Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/03/2007

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου ο νεκρός. Να υπάρξει άμεσα αναστολή όλων των αθλητικών συναντήσεων»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή συμπλοκή οπαδών Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού που στοίχισε έναν νεκρό, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Όπως ξέρετε, για το Συνασπισμό είναι κεντρικό θέμα το θέμα της νεολαίας, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στη δουλειά, στην ανεργία και στα γήπεδα. Εδώ έχουμε ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Φαινόταν αυτό και αναμενόταν.

Δεν θα ήθελα να κάνω κομματική κριτική πάνω από τη σωρό  ενός νέου παιδιού. Θα ήθελα να κάνω προτάσεις.

-Πρώτον πρέπει να υπάρξει άμεσα αναστολή όλων των αθλητικών συναντήσεων με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στην Ιταλία, μετά το φόνο ενός αστυνομικού. Και εκεί αυτό έγινε με τη συναίνεση των αθλητικών συλλόγων και ομοσπονδιών. Δεν πρέπει να βάζουμε τα κέρδη από το ΣΟΙΧΗΜΑ πάνω από το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας, της θανατηφόρας μάλιστα βίας, στον αθλητισμό.

Δεύτερο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών άμεσα, με το να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μέσα από τα εισιτήρια τα οποία παραχωρούν οι διοικήσεις και τους δίνουν τη δυνατότητα να έχουν επιρροή σε νέους ανθρώπους.

Τρίτο. Πρέπει να αναδειχθεί το πρόβλημα της ακροδεξιάς. Να μη συγκαλύπτεται, υπάρχει διείσδυση, υπάρχει διεθνής διασύνδεση, έχουμε δει Ρώσους και Αυστριακούς χούλιγκαν σε πολέμους μεταξύ οπαδών ελληνικών ομάδων και δεν μπορεί κανείς αυτό το πράγμα να το αγνοεί.

Τέταρτο, πρέπει να δούμε τελικά με μεγάλη ένταση το πρόβλημα του μαζικού αθλητισμού, διότι οι νέοι δεν μπορεί να είναι μονάχα παθητικοί οπαδοί που περιφέρονται και οι οποίοι γοητεύονται από διάφορες ακραίες ενέργειες, αλλά πρέπει να έχουν χώρο μέσα στα γήπεδα, στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο, στα άλλα αθλήματα, όπου θα μπορούν να εκδηλώσουν, νομίζω, και το φίλαθλο πνεύμα τους.»

To Γραφείο Τύπου