Skip to main content.
13/01/2006

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΑΝΤΙ», τονίζει, μεταξύ άλλων

Ο δικομματισμός στην Ελλάδα, ενώ είναι συνεχώς παρών και κυρίαρχος, είναι συγχρόνως και πολύ αδύναμος. Η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης έχει ένα εκλογικό σύστημα που είναι ακραία προσαρμοσμένο στο να στηρίζει το δικομματισμό. Ο δικομματισμός στην Ελλάδα είναι αδύναμος χωρίς τα νομικά στηρίγματα που έχει. 'Αρα είναι μία πρόκληση που μπορείς να αντιμετωπίσεις.

Πιστεύω ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ανικανότητας της Αριστεράς να σπάσει αυτό το διπολισμό του κυρίαρχου συστήματος διακυβέρνησης είναι ο δικός της διπολισμός, δηλαδή ότι υπάρχει μια αποδυναμωμένη Αριστερά.

Όσον αφορά το θέμα του ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι είναι μια από τις καλές περιόδους, ότι διακρίνεται το στίγμα του ΣΥΝ, ότι δεν μας θεωρούν μια δορυφορική δύναμη, ότι έχουμε μια σαφήνεια στην πολιτική μας.

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο άλλο άκρο, δηλαδή να πάρουμε την θέση του εισαγγελέα και του κατήγορου.

Πιστεύω ότι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συστρατευθούν μαζί μας. Γι αυτό τον τελευταίο καιρό προσπαθούμε την κριτική μας και το διαφορετικό μας λόγο σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ να τα συμπληρώσουμε με μια σειρά προτάσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που σχεδόν όλες όμως δεν γίνονται δεκτές από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως για την Ολυμπιακή Αεροπορία, τον χωρισμό Εκκλησίας και κράτους και άλλα ζητήματα.

Σχετικά με τη συνεργασία και κοινή δράση της Αριστεράς, στο οποίο εμείς επιμένουμε, δώσαμε μια έκφραση του δυναμισμού που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια δράση, με τη διοργάνωση του πρώτου τακτικού συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα, που ήταν έκφραση αυτής της κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εδώ ένα μόνιμο εμπόδιο είναι κατά τη γνώμη μου η πολιτική που ασκείται από την ηγεσία του ΚΚΕ, που δεν είναι απλώς άρνηση για κοινή δράση αλλά πολιτική διχασμού από την ηγεσία του ΚΚΕ. Εμείς θα επιμείνουμε σ΄ αυτή τη θέση. Θα επιμείνουμε ότι είμαστε ανοιχτοί 24 ώρες το 24ωρο και πιστεύουμε ότι είναι ενθαρρυντικό αυτό που έγινε και σε άλλες χώρες με τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα -όπως στη Γαλλία με το δημοψήφισμα.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού