Skip to main content.
29/02/2004

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"

1. Τι κρίνεται στην κάλπη της 7ης Μαρτίου;

Στις επόμενες εκλογές «παίζονται» δύο πράγματα: 1ον Η διαφορά που θα έχει η ΝΔ από το δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και 2ον Το να μπει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Βουλή με σιγουριά και δύναμη.

Η περαιτέρω ενίσχυση του δικομματισμού σε βάρος της αριστεράς και των μικρότερων κομμάτων, οδηγεί σε μια ανάπηρη δημοκρατία, με αποδυνάμωση του αναγκαίου ελέγχου της εξουσίας.

Η περαιτέρω ενίσχυση της ΝΔ θα ενισχύσει την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της. Ενώ για το ΠΑΣΟΚ και το νέο του ηγέτη ίσως αποδειχθεί ωφέλιμη μια «κούρα» στην αντιπολίτευση, μετά από τόσα χρόνια μονοκομματικής εξουσίας και δεξιάς πολιτικής.

Πάμε σε μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες οξύτατης πόλωσης.

Το δικομματικό σύστημα έχει ισχυροποιηθεί, οι δύο πρωταγωνιστές του λειτουργούν ως οδοστρωτήρες, ο πλουραλισμός της πολιτικής μας ζωής βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δίνει μια σκληρή μάχη για να καταγραφεί με αυξημένη επιρροή το ρεύμα της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς. Η παρουσία του στη Βουλή είναι μια εγγύηση αγώνων για τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Είναι μια ισχυρή φωνή για την προστασία του περιβάλλοντος και τις οικολογικές ευαισθησίες. Είναι μια δύναμη αντιεθνικισμού, αντιρατσισμού και σεβασμού των δικαιωμάτων. Είναι επίσης, μια φωνή με στρατηγική στόχευση την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος στην προοπτική ενός νέου μπλοκ πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, σε προοδευτική αριστερή κατεύθυνση.

Η πολιτική ζωή πάσχει από πολλές αναπηρίες. Αγωνιζόμαστε για να μην προστεθεί και άλλη.

2. Μια ακόμα δύσκολη μάχη για τον ΣΥΝ;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που, παρά την ελαφρά ανοδική τάση, μας δείχνουν κοντά στην κόψη του 3%, ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν καθημερινά ολοένα και περισσότερους πολίτες που θέλουν το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το Ενωτικό του Ψηφοδέλτιο με σιγουριά και με αυξημένο ποσοστό στη νέα Βουλή. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος αλλά σε όσους μας εκτιμούν τους λέω απλά: ΣΥΝ Αθηνά και χείρα κίνει.

Η ενισχυμένη παρουσία μας στη Βουλή:

¨ Δίνει «βήμα» στην αριστερά της εποχής μας που εκπροσωπεί περίπου 250.000 πολίτες.

¨ Ενισχύει την ποιότητα της δημοκρατίας

¨ Δυναμώνει τον έλεγχο της εξουσίας από μια δύναμη αρχών, χωρίς εξαρτήσεις από μεγάλα συμφέροντα

¨ Πιέζει για μείωση των ανισοτήτων, κοινωνικών και περιφερειακών, που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

¨ Τροφοδοτεί το αίτημα για αποκέντρωση, περιφερειακή συγκρότηση του κράτους και περιφερειακή ανάπτυξη.

¨ Στηρίζει τον αγώνα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

¨ Ενισχύει την προοπτική συσπείρωσης της ευρύτερης αριστεράς.

¨ Δίνει «φωνή» σε ένα χώρο που έχει ανοίξει με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες του, πρωτοποριακούς δρόμους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

3. Τι φταίει γι' αυτή την στασιμότητα;

Πέρα από τις δικές μας αδυναμίες και ανεπάρκειες, παίζουν καθοριστικό ρόλο ο εκλογικός νόμος και η θεωρία της χαμένης ψήφου, ο σκληρός δικομματισμός στα ΜΜΕ, το ρουσφέτι, αλλά και η - προσωρινή πιστεύω - υποχώρηση σε διεθνές επίπεδο όλων των εκδοχών της αριστεράς.

Όσο υπάρχουν όμως ανισότητες σε πλούτο και δικαιώματα τόσο θα πηγάζει από τα πράγματα η ανάγκη μιας νέας, σύγχρονης, κινηματικής, δημοκρατικής αριστεράς.

Αυτή την αριστερά πασχίζει να διαμορφώσει σε επαφή με τα νέα κοινωνικά κινήματα για το περιβάλλον, την ειρήνη και εναντίον των ανισοτήτων, ο Συνασπισμός μαζί με χιλιάδες ανένταχτους αριστερούς και οικολόγους. Και τα πρώτα σημάδια μιας ανασύνταξης και ανάκαμψης έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο.

Όσο πιο γρήγορο συναντηθούν η δυναμική της ανανέωσης με τη δυναμική της ενότητας της ευρύτερης αριστεράς, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

Δεν παριστάνουμε τους τέλειους. Παρ΄ όλα μας τα κουσούρια όμως, είμαστε μια φωνή όχι απλώς χρήσιμη, αλλά αναγκαία και ελπίζω αυτό να εκτιμηθεί στην κάλπη απ΄ όσους μας εκτιμούν αλλά ακόμα το σκέφτονται.

Γιατί μετά την απομάκρυνση εκ της ...κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

4. Όμως ...πρώην στελέχη σας χτυπούν την πόρτα του «νέου ΠΑΣΟΚ»...

Ο ΣΥΝ έχει 15.000 μέλη και στελέχη και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους.

Οι προεκλογικές μεταπηδήσεις ορισμένων στελεχών που μετριούνται στα δάκτυλα από ένα μικρό κόμμα αρχών σε ένα κόμμα εξουσίας δεν αρέσουν στον κόσμο, ότι κόμμα και αν ψηφίζει. Πολύ περισσότερο που χρησιμοποιούνται ως αντίβαρο μιας χρήσης στον γάμο προοπτικής του ΠΑΣΟΚ με τους σκληρούς νεοφιλελεύθερους κ.κ. Μάνο και Ανδριανόππουλο.

Οι επιλογές των προσώπων είναι σεβαστές. Το φαινόμενο ωστόσο κρίνεται αυστηρά από τους πολίτες και δεν πείθει. Σας θυμίζω τι έπαθε η ΝΔ πριν ένα χρόνο με την υποψηφιότητα Τζανετάκου.

5. Γιατί δεν σας βλέπουμε στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών;

Είμαι στην πρώτη γραμμή του εκλογικού αγώνα, αλλά θα είμαι υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές της 13ης Ιουνίου.

Εχω τεθεί στην διάθεση του συλλογικού μας σχεδιασμού, «οργώνουμε» μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη όλη την Ελλάδα σε εκδηλώσεις διαλόγου με τους πολίτες και έχω παράλληλα αναλάβει και ένα σημαντικό βάρος στη δημόσια εκπροσώπηση των απόψεών μας στα Μ.Μ.Ε.

Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι στον Συνασπισμό, σύμφωνα με το καταστατικό του τη σειρά κατάταξης στην Ευρωλίστα -γιατί εκεί δεν υπάρχει ο σταυρός προτίμησης- την αποφασίζουν με καθολική ψηφοφορία και ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες τα ίδια τα μέλη του.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί η κατάρτιση των ευρωψηφοδελτίων, στην εποχή της «συμμετοχικής δημοκρατίας» και από τα άλλα πολιτικά κόμματα.

6. Τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΝ με κοινοβουλευτική παρουσία από τις 8 Μαρτίου, ώστε να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας;

Ο Συνασπισμός με τους 6 Βουλευτές του, απεκάλυψε τα «διπλά βιβλία» στην δημοσιονομική διαχείριση, τους υπέρογκους και με απευθείας αναθέσεις εξοπλισμούς, ματαίωσε, με τη συνδρομή και άλλων την τσιμεντοποίηση 55.000 τ.μ. δάσους στον Καρέα στον Υμηττό, στην οποία είχαν κατ΄ αρχήν συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, πέτυχε την απόσυρση των πονηρών ρυθμίσεων για τη λίμνη Καϊάφα κ.α.

Ο Συνασπισμός διετύπωσε και καλλιέργησε πρώτος την πρόταση για Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για σταδιακή καθιέρωση του 35ωρου, για δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, για Περιφερειακή Συγκρότηση του Κράτους με αιρετή περιφέρεια, για ισονομία όλων των Ελλήνων πολιτών χωρίς διακρίσεις, για χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, άρση του εμπάργκο και συμβιβαστική λύση για το όνομα της FYROM κά.

Ο καθένας όμως μπορεί να σκεφτεί πόσα περισσότερα μπορεί να κάνει ο ΣΥΝ από τις 8 Μαρτίου αν οι πολίτες του δώσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και στήριξη.