Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/07/2005

Να στηρίζει η Ελλάδα το αίτημα να συζητηθεί στον ΟΗΕ το "Τείχος του Σαρόν"

Με δήλωση του ο υπεύθυνος του ΣΥΝ για την εξωτερική πολιτική Πάνος Τριγάζης τάσσεται υπέρ του να υποστηρίξει η Ελλάδα το αίτημα να συζητηθεί στον ΟΗΕ η συνέχιση της κατασκευής του τείχους του Σαρόν. Η δήλωση έχει ως εξής:

«Πέρασε ένας χρόνος από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (9/7/2004) που γνωμοδοτεί ότι είναι παράνομο το λεγόμενο «Τείχος ασφαλείας» το οποίο κατασκευάζει η κυβέρνηση Σαρόν στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και ειδικότερα στη Δυτική Όχθη και γύρω και μέσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Λίγες μέρες μετά, η Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη γνωμοδότηση με 150 ψήφους υπέρ.

Περιφρονώντας όμως τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και της Γ.Σ. του ΟΗΕ, η κυβέρνηση Σαρόν συνεχίζει την κατασκευή του τείχους. Και είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει, επανερχόμενη στο θέμα, όπως ζητάει ο Αραβικός Σύνδεσμος. Αίτημα που πρέπει να υποστηρίξει και η χώρα μας ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κατασκευή του τείχους, πέρα από την ωμή καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν προσανατολίζεται στον τερματισμό της κατοχής αλλά στην μονιμοποίηση της. Σήμερα, όμως , το Παλαιστινιακό έχει αναχθεί σε πρόβλημα-κλειδί για την ειρήνη όχι μόνο στη Μ. Ανατολή αλλά σ� όλο τον κόσμο. Η δίκαιη λύση του προβλήματος αυτού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, θα συμβάλλει σε μια νέα σχέση Ισλάμ-Δύσης και θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στον επιθετικό θρησκευτικό φονταμενταλισμό που τροφοδοτεί την τρομοκρατία. Τέτοιες επιλογές καλείται να κάνει η Ευρώπη, μετά την τραγωδία του Λονδίνου, ως απάντηση στην «τρομοκρατία».

To Γραφείο Τύπου