Skip to main content.
14/04/2005

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνου στο ραδιοσταθμό "9,84" (Βασ.Πάϊκο) για τα ελληνοτουρκικά και το θέμα των Σκοπίων

Δώσατε εχθές έναν εύστοχο τίτλο για τα ελληνοτουρκικά «ερωτικό έργο με πολεμικά εμβατήρια» είπατε..

Ναι, αυτή η φήμη, μιας συνάντησης για βελτίωση του κλίματος με επιδείξεις στρατιωτικές των Τούρκων αυτή την εικόνα μου έφερε στο μυαλό.

Εκτιμάτε ότι ο κ. Μολυβιάτης γύρισε με άδεια χέρια;

Όποιος έχει καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι… Δεν είναι έτσι;

Από την συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών για το Μακεδονικό, είδαμε ότι η ενημέρωσή μας δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί πλήρης και ακριβής. Και μ΄ αυτή την έννοια, δεν ξέρει κανείς τι ακριβώς συμφωνήθηκε ή τι προωθήθηκε στη συνάντηση αυτή.

Ήδη φάνηκε ότι έχουμε μερικές αλλαγές, όπως στα ζητήματα της αναχαίτισης..

Νομίζετε ότι συνδέεται;... Γιατί το πήραν πίσω από το Υπουργείο 'Αμυνας. Είπαν ότι δεν αλλάζει τίποτα στο δόγμα των αναχαιτίσεων και των αναγνωρίσεων. Το συνδέετε μ΄ αυτά που συμφωνήθηκαν υποτίθεται;...

Νομίζω ότι κάποιοι συσχετισμοί πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στις χθεσινές περίεργες και όχι σαφείς ανακοινώσεις του Υπουργείου 'Αμυνας και τις επίσης περίεργες επανορθώσεις, που αφήνουν ένα νέφος σύγχυσης και στην κόκκινη γραμμή ανάμεσα στα δύο στρατηγεία, το ελληνικό και το τουρκικό...

Τη Λάρισα και το Εσκί Σεχίρ...

Λάρισα και Εσκί Σεχίρ, σε σχέση με την ειδοποίηση και την αλληλοενημέρωση, που ίσως προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μοντέλο διαφορετικό απ΄ αυτό που υπήρχε. ..Το τοπίο όμως δεν μας έχει ξεκαθαριστεί με σαφήνεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Είπαν χθες κάποιοι, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Πάγκαλος, ότι ο κ. Μολυβιάτης έπρεπε να σηκωθεί να φύγει, να διακόψει τις συνομιλίες με τον κ. Γκιούλ. Είναι και δική σας άποψη;...

Αν ήταν και δική μας άποψη, θα το λέγαμε αυτό. Ο κ. Πάγκαλος είναι γνωστός για το ότι έχει μια ικανότητα να πυροδοτεί την κρίση στα ελληνοτουρκικά. Αν είχαμε μια τέτοια άποψη, θα την λέγαμε. Δεν την είπαμε.

Φυσικά πιστεύαμε ότι έπρεπε να υπάρξει μια σοβαρή αντίδραση, πολιτική εννοούμε, στις προκλήσεις αυτές που γίνανε από μέρους των Τούρκων, εδικά εκείνη την στιγμή.

Το αποδίδετε κι εσείς, όπως τουλάχιστον μερίδα των αναλυτών, στη διαπάλη εξουσιών ανάμεσα στους στρατηγούς και στην πολιτική εξουσία στην Τουρκία;

Αυτό πρέπει να παίζει ένα ρόλο. Έχει φανεί αυτό και σε όλες τις διεργασίες που γίνονται μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.. Από την άλλη, ο «μαλακός» αξιοποιεί τον «σκληρό» για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική του ικανότητα. Είναι κάτι που γίνεται πάντα στις διεθνείς σχέσεις. Και όχι μόνο στις διεθνείς σχέσεις. Και δεν θάλεγα ότι με τον ίδιο τρόπο που αιφνιδιαστήκαμε εμείς, αιφνιδιάστηκε και ο Ερντογάν.

Να πάμε στο Μακεδονικό. Ζητήσατε την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Αυτό είναι ένα θεσμικό αίτημα μιας και υπάρχει θέμα να συγκληθεί το Συμβούλιο ή υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο; Ανησυχείτε για κάτι;

Το ζητήσαμε και για τα δύο ζητήματα. Δηλαδή και για τα ελληνοτουρκικά και για το Μακεδονικό. Και τα δύο είναι σε εξέλιξη. Και τα δύο έχουν σοβαρά στοιχεία τα οποία πρέπει να συζητήσουμε. Επομένως, εμείς το θέλουμε, πρώτον, για να γίνει μια καλή ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. Δεύτερον, για να γίνει μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, και, τρίτον, αν μπορούμε να βρούμε -γι αυτό λέγεται και Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής- αν μπορούμε να βρούμε -δεν σας λέω ότι είναι εύκολο- κάποια κοινά σημεία που να έχουν την ευρύτερη στήριξη, ώστε, πέρα από τα προβλήματα που αντικειμενικά υπάρχουν, διαφορετικές εκτιμήσεις, διαφορετικές πολιτικές των κομμάτων, να μην προσκρούουν τυχόν θετικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν σ΄ έναν κομματικό ανταγωνισμό.

Από την επιστολή Νίμιτς, όπως τη διαβάσαμε από τις διαρροές, και όπως εσείς την έχετε στα χέρια σας, τα σημεία που σας ανησυχούν ιδιαίτερα είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την απαγόρευση της χρήσης του όρου Μακεδονία κι από μας;…

Είναι ένα σοβαρό ζήτημα αυτό. Είναι στις ρυθμίσεις που συνοδεύουν το κεντρικό θέμα. Το κεντρικό θέμα είναι η διεθνής ονομασία των Σκοπίων. Πρέπει να κατανοήσουμε εμείς καλά, ότι είτε θα ακολουθήσουμε έναν δρόμο αναζήτησης αμοιβαίας λύσης, με συμβιβασμούς και υποχωρήσεις από κάθε πλευρά, είτε θα συνεχίσει και θα παγιωθεί το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Μέχρι πριν από ένα χρόνο ήμουνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλοι όσοι σηκώνονταν να μιλήσουν, να τοποθετηθούν σε θέματα των Βαλκανίων, χρησιμοποιούσαν τον όρο Μακεδονία.

Επομένως, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν έχουμε τις εναλλακτικές λύσεις που θα θέλαμε, που θα επιθυμούσαμε, που έχουμε στο όνειρό μας ή που νομίζουμε ότι είναι απόλυτα δίκαιες, αλλά πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στην παγίωση μιας κατάστασης που δεν είναι καλή και στην αναζήτηση μιας συμφωνημένης λύσης.

Η επιστολή Καραμανλή, έτσι όπως διέρρευσε και δημοσιεύτηκε, προς τον Πρόεδρο Μπους και προς τρεις, νομίζω, ευρωπαίους ηγέτες, δεν δίνει την αίσθηση ότι συμφωνούμε απολύτως και δεν είναι μόνο βάση διαπραγμάτευσης η πρόταση Νίμιτς;

Αυτή την αίσθηση δίνει. Και σ΄ αυτό υπάρχει μια διαφορά με την κυβέρνηση, με την έννοια ότι υπάρχουν επιμέρους ρυθμίσεις, όπως αυτό που λέτε, ότι αντιστρέφονται εντελώς τα πράγματα και δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο Μακεδονία, ή πρέπει να κατεβάσουμε τις ταμπέλες από το αεροδρόμιο στη Θεσσαλονίκη.. Και μια σειρά άλλα επιμέρους ζητήματα νομίζω ότι θα έπρεπε να επισημανθούν.

Κατά τη γνώμη μας, οι Αμερικανοί για μια ακόμη φορά ήταν ένας από τους παράγοντες που δυσχεραίνουν τη λύση, διότι η πρώτη ουσιαστικά διπλωματική τους ενέργεια, μετά την επανεκλογή του Μπους, η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα Μακεδονία, όπως καταλαβαίνετε, κάνει πολύ πιο αρνητική την άλλη πλευρά

Από την άλλη, μιας και λέτε ότι δυσκολεύουν την λύση οι Αμερικανοί, χθες, με επίσημη ανακοίνωση, πίεσαν, ενεθάρρυναν τις δυο πλευρές να δεχθούν την πρόταση Νίμιτς, που ουσιαστικά αυτό ισοδυναμεί με πίεση προς τα Σκόπια…

Εντάξει, αλλά το βασικό είναι, όταν τα Σκόπια, παρά τις δηλώσεις που κάνει ένας εκπρόσωπος κάποια μέρα, έχουν εξασφαλίσει την αναγνώριση με το συνταγματικό τους όνομα από την μεγάλη δύναμη του πλανήτη, καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν εξισορροπεί τη ζημιά που έχει γίνει.

Όπως, νομίζω, μια μεγάλη ζημιά θα είναι, και θα θέλαμε εδώ μια σαφή στάση της κυβέρνησης -δεν την έχουμε αυτή, το αντίθετο θάλεγα- η προώθηση της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Μην ξεχνάτε ότι οι μεγάλες κρίσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Δεν έχουν περάσει 2-3 χρόνια που είχαμε τεράστιες ταραχές και δεν έχουμε σήμερα ένα κλίμα συμβίωσης μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάμεσα στην αλβανική κοινότητα και την σλαβική πλειοψηφία των Σκοπίων.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

Αύριο ψηφίζεται από την Βουλή το Ευρωσύνταγμα. Εσείς έχετε ζητήσει δημοψήφισμα, έχετε υπογράψει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δημοψήφισμα δεν γίνεται.. Μετά την υπερψήφιση... έχετε σχεδιάσει κάποιες άλλες ενέργειες στο θέμα αυτό;

Ζητάμε δημοψήφισμα σήμερα εμείς, πριν ψηφιστεί. Κατανοώ κι εγώ ότι η κυβέρνηση θα το απορρίψει. Και μετά την ψήφιση, παρότι θα είναι ένα αίτημα πολύ πιο υποβαθμισμένο, θα ξαναζητήσουμε δημοψήφισμα, με βάση και το άρθρο 44 του Συντάγματος, για έναν νόμο που έχει κοινωνική διάσταση. Αλλά είναι γνωστό και πάλι ότι η κυβέρνηση θα το απορρίψει.

Το θεωρούμε απόλυτα λάθος αυτό. Καταλαβαίνετε κι εσείς ότι ερήμην όλων μας, κανείς σχεδόν δεν ξέρει περί τίνος πρόκειται, έρχεται μια συνταγματική πραγματικότητα που πιθανόν να καθίσει πάνω στην Ελλάδα χωρίς να την έχουμε συζητήσει, να την έχουμε κατανοήσει και να έχουμε διαμορφώσει τις σωστές θέσεις.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού