Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/07/2005

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη συμπλήρωση 31 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Με αφορμή την συμπλήρωση 31 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

31 χρόνια μετά το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και κατοχή, το νησί εξακολουθεί να είναι διχοτομημένο, παρά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους ελληνοκύπριους δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν απόρριψη της λύσης και αποδοχή της συνέχισης της διχοτόμησης και της κατοχής.

Ο ΣΥΝ θεωρεί, ότι ο ΟΗΕ -και με την συμμετοχή της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας - οφείλει να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, για μια λύση το ταχύτερο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση των αποφάσεων του και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύση που θα παίρνει υπόψη τις αναγκαίες εγγυήσεις ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου και θα κατοχυρώνει την βιωσιμότητα της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Η επίλυση του Κυπριακού, η άρση της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου προς όφελος ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και του κοινού τους μέλλοντος, θα αποτελέσει και δικαίωση όσων αγωνίστηκαν για ανεξάρτητη και δημοκρατική Κύπρο.

Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΝ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στα διάφορα φόρα, στο Ευρωκοινοβούλιο και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Θα συνεχίσει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους αγώνες του Κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, για ειρήνη, κοινή ανάπτυξη της νήσου, φιλία μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής.

To Γραφείο Τύπου