Skip to main content.
14/06/2005

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνου στο ραδιοσταθμό "9,84" (Β.Πάϊκος)

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στην εκπομπή του Βασ. Πάϊκου, στο ραδιοσταθμό 9.84, αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή και την τοποθέτησή του σχετικά με το Ευρωσύνταγμα και την σύνδεσή του με την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, τόνισε:

Πάνω στη λογική του ευρωσυντάγματος έκανα τις αναφορές μου στη δική μας πραγματικότητα, πρώτον διότι το δημοψήφισμα που έγινε στην Γαλλία αλλά και στην Ολλανδία είναι ένα πανευρωπαϊκό γεγονός. Είδατε για παράδειγμα πώς αλλάξανε οι δημοσκοπήσεις σ΄ όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απέναντι στο Ευρωσύνταγμα.

Δεύτερον, γιατί οι λόγοι αντίθεσης στο ευρωσύνταγμα έχουν σχέση με μια σειρά κοινωνικά ζητήματα που είναι η ανεργία, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τα προβλήματα των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία είναι έντονα παρόντα και στη χώρα μας, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και του κ. Αλογοσκούφη.

Β.Πάϊκος: Αναφερθήκατε στις αιτίες άνθισης της ακροδεξιάς .... Βλέπετε ανάλογο ενδεχόμενο στην Ελλάδα;..

Θέλω να ελπίζω πως όχι. Όμως νομίζω ότι υπάρχουν δύο μεγάλοι κίνδυνοι, τους οποίους δεν πρέπει να υποτιμήσουμε.

Ο ένας κίνδυνος είναι, νομίζω, η αποστασιοποίηση του σοσιαλιστικού κόμματος στην Ελλάδα, της επίσημης ηγεσίας του, του ΠΑΣΟΚ, από τα προβλήματα που ζει ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας. Κι αυτό εκφράζεται με τις θέσεις του «είμαστε αντικρατιστές», με τις θέσεις που παίρνει σε διάφορα εργασιακά ζητήματα. Πάνω στα θέματα τα οικονομικά και της ανταγωνιστικότητας είχε μια πλήρη ταύτιση με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Ο δεύτερος κίνδυνος που υπάρχει είναι μία αντιπαράθεση μέσα στο χώρο των αριστερών δυνάμεων, που με ιδιαίτερη ευαισθησία θα έπρεπε να κινηθούν μέσα σ΄ αυτά τα στρώματα. Όταν υπάρχουν κάποιες αριστερές δυνάμεις οι οποίες θεωρούν αντίπαλό τους μια άλλη αριστερή δύναμη, αντί να υπάρξει μια προσπάθεια, από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινή δράση για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι έτσι δημιουργείς μια θερμοκοιτίδα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί το αυγό του φιδιού.

Β.Πάϊκος: Στη Βουλή κάνατε λόγο για την μεγάλη Αριστερά κ.λπ. ... Πώς το δικαιολογείτε;

Το θέμα αυτό το είχα συνδέσει και με το ευρωσύνταγμα. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, παρουσιάστηκε ένα κενό όσον αφορά τις πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίζονται τα μεγάλα ζητήματα των πολιτών. Είδαμε ότι περίπου το 60% ήρθε σε αντίθεση με τις δύο πολιτικές δυνάμεις που εναλλάσσονται, σοσιαλιστικό κόμμα και κεντροδεξιούς. Αναδείχθηκε έτσι η δυνατότητα και η ανάγκη μιας πλατιάς συμμαχίας της Αριστεράς, η οποία λειτούργησε στο Γαλλικό δημοψήφισμα και η οποία συνέβαλε στο να βγει αυτό το αποτέλεσμα αποφασιστικά. Με τον ίδιο τρόπο αναφέρθηκα και στην Ελλάδα, όπου πιστεύω πως μια μεγάλη Αριστερά, θα μπορούσε να σπάσει και τα δεσμά του εκλογικού νόμου και τις εκλογικές στατιστικές και να διαμορφωθεί έτσι μια καινούργια πραγματικότητα όπου θα συμμετέχουν αριστεροί διαφόρων φιλοσοφιών, ριζοσπάστες σοσιαλιστές, οικολόγοι, και μπορεί να παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Β.Πάϊκος: Είδατε διαφορές ουσίας ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και στον Γ. Παπανδρέου;..

Όσον αφορά τα ζητήματα τα οικονομικά και τα κοινωνικά δεν είδα μεγάλες διαφορές.

Εάν βλέπατε ομιλίες του Καραμανλή σε σχέση με τον Σημίτη, σε λεκτικό επίπεδο ήταν σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από αυτές που ήταν του Παπανδρέου σε σχέση με τον Καραμανλή.

Παρότι προκάλεσα εγώ, εκ μέρους ενός μικρού κόμματος που είναι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τη συζήτηση, δεν αναφέρθηκαν καθόλου στα προνόμια αλλά και την ανικανότητα των ισχυρών ιδιωτικών οικονομικών δυνάμεων να αξιοποιήσουν τα έσοδα από το Χρηματιστήριο, από το ΚΠΣ, από τον αναπτυξιακό νόμο... Ουδείς έκανε αναφορά στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της χώρας μας. Μια έμμεση αναφορά έκανε μόνο στο θέμα που τον ενδιαφέρει, της διαπλοκής, ο κ. Καραμανλής.

Επίσης δεν έκαναν καμία αναφορά, ειδικά το ΠΑΣΟΚ, στο τι θα γίνει με τη διαδικασία του ευρωσυντάγματος, ενώ προκάλεσα τον κ. Παπανδρέου να πάρει θέση. Το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα παίρνει θέση εν όψει της συνόδου Κορυφής. Τι θα γίνει; Υπάρχει το ευρωσύνταγμα; Θα προσπαθήσουμε να το νεκραναστήσουμε; Θα το διασωληνώσουμε; Ή θα πάρουμε υπόψη το μήνυμα που λέει «κοιτάξτε, στροφή στην Ευρώπη...».

Β.Πάϊκος: Με όλα αυτά που λέτε, δεν είναι άδικος ο σχολιασμός ότι η ομιλία σας αλλά και οι ομιλίες των άλλων στελεχών του ΣΥΝ ήταν κλασικά διμετωπικές..

Οι τοποθετήσεις μας στρέφονταν απέναντι στην κυβέρνηση και με σαφήνεια στη δευτερολογία μου τοποθετήθηκα πάνω σ΄αυτό το ζήτημα. Από κει και πέρα δεν μπορούμε να βάλουμε λευκοπλάστη στο στόμα μας. Ένα κεντρικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα ήταν η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στη Διοίκηση του ΟΤΕ, με την ευλογία της κυβέρνησης και των συνδικαλιστών που ελέγχουν την ΟΜΕ-ΟΤΕ, που σ΄ αυτή την συμφωνία είχαν συναινέσει και οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποδοκιμαστούν από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Β.Πάϊκος: Διαβάζω σήμερα όμως ....ότι το άνοιγμα αυτό που έκανε ο Γ. Παπανδρέου στον ΣΥΝ, προκάλεσε προβλήματα στο κόμμα σας και διατυπώθηκαν και δυο γραμμές... Αληθεύει αυτό;...

Θα σας αναφέρω ένα γεγονός. Εμείς δεχτήκαμε να καταθέσουμε κοινή πρόταση με το ΠΑΣΟΚ για να γίνει η συζήτηση στη Βουλή για να γίνει δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα, παρά το γεγονός ότι είχαμε εντελώς αντίθετη θέση τα δύο κόμματα. Παρόλα αυτά, που δεν είναι πρόσχημα, θα μπορούσε να ήταν μια πολύ ισχυρή αιτιολογία να πεις «κοιτάξτε, δεν μπορώ να συνεργαστώ». Το εμπόδιο στην συνεργασία νομίζω το θέτει η γενική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά ζητήματα.

Εμείς όμως δεν σταματάμε εδώ. Λέμε με όσους -και πιστεύω ότι υπάρχει ευήκοον ους- ανθρώπους, μέλη, φίλους, στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκουμε κοινή βάση θα προσπαθήσουμε μαζί.

Αν πάτε σήμερα στην απεργία των τραπεζών ή αν δείτε τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής ή αν πάτε σε άλλα μέτωπα, θα δείτε τα μέλη του Συνασπισμού να δίνουν μαζί μάχη με μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Β.Πάϊκος: Φαντάζομαι με όλους και με στελέχη της Ν.Δ....

Με όλους.. Φυσικά...

Β.Πάϊκος: Διαπιστώνετε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διασπάσει την κοινωνική συνοχή μ΄ αυτή την θεωρία των «ρετιρέ»... Όμως δεν είναι υπαρκτή πραγματικότητα και τα «ρετιρέ»;...

Θέλω να πω κατ΄ αρχήν ότι δεν δέχομαι να λειτουργούμε σαν πολιτική δύναμη σε μια δήθεν αταξική κοινωνία. Σήμερα έχουμε ένα οικονομικό κατεστημένο το οποίο, ενώ χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα, με κοινοτικούς, χρηματιστηριακούς και εθνικούς πόρους και ενώ έχει την πιο φτηνή εργατική δύναμη στην Ευρώπη (είμαστε οι Κινέζοι της Ευρώπης των «15»), ενώ οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη των «15», βλέπουμε να μην υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Επομένως δεν δέχομαι να βάλουμε μία κατηγορία των εργαζομένων στο στόχαστρο.

Η δική μας προσπάθεια είναι να υπάρξει μια εξίσωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς τα πάνω, όχι προς τα κάτω. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της μάχης που δώσαμε για τους συμβασιούχους. Το θέμα των συμβασιούχων έχει ταυτιστεί με την παρέμβαση του ΣΥΝ. Τι είπαμε εμείς; Όχι να γίνουν, όπως μας λέει η κυβέρνηση τώρα, και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ συμβασιούχοι. Εμείς είπαμε «και οι συμβασιούχοι να γίνουν αορίστου χρόνου». Αυτή είναι η φιλοσοφία κι έτσι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού