Skip to main content.
19/05/2006

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9

Τίποτα δεν γίνεται στη ζωή και την πολιτική που να μην έχει νόημα. Έχει νόημα, νομίζω, και υπογραμμίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση φυγομαχεί. Και ο Πρωθυπουργός ο ίδιος φυγομαχεί, γιατί ο κ. Πολύδωρας, ανάμεσα στα άλλα, δεν ήταν καν Υπουργός, ήταν βουλευτής. Έχει ενημέρωση από δεύτερο χέρι. Και γιατί, από την άλλη μεριά, ο Πρωθυπουργός μπορούσε να ήταν, και όφειλε να ήταν, σε ένα θέμα που είναι από τα κεντρικά ζητήματα όλων αυτών των τελευταίων μηνών, για τα θέματα δημοκρατίας στη χώρα μας και ίσως τα σχόλια του Τύπου ότι «πάει στην Πυθία» ή «στο Μαντείο των Δελφών» ή «πάει να ζητήσει χρησμό» δείχνουν ότι, νομίζω, αυτή η στάση να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από το δέντρο είναι κάτι το οποίο πλήττει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της.

Πιστεύω γιατί και ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένοι και σήμερα θα όφειλε να παρουσιάσει μια εκδοχή εντελώς διαφορετική από αυτήν που παρουσίαζε με επιμονή και με επιθετικότητα η κυβέρνηση σχετικά με την απαγωγή των Πακιστανών. Αν επέμενε στα ίδια, τα οποία μας έλεγε πριν από μερικούς μήνες, ούτε στους πιο φανατικούς οπαδούς της Ν.Δ., νομίζω, δεν θα γινόταν πιστευτός.

Δεν ξέρει κανείς το μέγεθος της ευθύνης του καθενός, ποιος προσφέρει κάλυψη σε ποιον. Είναι μια υπόθεση η οποία έχει αρκετά σκοτεινά σημεία, και σε υψηλό επίπεδο. Η κάλυψη, νομίζω, δεν αφορά μόνο πολιτικά στελέχη εδώ. Είναι μια υπόθεση στην οποία έχουν παρέμβει και άλλες κυβερνήσεις. Έχει παρέμβει και η κυβέρνηση της Μεγ. Βρετανίας με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της τον κ. Στρο. Θα έλεγα ότι είναι πιο χοντρή η υπόθεση απ΄ ότι φαίνεται, κατά τη γνώμη μου, και σήμερα ακόμη.

Αυτό δεν έχει νόημα πια. Είχε νόημα όταν είχε πρωτοαναδειχθεί το θέμα, ώστε και ενημέρωση να έχουν οι πολιτικές δυνάμεις, αυτό είχα ζητήσει για τον δικό μας χώρο, τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και, αν θέλετε, να πάρει υπόψη τις προειδοποιήσεις μας ο Πρωθυπουργός, ότι είναι λάθος η πολιτική αυτή, η οποία δεν ήταν απλώς συγκάλυψη. Έφτανε σε ακραία σημεία κυκλοφορίας από την κυβέρνηση ψευδών, σε σχέση με αυτά που έγιναν, ή και συνεργασίας της κυβέρνησης με ξένες κυβερνήσεις, όπως η κυβέρνηση του Πακιστάν, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι Πακιστανοί. Μιλάμε για κάποιους ανθρώπους μετανάστες, ανθρώπους της δουλειάς, χωρίς ιδιαίτερα στηρίγματα, οι οποίοι, αφού περάσανε απ΄όλη αυτή την βαριά εμπειρία, αντιμετώπισαν απέναντί τους την κυβέρνηση της πατρίδας τους, την κυβέρνηση της φιλοξενούσας χώρας που τους έλεγε ότι λένε ψέματα, ότι δουλεύουν για τους μουτζαχεντίν, ότι τίποτα δεν έγινε, ότι είναι φαντασίες κι ότι αυτά τα πράγματα υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

Νομίζω ότι πρόκειται για ευρύτερο θέμα, με πολλές και μεγάλες διαστάσεις, που συνδέεται με αδιαφανείς συνεργασίες μηχανισμών ή και των κυβερνήσεων χωρών της Δύσης, στις οποίες συμμετείχε η Ελλάδα, και πιστεύω ότι υπήρχε η ελπίδα ότι τίποτα απ΄ αυτά δεν θα έρθει στη δημοσιότητα.

Ακόμη και η υπόθεση της σύλληψης και ανάκρισης των πέντε και... χιλιάδων μεταναστών εδώ πέρα, με την ευκαιρία όλων αυτών των τελευταίων γεγονότων και τα θέματα του Λονδίνου κ.λπ., ήταν κάτι το οποίο δεν είχε έρθει ακόμα στη δημοσιότητα. Μην ξεχνάτε τις παρεμβάσεις που έκανε η ίδια η Βρετανική κυβέρνηση γι αυτό το ζήτημα. Και μην ξεχνάτε ότι πρωτοσυνδέθηκε αυτό το θέμα με το θέμα των υποκλοπών και την σταθερή προσπάθεια της κυβέρνησης να μην έρθουν στο φως οι ευρύτερες διεθνείς διαστάσεις αυτού του ζητήματος.

Ο στόχος της εξεταστικής επιτροπής είναι να αναδείξει ευθύνες πολιτικών προσώπων. Φυσικά, πηγαίνοντας προς τα εκεί, έχει τη δυνατότητα η Βουλή, η εξεταστική αυτή επιτροπή της Βουλής να κάνει όλες αυτές τις κινήσεις και να καλέσει σε ακροάσεις όλα αυτά τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται και να ζητήσει όλο αυτό το υλικό, το οποίο δεν είναι στη διάθεση της Βουλής, ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε από την απαγωγή των Πακιστανών, ένα ευρύτερο πρόβλημα, δηλαδή ότι έχουμε σήμερα συνεχώς και περισσότερες δραστηριότητες παρακρατικού χαρακτήρα, δηλαδή έξω ακόμη και από μια νομιμότητα που δεν μας αρέσει, με συμμετοχή ελληνικών υπηρεσιών και με διασυνδέσεις με ξένες υπηρεσίες.

Ίσως είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα της δημοκρατίας και των ελευθεριών για την χώρα μας σήμερα.

Η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ σ΄αυτό το ζήτημα δεν επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη των γεγονότων. Αν δείτε την βαρύτητα που όλοι αναγνωρίζουμε σ΄ αυτό το ζήτημα και τον τρόπο που αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ όταν ανέκυψε αυτό το θέμα στην πρώτη φάση, θα δείτε ότι το ΠΑΣΟΚ κρατούσε μια πολιτική ιδιαίτερα χαμηλών τόνων. Εάν δείτε τη δεύτερη φάση, που η δεύτερη φάση είναι η αναζωπύρωση του θέματος αυτού μέσω των βρετανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που έγινε γύρω στο Δεκέμβρη, κυρίως του BBC αλλά και άλλων GUARDIAN κ.λπ., θα δείτε πάλι ότι το ΠΑΣΟΚ κρατούσε πάρα πολύ χαμηλούς τόνους σε σχέση με την βαρύτητα του θέματος, όπως φάνηκε το Δεκέμβρη και όπως πια είναι σαφές σε όλους.

Ενδεχομένως και αυτό. Αυτό θα μπορούσε να το πει κανείς περισσότερο για τις υποκλοπές. Δεν αποκλείεται και για το θέμα των Πακιστανών, για το πόσο δημιουργήθηκαν βαθμιαία αυτές οι συνθήκες που επιτρέπουν αυτές τις δραστηριότητες, αλλά ενδεχομένως και μια συναδελφική, δεν ξέρω τι άλλου τύπου, αλληλεγγύη σε συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες εμπλέκονται άμεσα στο θέμα των Πακιστανών.

Το θέμα των Πακιστανών δεν είναι μόνο θέμα Βουλγαράκη. Είναι και θέμα Στρο και κυβέρνησης Μπλαιρ και αυτό το γνωρίζει και ο κάθε 'Αγγλος δημοσιογράφος ο οποίος το έχει παρακολουθήσει.

Κατ΄ αρχήν έχει νόημα από την στιγμή που θα γίνει ένας κοινός στόχος της αντιπολίτευσης. Γι αυτό εμείς καλούμε τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει τον επαρκή αριθμό βουλευτών οι οποίοι μπορούν, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, να ζητήσουν την εξεταστική επιτροπή.

Από κει και πέρα, η κυβέρνηση αρνείται πάρα πολλά πράγματα. Νομίζω ότι η σώρευση των αποκαλύψεων και των διαστάσεων αυτής της υπόθεσης δεν αποκλείεται με κανέναν τρόπο να σπάσει αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης, είτε να εξαφανιστεί στους Δελφούς, είτε να διαψεύδει γεγονότα, είτε να λέει όχι στα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Θέλω να πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ένα μεγάλο βήμα στην πολιτική με τον τρόπο που αντιμετώπιζε το θέμα της απαγωγής των Πακιστανών και θα στηρίξει την πρότασή μας για εξεταστική επιτροπή.

Μην ρωτάτε εμένα τι θα κάνει το ΚΚΕ. Δεν καταλαβαίνω τίποτα απ΄ αυτή την υπόθεση. Όχι μόνο από τους Πακιστανούς, απ΄ οτιδήποτε άλλο.

Σε ποιο θέμα αναφερόταν;...

Δεν έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ, εφ΄ όσον υπάρχουν, στο θέμα των απαγωγών. Θυμάμαι κάποια φορά το είχε αναφέρει η κυρία Παπαρήγα στη Βουλή. Απλώς γενικώς υπάρχει ένα ζήτημα ότι η πολιτική εμπάθεια του ΚΚΕ απέναντι στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, και ιδιαίτερα στον Συνασπισμό, το πάθος και η επιθετικότητα με την οποία αντιμετωπίζει κάθε ενωτική πρωτοβουλία, όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, η διαιρετική στάση του στα θέματα των αγώνων των εργαζομένων είναι κάτι το οποίο το έχει ανάγκη το σύστημα. Είναι χρήσιμο για το σύστημα και για το κατεστημένο.

Για την επίθεση στην υποψήφια υπερνομάρχη του ΠΑΣΟΚ Γκ. Καραχασάν

Νομίζω ότι κάπου θάπρεπε να καταλάβουμε όλοι ότι οι κομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, έχουν κάποια όρια. Δηλαδή, τα παιχνίδια τα οποία παίζονται, στη Β. Ελλάδα ιδιαίτερα, με τον εθνικισμό, με την ξενοφοβία και τα οποία έχουν ενταθεί πηγαίνοντας προς τις δημοτικές εκλογές, πιστεύω ότι είναι παιχνίδια επικίνδυνα για την ίδια τη δημοκρατία και την συνοχή της χώρας μας.

Αντί να ασχολούνται με τον άλφα ή τον βήτα υποψήφιο οποιουδήποτε κόμματα, ανεξάρτητα από το φύλο ή την καταγωγή του ή την πολιτική του ένταξη, θα έπρεπε να ασχοληθούν, αφού ενδιαφέρονται για την μειονότητα, για τα τρομακτικά κοινωνικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν σήμερα στην μεγάλη πλειοψηφία των μειονοτικών, οι οποίοι είναι φτωχοί καπνοκαλλιεργητές σε ημιορεινές ζώνες των νομών Ξάνθης και της Ροδόπης, ώστε να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις μεγαλύτερης σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής για την ίδια τη χώρα μας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού