Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/07/2005

Δημοσιονομική "μαύρη τρύπα" επιβεβαιώνει ότι ο προϋπολογισμός του 2005 ήταν παραπλανητικός

Η κυβέρνηση καταφεύγει στις γνωστές καταδικασμένες μεθόδους του ΠΑΣΟΚ προείσπραξης δημοσίων εσόδων επομενων ετών

Ο Παναγ. Λαφαζάνης μέλος της ΠΓ και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Όλα τα δεδομένα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν, παρά τις συνεχιζόμενες αλχημείες, τη δραματική υστέρηση των εσόδων του και την πρωτοφανή εκτίναξη των δανειακών αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημόσιο φορτώθηκε νέο δάνειο ύψους 1 δις ευρώ για να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ, προκειμένου να καλυφθούν, πέραν των άλλων, δανεικά και αγύριστα της Τράπεζας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και απώλειες από τα Χρηματιστηριακά της παιχνίδια προηγούμενων ετών. Την ίδια ώρα οι δαπάνες του προϋπολογισμού δεν φαίνονται ότι μπορούν να συγκρατηθούν ουσιαστικά, παρά τις άγριες περικοπές, στο εξαρχής μειωμένο, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πράγμα που έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επιβεβαιώνεται ότι και ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν, για άλλη μια φορά, πλαστός και παραπλανητικός.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μπροστά στα δημοσιονομικά της αδιέξοδα, καταφεύγει στη γνωστή απαράδεκτη μεθοδολογία του ΠΑΣΟΚ, της προείσπραξης, μέσω τιτλοποίησης, υπέρογκων μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου ύψους, περίπου, 4 δισ. ευρώ. Καταγγέλουμε αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις με τις οποίες, για να μπαλώνονται προσωρινά οι «μαύρες τρύπες», υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας, πλαστογραφείται η δημοσιονομική εικόνα και επιβαρύνεται το Δημόσιο δηλ. ο ελληνικός λαός, με υπερβολικούς τόκους και έξοδα, τα οποία καρπώνονται οι Τράπεζες.

Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν, ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να διευρύνει το κύμα ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας, ενώ με τη μεθοδολογία των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα να εκχωρήσει, και για δημοσιονομικούς λόγους, κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, προς κερδοσκοπική εκμετάλλευση.

Γίνεται όλο και περισσότερο πιο φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να καταφύγει μέσα στο φθινόπωρο, αλλά και εντός του 2006, σε ένα καινούργιο ακόμα πιο εκτεταμένο πακέτο πρόσθετων φορολογικών μέτρων, που θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τα πλατιά λαϊκά στρώματα, σε μια περίοδο μάλιστα λιτότητας, διεύρυνσης της ανεργίας, μεγάλης ακρίβειας και σημαντικής πτώσης των αναπτυξιακών ρυθμών. Μ΄ αυτόν τον καθαρά εισπρακτικό προσανατολισμό, σχεδιάζονται μέτρα όπως η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, η εκτίναξη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, κλπ.

Η νεοφιλελεύθερη συνταγογραφία των δήθεν κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων όχι μόνο δεν απαντά στα μεγάλα κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα της χώρας, αλλά και επιδεινώνει διαρκώς την ήδη δεινή οικονομική και κοινωνική θέση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας μας. Ο νεοφιλελευθερισμός επιβεβαιώνεται ως πραγματικός σύγχρονος κοινωνικός εφιάλτης.

To Γραφείο Τύπου