Skip to main content.
12/05/2005

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στο SKY

- Βλέπουμε στην τελευταία δημοσκόπηση μια προσωπική σας άνοδο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ελληνική Βουλή και στην Προεδρία του ΣΥΝ κ. Αλαβάνο, έχετε σιγά-σιγά συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας και την αναγνωρισιμότητα, όπως λένε οι δημοσκόποι και εμείς εκτιμούμε ότι υπάρχει μια συνάρτηση ανάμεσα σ’ αυτό το γεγονός και στο ότι ο ΣΥΝ, όπως και το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, έχουν μια μικρή άνοδο. Πώς εκτιμάτε εσείς την πολιτική σκηνή με βάση τα δεδομένα αυτά του βαρόμετρου;

Βλέπουμε με προσοχή τις δημοσκοπήσεις, ειδικά όταν προέρχονται από έγκυρες πηγές, αλλά και με επιφυλακτικότητα, γιατί καταλαβαίνουμε, ότι ειδικά για τα μικρά κόμματα, είναι πιο δύσκολη μια ακριβής θέση και απεικόνιση των τάσεων που παρουσιάζονται. Να τονίσω ότι αναφέρετε μια θετική εξέλιξη. Είναι η επιρροή του ΣΥΝ που φαίνεται από τη δημοσκόπηση. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, είναι ότι η επιρροή αυτή γίνεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Δόθηκαν σήμερα -και υπάρχουν σε ορισμένες εφημερίδες- τα στοιχεία από το ΕΣΡ για την παρουσίαση της δράσης των κομμάτων τον τελευταίο μήνα. Τα τελευταία στοιχεία μάλιστα, είναι για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου του 2005. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 3 από τα 5 μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, η παρουσίαση του ΣΥΝ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων ήταν σχεδόν μηδενική. Και στα άλλα δύο ήταν 0,9- 0,6, παρά τις υποχρεώσεις που υπάρχουν από το νόμο να υπάρχει μια αναλογική εκπροσώπηση, παίρνοντας υπ’ όψη βέβαια και τις δραστηριότητες κάθε κόμματος.

Και παρά το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί μια «υγειονομική ζώνη» αποκλεισμού απέναντι στο ΣΥΝ, αλλά και απέναντι στο σύνολο της Αριστεράς-εγώ θα έλεγα και απέναντι στο ΚΚΕ-νομίζω ότι κάνουμε μια προσπάθεια, τα ηγετικά στελέχη και τα μέλη των οργανώσεών μας, να παρουσιάσουμε τις θέσεις και το μήνυμα του ΣΥΝ και έχουμε αυτούς τους καρπούς που φαίνεται να υπάρχουν και μέσα από τη δημοσκόπηση.

- Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση είναι αρκετά μεγάλη. Γενικώς φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή του πολιτικού κύκλου κατά την οποία οι πολίτες δυσανασχετούν με τους πολιτικούς, ότι δεν φέρνουν ιδέες, δε δίνουν λύσεις και δεν λειτουργούν δημιουργικά για τη χώρα. Εσείς έχετε βεβαίως μια ευκαιρία και μια πρόκληση, ως αντιπολίτευση, να κινηθείτε. Είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος να κερδίσει μια αντιπολίτευση, ή χρειάζεται πράγματι να πάμε βαθύτερα στα μεγάλα ζητήματα της χώρας;

Είναι σωστό αυτό που λέτε. Κι εγώ ο ίδιος στις επαφές μου με διάφορες κοινωνικές ομάδες βλέπω ένα αίσθημα αναξιοπιστίας απέναντι στην πολιτική και θέλει μεγάλη προσπάθεια, μια προσπάθεια ειλικρίνειας, εντιμότητας αλλά και μια ικανότητα να μη στραφείς σε ένα λαϊκισμό, ο οποίος μπορεί να έχει σύντομα αποτελέσματα αλλά μακροπρόθεσμα δεν δίνει καμία λύση, προκειμένου να έχεις επαφή με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Θυμάμαι κάποια στοιχεία τα οποία έδωσα προχθές εγώ στη δημοσιότητα, που δείχνουν ότι η Ελλάδα μέσα στην ΕΕ των 15, έχει ποσοστό ανεργίας των νέων 26% με μέσο όρο στην ΕΕ. το 15-16%.

Αυτά είναι τα συγκλονιστικά ζητήματα. Δηλαδή, το ότι πηγαίνεις στα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια ή στα παιδιά που εργάζονται στα Μακντόναλτντς ή σε γειτονιές που υπάρχουν άνεργοι νέοι και ακούς μια και μόνη κουβέντα που λέει «θέλω δουλειά» . Εκεί οι πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα η Αριστερά πρέπει να αναδείξει την ικανότητά της και να εκφράσει κάποιες διεκδικήσεις, αλλά και να επιχειρεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Μπορεί να το κάνει. Θυμηθείτε το ρόλο που έχει παίξει ο ΣΥΝ ιδιαίτερα στο μεγάλο θέμα των συμβασιούχων που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες κόσμο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού