσεις, να τις βελτιώσουμε κι άλλο.

Χρειαζόμαστε αυτή τη γενική κατεύθυνση να δημιουργήσουμε εναλλακτικά κινήματα στον αυτοδιοικητικό χώρο, πάνω σε κοινωνικά, οικολογικά και άλλα προβλήματα που θα εμπλέκουν όχι μόνο τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και κινηματικές δυνάμεις, δυνάμεις μέσα από το χώρο και των άλλων κομμάτων, που συμμερίζονται τις ίδιες ευαισθησίες με εμάς.

Είναι σαφές, ότι υπάρχουν ιδιομορφίες σε πολλούς χώρους, Υπάρχουν κεκτημένα στον τομέα των συνεργασιών, όπου συνεργασίες έχουν δουλέψει καλά. Το λέει και το καταστατικό μας, είναι οι πολιτικές και οι αυτοδιοικητικές κινήσεις που θα πάρουν την τελική απόφαση. Δεν είμαστε εμείς το κόμμα εκείνο που θα στείλει το σκονάκι που χρειάζεται να αντιγράψουν.