Skip to main content.
13/11/2003

O ΣΥΝ και οι εκλογές, άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη

1. Βρισκόμαστε ήδη σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Θα επικρατήσει σκηνικό άγριας πόλωσης. Πασοκ - Ν.Δ «καυγαδίζουν» για το πάπλωμα της εξουσίας για να κρύψουν την σύγκλισή τους επί της ουσίας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά ότι η μάχη κρίνεται κυρίως στα σύνορα ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.. Παρά το τελευταίο μπαράζ κυβερνητικής παροχολογίας, η «ψαλίδα» παραμένει μεγάλη υπέρ της Ν.Δ.

Η δεξιά στροφή του Πασοκ, η όξυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και η κόπωση από την μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία, αποενοχοποιούν και διευκολύνουν σημαντικές απευθείας μετατοπίσεις από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ.

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ υπέρ της ενισχυμένης δυσαναλογικής, τροφοδοτεί πλέον την Νέα Δημοκρατία.

Η συνισταμένη των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι ο ΣΥΝ βρίσκεται πάνω από το όριο του 3%, με περιθώρια ενίσχυσης, από την αύξηση της συσπείρωσης, και τους αναποφάσιστους.

Το διακριτό σύγχρονο στίγμα του ΣΥΝ καθώς και τα ανοίγματα στους χώρους των Κινημάτων, της Οικολογίας και των άλλων μικρότερων δυνάμεων της Αριστεράς, αρχίζουν σιγά-σιγά να αποδίδουν καρπούς. Αρκεί να μην κλωτσήσουμε και πάλι μόνοι μας την καρδάρα.

2. Έχουμε μπει σε περίοδο ανακατατάξεων που εκτός από κινδύνους κρύβει και σημαντικές δυνατότητες για τον ΣΥΝ.

Αρκεί να ξεπεράσει επιτέλους τις παιδικές του ασθένειες. Να διεκδικήσει με αυτοπεποίθηση, συνοχή, θετικό λόγο και συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες και χωρίς τη νοοτροπία του φτωχού συγγενή ή της στείρας διαμαρτυρίας το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο από τη ευρύτερη παράταξη του αριστερού και προοδευτικού χώρου. Να προβάλει επιθετικά το πρόγραμμα και την εναλλακτική του πρόταση. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει, με την συμβολή όλων στον ΣΥΝ, αρκετά.

Αυτή η πορεία είναι καρπός συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και σκληρής συλλογικής προσπάθειας των χιλιάδων στελεχών, μελών και φίλων του ΣΥΝ σε όλη την χώρα.

Έχουμε πετύχει:

    * Πιο σαφές και διακριτό στίγμα της αυτόνομης, σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

    * Καθαρά μέτωπα με Πασοκ, Ν.Δ, ΚΚΕ

    * Πρωτοβουλίες και προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα. Η ανεργία και το 35-ωρο, η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, η αναπτυξιακή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων είναι μερικά απ� αυτά.

    * Η προσπάθεια να κερδίσουμε τις δυνάμεις από το Πασοκ που χάσαμε το 2000, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

    * Ανοίγματα συνεργασίας με άλλες μικρότερες κινήσεις και πρόσωπα της αριστεράς.

    * Ένα μεγάλο άνοιγμα, σε εξέλιξη στον χώρο της Οικολογίας, με παράλληλη ενίσχυση των οικολογικών χαρακτηριστικών του ΣΥΝ.

    * Μαχητική αυτόνομη παρουσία και ευέλικτη πολιτική συνεργασιών στην Αυτοδιοίκηση και τα Συνδικάτα που έδωσε και δίνει θετικούς καρπούς.

    * Διορατική και πρωτοπόρα συμβολή στο Κοινωνικό Φόρουμ με παράλληλο αυστηρό σεβασμό στο εύρος την πολυχρωμία και την κοινωνική του διάσταση.

3. Ο Συνασπισμός στις επόμενες εκλογές επιδιώκει την εκλογική συνεργασία με άλλες μικρότερες κινήσεις και προσωπικότητες της αριστεράς και της Οικολογίας.

Επικεφαλής της όλης προσπάθειας θα είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και κεντρικό στοιχείο του τίτλου θα είναι σε κάθε περίπτωση, είτε προχωρήσει η συνεργασία, είτε όχι, η λέξη ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ.

Με αυτά ως δεδομένα, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για επιζήμιες συγχύσεις στην «εικόνα» και το κεντρικό μας «στίγμα», η αναζήτηση με ευελιξία του τρόπου που θα αποτυπώνεται και η συμμετοχή των συμμάχων μας στα εκλογικά ψηφοδέλτια δεν νομίζω ότι συνιστά μείζον θέμα ικανό να εξηγήσει και πολύ περισσότερο να δικαιολογήσει μείζονες ρήξεις και αποσυσπειρωτικά φαινόμενα στον ΣΥΝ.

Διαφορετικές γνώμες είναι φυσικό να υπάρχουν. Είναι απολύτως σεβαστές και θεμιτές και μπορούν να αξιοποιηθούν θετικά στο πλαίσιο της ευρύτερης συλλογικής μας προσπάθειας.

Ελπίζω και εύχομαι οι πάντες στον ΣΥΝ να αντιλαμβάνονται ότι αυτήν την ώρα προέχουν η συσπείρωση, η συλλογικότητα και το άνοιγμα στην κοινωνία για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, τόσο στις εθνικές όσο και στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Υ. Γ Η απόφαση της Μαρίας Δαμανάκη να αποχωρήσει από τον ΣΥΝ είναι ασφαλώς μια σημαντική και δυσάρεστη εξέλιξη. Προκαλεί πικρία και ανησυχία στον κόσμο μας και αξιοποιείται καταλλήλως από όσους θεωρούν την ύπαρξη μας ενοχλητική και θα ήθελαν να «ξεμπερδεύουν» με τον ΣΥΝ. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, της συσπείρωσης και της εποικοδομητικής συμβολής όλων όσοι αγαπούν και πιστεύουν στον ΣΥΝ. Ελπίζω ότι και η Μαρία δεν θα θελήσει να βλάψει στις επόμενες κρίσιμες εκλογές τον χώρο και τον κόσμο που την τίμησε όλα αυτά τα χρόνια.-

Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Π.Γ του Συνασπισμού