Skip to main content.
13/11/2003

Οι νεοφιλελεύθερες επιλογές αποσταθεροποιούν το Ε.Σ.Υ. 'Αρθρο του Αλέκου Φλαμπουράρη, μέλους Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος Υγείας

Είκοσι χρόνια μετά την ψήφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, είναι φανερό ότι το σημερινό Ε.Σ.Υ. δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιούργησε, όταν αναφερόταν στην αναγκαιότητα ανάπτυξης Δημόσιου - καθολικού - αποκεντρωμένου - αποτελεσματικού Συστήματος Υγείας, το οποίο παρέχει ισότιμα και δωρεάν στους Έλληνες πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης των ασθενειών - Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - περίθαλψης - αποκατάστασης της υγείας.

Από τότε, οι διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει δεκάδες άλλες ρυθμίσεις και νόμους για την υγεία, με αποτελέσματα πενιχρά. Το Ε.Σ.Υ. παραμένει απαξιωμένο και αναποτελεσματικό για τους χρήστες, ενώ ταυτόχρονα γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας, αφού έχουμε προχωρήσει σε γενικευμένη εμπορευματοποίηση υπηρεσιών υγείας - πρόνοιας. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, οι οποίες επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, αναρριχήθηκαν στο 43% των συνολικών δαπανών ή στο 3,9% του ΑΕΠ, τη στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί την τελευταία θέση στις κοινωνικές δαπάνες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται εδώ και πάνω από μια 10ετία.

Για να υπάρξει Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό - ποιοτικό - δωρεάν - δημοκρατικό - αποκεντρωμένο, για όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη, χρειάζεται: