Skip to main content.
15/02/2004

ΣΥΝ Αθηνά και χείρα κίνει. 'Αρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Οι δημοσκοπήσεις που μας δείχνουν οριακά στην κόψη του 3%, με εναπομένοντες αναποφάσιστους πάνω από 10%, ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν καθημερινά ολοένα και περισσότερους πολίτες που θέλουν το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το Ενωτικό του Ψηφοδέλτιο με σιγουριά και με αυξημένο ποσοστό στη νέα Βουλή. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος αλλά σε όσους μας εκτιμούν τους λέω απλά: ΣΥΝ Αθηνά και χείρα κίνει.

Η ενισχυμένη παρουσία μας στη Βουλή:

    - Δίνει «βήμα» στην αριστερά της εποχής μας που εκπροσωπεί περίπου 250.000 πολίτες.

    - Ενισχύει την ποιότητα της δημοκρατίας

    - Δυναμώνει τον έλεγχο της εξουσίας από μια δύναμη αρχών, χωρίς εξαρτήσεις από μεγάλα συμφέροντα

    - Πιέζει για μείωση των ανισοτήτων, κοινωνικών και περιφερειακών, που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

    - Στηρίζει τον αγώνα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

    - Ενισχύει την προοπτική συσπείρωσης της ευρύτερης αριστεράς.

    - Δίνει «φωνή» σε ένα χώρο που έχει ανοίξει με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες του, πρωτοποριακούς δρόμους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Στις επόμενες εκλογές «παίζονται» δύο πράγματα: 1ον Η διαφορά που θα έχει η ΝΔ από το δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και 2ον Το να μπει ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Βουλή με δύναμη και σιγουριά.

Η περαιτέρω ενίσχυση του δικομματισμού σε βάρος της αριστεράς και των μικρότερων κομμάτων, οδηγεί σε μια ανάπηρη δημοκρατία, με αποδυνάμωση του αναγκαίου ελέγχου της εξουσίας.

Η περαιτέρω ενίσχυση της ΝΔ θα ενισχύσει την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της. Ενώ για το ΠΑΣΟΚ και το νέο του ηγέτη ίσως αποδειχθεί ωφέλιμη μια «κούρα» στην αντιπολίτευση, μετά από τόσα χρόνια μονοκομματικής εξουσίας και δεξιάς πολιτικής.

Στη διάρκεια της τετραετίας που πέρασε, ο Συνασπισμός με τους 6 Βουλευτές του, απεκάλυψε τα «διπλά βιβλία» στην δημοσιονομική διαχείριση, τους υπέρογκους και με απευθείας αναθέσεις εξοπλισμούς, ματαίωσε, με τη συνδρομή και άλλων την τσιμεντοποίηση 55.000 τ.μ. δάσους στον Καρέα στον Υμηττό, στην οποία είχαν κατ'αρχήν συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.

Ο Συνασπισμός διετύπωσε και καλλιέργησε πρώτος την πρόταση για Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για σταδιακή καθιέρωση του 35ωρου, για δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, για Περιφερειακή Συγκρότηση του Κράτους με αιρετή περιφέρεια, για ισονομία όλων των Ελλήνων πολιτών χωρίς διακρίσεις, για χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, άρση του εμπάργκο και συμβιβαστική λύση για το όνομα της FYROM κά.

Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί πόσα περισσότερα μπορεί να κάνει ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς από τις 8 Μαρτίου αν οι πολίτες του δώσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και στήριξη.