Skip to main content.
03/05/2006

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στο ραδιοσταθμό της ΝΕΤ

Να ξεκινήσουμε με την πρόθεση της κυβέρνησης, που χθες δημοσιοποιήθηκε και επίσημα στην Επιτροπή Οικονομικών για να ανοίξει το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση όμως δεν διευκρινίζει ποιες είναι οι προθέσεις της… Δηλαδή για περίπου δυο χρόνια θα έχουμε διαπίστωση του προβλήματος;.

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Νομίζω ότι είμαστε στην προετοιμασία της κοινής γνώμης για μέτρα του τύπου αυτών που πάρθηκαν στα θέματα των τραπεζοϋπαλλήλων και άλλων εργαζομένων, γιατί έχει ήδη ανοίξει και πρακτικά το ασφαλιστικό με μια σειρά μέτρων της κυβέρνησης, από την συμφωνία ΟΜΕ-ΟΤΕ μέχρι τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν είναι μια συζήτηση επιστημονική καθηγητών κ.λπ., είναι μια συζήτηση θάλεγα προετοιμασίας και εθισμού της κοινωνίας απέναντι σε μέτρα που έρχονται. Και υπάρχει εδώ, κατά τη γνώμη μου, κι ένα αρνητικό στοιχείο. Ενώ θάπρεπε να μπει ένα φρένο σ΄ αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης απ΄ όλη την αντιπολίτευση, φοβάμαι ότι κάποιες δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως του κ. Παπαδόπουλου, ουσιαστικά ευνοούν την κυβέρνηση.

Η Αριστερά δεν μπορεί να μπει σ΄ έναν τέτοιο διάλογο. Η Αριστερά βάζει ζητήματα συγκεκριμένα, τα οποία θέλει να προωθήσει και να συζητήσει, όπως είναι το θέμα της μη καταλήστευσης των χρημάτων των Ταμείων, όπως είναι το θέμα της συμμετοχής των μεταναστών στα Ταμεία, που μπορεί να συμβάλουν σε μια εξυγίανση, όπως είναι το θέμα μέτρα ενάντια στην ανεργία που μπορεί να φέρει ένα νέο δυναμικό που θα φέρει και χρηματοδοτήσεις στα Ταμεία, που είναι εντελώς άλλου τύπου από την πολιτική πορεία της κυβέρνησης.

Βλέπουμε ότι θα έχουμε μια επιδείνωση της κατάστασης. Πάρτε για παράδειγμα το θέμα των τραπεζών… Οι τράπεζες δεν θα πληρώσουν στο ΙΚΑ αυτά που πρέπει να πληρώσουν. Γίνεται μια εκτίμηση, δεν γίνεται αναλογιστική μελέτη και τελικά το ΙΚΑ θα βρεθεί κάποια στιγμή να πληρώνει αυτά που θα έπρεπε να πληρώνουν οι τράπεζες….

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Εδώ γίνεται το εξής παράλογο. Ενώ έχουν προβλήματα τα ασφαλιστικά Ταμεία, από την άλλη μεριά ο τραπεζικός χώρος είναι ο χώρος οικονομικών δραστηριοτήτων με τα μεγαλύτερα κέρδη σήμερα μέσα στη χώρα. Έχεις μία προικοδότηση και απαλλαγή από υποχρεώσεις των τραπεζών και μεταφορά τους στα Ταμεία τα οποία, για μια σειρά λόγους, είναι κάτω από πίεση. Πολλές φορές αυτό μάλιστα γίνεται με στόχο την προσπάθεια να εμφανιστούν στη βιτρίνα ορισμένες τράπεζες με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν πιο εύκολα, όπως είναι για παράδειγμα τα μέτρα που παίρνονται για την Εμπορική ή για την Αγροτική κ.λπ.

Νομίζω ότι είναι μια πολιτική στην οποία πρέπει με κάθε τρόπο να εναντιωθούμε.

Σήμερα πηγαίνω στα ΕΛ.ΤΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπου ετοιμάζεται ουσιαστικά η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με κατάθεση ενημερωτικού δελτίου για τη διάθεση σε πρώτη φάση του 30% των μετοχών του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όταν το Τ.Τ. είναι ένας από τους πιο κερδοφόρους Οργανισμούς υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, τρομακτικά κερδοφόρος, ο οποίος σε σχέση με τις άλλες τράπεζες ασκεί κι έναν σχετικά κοινωνικό ρόλο, δηλαδή δίνει μεγαλύτερα επιτόκια, δίνει πιο φθηνά στεγαστικά δάνεια, κι αυτά ενάντια στη λογική της κυβέρνησης που λέει «να απαλλαγούμε από τον ζημιογόνο δημόσιο τομέα».

Είναι μια πολιτική στην οποία νομίζω ότι πρέπει να σηκώσουμε ένα μέτωπο αντίστασης.

Αν πουληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα χρήματα πού θα πάνε;.. Θα πάνε για την μείωση του ελλείμματος, έτσι;….

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Το βλέπει ως εισπρακτικό. Κακώς το βλέπει. Διότι είναι άπαξ εισπρακτικό. Μην ξεχνάτε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι ένας φορέας ο οποίος μέσα σε δεκαετίες συνεχώς συμβάλει στην εισροή εσόδων και είναι, κατά τη γνώμη μου, η ίδια ληστεία σε βάρος του δημοσίου που γίνεται και με τον ΟΠΑΠ. Όπου και στον ΟΠΑΠ έχεις μια περίπτωση που δεν μπορείς να πεις ότι είναι η Α ή η Β εταιρεία που είναι ζημιογόνες και δήθεν την πληρώνει το κοινωνικό σύνολο κ.λπ. Στην πραγματικότητα είναι απλώς μία διαρκής μηχανή εσόδων για τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο κ. Αλογοσκούφης πριν αρκετά χρόνια είχε χρησιμοποιήσει μια ενδιαφέρουσα έκφραση, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ, ότι «πουλάτε τα ασημικά της οικογένειας». Αυτό είναι σωστό. Τώρα βλέπουμε ότι τα ασημικά, τα ποτήρια.. οτιδήποτε τα έχουμε προς πώληση. Αυτός ο πλούτος, που ανήκει στους Έλληνες πολίτες θα πάψει να υπάρχει. Τι θα γίνει στο μέλλον;.. Δεν πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσει αυτή η διαδικασία;..

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Η απάντηση είναι πολιτική. Ο κ. Αλογοσκούφης, πώς λέμε ο ψηλός και ο κοντός που μπήκαν και ληστέψανε το υποκατάστημα της τάδε τράπεζας… Ο κ. Αλογοσκούφης λειτουργεί ως ένα είδος πολιτικού «ληστή» της δημόσιας περιουσίας. Δηλαδή μπαίνει σε επιχειρήσεις κερδοφόρες, εγγυημένα κερδοφόρες και αφαιρεί το χρήμα αυτό και ουσιαστικά τις παραχωρεί στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ακραία κατάσταση, κατά τη γνώμη μου.

Δυστυχώς σ΄ ένα βαθμό έχει ετοιμάσει το έδαφος και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί οι κινήσεις, μια και μιλήσαμε για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γίνανε στο νόμο 382 του 2002, αν δεν κάνω λάθος επί υπουργίας του κ. Βερελή, επί κυβέρνησης Σημίτη.

Νομίζω ότι δεν μπορεί να είναι στα θετικά και στα παράσημα μιας κυβέρνησης πόσο πιο φτωχή θα αφήσει τη δημόσια περιουσία όταν θα λήξει η θητεία της. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κρίνονται από το πόσο πιο αποτελεσματικές κάνανε τις δημόσιες επιχειρήσεις, πόσο μπορέσανε να τις εκσυγχρονίσουν, να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες και, αν θέλετε, και πόσο μπορέσανε να τις κρατήσουν και να αυξήσουν τις δραστηριότητες του δημοσίου με έναν θετικό τρόπο.

Για τις δηλώσεις του κ. Κεφαλογιάννη

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Στο Κατάρ έχει ζέστη και ίσως κανείς λειτουργεί εν θερμώ ή κάνει δημόσιες εξομολογήσεις. Αυτό το στοιχείο ότι μια κυβέρνηση η οποία είχε ως σημαία της την πάλη ενάντια στη διαπλοκή ουσιαστικά ενεπλάκη στην ίδια κατάσταση, είναι πια μια αλήθεια η οποία κυκλοφορεί στους δρόμους και την ξέρουμε όλοι.

Περνάμε μια φάση όπου και από τα δύο κόμματα τα μεγάλα υπάρχουν μια σειρά εξομολογήσεις ή αλληλοκριτικές ή παράπονα ή προσωπικές αντιπαραθέσεις ή όλα αυτά τα στοιχεία και κάπου πρέπει να προβληματιστούμε, και μάλιστα σοβαρά, πώς θα μπορέσει αυτή η σελίδα της εναλλαγής των δύο μεγάλων κομμάτων, ο δικομματισμός να σταματήσει και να μπούμε σε μια νέα φάση εξελίξεων στη χώρα μας, όσο κι αν αυτή την κάνει δύσκολη ο εκλογικός νόμος που υπάρχει.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού