Skip to main content.
27/07/2006

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στον Ρ/Σ ΦΛΑΣ 96,1 (Μπ. Αγρολάμπος)

Μπ. Αγρολάμπος: Καλημέρα κ. Αλαβάνο. Κατ' αρχήν το πρώτο σχόλιό σας για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Ρώμης. Όταν αναφερθήκατε χθες από το Ρέθυμνο, είπατε ότι ήταν μία Διάσκεψη-μαϊμού.

Αλέκος Αλαβάνος: Ήταν μία Διάσκεψη-μαϊμού γιατί το θέμα της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Μ. Ανατολή είναι κάτι ζητούμενο και θα μπορούσε να ήταν κάτι χρήσιμο εάν γινόταν στο πλαίσιο του ΟΗΕ και είχε ως στόχο να υλοποιήσει τις βασικές του αποφάσεις, δηλαδή ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, επιστροφή του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορά του.....

Μπ. Αγρολάμπος: Μια συνολική ατζέντα λέτε δηλαδή για την περιοχή.

Αλέκος Αλαβάνος: Αυτό θα είχε νόημα. Αυτή ήταν μια Διάσκεψη την οποία κάλεσε η κα. Ράις προκειμένου να δώσει μια νομιμοποίηση και μια παράταση στις επιθετικές ανάγκες του Ισραήλ και όχι για να προχωρήσει στην κατάπαυση του πυρός. Και η οποία Διάσκεψη δεν κατέληξε ουσιαστικά σε τίποτα διότι, ξαναλέω, το ζητούμενο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να σταματήσουν οι νεκροί, να σταματήσουν οι καταστροφές που γίνονται στον Λίβανο, ουσιαστικά δεν αντιμετωπίστηκε, με συνειδητή επιλογή των ΗΠΑ αλλά και χωρών που τους ακολουθούσαν όπως, δυστυχώς, η Μ. Βρετανία του σοσιαλιστή κ. Μπλέρ.

Μπ. Αγρολάμπος: Πάντως, εκεί είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Ακούγοντας, όμως, τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, κ. Μάσιμο Ντ' Αλέμα, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κανείς ότι ήταν ένα ευχολόγιο πολύ κοντά στις επιδιώξεις της Ουάσινγκτον και όχι μόνο, απ' ότι φάνηκε, για λόγους διπλωματικού τακτ. Θα μπορούσε, αν ήθελε, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας να κάνει περισσότερο διακριτή την οπτική της Ευρώπης και ειδικά της ευρωπαϊκής Αριστεράς από την οποία προέρχεται. Αντ΄αυτού μίλησε για μια κατάπαυση του πυρός μακράς διάρκειας χωρίς να προσδιορίζει ούτε πότε ούτε με ποιες προϋποθέσεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Αλέκος Αλαβάνος: Κοιτάξτε, η κατάπαυση του πυρός μακράς διάρκειας σημαίνει όχι σήμερα κατάπαυση του πυρός αλλά κατάπαυση του πυρός όταν πετύχει η μία πλευρά, δηλαδή το Ισραήλ, που είναι και ο επιτιθέμενος, τους στρατιωτικούς του στόχους. Ο κ. Ντ' Αλέμα διάβασε, ουσιαστικά, αυτό το ανακοινωθέν, ας πούμε, της σε εισαγωγικά Διάσκεψης και νομίζω ότι τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο οποίο συμμετέχει ο ΣΥΝ, έχει διαφοροποιηθεί από αυτή τη θέση, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός με την έννοια του να σταματήσει αμέσως το Ισραήλ τις επιθέσεις του στον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Ντ΄Αλέμα ανήκει σήμερα στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μην ξεχνάτε, επίσης - και αυτό να το σημειώσουμε - ότι στη Σοσιαλιστική Διεθνή ανήκει και ο Υπουργός ʼμυνας του Ισραήλ, ο κ. Πέρες, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και ο οποίος, δυστυχώς και παρά τις προσδοκίες όταν αναλάμβανε την ηγεσία του κόμματος, δεν διαδραματίζει κανέναν θετικό ρόλο μέσα στο Ισραήλ.

Μπ. Αγρολάμπος: Συνεπώς, τώρα πώς θα διακρίνει κανείς τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς; Τι πρόκειται να πράξετε; Διαβάζουμε ότι φεύγει ειδικό κλιμάκιο με τη συμμετοχή και ευρωπαίων. Ήδη ένα πρώτο, με συμμετοχή και του ΣΥΝ, βρίσκεται εκεί, στον Λίβανο, συνομιλήσαμε χθες με τον βουλευτή κ. Θ. Λεβέντη.

Αλέκος Αλαβάνος: Εμείς, ως ΣΥΝ, επιλέξαμε να κινητοποιήσουμε το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πήραμε την πρωτοβουλία και είναι σημαντικό νομίζω. Είναι η πρώτη οργανωμένη ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη, η οποία βρίσκεται εκεί, με μια πολυεθνική αντιπροσωπεία από τον ΣΥΝ, από το γαλλικό ΚΚ, από το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας, από την Κομμουνιστική Επανίδρυση, από το ΑΚΕΛ, από διάφορα κόμματα. Για εκεί φεύγει τώρα, σήμερα, ευρύτερη και πολυάριθμη, θα έλεγα, αντιπροσωπεία, η τρίτη κατά σειρά, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες ακτιβιστές του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, παρά το καλοκαίρι, παρά τις δυσκολίες που έχει αυτή η εποχή, να υπάρχει μία κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να γίνουν πιο αιχμηρές και να διαφοροποιηθούν από τις ΗΠΑ οι θέσεις των χωρών της Ε.Ε. και της Ε.Ε. ως συνόλου. Και εάν αυτό συνδυαστεί με το διαφαινόμενο, όπως εκτιμώ, αδιέξοδο της στρατιωτικής πολιτικής του Ισραήλ - γιατί το Ισραήλ δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους του, νόμιζε ότι τους είχε μέσα στο χέρι του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίσει τον ανταρτοπόλεμο στον Ν. Λίβανο, έχει ένα ακριβό τίμημα, μην ξεχνάτε ότι υποτίθεται ο αγώνας αυτός του Ισραήλ ξεκίνησε για την απελευθέρωση δύο στρατιωτών, χθες μόλις έχασε 14 στρατιώτες, έχει βάρβαρες επεμβάσεις, όπως αυτή που συνειδητά τελικά, απ' ότι φαίνεται, κατέστρεψε ένα φυλάκιο του ΟΗΕ και σκότωσε 4 παρατηρητές του ΟΗΕ χθες - αν συνδυαστεί επαναλαμβάνη μια μεγάλη κινητοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες με τα αδιέξοδα που παρουσιάζει σήμερα ο στρατιωτικός τομέας του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, πιθανόν να έχουμε μία καλύτερη έκβαση.

Μπ. Αγρολάμπος: Βλέποντας τώρα τις πολιτικές σας προτάσεις, στέκομαι στο πάγωμα των εξαγωγών όπλων από την Ευρώπη προς το Ισραήλ. Ανατρέχω, όμως, στις αγορές όπλων και βλέπω ότι τα τελευταία 5 χρόνια το Ισραήλ έχει πάρει εξοπλιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ ύψους 10 και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεπώς, η Ευρώπη, μάλλον δεν έχει μεγάλο λόγο στα εξοπλιστικά. Από την άλλή είναι ο βασικός οικονομικός εταίρος του Ισραήλ. Υπάρχουν σκέψεις στην Ευρωπαϊκή Αριστερά......

Αλέκος Αλαβάνος: Υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί. Παρ' ότι εμείς, πάντα, με πολύ μεγάλη σύνεση βάζουμε ζητήματα παγώματος των σχέσεων ή εμπορικού αποκλεισμού, κ.λ.π. διότι ξέρουμε ότι αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, για παράδειγμα έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται ενάντια στην Κούβα και ενάντια στο Ιράν και άλλες χώρες και έχει πολλές φορές ακριβό τίμημα, παρ΄ όλα αυτά κανείς αρχίζει να προβληματίζεται για το πάγωμα των συμφωνιών μεταξύ Ε.Ε. και Ισραήλ δεδομένου ότι η πολιτική του Ισραήλ, ουσιαστικά, οδηγεί σε έκρηξη όλο το μεσανατολικό και νομίζω ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άφωνη και χωρίς καμία δράση σε αυτό το ζήτημα.

Μπ. Αγρολάμπος: Είστε σαφής. Και να έρθουμε τώρα και στη στάση της χώρας μας. Η κυβέρνηση, δια της Υπουργού Εξωτερικών, έχει διατυπώσει την άποψη για άμεση κατάπαυση του πυρός. Από την άλλη, ακούγοντας προχθές την τοποθέτηση του πρέσβη της Ελλάδας στα Ενωμένα Έθνη, κ. Βασιλάκη, έχω την εντύπωση πως υπάρχει απόκλιση. Ο κ. Βασιλάκης επεσήμανε 4 σημεία, τα οποία, με τη σειρά που τα διατύπωσε, παραπέμπουν στους αμερικανικούς όρους: απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεσμπολάχ, διακοπή των βομβαρδισμών του Ισραήλ, έλεγχος του Ν. Λιβάνου από τη Λιβανική κυβέρνηση.. Τι ακριβώς συμβαίνει; Βλέπετε να υπάρχει μία διαφορετική γλώσσα μέσα και έξω;

Αλέκος Αλαβάνος: Είναι σωστή η εκτίμηση. Νομίζω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να έχει λίγο τη θέση του ταχυδακτυλουργού που ούτε τον μεγάλο αδελφό, τον μεγάλο σύμμαχο, τις ΗΠΑ να δυσαρεστήσει αλλά και ούτε στην ελληνική κοινή γνώμη να εμφανίζει ότι ταυτίζεται με τις ΗΠΑ. Με αυτήν την έννοια, παρουσιάζεται αυτή η αοριστία και αυτή η σύγχυση στην πολιτική της κυβέρνησης και εκπέμπεται ένα ασαφές μήνυμα και προς τη διεθνή κοινότητα. Η οποιαδήποτε θέση της Ελλάδας, θα είχε σημασία για τη διεθνή κοινότητα αφού προέρχεται από μία χώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα. Και αν ήταν σαφής και τη δική μας εξωτερική πολιτική θα ενίσχυε, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό με τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε σήμερα να διατηρήσουμε μια ζώνη συμπάθειας ανάμεσα στις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες η οποία θα μας χρειαστεί και αύριο και μεθαύριο. Για παράδειγμα όταν οι γείτονές μας θα ζητάνε την αναγνώριση, ως ανεξάρτητου κράτους, του κατεχόμενου σήμερα τουρκοκυπριακού βορείου τμήματος της Κύπρου. Νομίζω ότι, εάν η κυβέρνηση είχε λάβει πιο σοβαρά υπ' όψιν και τη σημασία του Διεθνούς Δικαίου και τη μοναδική δυνατότητα πρωτοβουλιών που έχουμε και τις ανάγκες της δικής μας εξωτερικής πολιτικής, θα είχε μια σαφή και εναλλακτική θέση που πιστεύω ότι θα είχε και ευρύτερη σημασία. Μην ξεχνάτε ότι ήδη διάφοροι οργανισμοί, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρχίζουν και κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή πρώτος στόχος η άμεση κατάπαυση του πυρός και ανάληψη πρωτοβουλιών για την άμεση επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος που είναι η καρδιά από την οποία ξεκινούν όλες αυτές οι φλέβες για τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Μπ. Αγρολάμπος: Και ένα τελευταίο ερώτημα: Λέτε ναι ή όχι στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική αποστολή και με τι προϋποθέσεις και πώς θα συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα πολιτικά:

Αλέκος Αλαβάνος: Κατ' αρχήν, τα ζητήματα αυτά πρέπει να συζητηθούν, όσον αφορά στη διεθνή πλευρά, μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Δεν θέλουμε και λέμε κατηγορηματικά όχι σε μια ειρηνευτική, δήθεν, δύναμη του ΝΑΤΟ, λέμε κατηγορηματικό όχι σε οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη που θα έπαιζε τον ρόλο της επέκτασης της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ και ουσιαστικά θα ερχόταν να κατοχυρώσει κάποια κεκτημένα του Ισραήλ στο πεδίο των μαχών. Νόημα έχει η ειρηνευτική δύναμη μόνο αν είναι ενταγμένη μέσα σε μια συνολική λύση. Και όντως, σε στιγμές κρίσης μπορείς να προχωρήσεις σε συνολική λύση που έχει σχέση με το ίδιο το Παλαιστινιακό (ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ μέσα στα σύνορα του 1967) και όπου αυτή η δύναμη όντως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μία δύναμη σταθεροποίησης και ασφάλειας σε μια δύσκολη ζώνη όπως είναι αυτή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Μόνο τότε έχει νόημα η ειρηνευτική δύναμη, μια δύναμη του ΟΗΕ, μια δύναμη που δεν θα είναι ούτε νατοϊκή ούτε προκάλυμμα του ΝΑΤΟ και που θα έχει ζητηθεί η ίδρυσή της και θα έχει νομιμοποιηθεί από όλες τις εμπλεκόμενες στην κρίση πλευρές, μια δύναμη στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Παλαιστινιακού, μια δύναμη στην οποία τότε θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Μπ. Αγρολάμπος: Πολιτικά, στην Ελλάδα, όλα αυτά τα θέματα θα συζητούνται μόνο δια μέσου του Τύπου, των ΜΜΕ ή υπάρχει και κάποια άλλη.....

Αλέκος Αλαβάνος: Έχετε απόλυτο δίκιο. Ακόμα και χθες, που έγινε η συζήτηση στη Βουλή - και εκτιμώ το κάθε αξίωμα - έγινε σε επίπεδο υφυπουργών, η Υπουργός Εξωτερικών έλειπε. Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση με επιστολή που έχω στείλει στην κα. Μπενάκη, δεδομένου μάλιστα ότι αυτό το καλοκαίρι συνεδριάζει η ολομέλεια της Βουλής, να γίνει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κρίση στη Μ. Ανατολή και για τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να λάβει και τους στόχους που θα έπρεπε να θέσει η χώρα μας. Επαναλαμβάνω από τον σταθμό σας σήμερα αυτήν την πρότασή μας. Η πρόταση έγινε πριν αρκετές μέρες, όταν είχαν ξεκινήσει τα γεγονότα, χωρίς να περιμένουμε πώς θα εξελιχθούν. Σήμερα, με την περιπλοκή, με την συνέχεια, με την έντασή τους πιστεύω ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει θετικά και σύντομα να πάμε σε αυτήν την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση.

Μπ. Αγρολάμπος: Κύριε, Αλαβάνο, σας ευχαριστώ πολύ

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού