Skip to main content.
19/05/2006

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στον ραδιοσταθμό "Αθήνα 9,84"

«Η κυβέρνηση δέχεται ανοιχτά ότι δεν λέει όσα γνωρίζει...

...Έφτασε στο σημείο ο κ. Πολύδωρας να πει στη Βουλή ότι όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά τα κάνανε αυτοί οι άθλιοι μετανάστες - που είναι εδώ στη χώρα μας - μεταξύ τους και θα σας το αποδείξω και μας δίνει όλο αυτό το κατεβατό για δήθεν απαγωγές μεταξύ Πακιστανών. Πως δύο Πακιστανοί, στην Ελλάδα του 2006, υπό την κυβέρνηση της Ν.Δ., απήγαγαν 88 Πακιστανούς. Πρόκειται για πράγματα που είναι στον αέρα, παράλογα και ακραία.

Η φράση «ακόμα και να ήξερα δεν θα σας έλεγα» νομίζω ότι είναι μία δήλωση εξομολογητική από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δημιουργεί και ένα πολιτικό ζήτημα. Σε ερώτηση που έχει θέσει πολιτικός αρχηγός προς τον Πρωθυπουργό, όπου ο Πρωθυπουργός δεν παρίσταται και απαντάει στη θέση του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Υπουργός επισήμως λέει ότι υπάρχουν θέματα τα οποία η κυβέρνηση δεν λέει στο κοινοβούλιο. Και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σοβαρό».

Για την Εθνική Τράπεζα

«Είναι ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα το τι θα γίνει με την Εθνική Τράπεζα, μία ηγετική δύναμη στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη φύγει από τον έλεγχο του Δημοσίου. Όμως, μέσω του πακέτου που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, διατηρείται ένας έμμεσος έλεγχος του Δημοσίου, πράγμα που φαίνεται και από τον διορισμό ουσιαστικά του Διοικητή της. Η Εθνική Τράπεζα έκανε αυτό το άνοιγμα αγοράζοντας την FinansBank, προχωράει την Τρίτη σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, όπου διαμορφώνεται πια η σαφής προοπτική ότι θα αλλοιωθεί η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας, δηλαδή τα ποσοστά που έχουν σήμερα τα Ταμεία θα μειωθούν πάρα πολύ. Επομένως, νέες μετοχές θα τις αναλάβουν κυρίως ιδιώτες επενδυτές, θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού, δηλαδή τα κερδοσκοπικά funds, κ.λ.π. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το να εκλείψει ο ρόλος του Δημοσίου στον κεντρικό τραπεζικό φορέα στη χώρα μας, όπως είναι η Εθνική Τράπεζα. Και γι’ αυτό κάναμε αυτό το δημόσιο διάβημα προς τον κ. Αλογοσκούφη, ζητώντας να στηριχθούν τα Ταμεία, προκειμένου να κρατήσουν τα ποσοστά τους ή αλλιώς οι μετοχές οι οποίες θα μείνουν αδιάθετες, λόγω αδράνειας των Ταμείων, να τις αναλάβει το ίδιο το Δημόσιο, ώστε να κρατηθεί αυτός ο έμμεσος έλεγχος προς την Εθνική Τράπεζα. Βέβαια, από όσα μας είπε ο κ. υπουργός η κυβέρνηση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. Θεωρεί ότι το να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση και το να φύγει ο έλεγχος του Δημοσίου από την Εθνική είναι κάτι το θετικό και έτσι θα λειτουργήσουν οι νόμοι της αγοράς».

Σχετικά με τη σκληρή στάση του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου όσον αφορά στα ασφαλιστικά θέματα και τα θέματα εργασιακών σχέσεων καθώς και με τη μη παρουσία του στην Επιτροπή της Βουλής.

«Ο κ. Αράπογλου δεν έχει και πολύ καλή μνήμη διότι ξεχνάει ότι τον διόρισε η κυβέρνηση αυτού του τόπου και όχι κάποιοι ιδιώτες κεφαλαιούχοι. Και θα έλεγα ότι έχει προχωρήσει και σε ορισμένες προκλήσεις όπως το να μην εμφανιστεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που του το ζήτησε που, αν θέλετε, και Διοικητής ιδιωτικής τράπεζας ή επιχείρησης όφειλε να εμφανιστεί. Και μάλιστα λίγο πριν την κρίσιμη συνέλευση για το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας και ποιος το ελέγχει, κ.λ.π.».