Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/07/2005

Να αποσύρει η Υπουργός Παιδείας το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την αξιολόγηση

Με αφορμή την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της βουλής που κρίνει αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση της Ανώτατης εκπαίδευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για θέματα παιδείας, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ για την διασφάλιση της ποιότητας της Ανώτατης εκπαίδευσης, αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην Συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου η διαδικασία της αξιολόγησης περνά στα χέρια μιας υπερπανεπιστημιακής κυβερνητικής αρχής, τα μέλη της οποίας ούτε λίγο ούτε πολύ διορίζονται σχεδόν στο σύνολό τους από την υπουργό Παιδείας, με στόχο όχι την αναβάθμιση και διασφάλιση της ποιότητας των πανεπιστημίων, αλλά κυρίως τον έλεγχο των κριτηρίων και την συμμόρφωση των ιδρυμάτων στις αρχές του νεοφιλελευθερισμού.

Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία αυτοελέγχου και βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών, από τα ίδια τα ιδρύματα, τίθεται εκτός νομιμότητας.

Και διερωτάται κανείς : Είναι ποτέ δυνατόν οι εξωτερικοί αξιολογητές να κόπτονται περισσότερο για την ποιότητα των ιδρυμάτων από τα ίδια τους τα μέλη;

Η εμμονή της Κυβέρνησης να περάσει κατακαλόκαιρο ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, με σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα διαφωνούσα, αλλά και το ίδιο το επιστημονικό συμβούλιο της βουλής να θέτει σοβαρές ενστάσεις επί της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, αποδεικνύει ότι στόχος της δεν είναι η διασφάλιση της ποιότητας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά ο ασφυκτικός τους έλεγχος από τις δυνάμεις της αγοράς.

Διότι, αν το παρόν σχέδιο γίνει νόμος και επιχειρηθεί η εφαρμογή του, πέραν της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων θα διακυβεύεται και η ίδια η ελευθερία της ακαδημαϊκής έκφρασης, έτσι όπως με αγώνες έχει κατακτηθεί και Συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ για μια ακόμη φορά, καλεί την Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση της Ανώτατης εκπαίδευσης και να αναζητήσει από κοινού με τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, λύσεις στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.»

To Γραφείο Τύπου