Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/07/2005

Όχι στη γενικευμένη παρακολούθηση - Όχι στην περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ

Οι προτάσεις για τη γενικευμένη παρακολούθηση και αποθήκευση των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων όλων ανεξαιρέτως των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίες θα βρίσκονται στη διάθεση των αρχών ασφαλείας, κινδυνεύουν να διαμορφώσουν ένα Οργουελιανό εφιαλτικό τοπίο στην Ευρώπη. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει με τη γενικευμένη αστυνομοκρατία, με την κατάργηση κάθε μορφής απορρήτου και την καταπάτηση των πιο στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Η επιδίωξη της ασφάλειας κατ΄ αυτό τον τρόπο υπονομεύει τη δημοκρατία, επιβραβεύει την αστυνομική αυθαιρεσία και αναγορεύει τις αρχές ασφαλείας σε κράτος εν κράτει, κάτι για το οποίο ο ελληνικός λαός αλλά και οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν θλιβερές μνήμες.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί άμεσα πολιτικά μέτρα και πρώτ’ από όλα την αποχώρηση όλων ξένων στρατευμάτων κατοχής από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, την ανακοπή των προληπτικών πολέμων και των απειλών σε βάρος κυρίαρχων κρατών και βεβαίως τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού, αντί της ανοχής και στήριξης των «γερακιών» του Ισραήλ.

Καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πάρει σαφή θέση αντί να καταφεύγει σε αοριστολογίες και να αντιταχθεί σε κάθε μέτρο που στο όνομα του αντιτρομοκρατικού αγώνα περιστέλλει ελευθερίες και δικαιώματα, ενισχύοντας την αστυνομοκρατία.

To Γραφείο Τύπου