Skip to main content.
21/10/2000

Ομιλία του Προεδρου του Συνασπισμού στη Σύνοδο του Κ.Σ. της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝ (21/10/2000)

21 Οκτωβρίου 2000

Σύνοδος Κεντρικού Συμβουλίου της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝ

Η ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου

Με ιδιαίτερη αγωνία και ευθύνη απευθύνομαι σε εσάς. Είσαστε εκείνοι και εκείνες που θα ζήσετε τις κρίσιμες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Δεκαετίες στις οποίες όλα επανατοποθετούνται με δραματικό τρόπο, με αντιφάσεις, με αντιπαραθέσεις, με αντιθέσεις. Και γι αυτό δικαιολογημένα ζητάτε ειλικρίνεια και ευθύνη από εκείνους που διαχειρίζονται το παρόν και σας υπόσχονται το μέλλον. Και το παρόν και το μέλλον δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται πια με δημαγωγίες, με κούφια συνθήματα. Δεν χωράνε στα παραδοσιακά, στα δεδομένα και πολυχρησιμοποιημένα καλούπια. Εσείς, οι νέοι και οι νέες του 2000 δικαιολογημένα θέλετε να σπάσετε αυτά τα καλούπια. Δικαιολογημένα θέλετε να απελευθερωθεί ο κοινωνικός και πολιτικός δυναμισμός, που μπορεί να είναι φλέβα δημιουργίας για την κοινωνία, για το λαό μας, για τη χώρα μας.

Αυτά που βλέπετε γύρω σας, αυτά που επισημαίνετε να κυριαρχούν μέσα από έναν αγοραίο τρόπο λειτουργίας της πολιτικής ζωής του τόπου, δεν σας πείθουν. Δεν σας εμπνέουν. Δεν σας κερδίζουν ως πολίτες για μια καλύτερη ζωή. Εσείς είσαστε οι νέες και οι νέοι το πιο πολύτιμο δυναμικό για την ανάπτυξη, για την πρόοδο αυτής της χώρας. Εσείς λοιπόν που είσαστε το πολύτιμο δυναμικό για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί στο ξεκίνημα της ζωής σας να αισθάνεστε εγκλωβισμένοι, απαισιόδοξοι και οι χαμένοι της ιστορίας. Είναι μεγάλες οι ευθύνες αυτών οι οποίοι διαχειρίζονται τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι μεγάλες οι ευθύνες όλων των κοινωνικών, πολιτικών και πνευματικών δυνάμεων αυτής της χώρας. Γιατί 25 χρόνια μετά την μεταπολίτευση του 1974, εσείς είναι που βλέπετε με τον πιο διορατικό τρόπο ότι μεγαλώνουν οι αποστάσεις μεταξύ της κοινωνίας και της πολιτικής, ότι μεγαλώνουν οι αποστάσεις μεταξύ της πραγματικής Ελλάδας και της εικονικής Ελλάδας που κατασκευάζουν οι επικοινωνιακές κυβερνητικές καμπάνιες. Γι αυτό και πρέπει:

Να διεκδικείτε ανυποχώρητα τις διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα είναι υπέρ της δημοκρατίας, που θα διευρύνουν την συμμετοχή, που θα διευρύνουν τον έλεγχο, τη διαφάνεια, που θα κερδίζουν την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία. Πρέπει να διεκδικείτε ανυποχώρητα την αποφασιστική στροφή προς την κοινωνία, προς τον άνθρωπο. Να διεκδικείτε επίμονα την κοινωνική πολιτική που θα εξασφαλίζει προστασία, διευρυμένη κοινωνική φροντίδα, την κοινωνική πολιτική που θα εξασφαλίζει δικαιοσύνη, ισότητα, την κοινωνική πολιτική που θα εξασφαλίζει ισόρροπη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και διεύρυνση της συλλογικής ευημερίας.

Να διεκδικείτε επίμονα στο κέντρο του πολιτικού σχεδιασμού για το μέλλον να είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, η κοινωνία και τα προβλήματά της και όχι τα χρηματιστήρια, τα κέρδη, οι αγορές και οι ανταγωνισμοί που ουσιαστικά λειτουργούν σ' ένα πλαίσιο ασυδοσίας σε βάρος όλων εκείνων των κοινωνικών προτεραιότητων που θα έπρεπε να κυριαρχούν. Γιατί αυτά που σπαταλάει σήμερα το κράτος, αυτά που σκορπάνε οι κυβερνήσεις, αυτά που αποσπούν οι διαπλεκόμενοι μηχανισμοί είναι το φιλέτο του δημόσιου πλούτου και αφήνουν τα κόκαλα για την κοινωνία της ανεργίας, για την Ελλάδα των αποκλεισμών, για την σύγχρονη νεολαία των μεγάλων αδιεξόδων.

Να διεκδικείτε ανυποχώρητα και επίμονα τον ιδεολογικό προσανατολισμό της κοινωνίας, τα ιδεολογικά και πνευματικά στηρίγματα της κοινωνίας. Ακριβώς γιατί σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που πρωταγωνιστούν για να προωθήσουν αυτά τα αντιδραστικά, τα συντηρητικά συνθήματα για μια Ελλάδα ξενοφοβική, απομονωμένη, για μια Ελλάδα με φοβικά αντανακλαστικά.

Η πολιτική ζωή, σήμερα, έτσι όπως την διαχειρίζεται το δικομματικό πολιτικό μας σύστημα, την χειραγωγούν ολοένα και περισσότερο τα ΜΜΕ, που γίνονται μέσα μαζικής επιβολής, την κοινωνία την αιχμαλωτίζει ολοένα και περισσότερο η αγορά και οι αντιλήψεις της για τον ασύδοτο ανταγωνισμό που υπερδιπλασιάζει την αθέμιτη κερδοσκοπία, τους θεσμούς τους εγκλωβίζει ολοένα και περισσότερο η διαπλοκή, που θέλει να είναι εκείνη που θα κυριαρχεί στον τρόπο λήψης των αποφάσεων και κατανομής των πόρων.

Είναι, λοιπόν, βαρύ το κλίμα που αισθάνεστε εσείς, ως νέες και νέοι, βαρύ το κλίμα για την έλλειψη προοπτικής, για την υποβαθμισμένη διαδικασία παιδείας, γνώσης, κατάρτισης, βαρύ το κλίμα για την εκτεταμένη κοινωνική ανασφάλεια και περιθωριοποίηση, βαρύ το κλίμα γιατί εσείς είσαστε που ζείτε με πιο δραματικό τρόπο την ανεργία να καλπάζει, την ανεργία να φράζει τους δρόμους της ζωής σας, την ανεργία να περιορίζει τους ορίζοντες των προοπτικών σας.

Είναι πολλαπλά υπεύθυνη η κυβέρνηση. Είναι πολλαπλά υπότροπη και υπόλογη προς τις νέες και τους νέους της Ελλάδας του 2000. Όχι μόνον γιατί με υποσχέσεις, προγράμματα και μεταρρυθμίσεις που κατά καιρούς εξήγγειλε, δεν εξασφάλισε στηρίγματα ζωής για τους νέους, όχι μόνον γιατί λόγια τα οποία απλόχερα σκόρπισε αποδείχθηκαν χωρίς περιεχόμενο, είναι πολλαπλά υπότροπη και υπόλογη γιατί την ίδια περίοδο κατασπαταλάει πόρους από το Β' και το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μέσα από αυτούς τους μηχανισμούς της οικονομικής διαπλοκής. Αυτά που σήμερα σκορπιούνται για την εξυπηρέτηση διαπλεκομένων συμφερόντων στον τομέα που σας αφορά, της απασχόλησης και της αντιμετώπισης της ανεργίας, της παιδείας, της κατάρτισης, της γνώσης και της προοπτικής, της εξασφάλισης ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων για εξέλιξη, αυτά που σκορπιούνται για χάρη της διαπλοκής, λείπουν από μια ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη πολιτική για τη νεολαία του 2000.

Είναι πολλαπλά υπόλογη και υπότροπη επίσης η κυβέρνηση Σημίτη γιατί αντί να δώσει προτεραιότητα σε μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ελληνική νεολαία του 2000, δίνει προτεραιότητα σε φιέστες και παιχνίδια, παιχνίδια κερδοσκοπίας στους χώρους του αθλητισμού και φιέστες γύρω από την προετοιμασία μιας Ολυμπιάδας με πολλαπλάσιο κόστος και δυσμενέστατες επιπτώσεις σε καίριους τομείς της ζωής και της χώρας γενικότερα αλλά και της νεολαίας ειδικότερα.

Σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο, την ώρα που ο δρασκελισμός σας περνάει το σύνορο που χωρίζει δύο αιώνες, με την αγωνία και την ευθύνη ότι εσείς θα ζήσετε τον 21ο αιώνα, είναι αναγκαίο να βάλετε μπροστά σας συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Ανυποχώρητος αγώνας για τις κοινωνικές προτεραιότητες, για να γίνονται πράξη οι κοινωνικές αξίες, για να αποκτούν περιεχόμενο ζωής τα κοινωνικά ιδανικά της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ανεκτικότητας, της εργασίας, της κοινωνικής προκοπής, της διαμόρφωσης άλλων σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους, άλλων σχέσεων ανάμεσα στον πολίτη και τους θεσμούς, ανάμεσα στον πολίτη και την φύση, ανάμεσα στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Ανυποχώρητος αγώνας για μια κοινωνία με ισόρροπη ανάπτυξη, με εσωτερική συνοχή, με διευρυμένη προστασία, με οικολογική εγρήγορση, με ευαισθησία για όλα εκείνα που είναι αξίες κατακτημένες από τους λαούς και τις κοινωνίες, μέσα στην μακρόχρονη πορεία της ιστορικής τους διαδρομής.

Ανυποχώρητος αγώνας για διαρθρωτικές αλλαγές και μετασχηματισμός στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Για μια διευρυμένη δημοκρατία συμμετοχής, ευθύνης. Για μια δημοκρατία ελέγχου και διαφάνειας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε το κριτήριο των πολιτικών επιλογών να είναι η κοινωνική προτεραιότητα, έτσι ώστε το κριτήριο της πολιτικής συμπεριφοράς να είναι η κοινωνική και ηθική ευθύνη, γιατί τελικά η όποια δημοκρατία και η όποια πολιτική δικαιώνονται και ολοκληρώνονται στο κοινωνικό και στο ηθικό πεδίο. .

Ανυποχώρητος αγώνας για την ιδεολογική στήριξη, για την πνευματική δημιουργία της ελληνικής κοινωνίας του 2000 έτσι ώστε να μην συρρικνώνονται οι δημοκρατικές αξίες, να μην αφυδατώνεται, να μην βγαίνουν μπροστά διεκδικώντας ισχύ οι συντηρητικές αντιδραστικές απόψεις, οι θεοκρατικές αντιλήψεις, μεσσιανικού χαρακτήρα που είναι η χειρότερη ιστορική και πνευματική οπισθοδρόμηση που θα μπορούσε κανείς να επιφυλάξει στις νέες γενιές.

Η Ελλάδα λοιπόν του 2000 χρειάζεται κοινωνικές προτεραιότητες, διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ιδεολογικούς και πνευματικούς προσανατολισμούς προοδευτικούς, αν θέλουμε πραγματικά ο βηματισμός μας προς τον 21ο αιώνα να είναι σταθερός, αποφασιστικός και να μας πηγαίνει πάρα πέρα.

Να σας ευχηθώ πάντοτε με ανοιχτά μυαλά, με ανοιχτή συνείδηση, με συνέπεια και ευθύνη την συμμετοχή σας στις πολιτικές και κοινωνικές διαδικασίες. Γιατί χρειαζόμαστε αυτή την ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου. Και η ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου δεν είναι να επικρατούν σήμερα οι επικοινωνιακές τεχνικές, ούτε να επιβιώνουν στο 2000 αντιδημοκρατικές μέθοδοι, δεν είναι να έρχονται σήμερα ως μέθοδοι συμπεριφοράς δογματικές νοοτροπίες που αφορίζουν τη διαφορετική άποψη ή διεκδικούν για τον εαυτό τους την μια αλήθεια. H ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου γίνεται με την μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και της κοινωνίας, με ιδέες κι αγώνες, με προτάσεις ζωής. Δεν γίνεται με τα φιγουρίνια της κοινωνικής και κοσμικής κίνησης, ούτε από τα παράθυρα των τηλεοπτικών μέσων. Γίνεται στους ανοιχτούς χώρους της κοινωνίας και της ζωής, εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα, εκεί που δοκιμάζεται η συνείδηση και η ζωή του καθενός και της καθεμιάς, εκεί που διαμορφώνονται οι συλλογικότητες και η αλληλεγγύη ως δυνάμεις δημιουργικές μιας σύγχρονης Αριστεράς.

21.10.2000