Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/01/2001

Ομιλία του Ν.Κωνσταντόπουλου στη συγκέντρωση του ΣΥΝ για το 35ωρο, 22/1/2001

Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σύντροφοι της ΑΚΟΑ και των Οικολόγων Εναλλακτικών,
που μαζί δώσαμε τη δύσκολη μάχη των βουλευτικών εκλογών και που θέλουμε να μονιμοποιήσουμε και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας,

Σύντροφε Αντώνη Ντρέκο,
που στη σημερινή σου παρουσία βλέπουμε τη συνάντηση και τη συνεργασία μας με ένα νέο ρεύμα της Αριστεράς που δεν βολεύεται στην ακινησία,
της Αριστεράς που αναζητά γιατί ακριβώς είναι Αριστερά.

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Συναγωνιστές-εκλεκτοί προσκεκλημένοι της γαλλικής Αριστεράς,
Φίλοι και Σύντροφοι των Γάλλων Οικολόγων, του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και του Κινήματος Πολιτών της Γαλλίας,
είναι τιμή για μας η σημερινή παρουσία σας εδώ στην Αθήνα,
είναι δείγμα της αλληλεγγύης σας στα πεδία των κοινών αγώνων στην Ευρώπη και παντού,

Πολίτες της Ελλάδας,

Το θέμα της σημερινής μας εκδήλωσης και το εύρος των ομιλητών σηματοδοτούν μια νέα αφετηρία για τη Σύγχρονη Δημοκρατική και Οικολογική Αριστερά στην Ελλάδα.
Και η σημερινή σας παρουσία, μας δίνει τη δύναμη, μας στέλνει το μήνυμα, μας θυμίζει το χρέος που έχουμε αναλάβει στο Συνασπισμό, απέναντι σας, να συνεχίσουμε όπως δεσμευθήκαμε,
Ασυμβίβαστοι, ενωμένοι, καινοτόμοι, ριζοσπαστικοί,  στους δύσκολους αλλά δημιουργικούς δρόμους που μαζί ανοίγουμε καθημερινά.
Για μια νέα Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη,
Για την Ελλάδα της αλληλεγγύης και του κοινωνικού μετασχηματισμού,
σε μια ανοικτή, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη.

Λίγους μήνες μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου οι πολίτες αυτού του τόπου βλέπουν για μία ακόμη φορά το Συνασπισμό στην πρωτοπορία των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Βλέπουν για μία ακόμη φορά το Συνασπισμό να ξεπερνά το μέτρο των εκλογικών δυνατοτήτων του. Να παίρνει την ευθύνη και το κόστος της αντιπαράθεσης με τα κατεστημένα συμφέροντα και τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και του αναχρονισμού. Εκεί που η κυβέρνηση αδρανεί, συντηρεί, συμβιβάζεται. Βλέπουν οι πολίτες το Συνασπισμό να προωθεί πέντε μεγάλες πρωτοβουλίες:

Για το χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία, με συγκεκριμένες προτάσεις μας για τη διάκριση του ρόλου και των σχέσεών τους στην εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και σε όλους του τομείς της δημόσιας ζωής.

Για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, για τη ρήξη με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και την ασυδοσία τους. Η κυβέρνηση δεν θέλει εγγυήσεις δημοκρατικού ελέγχου και υγιούς ανταγωνισμού. Δεν θέλει να απελευθερώσει το πολιτικό σύστημα από την αιχμαλωσία του στον ασίγαστο επιχειρηματικοπολιτικό πόλεμο που γίνεται στο εσωτερικό του δημόσιου βίου.

Για μια τολμηρή συνταγματική μεταρρύθμιση, για μια προωθημένη αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα εκσυγχρονίζει πραγματικά τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, που θα εγγυάται τα σύγχρονα πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα του πολίτη, που θα κατοχυρώνει την αρχή του κοινωνικού κράτους και θα προβλέπει την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σέβεται το δικαίωμα των μελλοντικών γενεών σε ένα αξιοβίωτο επίπεδο ζωής. Που θα προστατεύει το φυσικό, αστικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αντί να το παραδίδει βορά στα διαπλεκόμενα εργολαβικά συμφέροντα, όπως επιδιώκει η δικομματική πλειοψηφία με την τροποποίηση του άρθρου 24.

Για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Με παρεμβάσεις στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Οργανωτική Επιτροπή του "Αθήνα 2004", με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, δίνουμε τη μάχη για να περισώσουμε τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αττικής. Γιατί η κυβέρνηση, με το πρόσχημα των Αγώνων, δίνει το έναυσμα στη χωροταξική αναρχίακαι τις περιβαλλοντικές αλλοιώσεις ή καταστροφές.

Για την πλήρη απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας, με άξονα τη μείωση του χρόνου εργασίας, σε πρώτη φάση στις 35 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Αυτή η μεγάλη κοινωνική και πολιτική πρωτοβουλία του Συνασπισμού για ανάπτυξη με απασχόληση και κοινωνική προστασία ξεκίνησε με τη συλλογή υπογραφών από χιλιάδες πολίτες και κορυφώνεται σήμερα με αυτήν την εντυπωσιακή συγκέντρωση.

Η κοινωνία και ο τόπος χρειάζονται το Συνασπισμό. Έχουν ανάγκη τη Σύγχρονη Δημοκρατική και Οικολογική Αριστερά. Τη σύγχρονη, ευρωπαϊκή, αντιρατσιστική Αριστερά των κινημάτων και των δικαιωμάτων. Που προτείνει στην κοινωνία και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, για ανάπτυξη με οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ένα εναλλακτικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό. Που προωθεί τον αναγκαίο προοδευτικό εκσυγχρονισμό για τη δημιουργική συμμετοχή της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο τόπος χρειάζεται το Συνασπισμό που ενισχύει την προοπτική για εναλλακτική διέξοδο προς τ' Αριστερά. Για την αναγκαία ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού σε προοδευτική κατεύθυνση.

Η ανασύνθεση αυτή δεν συμβαδίζει με τα αιωρούμενα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια. Αυτά αφορούν μόνον τους αυτόκλητους πρωταγωνιστές τους και όσους εξωθεσμικούς κύκλους τα διακινούν. Η ανανέωση και ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού δεν είναι μέρος του life-style, δεν είναι άσκηση επικοινωνιακής προβολής. Είναι διαδικασία κατ�εξοχήν πολιτική και κοινωνική. Και γιαυτό ταυτίζεται με την αλλαγή πολιτικής. Αυτό, εξάλλου, δείχνει και η εμπειρία της Γαλλίας: Η συνεργασία των κομμάτων της γαλλικής Αριστεράς δεν επιτεύχθηκε για να εφαρμόσουν από κοινού το πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού κόμματος ή μία ακόμη παραλλαγή της φιλελεύθερης διαχείρισης. Συνεργάζονται, με όρους πολιτικής ισοτιμίας και ειλικρίνειας, για να εφαρμόσουν ένα κοινό εναλλακτικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Λίγους μήνες μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου ο εκλογικά παντοδύναμος δικομματισμός αποδεικνύεται πολιτικά αδύναμος. Αποδεικνύεται ότι το πολιτικό σύστημα και ο εκλογικός νόμος που το διατηρεί στη ζωή, παράγουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, χωρίς να παράγουν λύσεις στα ανοικτά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αναδεικνύεται η ανάγκη της αλλαγής του εκλογικού συστήματος για να επανασυνδεθεί η πολιτική με την κοινωνία. Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, προτού να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτός είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε και προωθούμε αυτές τις μέρες. Γιατί εμείς δεν οραματιζόμαστε το μέλλον με τις αποχρώσεις της κεντροδεξιάς. Αφήνουμε αυτά τα σχέδια στη μονολιθική κοινοβουλευτική πλειοψηφία του δικομματισμού.

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ μετέθεσε το πεδίο των συγκρίσεων. Ανέδειξε τις μεγάλες αποστάσεις που έχουμε να διανύσουμε. Για την πραγματική και την κοινωνική σύγκλιση. Ανέδειξε, παράλληλα, και την ανυπαρξία πολιτικού σχεδίου για το μέλλον. Έχει γίνει πια σαφές σε όλους, ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση, για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Έχει γίνει πια σαφές σε όλους ότι το ρολόι της κυβέρνησης Σημίτη έχει σταματήσει στην προ-ΟΝΕ περίοδο. Και ότι σήμερα η πολιτική της διέρχεται κρίση προτεραιοτήτων, επιλογών και στόχων. Κρίση περιεχομένου και πολιτικής ταυτότητας.

Γι' αυτό και είναι διάχυτη στην κοινωνία η ανησυχία για το αύριο. Μια απαισιοδοξία που γίνεται αυτοτροφοδοτούμενη κρίση εμπιστοσύνης σε βασικούς θεσμούς της οικονομίας, όπως το Χρηματιστήριο. Η κυβερνητική πολιτική εκμεταλλεύθηκε εκλογικά και το απαξίωσε θεσμικά και οικονομικά. Και έτσι ολοκληρώθηκε η μεγάλη αρπαγή πλούτου από τους λίγους, τους επιτήδειους, τους απυρόβλητους.

Γι' αυτό και είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διαχειρισθεί, στα περιθώρια που διαθέτει, με όρους πολιτικούς και κοινωνικούς, τις νέες αβεβαιότητες που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση. Την αβεβαιότητα για την ανθρώπινη υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Που η συνολική καταστροφή στο Κοσσυφοπέδιο από το ΝΑΤΟ έδειξε ότι στις μέρες μας είναι αναλώσιμη όσο τίποτα άλλο. Την περιβαλλοντική αβεβαιότητα, με τις πολλές, τις διαρκείς μεθοδεύσεις και καταστροφές εις βάρος του οικοσυστήματος, παντού. Τη διατροφική αβεβαιότητα, με τον κλοιό διατροφικής μόλυνσης από τη νόσο των τρελών αγελάδων, τις διοξίνες, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, αλλά και από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Την κοινωνική αβεβαιότητα, γιατί οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα θέλουν την παγκοσμιοποίηση ως άλλοθι για τις πολιτικές επιλογές τους. Που περιστέλλουν τα κοινωνικά δικαιώματα και εγγυήσεις, που αποδιαρθρώνουν το κράτος-πρόνοιας. Που διευρύνουν την αστάθεια της εργασίας και την κοινωνική ανασφάλεια για να αντιμετωπίσουν την ανεργία και τον αποκλεισμό.

Αλλά απέναντι στις ολοένα και πιο έντονες αβεβαιότητες της παγκοσμιοποίησης, το κοινωνικό κράτος αποτελεί το μοναδικό και αναντικατάστατο θεσμό που εμπεδώνει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισες και Σύντροφοι,

Ο Συνασπισμός με την πρωτοβουλία του για το 35ωρο θέλει να συμβολίσει μια άλλη προοπτική για τη χώρα. Για μας, ο αγώνας για το 35ωρο δεν είναι συνδικαλιστικός. Είναι αγώνας ιδεολογικός, είναι αγώνας για ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνίας. Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αντί για το μοίρασμα των θέσεων που ήδη υπάρχουν. Για την ενίσχυση της κοινωνίας του ελεύθερου χρόνου. Είναι μια πρωτοβουλία που παίρνει υπόψη της ότι, στη διαδρομή της Ιστορίας, η κοινωνική πρόοδος βάδισε παράλληλα με τη μείωση του χρόνου εργασίας και την δημοκρατική προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ανταποκρίνεται στο ιστορικό χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να κινούν τις εξελίξεις. Είναι, συνεπώς, εύλογο ότι καλούμε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να υπερψηφίσουν αυτήν την πρόταση νόμου του Συνασπισμού. Ως βήμα αλλαγής στην πολιτική της κυβέρνησης αλλά και στην ποιότητα των σχέσεων ανάμεσα στα κόμματα.

Σήμερα που αυτή η αλλαγή πολιτικής είναι αναγκαία όσο ποτέ. Γιατί η ανεργία καλπάζει με υπερτριπλάσιο ρυθμό από την οικονομική μεγέθυνση, σε ετήσια βάση. Και έχει ήδη εκτιναχθεί στο 12,4%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1945.

Εμείς ρωτάμε την κυβέρνηση: Μετά από ποιο ποσοστό ανεργίας, η πλήρης απασχόληση θα αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτικής της;

Τι άλλο πρέπει να συμβεί σ� αυτόν τον τόπο για ν�αλλάξει επιτέλους την οικονομική πολιτική της κοινωνίας των δύο-τρίτων;

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Έχουν γεμίσει οι κάλαθοι αχρήστων στο Μέγαρο Μαξίμου με τις προεκλογικές δεσμεύσεις για την "τετραετία της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους", που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε από τις 10 Απριλίου. Αφού εκπληρώθηκαν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αφού επιτεύχθηκε ο προεκλογικός στόχος της άγρας ψήφων. Και από τώρα η κυβέρνηση, με περισσή παλαιοκομματική προνοητικότητα και επιμέλεια, εντάσσει τις επιλογές της στον εκλογικό κύκλο: Προωθεί εσπευσμένα τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ως μετεκλογική ράβδο. Και την ίδια στιγμή, ως προεκλογικό δόλωμα, προαναγγέλλει τη φορολογική μεταρρύθμιση για το 2003.

Σήμερα, όμως, ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες διαπιστώνουν ότι:

Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι πολίτες αισθάνονται παγιδευμένοι στο μονόδρομο της κυβερνητικής πολιτικής. Έχουν πεισθεί ότι στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Επείγει, λοιπόν, ο αναπροσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής. Χρειάζεται άλλη πορεία πλεύσης, με πυξίδα την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική προστασία. Για το Συνασπισμό η μείωση του χρόνου εργασίας και η θεσμοθέτηση του κοινωνικού εισοδήματος συγκροτούν τη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου για την κοινωνική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε μια εναλλακτική οικονομική πολιτική με κοινωνικές και οικολογικές προτεραιότητες. Τον αναπροσανατολισμό των κατεστημένων κριτηρίων άσκησης πολιτικής στην κατεύθυνση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για την ενσωμάτωση της έννοιας και της πρακτικής της βιωσιμότητας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Προτείνουμε μια εναλλακτική οικονομική πολιτική για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Μια εναλλακτική πολιτική για την πλήρη απασχόληση και για τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικής προστασίας. Μια πολιτική με νέους, προωθημένους θεσμούς, μια πολιτική εναλλακτική στην κυβερνητική και εφικτή στις νέες συνθήκες. Που χρηματοδοτεί το κράτος καθολικής κοινωνικής προστασίας από τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση: Από την αύξηση των δημόσιων εσόδων, ως συνέπεια της προοδευτικής φορολογικής μεταρρύθμισης. Από τη δραστική μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς, από την αύξηση των δημόσιων δαπανών ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από τον εξορθολογισμό και τον αναπροσανατολισμό τους στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των ανισοτήτων.

Είναι, συνεπώς, προφανές ότι για το Συνασπισμό η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Αυτή η "δίδυμη μεταρρύθμιση" πρέπει προχωρήσει παράλληλα. Διαφορετικά η κοινωνική προστασία μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη του σημερινού αναχρονιστικού και εξαντλημένου δημοσιονομικού συστήματος. Γιατί για μας η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικής προστασίας. Ένα σύστημα το οποίο θα εγγυάται σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες ίσες ευκαιρίες και συνθήκες διαβίωσης με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Ένα σύστημα με βασικές συντεταγμένες: την καθολικότητα και το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του, τον αναδιανεμητικό ρόλο των παροχών του, την αποκέντρωση των λειτουργιών του, την ενεργό κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότησή του. Γιατί -και αυτό το υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση- η κοινωνική αλληλεγγύη, επιβεβαιώνεται στην πράξη ως θεμελιώδης αρχή και προτεραιότητα, μόνον εφόσον το κοινωνικό κράτος χρηματοδοτείται και από το φορολογικό σύστημα. Διαφορετικά είναι απλώς λόγια της κάλπης.

Η δική μας εναλλακτική πολιτική για την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική προστασία έχει ως βασικές προτεραιότητες:

Για την πλήρη απασχόληση:

τη μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών, σε πρώτη φάση στις 35 ώρες την εβδομάδα, την ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας, της απασχόλησης στην κοινωνική φροντίδα και αλληλεγγύη, στην ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και την προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση.

Για την κοινωνική προστασία:

Νόμο κατά των αποκλεισμών: Μια Χάρτα κοινωνικών εγγυήσεων, που θα καταγράφει τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους πολίτες. Που θα εγγυάται την πραγματική πρόσβαση όλων στα θεμελιώδη δικαιώματα της εργασίας, της κατοικίας, της υγείας, της φροντίδας, της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης και του πολιτισμού. Αυτός ο βασικός νόμος κατά των αποκλεισμών θα διασφαλίζει την καθολικότητα της κοινωνικής πολιτικής και θα εξασφαλίζει κοινωνική προστασία για όλους. Θα θεσπίζει και θα εγγυάται το κοινωνικό εισόδημα.

Κοινωνικό εισόδημα: Προτείνουμε ένα εισόδημα του πολίτη. Μια κοινωνική εγγύηση σε χρήμα και σε είδος για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε πολίτη, για την πραγματική πρόσβασή του στις συλλογικές υπηρεσίες του κράτους-πρόνοιας.
Η πρόταση αυτή είναι εναλλακτική στην κυβερνητική επιλογή για ένα "εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα". Και θα την καταθέσουμε ως πρόταση νόμου στη Βουλή.
Εμείς δεν θέλουμε ένα ισχνό επίδομα για τους αποκλεισμένους, ψευδώνυμα εγγυημένο και με τις μέγιστες προϋποθέσεις παροχής. Εμείς προτείνουμε αυτόνομη, επαρκή και ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική στήριξη, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης που ανέφερα νωρίτερα.

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η αριστερή απάντηση στην κρίση διακυβέρνησης βρίσκεται στην εφαρμογή ενός νέου σχεδίου διεύθυνσης της κοινωνίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση διατυπώνουμε την πολιτική μας πρόταση, τις συγκεκριμένες προγραμματικές προτεραιότητές μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση διαμορφώνουμε ένα νέο συλλογικό όραμα αλλαγής. Στοιχηματίζουμε με το μέλλον. Σήμερα έγινε η αρχή.

Σήμερα, που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στην πολιτική, στη συμμετοχή και στη δημοκρατική συλλογικότητα. Σήμερα ο Συνασπισμός της Σύγχρονης Αριστεράς και της Οικολογίας είναι στην πρώτη γραμμή των πολιτικών πρωτοβουλιών και των αγώνων για την προγραμματική ανανέωση της πολιτικής ζωής και τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Αυτήν την εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης, με νέες προτεραιότητες, επιλογές και στόχους, καταθέτουμε στην κοινωνία. Δεν θέλουμε την αναπαραγωγή με δορυφόρους του κατεστημένου δικομματισμού, των πολιτικών του και των αδιεξόδων του στην κοινωνία.

Καλούμε τους πολίτες της χώρας, άντρες και γυναίκες, νέους και νέες, να μας στηρίξουν αποφασιστικά σ� αυτήν την προσπάθεια. Να μας δώσουν τη δυνατότητα να συμβάλουμε πρωταγωνιστικά στη διαμόρφωση της Ελλάδας του αύριο.

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε όλοι μια μεγάλη προσπάθεια του κατεστημένου να βρει ανώδυνες εναλλακτικές λύσεις στην κρίση του πολιτικού συστήματος του δικομματισμού.

Λύσεις ανώδυνες, που θα ανακυκλώνουν τις ίδιες κεντροδεξιές πολιτικές και θα αποπυροδοτούν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες,
στους άνεργους, στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους,
στις νέες και τους νέους,
και τους καλούμε να συγκρουστούμε με τη σημερινή πολιτική στον πυρήνα της.
Το νέο που χρειάζονται οι κοινωνίες σήμερα δεν μπορεί να προέλθει από τις κεντροδεξιές σούπες.
Το νέο μπορεί να προέλθει μονάχα από την Αριστερά.
Θα γίνουμε ικανοί για το νέο μονάχα εάν αποκτήσουμε την ικανότητα να ονειρευόμαστε. Εάν γίνουμε ικανοί για τη νέα ρεαλιστική ουτοπία.

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σήμερα, οι αβεβαιότητες της παγκοσμιοποίησης κλονίζουν την ηγεμονία του φιλελευθερισμού και των πολιτικών του. Σήμερα, η πολιτική μπορεί να είναι παντοδύναμη απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Γι' αυτό και η πολιτική στρατηγική της σύγχρονης Αριστεράς έρχεται στο προσκήνιο των προβληματισμών, των αγώνων και των εξελίξεων. Μιας Αριστεράς που δεν εξαντλείται στην καταγγελία, που δεν επιδιώκει την αυτοεξαίρεσή της από τις εξελίξεις, που δεν νοσταλγεί την επιστροφή στο παρελθόν. Μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε τη σφραγίδα μας στη συγκυρία και τις προοπτικές της.

Επειδή οι πολιτικές δυνάμεις της συντήρησης και της φιλελεύθερης διαχείρισης θέλουν να προσαρμόσουν την κοινωνία, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον στα μέτρα της αγοράς. Επειδή αυτό προβάλλουν ως δήθεν αναπόδραστη συνέπεια της παγκοσμιοποίησης. Ως νομοτέλεια για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών. Γι' αυτό είναι σήμερα επίκαιρη η νέα ρεαλιστική ουτοπία της Αριστεράς. Η πρότασή μας για την πολιτική ρύθμιση της παγκοσμιοποίησης. Για τη μεταρρύθμιση και την αλλαγή στην πορεία της.

Γι' αυτό από το Σηάτλ, την Ουάσιγκτον και την Πράγα, ως το Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας την Πέμπτη που μας έρχεται, ένα νέο κίνημα πολιτών, ένα κίνημα παγκόσμιας συνείδησης και δράσης, έχει θέσει ως στόχο του να επαναδιατυπώσει τους όρους της παγκοσμιοποίησης.

Γιατί για μας "η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο απ' όσο μπορούν να φανταστούν οι εργολάβοι και οι επιχειρηματίες της", είναι κάτι περισσότερο απ'όσο μπορούν να φανταστούν οι τραπεζίτες της, για να παραλλάξω τον αφορισμό του Γκύντερ Γκρας.

Γι' αυτό θέλουμε την Ευρώπη υπερεθνικό εργαλείο για την πολιτική ρύθμιση της παγκοσμιοποίησης. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης είναι πρώτα και πάνω απ' όλα υπόθεση της Αριστεράς. Αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι, η πολιτική και κοινωνική διαχείριση της παγκοσμιοποίησης και ο απεγκλωβισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη λογική της νέας τάξης πραγμάτων είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Και για τη σύγχρονη Αριστερά η πολιτική αυτονομία της Ευρώπης είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την ενοποίησή της.

Γι' αυτό αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη δημοκρατική, ανοικτή και πολυπολιτισμική, με ισχυρούς πολιτικούς και δημοσιονομικούς θεσμούς ομοσπονδίας. Για μια Ευρώπη πέρα από τη Νίκαια, πέρα από τις ασκήσεις εθνικών ισορροπιών εξουσίας. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή θα στηριχτεί στους πολίτες της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή θα εκφυλισθεί στον κατακερματισμό των εθνικών πολιτικών δυναμικών.

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισες και Σύντροφοι,

Σήμερα ξαναγεννιέται η ελπίδα για το αύριο,
Σήμερα, με τη Σύγχρονη Δημοκρατική και Οικολογική Αριστερά.
Ξανά μπροστά με την Αριστερά!