Skip to main content.
04/02/2003

Ομιλία του Ν.Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για τη σημερινή δομή και λειτουργία του κράτους

4 Φεβρουαρίου 2003

Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη σημερινή δομή και λειτουργία του κράτους

Η συζήτηση για τη διαφθορά, για τη διάβρωση, για τη διαπλοκή, πρέπει να είναι μια συζήτηση για την αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας αλλά και για την ποιότητα της κοινωνίας μας. Και μονάχα ως τέτοια έχει νόημα και σημασία αυτή η συζήτηση.
Διαφορετικά, θα είναι μια συζήτηση, που από άλλο δρόμο συμβάλει και αυτή στον εκφυλισμό και τον ξεπεσμό της πολιτικής διαδικασίας.
Επειδή, όμως, πρέπει να μιλήσουμε για τη λειτουργία των θεσμών -και εγώ αυτό θα κάνω -θέλω να αναφερθώ σ' ένα κορυφαίο για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας θέμα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, είστε ευχαριστημένος από την εικόνα, που έχει διαμορφωθεί και πάλι τις τελευταίες μέρες και ώρες, γύρω από το θέμα της Τρομοκρατίας;
Προσωπικά αρνούμαι να πιστέψω ότι όλα όσα διαδραματίζονται στα "παράθυρα" των τηλεοράσεων δεν σας ενοχλούν.
Όμως όλα αυτά συμβαίνουν επί των ημερών της δικής σας Κυβέρνησης σας, επί της πρωθυπουργίας σας, και συνεργούν σ' αυτή τη χυδαιότητα κέντρα και παράκεντρα της εξουσίας σας. Όλα αυτά δεν θα υπήρχαν εάν δεν διοχετεύονταν είτε από κυβερνητικές είτε από τις διοικητικές αρχές. Κάποια απ' αυτά τα κέντρα και τα παράκεντρα συναλλάσσονται κύριε Πρωθυπουργέ για να δημιουργούν αυτό το χυδαίο κλίμα.
Δεν θα μείνω στις διαρροές των καταθέσεων, στις διαρροές ονομάτων, στην σπίλωση ανθρώπων, στις συλλήψεις με τηλεοπτική κάλυψη.
Θα κάνω δύο μονάχα επισημάνσεις.

Η πρώτη
Στο κράτος δικαίου κύριε Σημίτη ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Η κατηγορούσα αρχή έχει την υποχρέωση να αποδείξει την ενοχή εκείνων που κατηγορούνται.
Δεν έχει το βάρος απόδειξης της αθωότητάς του ο κατηγορούμενος και μέχρι την έκδοση καταδικαστικής απόφασης είναι αθώος.
Το λέω αυτό διότι, επιβάλλεται να το επισημάνω, αυτή η βασική αρχή που χαρακτηρίζει το νομικό πολιτισμό της Δημοκρατίας καταργείται στις μέρες μας επί της κυβερνήσεώς σας και σας βαραίνει η ευθύνη γι' αυτό.
Αυτή κύριε Πρωθυπουργέ, αυτή είναι η φθορά των θεσμών, αυτή είναι η διαφθορά των θεσμών και όσων συμπεριφέρονται μ' αυτόν τον τρόπο που συμπεριφέρονται.

Η δεύτερη παρατήρηση
Παρακολουθεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία από τα τηλεοπτικά "παράθυρα" διαλέξεις και αναλύσεις διαφόρων ανευθυνο-υπεύθυνων, διαφόρων απίθανων τύπων, για τα αρχεία της Στάζι.
Εγώ ζητώ από την κυβέρνηση μια υπεύθυνη απάντηση και στάση.
Τι μέρος του αρχείου αυτού έχει περιέλθει σε γνώση της και πως ορισμένα από αυτά έγιναν φέιγ βολάν ενώ άλλα συστηματικά αποσιωπώνται ή συγκαλύπτονται;
Και θέτω ένα ερώτημα:
Είναι δυνατόν η Ελληνική Βουλή να μην έχει γνώση τέτοιων στοιχείων που αφορούν πολλές και λεπτές πλευρές της δημόσιας ζωής;
Προτείνω λοιπόν να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία να κατατεθούν όλα τα τμήματα των αρχείων της Στάζι, που αφορούν στη χώρα μας, για να μελετηθούν και να αξιολογηθούν, όχι για να αρχίσει η πρακτορολογία αλλά για να επισημανθεί ο νοσηρός τρόπος, με τον οποίο και σήμερα ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί σωστά ορισμένες πλευρές από αυτό το υλικό.
Θεωρώ ότι είναι ντροπή για την κοινωνία μας και για το πολιτικό μας σύστημα όλη αυτή η εικόνα που κυριαρχεί σήμερα και ζητώ να υπάρξει επ' αυτού και απάντηση και συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Δεν θα κρύψω τα προσωπικά μου συναισθήματα και δεν θέλω να μιλήσω ξύλινα και περιφραστικά. Εγώ αισθάνθηκα θλίψη και οργή όταν άκουσα εσάς, κύριε Σημίτη, να ταυτίζετε τις καταγγελίες για την υπαρκτή διαφθορά, για τα υπαρκτά σκάνδαλα -απ' όπου κι αν προέρχονται αυτές οι καταγγελίες -με τις αντιαισθητικές, βάναυσες και προκλητικές υστερίες του δικτάτορα.
Όπως αισθάνομαι αηδία και θυμό, όταν ακούω διάφορους ντερμπεντέρηδες, που "κακαρίζουν" σε έντυπα και τηλεοπτικά μέσα, θεωρώντας ύποπτο για υπόθαλψη τρομοκρατών και άλλων αντικοινωνικών στοιχείων, όποιον υπερασπίζεται τις εγγυήσεις δημοκρατικής προστασίας των δικαιωμάτων και τις εγγυήσεις για δίκαιη δίκη!
Μαζέψτε τους, κύριε Πρωθυπουργέ, αυτούς τους ντερμπεντέρηδες που αρθογραφούν και ενοχοποιούν απόψεις, πρόσωπα, κόμματα, πολιτικές παρατάξεις, γιατί ξέρετε πριν από αυτήν τη συζήτηση, ποιος ορυμαγδός φημών διακινείται στο δημοσιογραφικό χώρο εναντίον επωνύμων, ανωνύμων, υπαρκτών, ανυπάρκτων προσώπων, μόνον και μόνον για την καλλιέργεια εντυπώσεων.
Και το τελευταίο επειδή η συζήτηση για τη διαφθορά, για τα σκάνδαλα, και για τη σωστή λειτουργία των θεσμών, εκτός των άλλων, επηρεάζει και τη στάση και τις αξίες της κοινωνίας, ο οιοσδήποτε σύμβουλός σας, είτε είναι επί του τύπου είτε είναι σε οποιονδήποτε άλλον τομέα, να μην επικαλείται αυτή του την ιδιότητα και από την κρατική τηλεόραση και να λέει χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ότι "το μήνυμα που ήθελε να μεταφέρει προς την ελληνική κοινωνία είναι ότι ο αθλητισμός αποτελεί μαγκιά και όχι ιδανικά και όχι αξίες και όχι στάση ζωής, αλλά μαγκιά". Έτσι είπε ο σύμβουλός σας. Και ξέρετε ότι από τη μαγκιά, έως το κόλπο της διαπλοκής και της διαφθοράς, είναι μικρή η απόσταση.
Θέλω, λοιπόν, να επισημάνω ότι σήμερα πήραμε μια γεύση του τρόπου που τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα, μέχρι τις εκλογές.

Πόλωση μέχρις εσχάτων. Αγρια πόλωση, πόλωση που θα φθάσει μέχρι τη δικτατορία και πριν τη δικτατορία, πόλωση που θα φθάσει δεν ξέρω κι' εγω που. Το άσπρο και το μαύρο, το φως και το σκοτάδι, η ακραία πόλωση στην πλάτη ελληνικού λαού. Η ακραία πόλωση ως μέθοδος συσκότισης των πραγματικών προβλημάτων, η ακραία πόλωση ως μέθοδος να απομονωθούν τα προβλήματα από τις πραγματικές αιτίες, από τις ρίζες των πολιτικών που τα προκαλούν. Αυτή όμως η πόλωση δεν αφορά τους πολίτες, δεν αφορά τους σκεπτόμενους πολίτες, τους πολίτες, οι οποίοι κάθε μέρα βασανίζονται για να σταθούν στα πόδια τους και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Οι έλληνες πολίτες γνωρίζουν, πολύ καλά, τι συμβαίνει σήμερα, γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη χθες, γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Γι' αυτό κι εμείς απευθυνόμαστε σ' αυτούς τους πολίτες, από το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, και τους καλούμε να ακούσουν, όχι τη ρητορική σύγκρουση, αλλά την ίδια την εμπειρία τους, ν' ακούσουν τα βιώματα, που αποκομίζουν από τα ίδια τους τα προβλήματα.

Εμείς καταγγείλαμε επανειλημμένα σ' αυτήν την αίθουσα καταστάσεις και συμπεριφορές, ονοματίζοντας και πρόσωπα και συνθήκες. Διατυπώσαμε, επανειλημμένα, προτάσεις για τη θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος. Διατυπώσαμε επίσης προτάσεις για αλλαγή των πολιτικών, που αποτελούν το θερμοκήπιο της διαφθοράς και της κοινωνικής αδικίας. Δεν εισακουστήκαμε, και αυτό είναι το λιγότερο.

Το πιο προκλητικό είναι ότι δεχθήκαμε σφοδρότατες επιθέσεις, γι' αυτά. Και από τις τελευταίες είναι οι επιθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με όσα συμβαίνουν σήμερα στο δημόσιο βίο της χώρας.

Εγώ δεν θα τα επαναλάβω όλα αυτά. Θα αναφέρω μόνο μερικές πλευρές του προβλήματος της διαφθοράς, μερικές πλευρές που καταλαβαίνουν όλοι οι Έλληνες.

Από που ν΄ αρχίσει κανείς και τι να πρωτοπεί.

Η αίσθηση που κυριαρχεί στον απλό πολίτη είναι ότι ο βούρκος έχει απλωθεί παντού κι από παντού και από παντού υπάρχει μπόχα βρωμιάς που δηλητηριάζει την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

Ο πολίτης ξέρει ότι η διαπλοκή, η διάβρωση, η διαφθορά, κυριαρχούν στο δημόσιο βίο της χώρας. Είναι το νοσηρό, το καθολικό σύμπτωμα ενός πολιτικού συστήματος διάτρητου, σάπιου, αναξιόπιστου και διαβλητού, στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Έξω, λοιπόν, από κάθε κομματική αντιπαράθεση ή από κάθε αντιπολιτευτική διάθεση, όλοι μιλάνε σε τούτον τον τόπο, κύριε Πρωθυπουργέ, για την υπερεξουσία της διαπλοκής, για την παντοδυναμία της διάβρωσης, για την διάχυση της διαφθοράς, που υπονομεύουν την Δημοκρατία, το Κράτος, την πολιτική και την κοινωνία.

Ο καθένας αναρωτιέται, γιατί φτάσαμε έως εδώ και γιατί δεν μπορεί να ξεκολλήσει το πολιτικό μας σύστημα και ο δημόσιος βίος της χώρας από αυτό το βάλτο στον οποίο βρίσκεται κολλημένος.

Η κυβέρνηση κι εσείς κ. Πρωθυπουργέ, που βρίσκεστε εφτά χρόνια στην εξουσία, οφείλετε να δώσετε απάντηση, καθώς η κοινωνία βοά για το νόμο της μίζας, τα τρωκτικά του δημοσίου συμφέροντος, για τους χρυσοκάνθαρους της παραοικονομίας, για τους λυμεώνες των δημοσίων συλλογικών αγαθών και τους λιγούρηδες των κοινοτικών προγραμμάτων και κονδυλίων.

Η διαπλοκή, η διάβρωση και η διαφθορά, έχουν πάρει τόση έκταση κι έχουν αποκτήσει τέτοια δύναμη, ώστε αποτελούν πλέον διαρθρωτικό και δομικό στοιχείο του πολιτικού μας συστήματος. Η πλευρά αυτή της κρατικής και κυβερνητικής θεσμικής λειτουργίας αποτελεί μάστιγα για τον πολίτη. Αποτελεί μάστιγα και την καθημερινότητα των προβλημάτων της ζωής του. Αποτελεί παράγοντα, που μετατρέπει ολόκληρους τομείς σε γκρίζες ζώνες ύποπτων και παράνομων συναλλαγών.

Από το γρηγορόσημο, που πληρώνει ο πολίτης, για να διεκπεραιώσει το δίκιο του, μέχρι τη φωτογραφική σύμβαση, που εξασφαλίζουν συγκροτήματα συμφερόντων, για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του δημοσίου, η νοοτροπία της ανομίας και η λογική της συναλλαγής, παραμερίζουν κάθε αρχή νομιμότητας, πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου, δημοκρατικής διαφάνειας κι αξιοπιστίας.

Θέλω στο σημείο αυτό να πω ότι ο αγώνας για διαφάνεια, ο αγώνας για τον έλεγχο και την αξιοπιστία στη λειτουργία των πολιτικών μας θεσμών, είναι αγώνας για να μην γίνει η δημοκρατία μας μια συναλλασσόμενη δημοκρατία και η κοινωνία μας μια διεφθαρμένη κοινωνία, για να μην οδηγούμαστε από το "καφενείο η Ελλάς" στο "διαφθορείο η Ελλάς". Γιατί αυτό απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό και επ' αυτού είναι που χρειάζεται απάντηση: ποιό είναι το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο ανθούν και καρπίζουν όλα τα είδη της διαπλοκής και της διαφθοράς;

Γιατί όλα αυτά τα φαινόμενα, αντί να εξαλείφονται, αυγαταίνουν, γιγαντώνονται και ασυδοτούν;

4 ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ

1. Αξιοποίηση κοινοτικών πόρων

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, εισέρευσαν στη χώρα μας σημαντικοί πόροι από τα κοινοτικά ταμεία.
Η διαχείριση των πόρων αυτών, αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς.
Η κατανομή των πόρων, η ένταξη σε προγράμματα, η έγκριση επενδύσεων, τα επιμορφωτικά προγράμματα χαρακτηρίζονται από φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, μη χρηστής διαχείρισης.
Μην μου πείτε κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι Υπουργοί, αλλά κι εσείς κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ., ότι δεν ξέρετε τι συμβαίνει;
Το ξέρει όλη η Ελλάδα.
Και μη μου πείτε ότι όλα αυτά δεν έχουν σχέση και το τελικό αποτέλεσμα.
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει ότι οι κοινοτικοί πόροι δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε και δεν είχαν την επίδραση που έπρεπε να έχουν στην ανάπτυξη της χώρας.
Αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα κριτήρια των αποφάσεων, σε όλα τα επίπεδα, υπεισέρχονται κριτήρια κομματικής και κυρίως προσωπικής ιδιοτέλειας και ωφέλειας. Εμείς λέμε "ναι"!

2. Ιδιωτικοποιήσεις - εκποίηση δημόσιας περιουσίας

Το τι συμβαίνει είναι γνωστό και καταγγέλλεται από πολλές πλευρές. Εγώ όμως θα ήθελα να πάω πιο πέρα.
Προφανώς η αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη ότι πολλοί και σε πολλά επίπεδα πλουτίζουν απ' αυτές τις υποθέσεις δεν απέχει από την πραγματικότητα.
Όμως το κύριο είναι το πώς γίνεται αυτό και ποιο πλαίσιο πολιτικής επιτρέπει να ανθούν αυτά τα φαινόμενα.
Εδώ τα πράγματα είναι απλά.
Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, προσπαθεί να "μπαλώσει τρύπες", ξεπουλώντας συλλογικά αγαθά και δημόσια περιουσία.
Δεν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την περιουσία του δημοσίου, δεν έχει την πολιτική επιλογή να διαμορφώσει ισχυρά εργαλεία παρέμβασης.
Αυτή η λογική, που από τη μία θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να "ξεφορτωθεί" προς όφελος των ιδιωτών μεγάλους τομείς και από την άλλη θεωρεί ότι πρέπει γρήγορα να πουλήσουμε για να καλύψουμε ανάγκες, διαμορφώνει ένα πλαίσιο στη δράση και στην παρέμβαση των κυκλωμάτων της διαπλοκής.

3. Μ.Μ.Ε.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή, όπου γνωρίζουμε τι γίνεται και γνωριζόμαστε όλοι. Ξέρουμε στην Ελλάδα ποιοι έχουν τα Μ.Μ.Ε., ξέρουμε ποιοι παίρνουν τα μεγάλα έργα από το Δημόσιο, ξέρουμε ποιοι στηρίζουν την κυβέρνηση επικοινωνιακά και ποιους στηρίζει η κυβέρνηση, με τις επιλογές σκοπιμότητας που κάνει κατά καιρούς.
Νομίζετε ότι όλα αυτά δεν τα αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός; Είπατε πολύ σωστά, κύριε Πρωθυπουργέ: "κουτούς θεωρείτε όλους τους έλληνες;" Μυρίζουν τα δάχτυλά τους" οι πολίτες του 2003;
Ποντάρετε, βεβαίως, στην αδυναμία που νοιώθει ο κάθε ένας πολίτης ξεχωριστά, απέναντι σ' αυτό το πανίσχύρο σύστημα.
Ξέρετε πολύ καλά ότι όλοι μπορεί να βρίζουν κατ' ιδίαν αλλά ταυτόχρονα όλοι θα αποφύγουν να συγκρουστούν με το σύστημα αυτό.
Βραχυπρόθεσμα η σκέψη σας μπορεί να σας αποφέρει οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα θα βλάψει τη χώρα.
Να είστε σίγουροι ότι αυτό ήδη αρχίζει και επηρεάζει το δημόσιο βίο, ο οποίος εμφανίζει αυτά τα έντονα συμπτώματα νοσηρότητας.
Πάντα σε τέτοιες καταστάσεις έρχεται η ώρα, που οι πραγματικές διαθέσεις των πολιτών εκδηλώνονται και ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Ποιος σας εμποδίζει στον τομέα των Μ.Μ.Ε. να έχετε επιβάλει την αρχή της διαφάνειας και τη συνταγματική ρήτρα της απαγόρευσης των ενδιάθετων ή υποκατάστατων προσώπων και της πολυιδιοκτησίας;

4. Η κατάσταση στον κρατικό μηχανισμό

Η κατάσταση βεβαίως στον κρατικό τομέα, στη δημόσια διοίκηση είναι τέτοια που δεν εμπνέει αισιοδοξία και δεν περιποιεί τιμή σε καμία κυβέρνηση και για καμία χώρα. Υπάρχουν φαινόμενα σαν αυτά που καταγγέλλουν ο Συνήγορος του Πολίτη, το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τα κόμματα που είναι θεσμοθετημένες δυνάμεις του ελληνικού λαού στο σύνολό τους και δεν είναι υπονομευτικοί παράγοντες της δημοκρατικής τάξης. Το βασικό στοιχείο που καταγράφει στη συνείδησή του ο έλληνας πολίτης είναι η αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, η έλλειψη αξιόπιστων ελέγχων.

Κύριε Πρωθυπουργέ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς -όπου κι όταν αποφασίσει να κάνετε κάτι- η συνηθισμένη μέθοδος είναι η δημιουργία μιας πυραμίδας μηχανισμών ελεγκτών και ελεγκτών των ελεγκτών. Η μέθοδος αυτή είναι αδιέξοδη και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί στη συγκάλυψη της διαφθοράς.

Κύριε Πρωθυπουργέ επικαλέστηκε τη δημιουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη και της Γενικής Επιθεώρησης των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά στην ετήσια έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη σας λέει ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες διαπιστώσεις για την διάχυτη διαφθορά στο εσωτερικό του κράτους. Η Γενική Επιθεώρηση των Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης βεβαιώνει ότι η μέχρι τότε υπάρχουσα δομή ελέγχων ήταν αναξιόπιστη και μη αποτελεσματική .

Αντί, λοιπόν, να επικαλείσθε την δημιουργία των θεσμών, καλό θα ήταν να αντιμετωπίσετε τις διαπιστώσεις αυτών των ανεξάρτητων αρχών, ως πολιτικό πρόβλημα γιατί όταν γίνονται αυτές οι διαπιστώσεις, δεν δίνουν στην κυβέρνηση το εύσημο της χρηστής διοίκησης και της χρηστής διαχείρισης. Και είναι αυτοτελής δημοκρατική αξία για μια κυβέρνηση η χρηστή διαχείριση και η διοίκηση.

Ο κόσμος περιμένει απαντήσεις και για τα μικρά και καθημερινά, αλλά και για τα μεγάλα και σταθερά συμπτώματα εξαχρείωσης και σπατάλης, από τις εφορίες και τις πολεοδομίες, μέχρι τις υπηρεσίες υγείας και παιδείας, από τη δημόσια διοίκηση μέχρι τις κρατικές προμήθειες, από τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα μεγάλα έργα μέχρι την οικονομική διαπλοκή και το μαύρο πολιτικό χρήμα, στο αμαρτωλό τρίγωνο ΜΜΕ -προμηθευτές του Δημοσίου -πολιτική δραστηριότητα.

Εγώ θα σας πω αυτό που λέει ο απλός πολίτης, ότι δηλαδή, ο χορός των μικρών και μεγάλων συμφερόντων, των σκληρών ανταγωνισμών και των προνομιακών σχέσεων στήνεται, με θορυβώδη τρόπο, γύρω από κάθε τομέα διαχείρισης δημοσίου χρήματος.

Εμείς στο Συνασπισμό, με συγκεκριμένο τρόπο και κόστος, επισημάναμε τις διάτρητες μεθοδεύσεις και τις φαραωνικές αξιώσεις μιας κρατικοδίαιτης διαπλοκής, που είναι όχι μονάχα βλαπτική, αλλά είναι και αχόρταγη. Τα θέλει όλα!

Θέλετε να θυμίσουμε τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το χρηματιστήριο; Τι είπατε τότε, κ. Πρωθυπουργέ, εσείς και διάφοροι υπουργοί σας; Τι λέτε σήμερα για το ρήμαγμα εκατοντάδων χιλιάδων επενδυτών και το βούλιαγμα του χρηματιστηρίου; Όλα εκεί υπήρξαν διαφανή, επωφελή και εθνοσωτήρια; Είστε ευχαριστημένοι;

Θέλετε να σας θυμίσω τη συζήτηση εδώ στη Βουλή, για το άναρχο, άνομο και καννιβαλικό καθεστώς, στον τομέα των Μ.Μ.Ε.; Γιατί επινοήσατε τη ρύθμιση περί "βασικού μετόχου", που είναι ο μανδύας και η νομιμοποίηση της διαπλοκής; Σήμερα είσθε ευχαριστημένοι με την κατάσταση που υπάρχει στα Μ.Μ.Ε.; Γιατί δεν ξεκαθαρίζετε το τοπίο; Γιατί δεν προστατεύετε την ελληνική κοινωνία από τον καθημερινό εκμαυλισμό τον οποίο υφίσταται.

Λέτε ότι θα κάνετε ινστιτούτο για τη μελέτη των προβλημάτων του Τύπου. Κάντε και ινστιτούτα, αλλά δείξτε και πολιτική θέληση, για να τραβήξετε κάποιους από τα αυτιά και να τους ζητήσετε πιστοποιητικό διαφάνειας και ασυμβιβάστων.

Να σας θυμίσω τις συζητήσεις για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, είτε με το ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών άσκησης εθνικής πολιτικής σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι επικοινωνίες, ο πολιτισμός, είτε με εκχώρηση δημοσίων εκτάσεων και περιουσιακών στοιχείων, μέσω της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων;

Τι λέτε, σήμερα, για την Ολυμπιακή, για τον ΟΤΕ, για την Πάρνηθα για το γήπεδο Καραϊσκάκη και για όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, στις προμήθειες και στα εξοπλιστικά προγράμματα;

Εγώ ρωτάω πολύ απλά: πουλάτε ή όχι παραλίες και πλαζ; Πουλάτε ή όχι 150 στρέμματα από τη καρδιά του εθνικού δρυμού Πάρνηθας; Πουλάτε ή όχι κάτω από το κόστος το καζίνο της Πάρνηθας στο μειοδότη, ενώ έχετε αποκλείσει ανταγωνιστική δημόσια προσφορά με 57 εκατομ. ευρώ παραπάνω;

Ετοιμάζετε ή όχι τον μαζικό αποχαρακτηρισμό των δασών για να ικανοποιήσετε εύκολα πελατειακές σχέσεις;

Ετοιμάζετε ή όχι τη μαζική πώληση όλων των ιαματικών πηγών ή λουτροπόλεων, αφού τις έχετε αποκλείσει από το Β' και το Γ‘ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τις έχετε οδηγήσει στο μαρασμό; Αυτές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες είστε υπερήφανοι;

Κύριε Πρωθυπουργέ, μέσα σε 10 μέρες κηρύχτηκαν άγονοι οι διαγωνισμοί για το ΞΥΣΤΟ, για τα Ελληνικά Πετρέλαια, για την Ολυμπιακή Αεροπορία, για την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί κηρύχτηκαν άγονοι; Γιατί δεν ήταν ανταγωνιστικοί; Γιατί δεν απέφεραν εύλογο τίμημα ή γιατί δεν μπορούσαν να κατακυρωθούν στους εκλεκτούς;

Φθάσαμε στο εξής καταπληκτικό: να επικαλείστε την προσφυγή στη δικαιοσύνη και να λοιδορείτε τις κρίσεις των δικαστικών αρχών όταν και όπου αυτές διατυπώνονται.

Εγώ θα σας το πω όσο γίνεται πιο περιφραστικά. Μήτρα και πηγή της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι η διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού, των κοινοτικών κονδυλίων, των προμηθειών και των συμβάσεων.

Δεν ιδιωτικοποιείτε, κύριε Πρωθυπουργέ, αλλά διανέμετε, κατά βούληση τον εθνικό πλούτο και τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εξαγοράσετε πολιτικό χρόνο και στήριξη.

Κύριε Πρωθυπουργέ, θα σας πω ακόμα ότι η Ελλάδα δεν παράγει μονάχα εγχώρια διαφθορά και διαπλοκή, αλλά δυστυχώς και την εξάγει.

Οι γειτονικές χώρες, ως επίσημες κυβερνήσεις διαμαρτύρονται και το ξέρετε. Αυτά δεν είναι δημοσιεύματα και διαρροές, είναι συγκεκριμένες πολιτικές τοποθετήσεις.

Είπε ο κ. Πρωθυπουργός ότι για την πάταξη της διαφθοράς, χρειάζεται η ενεργητική παρουσία όλων, γιατί οι παθητικοί πολίτες βοηθούν τη διαφθορά να εξαπλωθεί. Αυτή είναι η ίδια νοοτροπία, που έλεγε για τους κατεστραμμένους στο χρηματιστήριο "ας πρόσεχαν οι ίδιοι". Είναι η ίδια αντίληψη που έλεγε, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πρέπει να αντιδράσουν οι καταναλωτές. Η κυβέρνηση απλώς παρατηρεί και απλώς υπογράφει Προεδρικά Διατάγματα και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική ευθύνη για ρυθμίσεις διαφάνειας, υγιούς ανταγωνισμούς και αποτελεσματικών ελέγχων.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η κυβέρνηση έχει το καθήκον και την ευθύνη της χρηστής διαχείρισης και χρηστή διαχείριση σημαίνει ορθολογική, επωφελής και νόμιμη διαχείριση. Η κυβέρνηση, κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να έχει την πολιτική θέληση να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Κάνετε ζημιά, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη με "κορώνες" εντυπώσεων ή με ασκήσεις πολιτικής υποκρισίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είπατε επίσης, ότι "όποιος έχει στοιχεία να προσφύγει στη δικαιοσύνη". Και δυο αράδες παρακάτω στο κείμενό σας, κάνετε λόγο για "ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής", αν η δικαιοσύνη επιληφθεί τέτοιων καταγγελιών που έχουν σχέση με την πολιτική διεύθυνση της οικονομίας.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι δημοκρατική εγγύηση προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση θέλει να είναι στο απυρόβλητο;

Η αντίληψη ότι κάθε κυβέρνηση έχει το τεκμήριο της νομιμότητας, είναι αντιδημοκρατική αντίληψη και γραφειοκρατική αντίληψη, που θέλει στεγανά και ανεξέλεγκτα τα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων. Ομως αν έχουν αξία η διαφάνεια και ο κοινωνικός και πολιτικός έλεγχος, έχουν αξία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και στο περιεχόμενο αυτών των αποφάσεων.

Και για να συνεννοηθούμε, λέμε ότι το θέμα της διαφθοράς δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο Κράτος και το Δημόσιο. Η διαφθορά δεν είναι περίπου σύμφυτη με το δημόσιο λειτούργημα. Είναι κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα που αφορά και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίστηκαν, πέρσι, από σκάνδαλα και διαφθορά που είχαν να κάνουν με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων και ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών διεθνούς δράσης, όπως η "ENRON" και η "ARTHUR ANDERSEN".

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται ενισχύουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά και πρέπει να αλλάξουν. Το πολιτικό σύστημα όπως λειτουργεί τις ενθαρρύνει γιατί κυριαρχείται από τη λογική των πελατειακών σχέσεων. γι' αυτό και χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές σ' αυτό το πολιτικό σύστημα.

Η διαπλοκή και η διαφθορά επηρεάζουν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τον τρόπο διαχείρισης των πόρων και το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται. Η ελληνική κοινωνία σήμερα αμφισβητεί το μοντέλο ανάπτυξης, τον τρόπο λήψης των αποφάσεων και τον τρόπο διαχείρισης των πόρων.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση που νομίζω ότι είναι αναγκαίο να διατυπωθεί. Μιλάμε για τόσο σοβαρά και ουσιώδη ζητήματα σε μία περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, που θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα με το ξέσπασμα του πολέμου. Πώς προετοιμαζόμαστε γι΄ αυτό το οδυνηρό ενδεχόμενο; Έτσι θα πορευτούμε σ' αυτό το διάστημα; Την ώρα που ανθρωπότητα θα σφάζετε και θα σπαράζει, εμείς θα ασχολούμαστε με τις μίζες, με τα "λαδώματα", με τις προμήθειες, με τη διαφθορά, με τους βασικούς μετόχους και με τη χυδαιότητα των Μ.Μ.Ε.;

Είναι κρίσιμη ώρα για την ανθρωπότητα, είναι κρίσιμη ώρα και για την Ελλάδα. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί διαφορετικό κλίμα στο δημόσιο βίο της χώρας. Η διακυβέρνηση της χώρας από εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ, και από τους υπουργούς σας, δε συγκεντρώνει τα τεκμήρια εκείνα της χρηστής διοίκησης και της χρηστής διαχείρισης. Βοά η κοινωνία. Εσείς βέβαια, μπορεί να θέλετε να κοιτάζετε τη φυσιογνωμία της κυβέρνησης να καθρεφτίζεται σ' αυτό το τέλμα του δημοσίου βίου. Λογαριασμός δικός σας αυτός, λογαριασμός της κοινωνίας και των ζωντανών πολιτικών δυνάμεων είναι, αυτό το τέλμα να πάψει πια να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στο δημόσιο βίο της χώρας.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Κύριε Πρόεδρε, ο Έλληνας πολίτης, η ελληνική κοινωνία περίμενε σήμερα, σ' αυτή την συζήτηση, να εκφραστεί η πολιτική θέληση για την αντιμετώπιση ενός υπαρκτού προβλήματος. Γιατί είναι υπαρκτό πρόβλημα η διαφθορά και η διαπλοκή και η διάβρωση. Δεν περίμενε να ακούσει ούτε εκθέσεις ιδεών, ούτε ευχολόγια, ούτε βεβαίως αφορισμούς πολωτικού χαρακτήρα και λασπομαχίες.

Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία είναι: μπορεί το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσει τη γάγγραινα της διαφθοράς και την Λερναία Ύδρα της διαπλοκής; Και όταν μιλάμε για πολιτικό σύστημα δεν μιλάμε αφηρημένα. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν τη θέληση να κλείσουν "τρύπες" από τις οποίες μπαινοβγαίνουν όλοι αυτοί οι οχετοί των εκβιασμών, της ληστρικής εκμετάλλευσης, της αθέμιτης κερδοσκοπίας, της χυδαιοποίησης του δημόσιου βίου και της εμπορευματοποίησης των συλλογικών αγαθών; Το λέω αυτό γιατί δεν άκουσα από την πλευρά της Κυβέρνησης, που έχει την ευθύνη, να πει: "Ναι. είναι υπαρκτό το πρόβλημα και πολλές φορές με υπερβαίνει και ζητώ από τις πολιτικές δυνάμεις, πάνω σ' αυτό συναίνεση, συμφωνία, συνεννόηση".

Ακουσα ότι χρειάζεται λέει να είναι ενωμένο το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Κήρυγμα ενότητας ήταν η ομιλία του Πρωθυπουργού; Κήρυγμα συνεννόησης; Έφθασε στο σημείο, για όσα είπα τεκμηριωμένα, να μου αντιτάξει τον αφορισμό ότι "φαίνεται πως συμμερίζομαι ακροδεξιά κηρύγματα περί επανίδρυσης του κράτους" Και σε όσα είπε το πρόσωπο του κυρίου Σημίτη, ως φυσικό πρόσωπο, δεν έχω παρά να αντιτάξω την περιφρόνηση. Σε όσα όμως είπε ο κ. Σημίτης, ως Πρωθυπουργός της χώρας, χρειάζεται απάντηση. Έτσι, κύριε Πρωθυπουργέ, απευθύνεστε στους Βουλευτές του κόμματος σας και τους λέτε ότι ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου καταγγέλλοντας τη διαφθορά και παλεύοντας για την αντιμετώπιση της διαπλοκής, συμμερίζεται ακροδεξιά συνθήματα; Στον κόσμο της κοινωνικής και πολιτικής προοδευτικής πλειοψηφίας αυτό λέτε, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι μηδενιστικό, ο Συνασπισμός συμμερίζεται ακροδεξιά συνθήματα, η Νέα Δημοκρατία είναι φιλοδικτατορικών απόψεων. Αυτά είναι τα κηρύγματα ενότητας;

Λυπάμαι και πολύ περισσότερο λυπάμαι για σας κύριε Σημίτη, Σε μένα θα πείτε για ακροδεξιά συνθήματα; Αλλά θα σας πω μονάχα κάτι και καμία άλλη απάντηση. Είναι γνωστό το φαινόμενο στην πολιτική ιστορία των λαών και των κοινωνιών, πολλοί από αγωνιστές για τη δημοκρατία να γίνονται περιφρονητές της κοινωνίας. Είναι γνωστό το φαινόμενο πολλοί από υμνητές της Αριστεράς να γίνονται υβριστές αλαζόνες και συκοφάντες της Αριστεράς μόνο και μόνο, γιατί τους προκαλεί μέθη και υπεροψία ή εξουσία!

Λυπάμαι, θα μιλήσετε για ακροδεξιά συνθήματα με τα οποία ταυτίζεται ο Συνασπισμός; Αυτή η παράταξη έχει αγωνιστεί για να είσθε εσείς στην εξουσία σήμερα. Έχει αγωνιστεί η ευρύτερη προοδευτική και κοινωνική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για να είσθε εσείς στην εξουσία σήμερα..

Σέρνεστε σε μία ανατροπή κοινωνικών ιδεολογικών και πολιτικών αξιών, από τη χειραγώγηση μηχανισμών εξουσίας, οι οποίοι θέλουν να επιβάλουν τη μονόδρομη ενιαία σκέψη της διαχειριστικής προσαρμογής. Σέρνεστε και αντισταθείτε!

Ακόμη ο κύριος Πρωθυπουργός είπε ότι η διαφθορά δεν έχει πολιτική προμετωπίδα. Βεβαίως. Είναι κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο εγχώριο και διεθνές αλλά παντού έχει πολιτικές αιτίες η διαφθορά. Είναι υπόθεση σωστής ή μη σωστής λειτουργίας των θεσμών και την ευθύνη της σωστής λειτουργίας των θεσμών, τη διεύθυνση του κράτους και των θεσμών την έχει η Κυβέρνηση. Αν τη διαφθορά την παράγει η γραφειοκρατία, αν τη διαφθορά την παράγουν οι πελατειακές σχέσεις, αν τη διαφθορά την παράγουν οι συναλλαγές και τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια στην αγορά, ποιος εκτρέφει τη γραφειοκρατία και δεν την αντιμετωπίζει; Ποιος εκτρέφει τις πελατειακές σχέσεις, με τις οποίες αντλεί εκλογική δύναμη, κάνοντας αυτές τις πελατειακές σχέσεις με τη φορολογία, με τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, με το περιβάλλον, με τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, με τα κοινοτικά κονδύλια, με. τις άδειες για τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, με τις επιδοτήσεις για τους αγρότες; Ποιος; Το φάντασμα της διαπλοκής και το φάντασμα της διαφθοράς που υπερίπτανται και δεν μπορεί κανείς να το πιάσει και να το αντιμετωπίσει; Και γιατί έχουμε κυβερνήσεις; Για να περιγράφουν το φαινόμενο;

Είπε ο κύριος Πρωθυπουργός ότι, εμείς πήραμε πολλά μέτρα και αράδιασε μια σειρά μέτρα.

Πράγματι. Τρόμαξε όμως η διαφθορά και η διαπλοκή από τα μέτρα ή θέριεψε; Θέριεψε, δεν τρόμαξε, που σημαίνει ότι τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά, δεν εφαρμόζονται, υπονομεύονται, ακυρώνονται, δεν αποδίδουν.

Και για να αναφερθώ σε κάτι συγκεκριμένο. Ισχύει το "πόθεν έσχες" για καμία κατηγορία στην ελληνική κοινωνία; Για καμία κατηγορία δεν ισχύει το "πόθεν έσχες". Και όχι μόνον αυτό, αλλά προσφάτως με συγκεκριμένο νόμο, οδηγηθήκατε στη ρύθμιση να μην θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου η αγορά ομολόγων και μετοχών εισηγμένων εταιρειών. Και επεκτείνατε αυτή τη ρύθμιση για την αγορά μετοχών όλων των εταιρειών, με αποτέλεσμα το "μαύρο" χρήμα να μένει στο απυρόβλητο. Αντί, λοιπόν, να εφαρμόζετε το "πόθεν έσχες", το υπονομεύετε εσωτερικά με πολιτικά μέτρα τέτοια. Αν αγοράσει κάποιος μετοχές μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας, δεν μπορεί να γίνει έλεγχος του "πόθεν έσχες".

Αναφερθήκατε στα έργα. Εμείς τι σας ζητάμε συγκεκριμένα; Πολύ απλά, συγκεκριμένα: Αξιόπιστη κοστολόγηση κάθε έργου από πριν και το έργο στο τελευταίο μειοδότη. Κάντε το, γιατί δεν το κάνετε; Γιατί δεν το εφαρμόζετε, το αντικειμενικό και το αδιάβλητο, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν;

Είπατε για τους ανταγωνισμούς...

Επειδή με διακόπτετε, δεν ξέρετε ότι τα δημόσια έργα έχουν και υπερβάσεις και υπερκοστολογήσεις;

Δεν ξέρετε ότι έχουν καθυστερήσεις; Δεν ξέρετε ότι δεν είναι σωστά ιεραρχημένα; Δεν ξέρετε ότι όλα εμφανίζουν κακοτεχνίες; Πείτε μου σας παρακαλώ; Ποιον, πότε, για ποια έργα ελέγξατε κάποτε;

Υπάρχει -λέει- ο υγιής ανταγωνισμός. Ποιος υγιής ανταγωνισμός; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σας λέει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Σας λέει ότι δε μπορεί να προλάβει τα νοσηρά φαινόμενα να δημιουργούνται στην αγορά δεσπόζουσες θέσεις από μονοπώλια, ολιγοπώλια και να γίνεται καταχρηστική αξιοποίηση αυτής της δεσπόζουσας θέσης. Δεν σας το λέει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Γιατί, λοιπόν, δεν το αντιμετωπίζετε;

Οι λασπομαχίες δεν οδηγούν στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Όσο η διαφάνεια δεν αποτελεί οργανωτικό δεδομένο του πολιτικού μας συστήματος, τόσο θα διαμορφώνεται το αντιπολιτικό και αντιδημοκρατικό κλίμα έκπτωσης θεσμών και προσώπων, στα μάτια των πολιτών και στη συνείδηση της κοινωνίας. Και, βεβαίως, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να γλιστρήσει κανένας αντιμετωπίζοντας αυτή την προβληματική κατάσταση της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής, σε λαϊκισμούς και σκανδαλολογίες, Μέγας κίνδυνος. Όπως είναι αρνητικό φαινόμενο και μέγας κίνδυνος η κάθε κυβέρνηση να καθρεφτίζεται στον καθρέφτη της εξουσίας και να θεωρεί ότι "όλα έχουν καλώς, γιατί αυτή πάντα κάνει το καλό"! Αυτές είναι οι σχηματοποιήσεις, που γλιστράνε, από άλλο δρόμο στο λαϊκισμό.

Και κάτι τελευταίο, κύριε Πρόεδρε, για να συνεννοηθούμε.

Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν οι διαπιστώσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας, που λένε λ.χ. ότι σε διαγωνισμούς κατασκευής έργων, ενδεικτικού ύψους εξήντα εννέα δισεκατομμυρίων, για το έτος 2000, έχουν διαπιστωθεί παρανομίες, παρατυπίες και παραλείψεις, .σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος; Τι κάνατε για να αξιοποιήσετε αυτή την έκθεση; Ανακοινώστε στη Βουλή τι κάνατε.

Υπάρχει ή δεν υπάρχει το Ελεγκτικό Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που λέει, στην ετήσια έκθεση του για το 2001, ενδεικτικά επίσης για τον αγροτικό τομέα, ότι η αδυναμία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας, να έχει διαφανείς τρόπους διαχείρισης των κοινοτικών χρημάτων, μετατρέπεται σε μείωση του εισοδήματος λ.χ, των ελαιοπαραγωγών της τάξεως του 5% ετησίως από το 1994 έως το 2000; Θα αντιστρέψετε αυτή τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών από την αδιαφάνεια, με τα τζιπ και με τα λαϊκά ομόλογα; Γιατί δεν εξασφαλίζετε διαφάνεια στην διαχείριση των πόρων;

Είναι ή όχι δεδομένο αυτό που αναφέρει η ίδια η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι από το 1991 μέχρι σήμερα, .δεν υπάρχει ετήσιος απολογισμός και ισολογισμός του ειδικού λογαριασμού εγγυήσεων γεωργικών προϊόντων; Τι έχετε κάνει, μετά από αυτές τις διαπιστώσεις;

Ο έλεγχος και η συζήτηση είναι επί της ουσίας για υπαρκτό πρόβλημα και με βάση τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία του κρατικού και κυβερνητικού συστήματος. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και προκαλούν στον ελληνικό λαό τη δυσφορία. Ξέρετε τι θα πει η κοινή γνώμη σήμερα; θα πει "μια από τα ίδια". Τίποτα δεν υπάρχει προς αντιμετώπιση, κατά την Κυβέρνηση.

Εμείς λέμε ότι είναι λανθασμένη αυτή η αντίληψη και πολύ περισσότερο είναι προσβλητική για τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον...