Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/03/2006

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, κλείνοντας τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ σήμερα Κυριακή 19/3/06, τόνισε τα εξής;

Σύνοδος ΚΠΕ 18-19 Μαρτίου 2006

«Μερικές φορές διαβάζει κανείς κριτική του κινηματογράφου για να δει το έργο και έχει πληροφορηθεί ότι θα δει ένα είδος έργου με ορισμένα αστεράκια και βλέπει άλλο έργο με άλλα αστεράκια.

Θέλω να πω ότι πολλοί περίμεναν ότι το σημερινό έργο θα είναι ένας «Πλάτερ» αλλά εξελίχθηκε σχεδόν σε ένα «Love Story».

Μέσα σε ένα κλίμα σύνθεσης και με συναίσθηση αλληλεγγύης, αναπτύχθηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις, με σεβασμό η μία στην άλλη από τους περισσότερους ομιλητές και χωρίς ενοχοποιήσεις, γεγονός το οποίο μας δίνει μια δυνατότητα να προχωρήσουμε το διάλογό μας και στα γενικά ζητήματα αλλά και τη δράση μας σε θέματα για το Κοινωνικό Φόρουμ και για τα θέματα της ανεργίας.

Όμως, αυτό το πήραμε είδηση εμείς. Και μπορεί να το πάρουν είδηση και κάποιοι σύντροφοι, με τους οποίους θα μιλήσουμε εμείς.

Η εικόνα που δόθηκε στο ευρύτερο κοινό αυτές τις μέρες, χθες και σήμερα, ειδικά σήμερα, σε σχέση με τον ΣΥΝ, είναι ότι ο ΣΥΝ πλήττεται από εσωτερικές αντιθέσεις και συγκρούσεις και ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έχει βγει στο μπαλκόνι και κράζει τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΝ δημοσίως.

Κι αυτό, με τον τίτλο μιας συνέντευξης που δόθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΝ σε μεγάλη εφημερίδα, που πιστεύω ότι όχι απλώς ξεπερνάει τα όρια της δεοντολογίας, αλλά και τα όρια της δημιουργικής ερμηνείας και τα όρια της παραποίησης και ότι αυτό που έκανε η συγκεκριμένη εφημερίδα, αποτελεί μια πολιτική κακοποίηση.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε ότι σήμερα υπάρχουν ισχυροί κύκλοι του κατεστημένου, οι οποίοι, μπροστά στις σφοδρές πολιτικές της ΝΔ ενάντια στην κοινωνία, αντί να επιδιώκουν μιαν απελευθέρωση και έναν βηματισμό προς τα μπρος, νοσταλγούν μια επιστροφή προς τα πίσω.

Πιστεύω ότι οι κύκλοι αυτοί, παίρνοντας υπ� όψιν και τις πολιτικές εξελίξεις και τον εκλογικό Νόμο, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια γενική εικόνα αποσάθρωσης και αποσύνθεσης όλου του πολιτικού συστήματος και να ισχυροποιήσουν το ρόλο των εξωπολιτικών δυνάμεων.

Σε πολιτικό επίπεδο, νομίζω ότι γίνονται συστηματικές και συνεχιζόμενες παρεμβάσεις που πρέπει να τις πάρουμε υπ� όψιν. Είναι, νομίζω δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Από τη μια, γίνεται μια προσπάθεια προώθησης και ενίσχυσης της ακροδεξιάς, με τη συνεχιζόμενη εμφάνιση του επικεφαλής της σε μια σειρά ιδιωτικών τηλεοπτικών μέσων.

Έχουμε δει τον επικεφαλής της ακροδεξιάς κίνησης στη χώρα μας να εμφανίζεται καθημερινά σε όλα τα θέματα, από τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα μέχρι και την 'Αννα Βίση και τη Eurovision, μέχρι το σώμα του μοναχού το οποίο δε λιώνει�Σε τέτοιο σημείο, που καταλαβαίνει κανείς ότι έχει φτάσει πια στην αστειότητα και έχει αρχίσει να έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα.

Η δεύτερη προσπάθεια, χωρίς να υποτιμήσω καθόλου τις αδυναμίες τις δικές μας και τις ευθύνες μας, τις οποίες ανέφερα και στην εισήγησή μου, είναι να δημιουργήσουν μια εικόνα ρευστοποίησης του ΣΥΝ, μια εικόνα έλλειψης κάθε συνοχής και μια εντύπωση, μιας αδιάκοπης εσωτερικής διαμάχης, την οποία επινοούν, αν είναι ανάγκη, χωρίς να τηρούν καν τα προσχήματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πρέπει να το λάβουμε υπ� όψιν αυτό. Πρέπει να το ξέρουμε και πρέπει να το ξέρουν οι φίλοι και τα μέλη μας. Και πρέπει να ξέρουμε ότι η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, και ιδιαίτερα των μικρότερων, πέρα από τις δύο δυνάμεις του δικομματισμού, θα επηρεάσουν τα κυβερνητικά σχήματα τα οποία θα αναδειχθούν στις επόμενες εκλογές.

Παίζονται μεγάλα και συνεχή παιχνίδια.

Ο ΣΥΝ, όπως στα νομίσματα υπάρχει το γνήσιο ευρώ και το πλαστό ευρώ, έχει τις γνήσιες θέσεις του, τις γνήσιες αδυναμίες του και τα γνήσια προβλήματά του. Αλλά κυκλοφορούν και οι «πλαστές» θέσεις και οι «πλαστές» αδυναμίες, σε κάποια ΜΜΕ, με την υπερβολή, με τη διαστρέβλωση η οποία γίνεται.

Κάνουν λάθος.

Ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα, αλλά πέρα από αυτό, εκφράζει ένα μεγάλο ρεύμα ιδεών το οποίο στηρίζεται στις παραδόσεις και στην ιστορία της Αριστεράς, από τότε που μπήκαν στην Ελλάδα οι ιδέες του διαφωτισμού, το σοσιαλιστικό κίνημα, το εργατικό κίνημα, μέχρι το οικολογικό κίνημα στα νεώτερα χρόνια, τα κινήματα για τα δικαιώματα, η αναζήτηση ενός σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία.

Όλα αυτά δεν μπορούν να τα σβήσουν ή να τα διαστρεβλώνουν με τέτοια ευκολία.

Είμαστε μια δύναμη σημαντική, μια δύναμη που μπορεί να επηρεάσει, όχι μόνον ένα χώρο που μας ακολουθεί, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις. Δεν μπορούν να ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα με το κόμμα μας και με όλο αυτό το απόθεμα αξιών και ιδεών που εκφράζει.»

To Γραφείο Τύπου