Skip to main content.
07/09/2006

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στο ραδιοσταθμό "Αθήνα 9,84"

- Με ποια λογική, με ποια ατζέντα ανεβαίνετε μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη; .....

Κατ΄ αρχήν βλέπετε ότι η ατζέντα αλλάζει. Το θέμα του ΟΤΕ είναι κεντρικό ζήτημα σήμερα.

- Θα κυριαρχήσει και στις διαδηλώσεις υποθέτω....

Μαζί με πολλά άλλα θέματα. Τα μεγάλα λαϊκά ζητήματα, το πώς εκφράζεται η οικονομική πολιτική σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας, η ανεργία, η ακρίβεια.

Το χαρακτηριστικό στην Ελλάδα, το χαρακτηριστικό της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και της προηγούμενης σ΄ ένα βαθμό, είναι ότι δεν έχουμε μια οικονομία που καταρρέει. Έχουμε μια οικονομία η οποία, για συγκεκριμένους λόγους, όπως είναι οι κοινοτικές επιδοτήσεις, όπως είναι τα οδικά έργα που γίνονται, έχει ανάπτυξη και μάλιστα ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η ίδια αυτή, όμως, διαχείριση των πόρων γίνεται με τον πιο αντικοινωνικό τρόπο, με τον πιο αντιπαραγωγικό τρόπο και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και στο δανεισμό. Έχουμε δύο δείκτες που εκφράζουν το πώς μια ανάπτυξη κατανέμεται στη χώρα. Ο ένας δείκτης είναι η κοινωνική ευημερία, ο άλλος δείκτης είναι η μείωση του δημοσίου χρέους. Και στους δύο αυτούς δείκτες έχουμε πάρα πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

- Προφανώς λέτε ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται αλλά και η κατανομή δεν είναι αυτή που θα θέλατε, είναι ταξική... αλλά και αντιπαραγωγική...

Δεν είναι παραγωγική, διότι σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίζεται σ΄ έναν υπερδανεισμό και της χώρας μας αλλά και των νοικοκυριών μας, που έχει δημιουργήσει μια "φούσκα", η οποία, κάποια στιγμή, μπορεί να εκραγεί, αλλά και σε μια σειρά γιγαντιαίες και άχρηστες κατασκευές, όπως π.χ. πολλά από τα Ολυμπιακά έργα.

- Ο Συνασπισμός θα μετάσχει στα συλλαλητήρια μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη;...

Θα μετάσχουν φίλοι μας, μέλη μας, μέσα κυρίως από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και συνδικαλιστικές παρατάξεις και μέσα από αυτοδιοικητικές κινήσεις, όπως είναι του Τ. Κουράκη, του Στ. Πλωμαρίτη στη Θεσσαλονίκη. Κυρίως μέσα σε ενωτικά σχήματα....

- Μια και αναφερθήκατε στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, έχετε συνολική εικόνα για το πώς παρουσιάζεται ο ΣΥΝ σ΄ αυτές τις εκλογές;.... Εννοώ παρουσιάζεται με λιγότερες συμμαχίες απ΄ ότι στις προηγούμενες συμμαχίες... Συνολική εικόνα έχετε;..

Η σημασία της φετινής προσέγγισης στις εκλογές έγκειται στο εξής: Ότι προσπαθήσαμε ακόμα περισσότερο, με βάση τις προηγούμενες, πολύ καλές εμπειρίες που είχαμε, να αναδείξουμε τα προγραμματικά στοιχεία. Επίσης αποφύγαμε αυτό που θα λέγαμε κεντρικές συνεννοήσεις μεταξύ κομμάτων, που επιβάλλονται εκ των άνω στις τοπικές κοινωνίες. Στο βαθμό που υπάρχουν τοπικές δυναμικές, οι οποίες πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευρύτερες κοινωνικές, οικολογικές, πολιτικές συγκλίσεις, αυτές είναι εντελώς καλοδεχούμενες. Αυτή η προγραμματική, εναλλακτική, οικολογική, κοινωνική διάσταση, που θέλουμε να δώσουμε, θα κριθεί.

- Υπάρχουν κάποια προβλήματα, διαβάζουμε, για πολλές κενές θέσεις ακόμα και σε νομούς και σε πρωτεύουσες νομών... Υπάρχουν κάποια προβλήματα;...

Υπάρχουν νομοί πολύ μικροί όπου η δύναμη του ΣΥΝ είναι πολύ μικρή επίσης και όπου έχουμε δυσκολία να κάνουμε ψηφοδέλτια. Γιατί να το κρύψουμε; Δεν λύνουμε το πρόβλημα προσκολλούμενοι κάπου, σ΄ ένα δεδομένο σχήμα που ήδη υπάρχει. Προσπαθούμε να κάνουμε μια δουλειά ανάδειξης τοπικών δυνάμεων. Έχουμε καιρό ακόμη και νομίζω ότι ήδη έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Να σημειώσω ότι για ένα κόμμα στο μέγεθος το δικό μας και με την επιρροή τη δική μας, δεν είναι εύκολο να φτιάξεις συνδυασμούς, ακόμη και σε νομούς μεγαλύτερους, όπου έχεις μεγαλύτερη δύναμη. Είναι τόσες οι απαιτήσεις για τον αριθμό των υποψηφίων, που πολλές φορές φτάνουν περίπου τον αριθμό των ψηφοφόρων μας. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο οι τοπικές κινήσεις του ΣΥΝ -και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε- το φέρουν σε πέρας με πολύ μεγάλη επιτυχία.

- Διαβάζω ένα κομμάτι σήμερα στα "ΝΕΑ" που μιλάει για σύγχυση του ΣΥΝ για τον β΄ γύρο... ... Ξέρουμε από παλιότερα ότι ο ΣΥΝ δεν έμπαινε στο δίλημμα τι υποστηρίζεις στο β΄ γύρο... Υποθέτω πως θα κινηθεί και τώρα στην ίδια λογική;....

Ο Συνασπισμός κινείται στην ταχύτητα του πρώτου γύρου. Δίνουμε μάχη για να περάσουν οι κινήσεις που στηρίζουμε. Και πιστεύω ότι θα έχουμε εκπλήξεις σε δήμους που δεν περίμενε κανείς. Έρχομαι τώρα από τα Γιάννενα όπου ο υποψήφιος που υποστηρίζει, μαζί με πολλές άλλες δυνάμεις, ο ΣΥΝ διεκδικεί βάσιμα να είναι στο δεύτερο γύρο, που δεν περιορίζεται, έτσι, αποκλειστικά στον δικομματισμό.

Επομένως, δίνουμε τη μάχη του α΄ γύρου τώρα. Επίσης είναι αλήθεια ότι ο β΄ γύρος θα έχει μικρότερη σημασία, λόγω ακριβώς της αντιδημοκρατικής τροποποίησης με το 42% και θα αξιοποιήσουμε όλη αυτή την εμπειρία που είχαμε από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. συζητώντας το.

- Και δεν θα μπείτε σε δίλημμα πριμοδότησης, κατά κάποιον τρόπο....

Θα αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες που έχουμε από προηγούμενες εκλογές. Σήμερα δίνουμε τη μάχη του α΄ γύρου.

- Τις τελευταίες εβδομάδες, η ηγεσία του ΣΥΝ και εσείς προσωπικά δεχθήκατε κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίσατε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική δύναμη για τον Λίβανο, δεδομένου ότι είσαστε μάλλον αρνητικοί στη συμμετοχή, παρότι οι περισσότερες αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης ήταν θετικές...

Στον Συνασπισμό έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα. Δεν την βρίσκω αρνητική. Συζητάμε διάφορα ζητήματα. Και είναι ζητήματα τα οποία δεν είναι εύκολα, είναι σύνθετα και πολυδιάστατα. 'Αλλα κόμματα ξέρουν το σωστό και για όσα γίνονται τώρα και για όσα θα γίνουν μετά από 20 χρόνια. Ήδη έχουν την απάντησή τους. Εμείς δεν την έχουμε. Συζητούμε.

- Ωστόσο η ταλάντευση κάπου σταματάει....

Εννοείται. Βέβαια, άλλο θέμα είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική δύναμη, άλλο θέμα είναι αν θα υπάρξει ειρηνευτική δύναμη. Βάλαμε -και εννοώ η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα Κινήματα ειρήνης- μια σειρά σημαντικές προϋποθέσεις, που ήδη βλέπω τώρα ότι αρχίζουν να γίνονται δεκτές, όπως να αποχωρήσει το Ισραήλ, να αρθεί ο αποκλεισμός του Λιβάνου, να συνδυαστεί με το θέμα του Παλαιστινιακού. Τέτοιες προϋποθέσεις δίνουν τη δυνατότητα να ασκηθεί ειρηνευτικός ρόλος και όχι να υπάρξει εξέλιξη όπως στο Ιράκ, να μην γίνει η ειρηνευτική δύναμη ένας μηχανισμός για να διατηρηθεί το status quo της κατοχής που είχαν δημιουργήσει τις πρώτες μέρες οι Ισραηλινοί.

- Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σήμερα θεωρείτε θετική την ειρηνευτική δύναμη και την συμμετοχή της Ελλάδας σ΄ αυτήν;.....

Σήμερα θεωρούμε ιδιαίτερης σημασίας να υλοποιηθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού