Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/03/2007

Ερώτηση Παπαδημούλη για αντιπυραυλικά συστήαμτα σε Τσεχία και Πολωνία

Ευρωκοινοβούλιο: Ευρύτατη αντίθεση στα σχέδια των ΗΠΑ για νέα αντιπυραυλικά συστήματα σε Τσεχία και Πολωνία

Δ.Παπαδημούλης: "Όχι σε νέους εξοπλισμούς - Όχι σε νέα ψυχροπολεμική διαίρεση"

Ευρύτατη ανησυχία και αντίθεση για τα σχέδια της ηγεσίας Μπους να εγκαταστήσουν νέα συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας στην Τσεχία και την Πολωνία εκφράστηκε σήμερα από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα που αντιπροσωπεύει  τη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των πολιτικών ομάδων (Ευρ. Ενωτική Αριστερά, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, Ανεξαρτησία - Δημοκρατία, αλλά και τμήμα  των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) εξέφρασαν αυτήν την ανησυχία και αντίθεση στις ομιλίες τους, παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, κ. Σολάνα.

Ο κ. Σολάνα κράτησε εμμέσως πλην σαφώς αποστάσεις από τα αμερικανικά σχέδια και εκφράζοντας, όπως είπε, "την προσωπική του άποψη", επεσήμανε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συζητήσει το ζήτημα"• επεσήμανε ακόμη τον κίνδυνο "τα σχέδια αυτά να επηρεάσουν τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Ρωσία" και τόνισε ότι "η κυριαρχία των κρατών μελών πρέπει να συνάδει με την συνολική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε:

"Η εγκατάσταση νέων πυραυλικών συστημάτων σε Ευρωπαϊκό έδαφος πρέπει να αποτραπεί.

Η αμερικανική ηγεσία αγνοεί προσβλητικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί και είναι ριζικά αντίθετη σε αυτόν τον αμερικανικό τυχοδιωκτισμό.

Τα καθυστερημένα μισόλογα του κ. Σολάνα δε αρκούν. Δεν μπορεί το Συμβούλιο να παριστάνει τον κουφό, τον τυφλό ή τον Πόντιο Πιλάτο.

Χρειάζεται μια άμεση και καθαρή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να πιέσει.

Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι η μεγάλη πλειοψηφία στο Ε.Κ. εκφράζει την αντίθεσή της.

Η πολιτική μου ομάδα έχει ήδη ζητήσει να συζητηθεί άμεσα αυτό το θέμα και να καταλήξουμε σε ψήφισμα."

Σημειώνεται ότι η Ευρωομάδα της Αριστεράς έχει ήδη προτείνει ομοφώνως, μετά από πρόταση του Δ. Παπαδημούλη, την άμεση διεξαγωγή συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία θα καταλήξει σε σχετικό ψήφισμα.

To Γραφείο Τύπου