Skip to main content.
11/08/2006

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Γ.Ρουμπάτη)

Σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στην εκπομπή του Γ.Ρουμπάτη ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε:

Για τα φαινόμενα της τρομοκρατίας και της κρατικής τρομοκρατίας

Eίναι αστείο, δραματικό το πρόσχημα του Ισραήλ ότι πήγε να απελευθερώσει δύο Ισραηλινούς που είχαν αιχμαλωτιστεί από την Χεζμπολάχ και σήμερα ο απολογισμός τους είναι 122 στρατιώτες ισραηλινοί νεκροί, πέρα από τους χίλιους και.. αθώους πολίτες του Λιβάνου περισσότεροι.

Από κει και πέρα μπαίνουμε σ΄ έναν φαύλο κύκλο. Όπως λέμε και στη χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος, ο πόλεμος και αυτό που λέμε τρομοκρατία είναι σε συνεχή αλληλοτροφοδότηση και η κρατική τρομοκρατία και η θρησκευτική ατομική τρομοκρατία ενισχύει η μία την άλλη και βρισκόμαστε σ΄ αυτή την κατάσταση. Εκτός εάν η διεθνής κοινότητα αποφασίσει να παρέμβει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις ρίζες τους.

Επομένως, πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να επιλυθεί η πηγή του προβλήματος, που είναι, κατά τη γνώμη μου, το Παλαιστινιακό, η υποχώρηση του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορά του, η αναγνώριση της δυνατότητας ύπαρξης και της ασφάλειας της χώρας του Ισραήλ παράλληλα με το προηγούμενο, η αποχώρηση από τα εδάφη της Συρίας

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ε.Ε. πρέπει να καταλάβει ότι, εάν θέλει να προχωρήσει σε μια αυτόνομη πολιτική, εάν δεν θέλει να είναι δορυφόρος της Ουάσιγκτον, εάν θέλει τη δικιά της ταυτότητα, που πρέπει να είναι μια ταυτότητα πολιτικής, ειρηνικής, διπλωματικής επίλυσης των διαφορών, τότε θαρθεί σε πολιτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Και με τον ίδιο τρόπο που έρχεται σε σύγκρουση για εμπορικά θέματα, μερικές φορές γιατί κι εκεί έχουμε διεργασίες υποχώρησης, υποταγής της Ε.Ε., με τον ίδιο τρόπο, και ακόμα πιο έντονα, για πολιτικά θέματα. Έτσι θα διαμορφωθεί και μια ταυτότητα διαφορετική και ένα άλλο διεθνές κέντρο το οποίο μπορεί να συμβάλει, αντί στην αναζωπύρωση και την ενίσχυση των εντάσεων, στον κατευνασμό και στην επίλυσή του.

Είναι και ένα πρόβλημα για τις χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και όχι μόνο ως μόνιμα μέλη, και ως μη μόνιμα μέλη. Είναι ένα πρόβλημα για την Ελλάδα που βρίσκεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Για την στάση της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει όλη αυτή τη βάση, έχει μια αξιόλογη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βγήκε μόλις άρχισαν τα γεγονότα στο Λίβανο, για την άμεση κατάπαυση του πυρός, για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.. Δυστυχώς η χώρα μας, η οποία είχε μια πρωτοφανή δυνατότητα να ασκήσει με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο εξωτερική πολιτική, να αντλήσει στήριξη και συμμάχους από τον μουσουλμανικό-αραβικό κόσμο που θα μας χρειαστούν μεθαύριο, όταν θα ξανάρθουν στην επιφάνεια τα προβλήματα που έχουμε με τους γείτονές μας, Κυπριακό κ.λπ., αντί να κάνει αυτό, ουσιαστικά είναι σιωπηλή και παρακολουθεί πού θα καταλήξουν οι διεργασίες των ΗΠΑ για να σηκώσουμε κι εμείς το χέρι μας.

Δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται η πολιτική της κυβέρνησης σ΄ ένα τέτοιο ζήτημα και δυστυχώς είναι μια πολιτική η οποία οδηγεί σε συνενοχή με τις ΗΠΑ, η οποία δεν ασκείται με βάση και αυτό που επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και η ειρήνη, αλλά αυτό που επιτάσσουν και τα συμφέροντα της δικιάς μας εξωτερικής πολιτικής."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού