Skip to main content.
12/02/2004

ΔΡΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ, ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΠΛΑΝΗΤΙΚΑ. 'Αρθρο του Πάνου Τριγάζη.

Με «νου και καρδιά και χέρι» - όπως λέει ο ποιητής - πορευόμαστε στις εκλογές με το «Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο». Καταθέτουμε στην κρίση των Ελλήνων πολιτών τις ιδέες και προτάσεις μας, αλλά και τον απολογισμό της δράσης μας στη Βουλή, όλη την προηγούμενη τετραετία, καθώς και στην κοινωνία. Διεκδικούμε την υποστήριξή τους, με την πεποίθηση ότι τη δικαιούμαστε και με το παραπάνω. Καμία ψήφος που δίνεται στα δικά μας ψηφοδέλτια δεν είναι χαμένη.

Εκπροσωπούμε μια αριστερά σύγχρονη, ριζοσπαστική, δημοκρατική και οικολογική, ικανή να συνδέει το σήμερα με το αύριο, το όραμα με την πράξη. Μια αριστερά που δεν περιχαρακώνεται και δεν κοιτάζει στο παρελθόν, αλλά διαμορφώνει τις ιδέες της μέσα από την δράση της στο εθνικό, ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο επίπεδο. Δρούμε τοπικά σκεφτόμενοι πλανητικά, γιατί πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας πηγάζουν από τις κυρίαρχες επιλογές που γίνονται σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι' αυτό είμαστε ενεργά παρόντες και συνδιαμορφωτές της πορείας του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, του μεγάλου και πολύμορφου αντιπολεμικού κινήματος (που με την εκπληκτική του παρέμβαση πριν από λίγους μήνες χαρακτηρίστηκε «νέα υπερδύναμη»), των κινημάτων κατά της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και του ρατσισμού, των πρωτοβουλιών για το περιβάλλον.

Ο ΣΥΝ σε πολλά θέματα πρωτοπόρησε και βρέθηκε μπροστά από όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρότασή μας για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας - Τουρκίας, την οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου θυμήθηκε προεκλογικά, ενώ την είχε στο συρτάρι του πέντε χρόνια. Τo ίδιο μπορούμε να πούμε και για την καταπολέμηση της ανεργίας και το 35ωρο, που για την καθιέρωσή του είχαμε καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή, όπως και για τις προτάσεις μας υπέρ της διαφάνειας και της αναβάθμισης της Βουλής τις οποίες είχαμε κάνει στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, κλπ.

Επίσης, ο ΣΥΝ έχει πρωτοπορήσει στα θέματα της Ευρωπαϊκής πολιτικής, με κορυφαίο παράδειγμα τη συμβολή του στην προώθηση των διαδικασιών για τη δημιουργία κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (όπου το ΚΚΕ όχι μόνο δεν συμμετέχει, αλλά πολεμάει τη σχετική προσπάθεια). Και όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα σημάνει η δημιουργία Ευρωπαϊκού κόμματος, για την ικανότητα της αριστεράς να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διεκδικεί τα αιτήματα για μια άλλη Ευρώπη, - κοινωνική, δημοκρατική, ειρηνική και οικολογική. Κάτι που θα έχει άμεσο αντίκρισμα και στη ζωή των Ελλήνων πολιτών, αφού όλο και περισσότερες αποφάσεις παίρνονται σε επίπεδο ΕΕ.

Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες ολόκληρες με τον απολογισμό και τις προτάσεις μας. Πάνω απ' όλα, όμως, ισχύει και θα ισχύει η καθημερινή αγωνιστική μας δέσμευση υπέρ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονα οι μη προνομιούχοι της κοινωνίας μας.

Λέμε, λοιπόν στους ανθρώπους της αριστεράς, σ' όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες: Στις 7 Μαρτίου είναι η ώρα της δικής σας ευθύνης. Σκεφθείτε και ψηφίστε αριστερά!

* Ο Πάνος Τριγάζης, υποψήφιος στη Β' Αθηνών, είναι οικονομολόγος - διεθνολόγος και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΣΥΝ