Skip to main content.
23/02/2005

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στο Ρ/Σ "9,84"

Είχατε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στην προσπάθειά σας να ζητήσετε δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα και στην Ελλάδα. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πείτε τι σας απάντησε ο Πρωθυπουργός...

Να πω γιατί το ζητήσαμε εμείς. Ήμουνα 20 και χρόνια μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχω καταλάβει την μεγάλη απόσταση η οποία υπάρχει ανάμεσα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην συνείδηση των πολιτών. Δηλαδή, εγκρίναμε οδηγίες, νόμους της Ε.Ε. οι οποίοι θα επηρεάζανε πάρα πολύ τους πολίτες και οι οποίοι δεν γίνονταν αισθητοί παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για το Σύνταγμα, για την Συνταγματική Συνθήκη, η οποία θα επηρεάσει επί δεκαετίες σε όλα τα βασικά ζητήματα τους ευρωπαίους πολίτες και η οποία έχει κύρος και ισχύ μεγαλύτερη από τα εθνικά Συντάγματα..

Τα συμπεράσματα που βγάζουμε από την Ισπανία είναι ότι, ακόμα κι εκεί που έγινε δημοψήφισμα, δύσκολα έσπασε αυτή η άγνοια που φτάνει και μέχρι αδιαφορία των πολιτών. Γιατί είχαμε μια συμμετοχή η οποία ήταν στο 40%. Έχοντας μπροστά το δημοψήφισμα, περιμένοντας το αποτέλεσμα, δίνοντας μάχη η κάθε πλευρά για να έχει ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, είτε του ναι είτε του όχι, μπορείς να ανοίξεις πολύ περισσότερο την συζήτηση. Αλλιώς φοβάμαι ότι θα περάσει μέσα από κάποιες διαδικασίες της Βουλής, μέσα από κάποιες παρενθέσεις στην εμφάνιση των ρασοφόρων στα ιδιωτικά ΜΜΕ, ειδικά τα τηλεοπτικά, και κανείς δεν θα πάρει χαμπάρι.

Το επιχείρημα του κ. Πρωθυπουργού, που συναντηθήκαμε την Παρασκευή, ήταν ότι όλες οι πράξεις μέχρι τώρα σε σχέση με την έγκριση βασικών κειμένων που αφορούν στην Ε.Ε, έχουν γίνει με αποφάσεις της Βουλής. Και η ίδια η ένταξη, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Συνθήκη της Νίκαιας, η Συνθήκη του 'Αμστερνταμ… Είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι σωστό.

Μας κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ότι πάει να περάσει ερήμην των πολιτών, κάπως λάθρα αυτή η Συνθήκη την στιγμή που πάρα πολλές χώρες της Ε.Ε. κάνουν δημοψήφισμα. Και μάλιστα πολλές χώρες το κάνουν και με ρίσκο πολύ μεγαλύτερο να βγει ένα όχι. Μιλάω και για τη Γαλλία που υπάρχει ένα ρίσκο σημαντικό και μιλάω και για τη Βρετανία που οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δείχνουν ότι το όχι υπερτερεί του ναι. Και οι βόρειες χώρες κ.λπ. Επομένως για ποιο λόγο να παρουσιάζουμε αυτό το έλλειμμα δημοκρατικής ευαισθησίας εμείς ως Ελλάδα.

Για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πάτε;…

Ακάλεστος δεν πηγαίνω σε συνέδρια…

Επειδή ο κ. Παπανδρέου ήρθε στο δικό σας…

Ναι.. Νομίζω ότι θα πρέπει κανείς να ανταποδώσει αυτή την παρουσία και την ευγένεια...

Να το δούμε έτσι μόνο; Σε επίπεδο ευγένειας, κοινωνικής συμπεριφοράς;

Όχι μόνο αυτό. Το ΠΑΣΟΚ είναι μια σημαντική πολιτική δύναμη στη χώρα μας. Έχει ρόλο να παίξει. Σημαντική πολιτική δύναμη είναι και η Ν.Δ. Οπότε, είναι μια ευκαιρία να εκδηλώσει κανείς κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς του στο συνέδριο.

Περιμένετε κάτι από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;…. Κάτι που θα σας κινούσε το ενδιαφέρον;...

Σε μια εποχή μηδενισμού μην είμαστε μηδενιστές. Πάντα συλλογικά σώματα μπορούν να συμβάλουν σε θετικές εξελίξεις, σε όποιο κόμμα κι αν γίνονται. Βέβαια, αν δω τις αντιλήψεις, την πορεία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα κι αν είναι αυτή που θα σφραγίσει την εξέλιξη του συνεδρίου, ίσως δεν θα περίμενε κανείς θεαματικές αλλαγές.

Μου κάνει εντύπωση για παράδειγμα ότι βλέπω σήμερα στον Τύπο, στον χθεσινό Τύπο, τα θέματα αντιλήψεων του ΠΑΣΟΚ για τον βασικό μέτοχο να είναι από τα κεντρικά στην πολιτική του αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., όταν έχουμε τόσα μεγάλα μέτωπα σε σχέση με την ανεργία, την ακρίβεια, με τις κοινωνικές συνθήκες που ζουν οι πολίτες.

Αυτό πώς θα μπορούσε να γίνει;… Ή ζητάτε ψηφοφόρους από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ ή ζητάτε να αποκοπεί ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ και νάρθει μαζί σας. Να το δούμε λίγο πώς μπορεί να γίνει….

Κατ΄ αρχήν τους πολίτες προσπαθούμε να τους αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερο σεβασμό από το να τους βλέπουμε απλώς ως ψηφοφόρους. Γιατί, εντάξει, ένα κόμμα μπορεί να πάρει 2% παραπάνω μια φορά, αλλά δεν σημαίνει τίποτα. Περισσότερο τους βλέπουμε σαν εταίρους και φίλους και συνεργάτες σε ένα μεγάλο κοινωνικό ρεύμα που προσπαθούμε να φέρει κάποιες αλλαγές μέσα στη χώρα μας. Και ξέρουμε ότι είναι ένα μεγάλο τμήμα απ΄ αυτούς που ανήκαν στο χώρο επιρροής του ΠΑΣΟΚ που συμμερίζονται την αντίθεσή μας στις πολιτικές των ΗΠΑ, που συμμερίζονται τις θέσεις μας για το θέμα της δημοκρατίας στα ΜΜΕ, που συμμερίζονται την αγωνία μας για τα προβλήματα της ανεργίας, που συμμερίζονται απόψεις σε σχέση με τον ρόλο της Εκκλησίας στο σύγχρονο κράτος, που κατανοούν και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι συνεταιρισμοί στο να φύγουμε απ΄ αυτή την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στην αγροτική οικονομία και με τους οποίους επιδιώκουμε –και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε σε μεγάλο βαθμό-να συμπαραταχθούμε

Βασικός μέτοχος

Όμως το θέμα του βασικού μετόχου ακουμπάει στην επικαιρότητα…

Ναι, ακουμπάει την επικαιρότητα, αλλά είναι και μία στάση η οποία εντυπωσιάζει. Γιατί, πάλι θα πάω στην πείρα μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα από την Αριστερά, την ευρύτερη Αριστερά στο χώρο της Ε.Ε. να υπάρξουν μέτρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στη συγκέντρωση των ΜΜΕ σε ισχυρές οικονομικές δυνάμεις –ακραία περίπτωση είναι ο Μπερλουσκόνι. Και βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να έχει την εντελώς αντίθετη άποψη, δηλαδή να προσπαθεί να κινήσει την Ε.Ε. με βάση τους νόμους και τους κανόνες του ανταγωνισμού, να παρέμβει σε κάθε εθνικό μέτρο το οποίο βάζει κάποιους φραγμούς πραγματικούς, ουσιαστικούς, περιορισμένους στο θέμα της συγκέντρωσης των ΜΜΕ. Είναι λυπηρό αυτό το φαινόμενο.

Πρέπει να στηριχθεί, λέτε, η προσπάθεια της κυβέρνησης που κάνει για τον βασικό μέτοχο...

Εμείς την καταψηφίσαμε. Την βρήκαμε ανεπαρκή. Είναι ευρύτερα τα ζητήματα συγκέντρωσης των ΜΜΕ. Εκεί που διαφωνούμε εντελώς είναι στο να προσπαθεί κανείς να κινητοποιήσει την Ε.Ε. ως έναν μηχανισμό παγώματος σε εθνικές νομοθεσίες οι οποίες προσπαθούν να βάλουν κάποιον έλεγχο στη συγκέντρωση ισχυρές οικονομικές δυνάμεις των ΜΜΕ που διαμορφώνουν, ξαναλέω, καταστάσεις Μπερλουσκονισμού αλά ελληνικά…

Έχετε πράγματι λόγους να πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ κινητοποιεί τους μηχανισμούς της Ευρώπης;…

Μα αν δείτε σήμερα τις εφημερίδες θα δείτε ότι και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κινούνται σήμερα προσπαθώντας να προκαλέσουν μια τέτοια παρέμβαση της Ε.Ε. σε σχέση με την εθνική νομοθεσία.

Για το ΚΚΕ

Τέλειωσε πριν από λίγες μέρες το Συνέδριο του ΚΚΕ, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, εσείς λέτε βεβαίως ότι στο πάρτι καλούμε όλους, υπάρχει θέση για όλους... Είναι σαν να καλείτε στο πάρτι και σας λένε όχι, ή σαν να πηγαίνετε ακάλεστοι. Δεν αισθάνεστε ότι ενδεχομένως προσβάλλει αυτή τη τακτική κάποια μέλη του κόμματός σας;

Νομίζω ότι τοποθέτηση αυτή είναι βαθιά πολιτική , είναι αισιόδοξη και θα σας έλεγα είναι και οραματική, δηλαδή έχουμε μια ιστορία ως αριστερά στην Ελλάδα, ιστορία με όμορφες στιγμές, με σκληρές στιγμές, με μεγάλα και μικρά λάθη. Αν δείτε τα τελευταία χρόνια ένα από τα μεγάλα παθολογικά προβλήματα που επανεμφανίζονται στο χώρο της αριστεράς, είναι ο κατακερματισμός. Δεν θέλει η κοινωνία μια κατακερματισμένη αριστερά. Η αριστερά είναι η δύναμη εκείνη που θα παλέψει για την ανεργία, για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για την κοινωνική πρόοδο, θέλει να είναι μια αποτελεσματική δύναμη, μια δύναμη η οποία μπορεί να λειτουργεί συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο βαθμό δυνάμεων κι εκεί αποβλέπουμε…

Για την Εκκλησία

Δυο λόγια για την εκκλησία….. Τα μέτρα που προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος ή τον τρόπο που το χειρίζεται η κυβέρνηση που αναθέτει στον Αρχιεπίσκοπο τα μέτρα εξυγίανσης, σας καλύπτει;

Δεν μας καλύπτει η σιωπή της κυβέρνησης, ουσιαστικά έχει μια θέση Πόντιου Πιλάτου, δυστυχώς ο Πρωθυπουργός, παρότι είναι εκκλησιαστικό το ζήτημα, παρότι τα έχει διαβάσει τα Ευαγγέλια, νομίζω ότι παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Δεν μπορούμε να δεχθούμε εμείς ότι οι ίδιοι οι υπεύθυνοι είναι δυνατόν να κάνουν την κάθαρση με τις δομές και με τις συνθήκες με τις οποίες εκλέγονται και μάλιστα έχοντας εφ’ όρου ζωής τη θέση αυτή του Αρχιεπισκόπου. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις σ’ αυτό που έλεγε κάποτε ο ΣΥΝ και δεν το κατανοούσαν, είχε μικρή στήριξη στην κοινωνία, δηλαδή το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, το οποίο σήμερα έχει πάρει διαστάσεις, στηρίζεται από την πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία καταλαβαίνει ότι είναι κάτι το οποίο δεν στρέφεται ενάντια στο ρόλο τον κοινωνικό ή τον πνευματικό της εκκλησίας, αντίθετα τον απελευθερώνει, και νομίζουμε ότι γενικώς κάνουμε βήματα σημειωτόν.

Τι θα περιμένατε σήμερα από τον Καραμανλή να κάνει;

Νομίζω ότι έχουν έρθει πάρα πολλές πρωτοβουλίες από μέρους του ΣΥΝ, δε λέμε γενικώς χωρισμό εκκλησίας και κράτους, βάζουμε μια σειρά ζητήματα, βάζουμε τα θέματα της καύσης των νεκρών προαιρετικά, βάζουμε τα θέματα του προαιρετικού ‘όρκου, τα οικονομικά ζητήματα, δηλαδή είναι απαράδεκτο τα εισοδήματα από την εκκλησιαστική περιουσία να φορολογούνται με μηδενικό συντελεστή και τα ακίνητα του ΙΚΑ για παράδειγμα να πληρώνουν 38% φορολογία. Βάζουμε θέματα της κατάργησης των Μεταξικών νόμων, μια σειρά ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση αρνείται να τοποθετηθεί.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού