Skip to main content.
04/09/2003

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004. 10 μήνες πριν... 'Αρθρο του Αλέκου Φλαμπουράρη, μέλους της Π.Γ. ΣΥΝ

Το ερώτημα που εμείς από την αρχή θέσαμε και προσπαθήσαμε να απαντήσουμε δεν ήταν αν θα γίνουν οι Ο.Α. 2004 στη χώρα μας-αυτό το θεωρούσαμε περισσότερο από βέβαιο- αλλά πως θα γίνουν, ποιο δηλαδή το κόστος -οικονομικό, περιβαλλοντικό, πολιτικό, πολιτιστικό για τον Έλληνα πολίτη.

· Έγκαιρα επισημάναμε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η χωροθέτηση των ολυμπιακών έργων, έτσι όπως παρουσιάζονταν στο φάκελο διεκδίκησης, τόσο στην Αθήνα όσο και γενικότερα στο λεκανοπέδιο. Η λογική που επικράτησε ήταν για νέες εγκαταστάσεις, κτίρια μεγαθήρια χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που καλύπτουν τους λίγους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στο Λεκανοπέδιο. Η πρότασή μας που κινήθηκε στη λογική που επικράτησε στους ΟΑ της Βαρκελώνης, ήταν να ενταχθούν τα ολυμπιακά έργα στον ιστό της πόλης και ευρύτερα του Λεκανοπεδίου, με την αναβάθμιση ολόκληρων περιοχών, με αξιόλογα εγκαταλειμμένα μεγάλα και μικρά κτίρια σπάνιας ομορφιάς και παράδοσης συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας, αλλά και στην ανάδειξη της κτιριακής και οικιστικής παράδοσης της πόλης. Αντίθετα επικράτησε η πιο εύκολη και καταστροφική λογική, η ένταξη δηλαδή εκτός σχεδίου περιοχών στο σχέδιο πόλης με ευνοϊκούς όρους δόμησης , πχ Ολυμπιακό Χωριό, δημοσιογραφικό χωριό Μαρούσι κλπ.

· Είναι σε όλους γνωστό ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδίως στην πόλη μας δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι οργανωμένοι αθλητικοί χώροι, αλλά και μη οργανωμένοι για να μπορούν οι νέοι και οι νέες μας να αθλούνται, μαζικά � στο σχολείο, στη γειτονιά, στο δήμο. Ελπίζαμε ότι αυτή η ανάγκη μπορεί να ικανοποιηθεί με αφορμή τους Ο.Α. 2004. Δυστυχώς μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτε για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, αλλά αντίθετα τα διάφορα αθλητικά έργα δεν θα διατεθούν στη νεολαία μας, αλλά σε μια Α.Ε. προς «αξιοποίηση» και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Με αυτή την επιλογή η επίκληση κυρίως στη νεολαίας μας για τη μεγάλη ιδέα των Ο.Α. 2004, για την εθνική ανάταση, αλλά και συναίνεση, για να πετύχουν την εθελοντική προσφορά στους αγώνες δεν είναι τόσο ελκτική.

· Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι το οικονομικό κόστος δεν θα περιοριστεί σ΄αυτό το φακέλου, αλλά θα είναι πολλαπλάσιο. Η κυβέρνηση με τις καθυστερήσεις, αστοχίες, αντιπαραθέσεις, αλλά συχνά με αδιαφάνεια έκανε ότι είναι δυνατό και το κατόρθωσε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας. Είναι πια πανθομολογούμενο ότι θα είναι τουλάχιστον τριπλάσιο. Η μεταβίβαση του κόστους στον ελληνικό λαό και κυρίως στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα είναι δεδομένη και με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους.

· Με αφορμή την «ΑΣΦΑΛΕΙΑ» των Ο.Α. προειδοποιήσαμε ότι θα υπάρξει εισβολή στη χώρα μας ξένων μυστικών υπηρεσιών και ταυτόχρονη πίεση για συνεχή συρρίκνωση των ατομικών, κοινωνικών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων � και όλοι πια ζούμε αυτό το σχέδιο σε εξέλιξη.

Αυτά είναι για μας τα κρίσιμα προβλήματα που απορρέουν από τους Ο.Α. 2004.

Τα τελευταία γεγονότα με τους αέρηδες στο Σχοινιά, τις στομαχικές διαταραχές των Γερμανών αθλητών στη Ν. Μάκρη ή το κυνήγι του ακυβέρνητου σκάφους αυστριακού προπονητή από το Λιμενικό και οι δεκάδες πυροβολισμοί, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και τυχαία γεγονότα ή ακόμη καλύτερα να σταθούν αφορμή για αντιληφθούν οι υπεύθυνοι τις τρομακτικές ικανότητες που απαιτούνται για τη διεύθυνση με επιτυχία ενός τόσο μεγάλου μεγέθους εγχειρήματος αθλητικού, αλλά ταυτόχρονα οικονομικού, πολιτικού, πολιτιστικού.

Ελπίζω και πιστεύω αυτό να γίνει, αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα..