Skip to main content.
17/05/2006

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στο ραδιοσταθμό "9,84"

Νομίζω πως ναι. Πρέπει να υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Περιμένω την μεθαυριανή ερώτηση που έχω θέσει στον Πρωθυπουργό. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φυγομαχήσει ο κ. Καραμανλής, γιατί είναι ένα σοβαρό ζήτημα, όπου δεν υπάρχει πια διάσταση τοποθετήσεων σ’ ένα τόσο μεγάλο θέμα, όπως είναι μια παρανομία με συμμετοχή κρατικών υπηρεσιών, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει διάσταση τοποθετήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο και τη δικαστική εξουσία. Εάν θέλει να υπερασπιστεί στοιχειωδώς την αξιοπιστία της κυβέρνησης, και σ΄ αυτό το θέμα και σε άλλα θέματα, ή αν θέλει να κάνει δημόσια την αυτοκριτική, όλοι κάνουμε λάθη, όλοι κάνουμε λάθη στους χειρισμούς, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να φυγομαχήσει ο Πρωθυπουργός και να είναι παρών την Παρασκευή.

Και θέματα παραιτήσεων μπορούν να τεθούν από μας. Αλλά το να ζητάς την παραίτηση, είναι και μια εύκολη λύση να φεύγεις από την ουσία του προβλήματος και από τα προβλήματα λειτουργιών, μηχανισμών, θεσμών που κινούνται σε παθολογικό επίπεδο.

Το ΠΑΣΟΚ μας έχει συνηθίσει μία φορά την βδομάδα να ζητάει μία παραίτηση.

- Για την μη παρουσία του Προέδρου και αντιπροσωπείας του κόμματος στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

….Εμείς είχαμε πρόσκληση για τον εξώστη.

Έχουμε συνηθίσει μια σειρά θεσμοί, και ειδικά στον κοινωνικό χώρο, να έχουν την ίδια αντίληψη με τον ελληνικό λαό για τα ποια είναι τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μεγάλα και μικρά. Και απ΄ ότι ξέρω είναι η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Υπάρχει μια παράδοση να μην γίνονται διακρίσεις, να τους φωνάζουν όλους και να δίνουμε σε όλους τον λόγο, με ανάλογο χρόνο.

Για τον Συνασπισμό

Αυτές τις απόψεις εγώ δεν τις συμμερίζομαι, με κανέναν τρόπο. Και δεν είναι και η έκφραση της συνισταμένης, της γενικής εικόνας που δίνει το Φόρουμ. Όταν κάνεις μια διαδήλωση και είναι μεγάλη, έχεις και παρόντες κάποιους οι οποίοι .. πιθανόν να ήταν προσκεκλημένοι, δεν ήταν στο πλαίσιο, δεν είναι το πλαίσιο του Φόρουμ αυτό που είπατε.

Ο ΣΥΝ έχει όμως μια παράδοση να έχει γεννηθεί από ένα χωράφι με ιδέες και με συγκρούσεις ιδεών. Οι περισσότερες δυνάμεις προέρχονται από το κομμουνιστικό ή το ευρύτερο αριστερό κίνημα, που σε διάφορες φάσεις μιας περιπετειώδους ιστορίας είτε με συγκρούσεις, είτε με κατεστημένες δομές κ.λπ. Επομένως οι ιδέες συνοδεύουν τον ΣΥΝ.

Μ΄ αυτή την έννοια, κάθε προσπάθεια να γίνονται παραγωγές ιδεών, να γίνεται μια συγκέντρωση επιστημονικών ή άλλων δυνάμεων, να προτείνονται εναλλακτικές λύσεις είναι κάτι το οποίο λειτουργεί θετικά. Μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Μπορεί να δώσει αυτή την ατμόσφαιρα, αυτό τον βιότοπο, που είναι ένας βιότοπος αναζήτησης και επεξεργασιών από διάφορες πλευρές.

Τον έχω διαβάσει… Θα πάω…..

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού