Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/09/2006

Ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία του πολέμου

Με την ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης του ΟΗΕ, ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης δήλωσε:

«Για τον ΣΥΝ και την Ευρωπαϊκή Αριστερά ο αγώνας για την ειρήνη είναι το πιο σημαντικό καθήκον. Απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων, πρέπει να είναι καθημερινός και πολυδιάστατος. Απόλυτη προτεραιότητα έχει η εξάλειψη των εστιών και η απόκρουση των απειλών του πολέμου, που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» της κυβέρνησης Μπους και των συμμάχων της. Ωστόσο, ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία του πολέμου κι αυτό εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κανείς μόνο από το γεγονός ότι εκατομμύρια δολάρια το λεπτό ξοδεύονται παγκοσμίως για στρατιωτικές δαπάνες.

Στο «μινώταυρο» των εξοπλισμών πληρώνει και η χώρα μας βαρύτατο τίμημα, όντας πρώτη στην Ευρώπη - μαζί με την Τουρκία - σε ποσοστό του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας η πρόταση του ΣΥΝ για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας - Τουρκίας στο πλαίσιο μιας άλλης πορείας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με διάλογο στην βάση του διεθνούς δικαίου. Από τη μείωση αυτή θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ταμείο για την περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από την αυτοδιοίκηση.

Πέντε χρόνια μετά τις 11/9, έχει καταστεί περισσότερο από σαφές ότι η επιλογή των πολέμων αξιοποιεί και χρησιμοποιεί τις συνέπειες από πράξεις τυφλής βίας και τρομοκρατίας. Και η επιλογή για τις κοινωνίες δεν είναι «ασφάλεια ή δημοκρατία», αλλά ασφάλεια με δημοκρατία και ειρήνη με δικαιοσύνη. Δεν είναι η υποδαύλιση της «σύγκρουσης των πολιτισμών», αλλά ο διάλογος των πολιτισμών και η πολυπολιτισμική συνύπαρξη. Δεν είναι ο «μακρύς πόλεμος» του Μπους, αλλά η διαρκής ειρήνη, ιδιαίτερα στη Μ. Ανατολή, με τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και την αποχώρηση του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορα, τον τερματισμό της κατοχής του Ιράκ και την μετατροπή της περιοχής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη».

To Γραφείο Τύπου