Skip to main content.
30/05/2006

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στον Ρ/Σ "Αθήνα 9,84"

Καταδικάζουμε κάθε τέτοιου είδους ενέργεια βίας, όπως αυτή που έγινε και συμπαραστεκόμαστε στον κ. Βουλγαράκη, εφ΄όσον αυτός ήταν ο στόχος.

Η πολιτική κριτική όμως είναι κάτι άλλο. Η πολιτική κριτική πολλές φορές είναι σκληρή και είμαστε έτοιμοι και να την κάνουμε και να την δεχτούμε μέσα στα πλαίσια του σεβασμού, του κοινοβουλευτισμού, της δημοκρατίας και του διαλόγου.

- Η αστυνομία θεωρεί, με πρώτες εκτιμήσεις, ότι είναι η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» πίσω.....Βλέπουμε κ. Πρόεδρε ότι δεν έληξε τελικά η ιστορία με τη «17Ν». Φαίνεται ότι δεν έχει λήξει....

Δεν το ξέρω. Αυτό είναι θέμα που με βάση τις πληροφορίες που έρχονται συνεχώς και που θέλουν και μια διασταύρωση και μια εκτίμηση θα κριθεί και από εσάς και από ειδικούς συναδέλφους σας.

Για ελληνοτουρκικά

Τίποτα δεν είναι εύκολο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έχουν από πίσω τους μια ιστορία βαριά και όπου έχουμε μια χώρα η οποία πολλές φορές έχει προβάλει προκλήσεις και απειλές εις βάρος της γείτονός της χώρας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναζητήσουμε κάποια λύση, έστω και δύσκολη, την καλύτερη.

Το πιο βασικό για μένα είναι, πρώτον, να απαλλάξουμε τον κάθε Έλληνα πολίτη από το βάρος που έχει, είτε είναι 10 ημερών ο πολίτης αυτός, είτε είναι 120 ετών, να πληρώνει για εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία έχει το κατά κεφαλήν μεγαλύτερο βάρος σε εξοπλισμούς σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Είναι πάνω από 400 δολάρια τα οποία ο καθένας μας πληρώνει κάθε χρόνο. Κι απ΄ αυτά τα δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό τους πηγαίνει στους αμερικανούς ως προμηθευτές.

Εάν θέλουμε επομένως να προστατευθούμε και πολιτικά από την συνεχή χειραγώγηση του θέματος από τις ΗΠΑ αλλά και από την απομύζηση που κανουμε από τους φορολογούμενους μ΄ αυτά τα αντιπαραγωγικά έξοδα για τους εξοπλισμούς, πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση.

Η πολιτική μερικές φορές εκφράζεται με μια τυπική επίσημη γλώσσα και με ένα υπαινικτικό νόημα που υπάρχει από κάτω. Το υπαινικτικό νόημα αυτό σε σχέση με το ότι σε ένα Δικαστήριο της Χάγης θα μπουν ευρύτερα θέματα το ξέραμε νομίζω όλοι οι πολιτικοί, άσχετα αν συμφωνούσαν ή όχι όλα τα πολιτικά κόμματα και, αν θέλετε, αυτό είναι και το Ελσίνκι. Το Ελσίνκι, για το οποίο περηφανεύεται η κυβέρνηση που το έκανε, η Ν.Δ. δεν έχει διαφοροποιηθεί, ουσιαστικά έλεγε κάτι πολύ ευρύτερο απ΄ αυτό, έλεγε συνοριακές διαφορές και τα συναφή θέματα. Επομένως ήταν όλο αυτό ανοιχτό.

Δεν είναι μία έκπληξη αυτό. Δεν είναι ένας κεραυνός εν αιθρία. Απλώς γίνεται με ατολμία.

Ακριβώς. Είναι να το πούμε καθαρά και είναι να δούμε ότι έχουμε τρεις επιλογές μπροστά μας και πρέπει τελικά να αποφασίσουμε. Η μία επιλογή είναι ο πόλεμος. Νομίζω ότι κανείς δεν θέλει τον πόλεμο εδώ στη χώρα μας, κανείς δεν θέλει να χυθεί το αίμα εκατοντάδων και χιλιάδων ανθρώπων σαν τον Ηλιάκη, που χάσανε τη ζωή τους για την πατρίδα βέβαια, αλλά δεν θέλει.

Δεύτερον, είναι σημερινή κατάσταση. Η σημερινή κατάσταση όμως είναι σ΄ένα βαθμό εικονικός πόλεμος, εικονικές αερομαχίες. Επεμβαίνει στην πραγματικότητα, είτε με απώλεια ζωών, είτε με κρίσεις κάθε τόσο που εκφράζονται όπως τα Ίμια ή άλλες κρίσεις και έχει αυτή την τρομερή επιβάρυνση την οικονομική και την κοινωνική.

Ο τρίτος τρόπος είναι ο τρόπος του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπου κι εκεί το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένας χώρος που θα δώσεις μάχη. Θα δώσεις μάχη όμως όχι πια με τα τανκ και με τα αεροπλάνα και με τα F-16 και τα F-4, θα δώσεις μάχη με βάση το διεθνές δίκαιο.

Εάν εμείς πιστεύουμε -κι εγώ το πιστεύω- ότι μπορούμε να στηρίξουμε και την υπεράσπιση των συμφερόντων μας αλλά και να τα διευρύνουμε, δηλαδή να βάλουμε θέμα να επεκταθούν τα 12 μίλια, όπως προβλέπεται στο Διεθνές Δίκαιο. Όταν πας στο Διεθνές Δικαστήριο εσύ θα βάλεις τα αιτήματά σου, γιατί το Διεθνές Δικαστήριο αποφασίζει, κυρίως, με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά υπάρχουν και άλλες αρχές, της επιείκειας, της δικαιοσύνης.. Δεν θα κάνεις εσύ περιορισμό στα αιτήματα που θα βάλεις, δεν πας με τα τανκς να τα βάλεις. Επομένως το γενικό δικαίωμα για τα 12 μίλια εσύ θα το βάλεις, άσχετα από το ποια θα είναι η απόφαση.

Νομίζω ότι, ενώ στο πεδίο των εξοπλισμών η Τουρκία είναι πολύ πιο ισχυρή από μας και μπορεί να είναι πιο ισχυρή, ενώ στο πεδίο των γεωπολιτικών συμμαχιών η Τουρκία είναι πολύ πιο ισχυρή από μας, γιατί για λόγους γεωστρατηγικούς η Αμερική κάνει την επιλογή τελικά υπέρ της, στο πεδίο του διεθνούς δικαίου είναι που είμαστε πολύ πιο ισχυροί εμείς και μπορούμε να έχουμε θετικές λύσεις στα προβλήματα.

Έχετε απόλυτο δίκιο και σε ένα βαθμό γίνεται αυτό και σήμερα, είτε με παρεμβάσεις που κάνουν οι ΗΠΑ σε διάφορα ζητήματα....

Και στα Ίμια και στην Κύπρο παλαιότερα... Και γίνεται όμως δυστυχώς με την σιωπή... Είχαμε την κρίση στα Ίμια, είχαμε αυτό το πρόβλημα το προχθεσινό, έχουμε κάθε τόσο διάφορες κρίσεις, δεν ακούγεται τίποτα από κανέναν. Ούτε από την Ε.Ε., ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε οτιδήποτε άλλο. Επομένως πρέπει να το κατανοήσουμε ότι το πιο ευνοϊκό πεδίο για μας είναι το πεδίο του διεθνούς δικαίου.

Από κει και πέρα είναι εύκολο; Όχι. Έχει περιπλοκές;.. Έχει. Έχει ρίσκα; Φυσικά έχει ρίσκα. Τι θα κάνουμε όμως;.. Θα δεχτεί η Τουρκία;.. Όχι εύκολα. Έχουμε δυνατότητες εδώ να πείσουμε την Τουρκία;.. Έχουμε. Διότι μπορούμε να συνδυάσουμε αυτή την προσπάθεια, αν θέλετε, και με την πορεία ένταξης της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες.

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας αυτήν την εκκρεμότητα, αυτή την απειλή από ανατολάς και αυτό το βάρος για την οικονομία και την κοινωνία στην οποία θα ζήσουν.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Από την πληροφόρηση που έχω, κάθε χρονιά στην Έκθεση που δίνει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προς την κυβέρνηση υπάρχει μία σημείωση σε εκκρεμότητες, ανάμεσα στις οποίες είναι και το κατοχικό δάνειο της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Καταλαβαίνετε τι βαρύτητα έχει;.. Αυτή την πληροφορία πήρα από το Εθνικό Συμβούλιο για τις οφειλές της Γερμανίας.

Από κει και πέρα έχει υπάρξει μια σκέψη, την βάζουμε για συζήτηση, του Γ. Δραγασάκη του βουλευτή μας, εδώ και δυο χρόνια, ότι θα μπορούσε να εγγράψουμε αυτό ώστε να γίνει ένας μηχανισμός πίεσης.

Συνιστά πίεση επισημότερη, αλλά δυστυχώς τα δύο κόμματα -δεν σας λέω ότι είναι εύκολο, δεν σας λέω ότι δεν έχουν περάσει χρόνια- τα δύο κόμματα αποφεύγουν να μπουν σ΄ αυτό το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι σε δικαστικό επίπεδο έχουμε και σήμερα πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τις οφειλές της Γερμανίας. Σας λέω χαρακτηριστικά, αν δεν κάνω λάθος είναι στην Αυστρία, του Μουσείο της Βιέννης υποχρεώθηκε να επιστρέψει μια τεράστια συλλογή πινάκων, που είναι μέσα Ματίς, Πικάσο.. μεγάλη συλλογή, σε μια Εβραία η οποία είναι σήμερα πολίτης των ΗΠΑ γιατί είχαν κλαπεί από τον Εβραίο βιομήχανο στην Αυστρία πατέρα της.

Έχουμε δυνατότητες και έχουμε κι ένα ηθικό χρέος σ΄ αυτή τη γενιά που ακόμη αγωνίζεται, είναι στη ζωή και ακόμη αγωνίζεται. Και επίσης εάν υπάρχει ένας χώρος συνεργασίας Συνασπισμού, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ευρύτερου χώρου, ΕΑΜ, ΕΔΕΣ, είναι αυτός ο χώρος για τις οφειλές από την Γερμανία.

Για τις δηλώσεις Πολύδωρα

Αυτό που προσπαθεί να δείξει και αυτό ίσως πιστεύει ο κ. Πολύδωρας....

Παίρνω πάρα πολύ σοβαρά υπ΄ όψη μου το πόρισμα το δικαστικό που βγήκε, το οποίο είπε ότι «εξετάσαμε την εκδοχή να έχει γίνει ενδοαπαγωγή μέσα στα πλαίσια των Πακιστανών και το απορρίψαμε»....

Ακριβώς. Από κρατικές υπηρεσίες, από στελέχη της ΕΥΠ και ξεκινάει ας πούμε δικαστική διαδικασία. Παίρνει πολύ ρίσκο ο κ. Πολύδωρας.

Ενδεχομένως κι αυτό να παίζει ρόλο. Πάντως ο κ. Πολύδωρας δημιούργησε μία μείωση της αξιοπιστίας της δικιάς του, την οποία δεν ήθελα εγώ να αμφισβητήσω, όταν βγήκε στη Βουλή και σε ερώτησή μου «αν έχει συζητηθεί το θέμα μεταξύ αγγλικής κυβέρνησης και ελληνικής το θέμα των απαγωγών... διότι οι 'Αγγλοι συνάδελφοί σας ήταν πεισμένοι...», ο κ. Πολύδωρας απάντησε «και να ήξερα, δεν θα σας έλεγα».

Μ΄ αυτόν τον τρόπο δίνει μια σημαντική πολιτική κάλυψη στον ίδιο τον κ. Καραμανλή, τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αποφεύγει να εμφανιστεί και στη Βουλή

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού