Skip to main content.
13/03/2003

Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο 3ο Συνέδριο της Νεολαίας Συνασπισμού

13 Μαρτίου 2003

Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο 3ο Συνέδριο της Νεολαίας Συνασπισμού

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω εκ μέρους της Κ.Ε. του ΣΥΝ την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της νεολαίας μας.

Το μέλλον του ΣΥΝ είστε εσείς. Και όσο και αν ακουστεί υπερβολικό το μέλλον της ελληνικής Αριστεράς βρίσκεται στα δικά σας χέρια.

Γιατί το μέλλον της ελληνικής Αριστεράς βρίσκεται στην αδογμάτιστη κριτική και δημιουργική σκέψη, βρίσκεται στην ευαίσθητη ακοή απέναντι στα μηνύματα των καιρών, βρίσκεται στην ριζοσπαστική σκέψη και δράση, βρίσκεται στον κινηματικό χαρακτήρα, βρίσκεται στην ικανότητα αντίληψης της ενότητας του σύγχρονου κόσμου και στην ικανότητα συνειδητοποίησης ότι απέναντι στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό πρέπει να αντιταχθεί ένα οικουμενικό κοινωνικό κίνημα και μια Αριστερά που να μπορεί να στοχάζεται και να δρά με όρους οικουμενικότητας, με πανανθρώπινους όρους.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Όλα αυτά τα στοιχεία, έστω εν σπέρματι, υπάρχουν σ΄αυτήν την αίθουσα. Χαρακτηρίζουν την σκέψη και την δράση της νεολαίας του ΣΥΝ.

Τα κατακτήσατε στην Γένοβα, στη Φλωρεντία, στο Πόρτο Αλέγκρε, στις σχέσεις με τα κινήματα, στα πανεπιστήμια, στην αντιπαράθεση με δογματικές αντιλήψεις, τα κατακτήσατε σε αντιπαράθεση με τις σειρήνες του νεοφιλελευθερισμού και των εκσυγχρονιστικών παραλλαγών του, σε αντιπαράθεση με διαχειριστικές λογικές και λαϊκισμούς, προσαρμοστικές πρακτικές και γραφειοκρατικές γυμναστικές.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Αυτά που μέχρι σήμερα έχετε κατακτήσει, να είστε βέβαιοι ότι αποτελούν την βάση, για μια θεαματική ανάπτυξη και για μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο της ελληνικής νεολαίας, αλλά και στο δημόσιο χώρο της πολιτικής ζωής της χώρας.

Το συνέδριο που σήμερα ξεκινάει μπορεί να γίνει η αφετηρία για μια μεγάλη πορεία. Είναι στο δικό σας χέρι. Είναι στο χέρι όλων μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Αυτές τις μέρες ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κόντρα στην θέληση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, κόντρα στην πλειοψηφία των χωρών, κόντρα στην πλειοψηφία της ίδιας της κοινής γνώμης στο εσωτερικό της επιμένει να πραγματοποιήσει την πολεμική επιδρομή στο Ιράκ.

Είναι η λογική της αυτοκρατορικής δύναμης, που θέλει να επιβάλει σε όλον τον κόσμο την απόλυτη κυριαρχία της, να εξαπολύει πολέμους εναντίον όλων όσων χαρακτηρίζει ως εχθρούς της, να επιβάλλει τα δικά της συμφέροντα με απόλυτο τρόπο. Στον 21ο αιώνα η ανθρωπότητα δεν αναζητάει νέους αυτοκράτορες. Στον 21οι αιώνα, ο μονοπολικός κόσμος, χρειάζεται ενίσχυση, εκδημοκρατισμό κι αναβάθμιση των συλλογικών θεσμών της διεθνούς κοινότητας, του διεθνούς δικαίου, της κοινωνίας των εθνών.

Η πολιτική των ΗΠΑ επιχειρεί να αλλάξει ριζικά την μορφή του κόσμου, το διεθνές σύστημα, τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Αυτή η πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να συναντήσει την πιο μεγάλη αντίσταση των λαών όλου του κόσμου. Πρέπει να ηττηθεί. Να ηττηθεί το δόγμα του διαρκούς πολέμου και η επιβολή της θέλησης του ισχυρού στη θέση του διεθνούς δικαίου, της αρχιτεκτονικής της διεθνούς συνύπαρξης για σταθερότητα με δημοκρατία κι ασφάλεια για όλους.

Ο πόλεμος στο Ιράκ πρέπει να γίνει η αρχή της κρίσης και της αποδόμησης της παγκόσμιας ηγεμονίας και κυριαρχίας των ΗΠΑ.

Σ΄αυτήν την αντιπαράθεση πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ευρώπη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ο ΣΥΝ είναι το κόμμα που πάντα μιλούσε με σαφήνεια, για μια ευρωπαϊκή προοπτική αυτονομίας από τις ΗΠΑ, για μια ευρωπαϊκή προοπτική πολιτικής, κοινωνικής και οικολογικής ενοποίησης, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου και σε αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό.

Σήμερα αυτή η πολιτική δικαιώνεται πλήρως.

Η Ευρώπη ή θα συγκρουστεί με το μοντέλο παγκοσμιοποίησης που προωθούν οι ΗΠΑ ή θα μπεί οριστικά στον δρόμο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής παρακμής. Η διάλυση της κοινωνίας των εθνών, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, το ιδιώνυμο σύστημα δημόσιας ασφάλειας, που προωθεί το αμερικανικό μοντέλο του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού, του θεσμοποιημένου ανταγωνισμού και ηγεμονισμού, οδηγούν σε πολιτισμική αναδίπλωση.

Χαιρετίζουμε την σθεναρή αντιπολεμική στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Όμως αυτήν την προοπτική που εμείς περιγράφουμε για την Ευρώπη, μπορεί να την στηρίξει και να της δώσει δύναμη, μόνο ένα ισχυρό ευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα και μια ισχυρή ευρωπαϊκή Αριστερά, με στρατηγικό σχέδιο και όραμα.

Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των αρχών του 21ου αιώνα.

Το ζητούμενο είναι

Γι΄αυτήν την Αριστερά εργάζεται και θα εργαστεί ο ΣΥΝ και η νεολαία του.

Και βέβαια αυτές τις δραματικές για τον πλανήτη και την Ευρώπη ώρες μόνον ως κακόγουστο αστείο ηχούν, τα όσα ακούστηκαν περί της Αριστεράς από συνήγορο στη δίκη της 17Ν. Να υπερασπίζεσαι κάποιον, δεν σημαίνει να προκαλείς την ιστορία, να λοιδωρείς την αριστερά και να περιπαίζεις την κοινωνία. Η αγωνιστική συνείδηση του λαού μας και η ηθική υπεροχή της αριστεράς δεν έχουν σχέση με τα εγκλήματα της 17Ν και τα καμώματα μερικών κατηγορουμένων.

Γιατί δειλοί, κουμπουροφόροι, δολοφόνοι, που δρούν στο σκοτάδι, που ακολουθώντας υπόγειες διαδρομές, που κύριος οίδε από πού περνούν, με ποιους σχετίζονται και από πού επηρεάζονται, δεν μπορεί να έχουν την παραμικρή σχέση με την Αριστερά, που αναφέρεται στις κοινωνικές αξίες και που στο φως της μέρας και με το πρόσωπο καθαρό, συγκρούεται με κάθε καταπιεστική και άδικη εξουσία, για να αλλάξει τον κόσμο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Στον αγώνα για την ελληνική και την ευρωπαϊκή Αριστερά που ονειρευόμαστε εσείς οι νέοι έχετε να διαδραματίσετε πολύ σημαντικό ρόλο.

Οι δικές μας γενιές, οι γενιές που διαμορφώθηκαν και έδρασαν στις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα έχουν ίσως πολλά να σας μεταφέρουν ως εμπειρία (θετική και αρνητική) έχουν ίσως πολλά ακόμα να κάνουν για να ολοκληρώσουν θετικά την διαδρομή τους.

Όμως η Αριστερά του 21ου αιώνα θα κτιστεί από σας.

Γιατί ο κόσμος πια στις αρχές ήδη του 21ου αιώνα είναι πολύ διαφορετικός.

Ηδη το 1989, η πτώση του τείχους στο Βερολίνο, που για μας υπήρξε ένα μεγάλο ορόσημο, είναι πολύ μακρινό παρελθόν.

Και σ΄έναν διαφορετικό κόσμο οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν την υποχρέωση να σηκώσουν το βάρος των νέων απαντήσεων των νέων αγώνων.

Όλα τα μεγάλα αιτήματα, τα κορυφαία διλήμματα και προβλήματα της αριστεράς, για τη Δημοκρατία, τα κινήματα, την Κοινωνία, τα Δικαιώματα, τη σωτηρία του πλανήτη, το περιβάλλον, την οικουμενική συνείδηση, την πανανθρώπινη αλληλεγγύη, την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη συμμετοχή στην ανθρώπινη προκοπή όλων, ξαναπροβάλλουν μέσα σε καινούργιες συνθήκες, με διαφορετικούς όρους και ζητούν τις σημερινές απαντήσεις, που θα δείξουν τους αγώνες και τους δρόμους για τον διαφορετικό κόσμο.

Το Συνέδριό σας γίνεται σε κρίσιμη συγκυρία, σε οριακή και ιστορική περίοδο, για την ανθρωπότητα, για την αριστερά, για την Ελλάδα.

Οι νέοι της Ελλάδας του 21ου αιώνα βασανίζονται από πολλά αδιέξοδα και μεγάλα προβλήματα καθημερινότητας και προοπτικής.

Η νεολαία του 2003 δεν βρίσκει απαντήσεις στις αγωνίες της, δεν βλέπει ειλικρίνεια στον τρόπο, που την αντιμετωπίζουν, δεν έχει εκείνα που χρειάζεται στις σημερινές συνθήκες, ώστε να αξιοποιηθούν οι θυσίες του λαού μας δίκαια και σταθερά.

Η μεγάλη ανεργία κατακομματιάζει κυρίως τις νέες ηλικίες.

Η κατάσταση στην παιδεία, περιορίζει και περιθωριοποιεί, διαρκώς περισσότερους νέους και νέες.

Η νοσηρότητα του δημοσίου βίου, οι θεατρινισμοί της τηλεοπτικής δημοκρατίας, οι δικομματικοί άγονοι διαξιφισμοί, για ένα πόλεμο πόλωσης κι εντυπώσεων, η διάβρωση, η διαπλοκή και η διαφθορά, δεν εμπνέουν αισιοδοξία στις νέες ηλικίες και δεν περιορίζουν την κρίση της πολιτικής στις νέες συνειδήσεις.

Σε τέτοιες στιγμές οριακής μετάβασης, ιστορικών μεταβολών και πολιτικής κρίσης, οι πρωτοπορίες των ιδεών και των κινημάτων, πάντα δρούν ως διαμορφωτικές δυνάμεις, που επηρεάζουν καθοριστικά τις εξελίξεις.

Οι κοινωνίες των πολιτών και όχι των ιδιωτών, τα κινήματα της αμφισβήτησης και της διεκδίκησης, όχι οι ελεγχόμενες συναθροίσεις της νομιμοποίησης και της προσαρμογής, η ριζοσπαστική αριστερά που οραματίζεται και αγωνίζεται διαρκώς για τον διαφορετικό κόσμο κι όχι η αριστερά της παρελθοντολογίας και της μεταφυσικής, αποτελούν πάντα για τις κοινωνίες και τους λαούς φλέβες ανανέωσης, αναζωογόνησης, αλλαγής, σε όλους τους τομείς.

Αντίπαλος ό,τι περιορίζει τα δικαιώματα και υποβαθμίζει τις δημοκρατικές εγγυήσεις. Ο,τι δημιουργεί κοινωνικούς αποκλεισμούς και νέα φτώχεια. Ο,τι επιβάλλει μονόδρομους και μονοπώλια. Ο,τι νομιμοποιεί την οικονομική εκμετάλλευση και την κοινωνική αδικία. Ο,τι καταστρέφει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την καθημερινότητα. Ο,τι καλλιεργεί φανατισμούς, εθνικισμούς και ρατσισμούς. Ο,τι τροφοδοτεί αμοραλισμούς και τυχοδιωκτισμούς. Ο,τι μετατρέπει την Δημοκρατία της συμμετοχής και της διαφάνειας σε τηλεοπτική δημοκρατία της διαπλοκής. Ο,τι μετασχηματίζει λαούς και κοινωνίες σε μάζες καταναλωτών, πλήθη θεατών και αθροίσματα οπαδών.

Μπροστά σας ένας ελκυστικός κι επίφοβος αιώνας, γύρω σας προβλήματα κι αντιθέσεις, που αλλάζουν όλο τον κόσμο.

Το μέτρο των αγώνων σας είναι το νόημα της ζωής σας.

Η δυναμική των ιδεών σας, των νέων ιδεών, είναι η συνείδηση του διαφορετικού κόσμου.

Η διορατικότητα και η ευθύνη της ριζοσπαστικής αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας είναι δύναμη απελευθερωτική για τις κοινωνίες και τους λαούς, είναι δύναμη δημιουργική για τα οικουμενικά οράματα και τις πανανθρώπινες αξίες στον 21ο αιώνα.