Skip to main content.
27/09/2003

Χαιρετισμός του Προέδρου του Συνασπισμού στη συνεδρίαση του Προγραμματικού Συμβουλίου του Κόμματος

Χαιρετισμός του Προέδρου του Συνασπισμού στη συνεδρίαση του Προγραμματικού Συμβουλίου του Κόμματος

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,
συντρόφισσες και φίλες,

Πρώτα απ' όλα να σας ευχαριστήσω και εγώ για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και για την σημερινή παρουσία. Είναι μεγάλη τιμή για τον ΣΥΝ να βρίσκονται στις γραμμές και στον άμεσο περίγυρό του άνθρωποι σαν όλους εσάς. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια μεγάλη πρόκληση και ένα μεγάλο καθήκον. Ο ΣΥΝ νιώθει την μεγάλη ανάγκη να συμβάλλει στην αποκατάσταση των σχέσεων της Αριστεράς με τον χώρο της διανόησης, να συμβάλλει στην αποκατάσταση των σχέσεων της γνώσης με την πολιτική, να συμβάλλει στην αμφισβήτηση της μονοδιάστατης σκέψης και την καλλιέργεια του σύγχρονου κριτικού λόγου. Η πολιτική, η αριστερά ιδιαιτέρως, δεν είναι νοητό να εγκλωβίζεται στο θεώρημα της "ενιαίας σκέψης", ούτε να διακηρύσσει παλαιούς και νέους οικονομισμούς που εμφανίζονται ως ιδεολογίες ιστορικής νομοτέλειας.

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες,

Η απόφασή μας να διαμορφώσουμε τον θεσμό του προγραμματικού συμβουλίου και να ζητήσουμε μέσα από αυτόν την συστηματικότερη συμβολή σας έχει να κάνει με μια βασική διαπίστωση. Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια ριζική μεταβολή όλων των δεδομένων του σύγχρονου κόσμου. Το τέλος του 20ου αιώνα και η αρχή του 21ου συμπίπτει με την αφετηρία μιας νέας ιστορικής φάσης. Σε αυτή τη νέα ιστορική φάση όλα πια τίθενται με νέους όρους και όλα απαιτούν νέες απαντήσεις. Μ' αυτή την νέα πραγματικότητα η Αριστερά οφείλει να αναμετρηθεί και να επαναβεβαιώσει την αναγκαιότητά της ως διαμορφωτικής δύναμης προοδευτικών εξελίξεων, μέσα από την διατύπωση προτάσεων για την εναλλακτική πορεία του σύγχρονου κόσμου και των σύγχρονων κοινωνιών.

Αυτές τις μεγάλες ενότητες θεμάτων πρέπει να μελετήσει η Αριστερά της εποχής μας και στην βάση αυτών να διαμορφώσει τα οράματα και τις προτάσεις της. Γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπροστά στις νέες και αντιφατικές συνθήκες διαπιστώνει κανείς την αμηχανία της πολιτικής, της αριστεράς, της δημοκρατίας.

Εμείς, ο ΣΥΝ, το μικρό κόμμα του 3% έχουμε συνείδηση αυτής της ανάγκης. Έχουμε συνείδηση του βάρους που συνεπάγεται για όλα τα ρεύματα της Αριστεράς η χρεοκοπία του υπαρκτού σοσιαλισμού και έχουμε συνείδηση ότι ή υπόθεση της ανασυγκρότησης του οράματος και της στρατηγικής δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε άμεση. Δεν μας απασχολούν οι μάχες οπισθοφυλακών και χαρακωμάτων.

Ταυτόχρονα όμως εμείς, ο ΣΥΝ, έχουμε την ευαισθησία να συλλάβουμε την σημασία των πρώτων αναζητήσεων, των πρώτων συγκρίσεων με την επικρατούσα αντίληψη, των πρώτων κινημάτων, που αμφισβητούν όλες εκείνες τις θεωρίες και δομές που θέλουν έλεγχο και χειραγώγηση του πνευματικού, πολιτισμικού, κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι.

Είμαστε από την πρώτη στιγμή μέσα στις διαδικασίες των πολύμορφων κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της πέραν της σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς.

Τον Ιούνιο που μας πέρασε πραγματοποιήσαμε ένα συνέδριο στο οποίο προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε μια πρώτη προσέγγιση των σύγχρονων προβλημάτων στρατηγικής για την Αριστερά. Και εκεί γεννήθηκε και η ιδέα για την συγκρότηση του Προγραμματικού Συμβουλίου.

Σας ζητάμε την βοήθεια και την συμβολή σας να εμβαθύνουμε σ' αυτούς τους προβληματισμούς και να οργανώσουμε πιο συστηματικά την συζήτηση όλων αυτών.

Φίλοι και φίλες,

Όλη αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται εν κενώ. Γίνεται μέσα στην ζωντανή εξέλιξη των κοινωνικών και πολιτικών πραγμάτων και δοκιμάζεται καθημερινά.

Ο ΣΥΝ είναι ένα πολιτικό κόμμα και όχι ένα εργαστήριο ιδεών. Δεν είμαστε μηχανισμός συσχετισμών, ούτε χώρος εκλογικών τακτικισμών. Οι προγραμματικές μας ιδέες, οι καινοτόμες και διαφορετικές επεξεργασίες είναι εκείνες που θέλουμε, αυτό που περιμένει από μας η σημερινή πραγματικότητα.

Μ' αυτή την έννοια δεν θα ήμουν ειλικρινής απέναντί σας εάν δεν σας έλεγα ότι όλη αυτή η θεωρητική προσπάθεια πρέπει να συνδέεται με την πολιτική δράση του ΣΥΝ και να βοηθά και στην κατάκτηση πολιτικών στόχων και την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

Η δική μας αναζήτηση για την ανασυγκρότηση της εναλλακτικής στρατηγικής της Αριστεράς προς τον νεοφιλελευθερισμό πρέπει να μεταφράζεται ταυτόχρονα σε πολιτικό και προγραμματικό λόγο για τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία σήμερα και αποτελούν σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.

Ζητούμε λοιπόν την βοήθειά σας ώστε ο προγραμματικός και πολιτικός λόγος του ΣΥΝ να γίνει πιο ουσιαστικός και πιο αποτελεσματικός. Μέσα από την δουλειά μας έχουμε κατανοήσει ότι θα γίνει πιο αποτελεσματικός εάν αποκτήσει συνοχή και εάν το κάθε τι εντάσσεται σε ένα συνεκτικό συνολικό πλαίσιο. Και εδώ βρίσκεται το πεδίο της δικής σας προσφοράς. Και εδώ βρίσκεται το πεδίο αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ από την μια και το ΚΚΕ από την άλλη.

Εμείς έχουμε συνείδηση της ανάγκης αλλαγής της Αριστεράς προκειμένου να παραμείνει χρήσιμη και αναγκαία πολιτική δύναμη. Όμως δεν έχουμε αποδεχτεί ότι αυτή η αλλαγή πρέπει να οδηγήσει στην εγκατάλειψη του στόχου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και την προσχώρησή μας στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη σκέψη.

Πιστεύουμε δε ότι η πολιτική και προγραμματική ανασυγκρότηση της Αριστεράς που εμείς εκπροσωπούμε αποτελεί προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση και των άλλων ρευμάτων στο χώρο της Αριστεράς.

Έτσι για να ολοκληρώσουμε αυτή τη σύντομη εισαγωγή, εμείς πιστεύουμε ότι ο ΣΥΝ είναι μια πολύτιμη δύναμη για την ελληνική και την ευρωπαϊκή Αριστερά.

Τα βήματα που αυτός θα κάνει δεν αφορούν μονάχα τον ίδιο. Αφορούν ευρύτερα το πολιτικό σκηνικό της χώρας και αφορούν τις εξελίξεις στον χώρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μ' αυτήν την βεβαιότητα δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Με όλα τα προβλήματα και όλες τις ελλείψεις. Ζητούμε λοιπόν την συμβολή σας να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα πιο αποτελεσματικά.

Ο κ.Σαμπατακάκης θα πει στην συνέχεια μερικές ιδέες για το πως πρέπει να οργανωθεί η λειτουργία του Προγραμματικού Συμβουλίου και πως να εξασφαλιστεί με ευέλικτες και μη γραφειοκρατικές διαδικασίες η συμβολή σας.

Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι και να σας διαβεβαιώσω ότι ο ΣΥΝ είναι στο κατάλληλο σημείο για να δεχτεί και να αξιοποιήσει την συμβολή σας. Οι ιδέες, οι επεξεργασίες και οι προτάσεις μπορούν να γονιμοποιήσουν την συλλογική πολιτική σκέψη του χώρου και να οδηγήσουν σε εξαιρετικά αποτελέσματα."