Skip to main content.
15/01/2004

Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου στην παρουσίαση της Διακήρυξης του εκλογικού συνδυασμού "ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ"

15 Ιανουαρίου 2004

Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου στην παρουσίαση της Διακήρυξης του εκλογικού συνδυασμού "ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ"

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη.

Στο διεθνές περιβάλλον συντελούνται ανατροπές και επικρατεί ανασφάλεια, καθώς επικρατεί το δόγμα του προληπτικού πολέμου και η στρατηγική της αμερικανικής ηγεμονίας.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση δεν προωθεί ανθρώπινη ανάπτυξη για όλους, κατακερματίζει τις κοινωνίες, δεν προωθεί πραγματική στήριξη με αλληλεγγύη και δικαιώματα για όλους.

Αλλά και στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας, μετά από τριάντα χρόνια μεταπολίτευσης, με μονοπώλιο εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., οι δικομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις τους, έχουν φορτώσει τον 'Ελληνα πολίτη, το πολιτικό σύστημα και τη χώρα με μεγάλα και οξυμένα προβλήματα.

Συντελούνται εξελίξεις που σπρώχνουν προς την συντηρητικοποίηση, την ίδια ώρα που φουντώνουν τα προβλήματα αδικίας, ανισότητας, ανασφάλειας και διαφθοράς.

Ο ευδαιμονισμός των λίγων και η βασανιστική καθημερινότητα των πολλών παίρνει προκλητικές διαστάσεις.

Συνυπάρχουν ο γιγαντισμός του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., μαζί με τη σύγκλισή τους προς το νεοφιλελευθερισμό και την απόσταση του συστήματος διακυβέρνησης από την κοινωνική πραγματικότητα. Επιδιώκεται η διαρκής συμπίεση προς την αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα, την ίδια ώρα που επικρατούν εκφυλιστικά φαινόμενα διαπλοκής και εκποίησης δημόσιας περιουσίας και συλλογικών αγαθών.

Σε τέτοιες συνθήκες οι 'Ελληνες πολίτες, όταν μιλάνε για αλλαγή, εννοούν και θέλουν την ανατροπή των αρνητικών συνεπειών που έχει συσσωρεύσει ο δικομματισμός και η νεοφιλελεύθερη σύγκλιση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. 'Οταν οι πολίτες μιλάνε για αλλαγή εννοούν να αλλάξουν οι πολιτικές και οι συσχετισμοί που δημιουργούν τα προβλήματα στην κοινωνία, την οικονομία, την καθημερινότητα της ζωής και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι δύναμη αντίστασης στο δικομματισμό και το νεοφιλελευθερισμό, είναι δύναμη διαμόρφωσης διαφορετικών συσχετισμών για διαφορετικές πολιτικές.

Η αποφασιστική ενίσχυση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι αποφασιστική απάντηση σε όλους εκείνους που με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, προωθούν ένα νέο πολιτικό σκηνικό μεταλλαγμένης δημοκρατίας και νοθευμένης πολιτικής λειτουργίας. Επιδιώκεται η παγίωση ενός διπολισμού και η καθιέρωση της μονοπολιτικής του νεοφιλελευθερισμού.

Βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα φαινόμενο που αφορά όλους τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Επιδιώκεται η παγκοσμιοποίηση του αμερικανικού πολιτικού μοντέλου. Τα μαζικά κόμματα θα αλλάξουν χαρακτήρα, ο ρόλος των μηχανισμών που διαθέτουν οι νέες εξουσίες θα είναι καταθλιπτικές, τα ΜΜΕ θα μετατρέπουν το δημόσιο βίο σε κοινωνία ομοιωμάτων.

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, απέναντι στο δίδυμο ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., Καραμανλής- Παπανδρέου, θέλει να αναδείξει την παρουσία της Αριστεράς ως παράταξης, ως εναλλακτικής δύναμης, ως ελπίδας και αγώνα για το διαφορετικό κόσμο. Δεν χωράει, ούτε εξαντλείται η ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα στο μονοπώλιο της δικομματικής δημοσιότητας. Ούτε η διακυβέρνηση, ούτε η χώρα είναι φέουδο του δικομματισμού. Οι πολίτες δεν είναι υπήκοοι κομματικών ηγεμονισμών και ΜΜΕ. Οι νέοι δεν θα αφήσουν τα χρόνια τους και τη ζωή τους χύμα για ένα προεκλογικό εμπόριο υποσχέσεων.

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, στο παρά πέντε των εκλογών, συνιστά ομολογία αποτυχίας και προσπάθεια να απαλλαγούν από το βάρος της εφαρμοσθείσας κυβερνητικής πολιτικής.

Οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου ηγέτη, η προκλητική και απροσχημάτιστη παρέμβαση των ΜΜΕ για την στήριξή του και τα μηνύματα που ο ίδιος καθημερινά στέλνει, διαμορφώνουν ένα πολιτικο-ιδεολογικό στίγμα με το οποίο η Αριστερά οφείλει να αντιπαρατεθεί σε βάθος.

Η συγκρότηση του εκλογικού ψηφοδελτίου «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Αριστερά.

Εμείς συμμετέχουμε σε αυτό, με τη συνείδηση ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη συνολική ανασυγκρότηση της Αριστεράς και ταυτόχρονα είμαστε σίγουροι ότι η εκλογική επιτυχία αυτού του ψηφοδελτίου θα έχει απήχηση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα δώσει ένα σήμερα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Αριστερά, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση γόνιμων συζητήσεων και αναζητήσεων.

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ακόμα περισσότερο την ορθότητα της ενωτικής επιλογής όλων όσων καθόμαστε σήμερα σ' αυτό το τραπέζι.

Οι εκλογές της 7ης Μαρτίου αποκτούν έναν θεμελιώδη συντακτικό χαρακτήρα για το πολιτικό μας σύστημα.

Το κεντρικό ερώτημα αυτών των εκλογών δεν είναι το ποιος θα κερδίσει. Το κεντρικό ερώτημα είναι εάν θα υπάρχει ένα πλουραλιστικό πολιτικό σύστημα, το οποίο θα αφήνει περιθώρια συμμετοχής της κοινωνίας ή, αντίθετα, εάν θα επιβληθεί το αμερικανικό πολιτικό πρότυπο, όπου δύο μεγάλα αρχηγικού χαρακτήρα κόμματα θα κυριαρχήσουν απόλυτα στη Βουλή και την πολιτική ζωή, όπου τα ΜΜΕ θα αναδειχθούν στην πραγματική πηγή κάθε εξουσίας και όπου κάθε διαφορετική από τα κυρίαρχα νεοφιλελεύθερα πλαίσια θα περιθωριοποιείται.

Με δεδομένο πια αυτόν τον χαρακτήρα των εκλογών, η Αριστερά πρέπει να κινητοποιηθεί με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Το μείζον είναι να σπάσουμε τον τοίχο που επιχειρεί να ορθώσει ανάμεσα στην Αριστερά και το πολιτικό σύστημα, ανάμεσα στην κοινωνία και τα πολιτικά κινήματα. Και σ' αυτή την προσπάθεια πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Και αυτοί που είμαστε εδώ και όλοι οι άλλοι που δεν είναι εδώ. Και όχι μόνο τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τα κοινωνικά κινήματα και οι διανοούμενοι και όλοι γενικά οι ενεργοί πολίτες.

Απ' αυτή την άποψη, νομίζουμε ότι είναι λάθος η απομονωτική πολιτική του ΚΚΕ.

Διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού, των εργαζομένων, της νεολαίας γιατί πιστεύουμε ότι, πρώτον, τιμήσαμε μέχρι τώρα και την ψήφο τους και τη διάθεσή τους για αγώνα στη Βουλή, την Ευρωβουλή αλλά και στα μεγάλα αντιπολεμικά κινήματα και στο Πόρτο Αλέγκρε και τη Γένοβα και τη Φλωρεντία και από αύριο στη Βομβάη. Και, δεύτερο, γιατί πιστεύουμε ότι πλέον είναι και δικό τους θέμα, είναι δικιά τους ευθύνη να αντισταθούν στην επιχειρούμενη αμερικανοποίηση της πολιτικής ζωής, στην επιχειρούμενη απαξίωση και λεηλασία της Αριστεράς, στην επιχειρούμενη αφωνία της κοινωνίας, να αντισταθούν, να μη γίνουν υπήκοοι μιας τυπικής δημοκρατίας χωρίς δικαιώματα, χωρίς λαϊκή συναίνεση και συμμετοχή, χωρίς κινήσεις αμφισβήτησης και ανατροπής, χωρίς κριτική σκέψη και ενεργό δράση.

Οι κινήσεις των πολιτών, οι ευαίσθητοι άνθρωποι που έχουν μια οικουμενική οπτική και τοπική δράση στους καθημερινούς τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και μια καλύτερη ποιότητα ζωής βρήκαν στις παρεμβάσεις μας, όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκουν στο πρόγραμμά μας, στη δικιά τους στάση και αντίληψη τους πιο σταθερούς συναγωνιστές, τους πιο αποφασιστικούς εκπροσώπους των απόψεών τους, χωρίς να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος -και υποστήκαμε βαρύ πολιτικό κόστος- καθώς τα ζητήματα του περιβάλλοντος, της οικολογίας, της εκποίησης του δημόσιου πλούτου είναι θέματα στα οποία πρωταγωνιστούν η οικονομική διαπλοκή, οι πολιτικές πελατειακές σχέσεις και οι νόμοι της κερδοσκοπίας και της ασυδοσίας.

Εμείς πιστεύουμε στον πολίτη, εμπιστευόμαστε την κρίση, τη διάθεσή του για συμμετοχή και την απαίτήσή του για την ηθική διάσταση της πολιτικής. Την κοινωνία την οδηγούν σε συντηρητικές ατραπούς οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τον ιστό της τον κατακερματίζουν οι συντηρητικές αντιλήψεις. Στρατιές νεόπτωχων και μη προνομιούχων έφτιαξαν οι πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτός ο κόσμος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι ο παρίας της πολιτικής. Δεν πρέπει να δέχεται πλαστά διλήμματα του life style.

Είναι δύναμη ευθύνης και προοπτικής. Αντίστασης και μη ενσωμάτωσης, δύναμη πραγματικής και καθημερινής δράσης για το διαφορετικό δρόμο προς το διαφορετικό κόσμο.