Skip to main content.
24/03/2004

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ", στήλη "20 ερωτήσεις"

ΕΡΩΤΗΣΗ1. Γιατί όχι τώρα συνέδριο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί προέχει η προετοιμασία μας για τις ευρωεκλογές και η οργάνωση της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ένα βιαστικό συνέδριο, με εσωστρέφεια και εσωτερικές αντιπαραθέσεις, θα φέρει ζημιά και όχι κέρδος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2. Σε τι θα βοηθήσει η διενέργειά του το Φθινόπωρο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αφού κάνουμε «ταμείο» από τις δύο συνεχόμενες εκλογές, χρωστάμε στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΝ ένα καλά προετοιμασμένο, ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο, με πλούσια ατζέντα και ουσιαστικό διάλογο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3. Υπάρχει όμως διάσταση απόψεων στους «προεδρικούς»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα ρεύματα ιδεών στα κόμματα δεν είναι «λόχοι». Όσοι τα βλέπουν ή τα χρησιμοποιούν έτσι, κάνουν λάθος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4. Σας ικανοποίησε το αποτέλεσμα των εκλογών για το ΣΥΝ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι γιατί κερδίσαμε μια σκληρότατη μάχη για την εκπροσώπηση στη Βουλή, με μικρή αύξηση ποσοστού.

Όχι γιατί ασφυκτιούμε μέσα στο 3,26%. Αξίζουμε και μπορούμε παραπάνω. Αυτοί που μας ψήφισαν ζητούν από μας συνέπεια λόγων και έργων, συνεχή ανανέωση, θετικές αλλαγές, αριστερή δράση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5. Θα μπορούσε να πάει καλύτερα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασφαλώς. Μ' αυτό οφείλουμε να καταπιαστούμε αμέσως χωρίς να ναρκισσευόμαστε στον καθρέφτη της Βουλής ή να μοιράζουμε τα ιμάτια του 3,26%. Πρώτο στοίχημα οι Ευρωεκλογές. Επόμενο, ένα ενωτικό δημοκρατικό συνέδριο για ένα ισχυρό, σύγχρονο Συνασπισμό, πνεύμονα μιας ευρύτερης αριστερής παράταξης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6. Ωφέλησαν οι αριστερές συμμαχίες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ισοζύγιο από την ανοικτή τακτική και τις εκλογικές συνεργασίες του ΣΥΝ είναι ασφαλώς θετικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7. Να συνεχιστεί η συνεργασία στις ευρωεκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προσωπικά το θέλω. Ο ΣΥΝ το διεκδικεί. Ελπίζω όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να διευρυνθεί πριν απ' όλα με δυνάμεις που αποδεσμεύει η δεξιά μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό βέβαια απαιτεί μετριοπάθεια, διάλογο και αίσθηση ευθύνης απ' όλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8. Να γίνει άνοιγμα στους αριστερούς του ΠΑΣΟΚ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασφαλώς ναι. Ξεκίνησε πριν από τις εκλογές και πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο συστηματικά, με παράλληλη ενίσχυση του οικολογικού μας προσώπου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9. Πόσο ψηλά έχει ανέβει ο πήχης του κόμματος για την αναμέτρηση του Ιουνίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορούμε να πάμε πολύ καλά, διπλασιάζοντας το ποσοστό των βουλευτικών. Η απλή αναλογική, η απουσία κυβερνητικού διλήμματος και η πιο «χαλαρή ψήφος» μας ευνοούν. Εφόδιά μας η αριστερή ευρωπαϊκή μας πολιτική, το πλούσιο έργο στο Ευρωκοινοβούλιο και η ανανέωση του Ευρωψηφοδελτίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10. Θα μπορέσει ο ΣΥΝ να διατηρήσει τα ποσοστά του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί και να τα αυξήσει. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τα ατού μας και να αποφύγουμε αυτογκόλ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11. Θα θέσετε υποψηφιότητα στο εσωτερικό δημοψήφισμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το έχω ανακοινώσει εδώ και καιρό. Γι' αυτό μετά και από συνεννόηση με τα συλλογικά όργανα του ΣΥΝ, δεν ήμουν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Ο τελικός καθοριστικός λόγος ανήκει στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΝ, που με καθολική ψηφοφορία θα κρίνουν τη σειρά κατάταξης στην ευρωλίστα. Εμείς δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12. Γιατί ...κοιτάζετε προς την Ευρωβουλή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί νοιώθω ώριμος πια στα 49 μου να αναλάβω αυτή την ευθύνη. Γιατί πιστεύω ότι και η ανανεωτική αριστερά χρειάζεται ανανέωση. Γιατί η ενίσχυση της δικής μας αριστεράς θα είναι θετική και για τα ελληνικά συμφέροντα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για μια Ευρώπη διαφορετική, πιο ενωμένη, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, πιο οικολογική. Γιατί το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα σπουδαίο «σχολείο».

ΕΡΩΤΗΣΗ 13. Ορθή η παραίτηση του Αλέκου Αλαβάνου από τη θέση του ευρωβουλευτή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αφού έτσι έκρινε, καλώς έπραξε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 14. Έπραξε σωστά η 'Aννα Φιλίνη για την έδρα της Α' Αθηνών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η τελική απόφαση ήταν δική της και οφείλουμε όλοι να τη σεβαστούμε, ανεξάρτητα από το τι νομίζουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 15. Αδίκως διαμαρτύρονται οι σύμμαχοι για την έδρα που δεν πήραν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μη εκπροσώπησή τους αποτελεί πρόβλημα. Οφείλουμε με διάλογο και ευθύνη να βρούμε λύσεις. Το χρωστάμε στον κόσμο που κινητοποιήθηκε και μας ψήφισε. Ορισμένες απόλυτες αντιδράσεις δεν βοηθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 16. Έχουν βάση οι εσωκομματικές φωνές που μιλούν για αριστερόστροφη πορεία του κόμματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν συμφωνώ, αλλά καμιά άποψη δεν είναι για πέταμα. Το ζητούμενο είναι ο εποικοδομητικός διάλογος, η σύνθεση των απόψεων και ο σεβασμός στον δημοκρατικό κανόνα της πλειοψηφίας. Με φωνές και καπετανάτα δεν γίνεται δουλειά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 17. Τελικά έχει μεταλλαχθεί ο Συνασπισμός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ΣΥΝ ήταν, είναι και θα παραμείνει, παρ' όλες τις αδυναμίες του, η βασική έκφραση της σύγχρονης, δημοκρατικής αριστεράς στον τόπο μας. Ένα ρεύμα διακριτό, μικρό αλλά ανθεκτικό, με μεγάλη θετική συνεισφορά στην πρόοδο του τόπου. Αυτό το «είδος» δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στο εσωτερικό ή τις παρυφές άλλων κομμάτων. Το έδειξαν και οι κάλπες.

 ΕΡΩΤΗΣΗ 18. Αισθητή η απώλεια της κ.Δαμανάκη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασφαλώς. Το ότι αντέξαμε πάντως, παρά την προεκλογική μεταπήδηση και τον πόλεμο που μας έκανε η πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ, κάτι σημαίνει. Προσωπικά προτιμώ την Δαμανάκη του '90 απ' αυτήν του 2004. Αλλά περί ορέξεως....

ΕΡΩΤΗΣΗ 19. Μια πρώτη εντύπωση από τη νέα κυβέρνηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι μια συντηρητική και ...μεγαλούτσικη κυβέρνηση. Διανύει την φάση του μέλιτος που δεν θα διαρκέσει πολύ. Διατρέχεται από μια κορυφαία αντίφαση: Εκλέχτηκε με εξαγγελίες για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ πρεσβεύει μια νεοφιλελεύθερη πολιτική.

ΕΡΩΤΗΣΗ 20. Ποιο το μέλλον του ΠΑΣΟΚ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένα μεγάλο, ιδιόμορφο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, μετά από μια δεξιόστροφη πορεία και μια σοβαρή ήττα, αναζητεί στίγμα και βηματισμό. Οι επόμενοι μήνες και το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα έχουν ενδιαφέρον.-