Skip to main content.
30/03/2005

Αλ.Αλαβάνος: Για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

Η άποψή σας είναι ότι αυτά τα μέτρα είναι επαρκή, μ' αυτά η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα;

Νομίζω ότι αυτά τα μέτρα έχουν μια επιλογή κοινωνική, ταξική. Χτυπάνε λαϊκά στρώματα, που, όπως πολλές φορές από τα ρεπορτάζ σας, φανερώνεται, έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Γενικά πάντα χρησιμοποιώντας την έμμεση φορολογία, δηλαδή το λιγότερο προοδευτικό φορολογικό σύστημα, είναι αυτά τα στρώματα που πληρώνουν και σηκώνουν το μεγαλύτερο τίμημα.

Είχε άλλες δυνατότητες η κυβέρνηση νομίζω. Και μερικές είναι και εντυπωσιακό γιατί δεν τις αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό, όπως για παράδειγμα το θέμα των στρατιωτικών δαπανών, των αμυντικών δαπανών. Έγινε ολόκληρη εξεταστική επιτροπή, ήταν το θέμα συζήτησης επί δύο μήνες, τι βγήκε από κει; Τι εξοικονομήσεις πόρων κάναμε που θα μπορούσαμε να κάνουμε; Ή, θάλεγα, στρώματα τα οποία έχουν ψηλότερα εισοδήματα, μέσω μιας αύξησης του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ή μέσω μιας επαναπροσέγγισης μια σειράς ελαφρύνσεων που δόθηκαν, από την Εκκλησία μέχρι τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα μπορούσαν τουλάχιστον την αγοραστική δύναμη των πιο λαϊκών στρωμάτων να την αφήσουν ανεπηρέαστη, γιατί ήδη ζούνε ιδιαίτερα δύσκολα. Θυμηθείτε μόνο για τα λίγα ευρώ για πολλούς του ΛΑΦΚΑ πόσο μεγάλη φασαρία έγινε και πόσο τους άγγιζε αυτό.

Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα... Πιστεύετε ότι μ' αυτά θα τα βγάλει πέρα η κυβέρνηση ή δεν θα είναι τελικώς επαρκή;

Η δική μου γνώμη είναι ότι περιπλοκές θα δημιουργηθούν μ' αυτά τα μέτρα και κοινωνικές εντάσεις. Θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον κόσμο.

Από τις περιοδείες που κάνω σε υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας, σε περιοχές βιομηχανικής παρακμής, που δεν είναι μακριά μας. Έξω από την Θεσσαλονίκη να πάει κανείς ή μέσα στην Αθήνα να ταξιδέψει κανείς θα τις δει.

Νομίζω ότι η κατεύθυνση του πλοίου δεν είναι σωστή. Και μ' αυτή την έννοια θάχουμε κοινωνικές περιπλοκές, βάζοντας μαζί μ' αυτό και το άλλο μεγάλο ζήτημα, το οποίο είναι το ζήτημα της ανεργίας, το οποίο έρχεται και ενισχύει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την μειωμένη αγοραστική δύναμη.

Σ' αυτή την πολιτική, η οποία είναι μια συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στα ζητήματα τα φορολογικά και τα δημοσιονομικά, μ' αυτή την πολιτική περιπλοκές θάχουμε και όχι επίλυση του προβλήματος.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού