Skip to main content.
24/02/2004

Ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Ν.Α.Κωνσταντόπουλου στην κεντρική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Ψηφοδέλτιο24 Φεβρουαρίου 2004

Ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Ν.Α.Κωνσταντόπουλου στην κεντρική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Φίλοι και φίλες,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Κάναμε ήδη ένα μεγάλο, τολμηρό βήμα για την δημιουργία της μεγάλης Αριστερής Παράταξης. Της Παράταξης που έχει ανάγκη ο τόπος μας, που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Φίλοι και φίλες,
Μετά από μια περίοδο κρίσης, μια περίοδο αμφισβητήσεων και ερωτηματικών η ανάγκη της Αριστεράς προβάλλει και πάλι ορμητικά στο ιστορικό προσκήνιο.
Κι αυτή την Αριστερά του καιρού μας πρέπει να την οικοδομήσουμε.
Το 1989, με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, πάρα πολλοί βιάστηκαν να πουν πως η ιστορία τελείωσε. Πως ο καπιταλισμός νίκησε οριστικά, πως οι κοινωνικές συγκρούσεις τελείωσαν και πως αρχίζει η εποχή της αδιατάρακτης κυριαρχίας της αγοράς και του φιλελευθερισμού.
Πάρα πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για το τέλος του οράματος του Σοσιαλισμού, για το τέλος της Αριστεράς. Από το 1989 πέρασαν μόλις 15 χρόνια. Και όμως αυτό το μικρό χρονικό διάστημα στάθηκε αρκετό για να αποδειχθεί το πόσο λάθος είχαν όλοι αυτοί.
Και σήμερα μπορούμε να πούμε και να επαναλάβουμε τη γνωστή φράση του Γαλιλαίου «Και όμως κινείται».
Και όμως η ιστορία εξακολουθεί να κινείται με τον δικό της ρυθμό κόντρα στις θεωρίες των νεοφιλελεύθερων.

Και όμως η Αριστερά είναι και πάλι επίκαιρη.

· Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία πρώτα και ο πόλεμος στο Ιράκ ύστερα απέδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι όχι μόνο δεν βασιλεύει πια η ειρήνη άλλα ο κόσμος για πρώτη φορά στην ιστορία του βιώνει την θεωρία και το κλίμα του διαρκούς πολέμου.

· Η μόνη πια υπερδύναμη οι ΗΠΑ στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση σε όλο τον κόσμο κατά του Διεθνούς Δικαίου, κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων, κατά των ελευθεριών. Το Γκουαντανάμο θα μείνει στην ιστορία ως το σύμβολο αυτής της επίθεσης κατά του νομικού πολιτισμού της ανθρωπότητας, ως το σύμβολο της αυτοκρατορικής παντοδυναμίας των ΗΠΑ.

· Οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται αυτά τα 15 χρόνια σε όλο τον κόσμο έχουν σαν αποτέλεσμα την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους όπου αυτό υπήρχε, την εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο, την αύξηση της ανεργίας, την επιστροφή σε εργασιακές σχέσεις από τις οποίες η ανθρωπότητα μπόρεσε να ξεφύγει μέσα από πολύχρονους, σκληρούς και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες, σε πρωτοφανούς έκτασης περιβαλλοντικές καταστροφές. Και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη των σημερινών ηγεσιών και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης.

Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκονται στο στόχαστρο.
Οι τομείς κοινωνικής πολιτικής περνούν στα χέρια των ιδιωτών για να μετατραπούν σε εμπορευματικές αξίες.
Το δικαίωμα στη δουλειά γίνεται δικαίωμα να ψάχνεις δουλειά – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κυοφορούμενο Ευρωσύνταγμα.

Η αβεβαιότητα για το αύριο

- Η αβεβαιότητα για το αν θα έχει ο καθένας μια αξιοπρεπή και σταθερή δουλειά

- Η αβεβαιότητα για το αν θα έχει περίθαλψη στην ανάγκη του

- Η αβεβαιότητα για το αν έχει σύνταξη στην τελευταία φάση της ζωής του κυριαρχεί ολοένα και πιο έντονα και σκιάζει τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών

Όλα αυτά έχουν ξυπνήσει παντού τις συνειδήσεις των ανθρώπων, έχουν οδηγήσει στην συνειδητοποίηση μιας μεγάλης αλήθειας :

Φίλες και Φίλοι
Ο νεοφιλελευθερισμός απειλεί το μέλλον μας.
Και αυτή την απειλή πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όσο είναι καιρός.
Η δημιουργία του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Φόρουμ, οι μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο, οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων, σημαίνει τη μεγάλη στροφή που ωριμάζει σιγά σιγά.
Το σύνθημα του Κοινωνικού Φόρουμ « Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» οριοθέτησε και πάλι τη μεγάλη διαχωριστική γραμμή.
Έφερε με το δικό του τρόπο και πάλι στην επικαιρότητα τον πυρήνα του σοσιαλιστικού οράματος.
Οι κοινωνικοί αγώνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια με το σύνθημα αυτό γραμμένο στις σημαίες τους είναι ο προπομπός της αναγέννησης της Αριστεράς.
Η Αριστερά είναι ξανά επίκαιρη γιατί σε όλον τον κόσμο έχει επιβληθεί μια πολιτική που θέτει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους.
Να γιατί αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί.
Να γιατί η Αριστερά είναι επίκαιρη ξανά και πρέπει να φτιάξει το καινούργιο της σπίτι.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα είναι η πρώτη πρωτοβουλία που δείχνει τον δρόμο που σήμερα πρέπει να ακολουθήσουμε.

- Δεν έχουμε σχέση με όσους έχουν υποχωρήσει στη θεωρία των νεοφιλελεύθερων ότι ο Σοσιαλισμός και η Αριστερά είναι ξεπερασμένα..

- Δεν έχουμε σχέση με όσους λένε ότι σήμερα πια δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά. Ότι το μόνο θέμα είναι ποιος είναι ικανός να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Όλοι αυτοί στις σημερινές συνθήκες βρίσκονται από την απέναντι μεριά.

- Δεν έχουμε σχέση με όσους νομίζουν ότι δεν χρειάζεται ένα καινούργιο σπίτι για την Αριστερά της εποχής μας. Ένα σπίτι που να χωράει όλους τους Αριστερούς, όλους όσους μένουν πιστοί στο όραμα του Σοσιαλισμού, όλους όσους νοιώθουν ως αντίπαλό τους τον νεοφιλελευθερισμό.

- Εμείς ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς:

Απευθυνόμαστε σε όλους τους Αριστερούς, σε όλους όσους μένουν προσηλωμένοι στο όραμα του Σοσιαλισμού, σε όλους όσους εξακολουθούν να βλέπουν ότι ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά υπάρχει τεράστια διαφορά, σε όλους όσους νοιώθουν τον νεοφιλελευθερισμό ως απειλή, σε όλους όσους δεν αποδέχονται την θεωρία του διαρκούς πολέμου που προωθούν οι ΗΠΑ.

Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς ανεξάρτητα από το που ανήκαν μέχρι χθες.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα.

Το δίλημμα που σήμερα τίθεται είναι ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και την αριστερά.

Και τους καλούμε όλοι μαζί να χτίσουμε την Νέα Αριστερά της εποχής μας.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι η αρχή.

Μετά τις εκλογές πρέπει να γίνουν κι άλλα μεγάλα βήματα.

Στις εκλογές όμως της 7ης Μαρτίου αυτή η αρχή που σηματοδοτεί ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ πρέπει να είναι πολύ δυνατή.

Η ψήφος στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ανοίγει μια νέα σελίδα για την Αριστερά.

Αυτήν την σελίδα στη συνέχεια θα πρέπει να την γράψουμε όλοι μαζί.

Μπροστά στην κάλπη ο κάθε Έλληνας πρέπει να σκεφθεί τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας. Με τη ψήφο του θα καθορίσει ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης Βουλής, ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί, πώς θα λειτουργήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει διαπιστώσει ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις του δικομματισμού και ο κυβερνητικός κομματισμός του κράτους, στην τελευταία 15ετία με κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δε λύσανε στην ώρα τους τα προβλήματα, σπατάλησαν θυσίες, χρήματα και χρόνια, απομακρύνθηκαν από την κοινωνία και την πραγματικότητα.
Η Ν.Δ. υπόσχεται αλλαγή, σαν να μην έχει κυβερνήσει ποτέ και ως αλλαγή θεωρεί να ξανάρθει αυτή στην εξουσία.
Το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλει πρόοδο και ως πρόοδο θεωρεί τη συνέχιση της πολιτικής Σημίτη. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, την ίδια ώρα που εκθειάζει την πολιτική Σημίτη ζητάει υποκριτικά συγνώμη και προσπαθεί να κάνει όλους να ξεχάσουν τη δυσαρέσκεια και την ανασφάλεια τους.
Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. ποτέ δεν ανέλαβαν τις ευθύνες των κυβερνητικών τους πολιτικών, ποτέ δε δώσανε λογαριασμό και πάντοτε μετατοπίζουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και οι δυο μαζί στους πολίτες.
Οι πολίτες, λοιπόν, πρέπει να τους ζητήσουν λογαριασμό, να μην τους δώσουν την παντοδυναμία που ζητάνε. Να τους πούνε ανοιχτά και απερίφραστα ότι το πραγματικό δίλημμα δεν βρίσκεται ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Καραμανλή. Αυτοί ξέρουν τι θα κάνουν. Κάνουν σκυταλοδρομία για το ποιος θα φτάσει πρώτος στην εξουσία, τρέχοντας σε παράλληλες λωρίδες στον ίδιο μονόδρομο.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι υπάρχει απέναντι σ' αυτούς τους δυο.
Στο ερώτημα αυτό η δική μας απάντηση είναι σαφής. Από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου πρέπει να προκύψει ισχυρός ΣΥΝ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι η Αριστερά της εποχής μας, που αγωνιά και αγωνίζεται για να δώσει απάντηση και προοδευτικό περιεχόμενο στα κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της ανθρωπότητας, για το ποιες κοινωνίες θα διαμορφωθούν, για το ποιος είναι ο λόγος και ο ρόλος της Αριστεράς στον 21ο αιώνα.
Είναι η Αριστερά που λέει όχι στο μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού και αγωνίζεται για το διαφορετικό δρόμο της κοινωνικής, δημοκρατικής και οικολογικής εξέλιξης.
Είναι η Αριστερά που λέει όχι στο μονοπώλιο εξουσίας του δικομματισμού και αγωνίζεται για την ενωτική τακτική και το ξεπέρασμα παλαιών διαφορών και διαιρέσεων.
Είναι η Αριστερά που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και τα συλλογικά αγαθά της ζωής μας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εγγυήσεις προστασίας των εργαζομένων από τη γενική τάση εμπορευματοποίησης, αυταρχισμού και αναλγησίας που κυριαρχεί.
Είναι η αριστερά που επιμένει στον διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής, μακριά από αγοραίους παραγοντισμούς, με κριτήρια αρχών και ιδεών, με αιτήματα κοινωνικά και ηθικά.
Ο πολιτισμός της πολιτικής δεν έχει καμιά σχέση με τον αμοραλισμό των ευκαιριακών υπολογισμών και των προσωπικών τακτοποιήσεων.
Οι διάφορες παρέες και τα λόμπι εξουσίας, που προωθούνται με κινήσεις κορυφής, βρίσκονται μακριά από την αγωνιστική κουλτούρα της προοδευτικής πλειοψηφίας του λαού μας. Μιλάνε για ανατροπή και αυτό που θέλουν να διεμβολίσουν και να ανατρέψουν είναι το ιδεολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο των κατακτήσεων της μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας του λαού μας.
Βρίσκεται σε εξέλιξη πολιτική επιχείρηση για τη μετάλλαξη των χαρακτηριστικών του πολιτικού μας συστήματος. Από αντιπροσωπευτικές εκλογές του εθνικού κοινοβουλίου σε εκλογές προεδρικού τύπου. Μετά το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο, στις προεδρικού χαρακτήρα δικομματικές αναμετρήσεις.
Σήμερα φαίνεται καθαρά γιατί πεισματικά αρνήθηκαν την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Δεν θέλησαν την απλή αναλογική, το μόνο δημοκρατικό, οργανωμένο, με κοινωνική νομιμοποίηση και διαφάνεια τρόπο αλλαγής των συσχετισμών.
Θέλουν με κινήσεις κορυφής και παρεμβάσεις ,έσωθεν κι έξωθεν, να φτιάξουν επιθυμητά σχήματα και να στραφούν εναντίον όσων επιμένουν να αγωνίζονται.
Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς επιμένει και θα επιμένει να αγωνίζεται. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, για να αλλάξουν οι πολιτικές. Ξέρουν ότι και στο νέο πολιτικό σκηνικό η Ριζοσπαστική Αριστερά, τα κοινωνικά κινήματα, οι ενώσεις της οικολογίας, οι ενεργοί πολίτες θα ελέγχουν και θα αντιστέκονται, θα προτείνουν και θα διεκδικούν.
Στον τελευταίο προεκλογικό κύκλο στόχος λέει των δύο μεγάλων κομμάτων είναι η αριστερή ψήφος, οι νέοι, οι γυναίκες, οι αναποφάσιστοι.
Στο επιχείρημα που λέει «ψηφίστε Γ. Παπανδρέου, για να μην έλθει η Ν.Δ.» και στο επιχείρημα «ψηφίστε Ν.Δ. για να φύγει το ΠΑΣΟΚ» η αριστερή ψήφος απαντάει ως ελεύθερη, αναπαλλοτρίωτη κι αυτόνομη συνείδηση. Ζητάω λογαριασμό για τον δικομματισμό και ψηφίζω Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τα ενωτικά του ψηφοδέλτια.
Οι νέοι είναι ενεργοί πολίτες, εργαζόμενοι και σκεπτόμενοι. Δεν είναι προεκλογικό θήραμα κι επικοινωνιακό λάφυρο, ώστε να υποκύψουν στα ομαδικά πυρά της δικομματικής επικοινωνιακής ψηφοθηρίας. Οι νέοι έχουν αγωνίες και προβλήματα, τους θερίζει η ανεργία, τους βασανίζει το αλλοπρόσαλλο σύστημα παιδείας, δεν έχουν στηρίγματα για να οργανώσουν τη ζωή τους, οι νέοι αγρότες, οι φοιτητές, οι τεχνίτες χόρτασαν δημαγωγικές υποσχέσεις και δεν εμπιστεύονται την πολιτική, έτσι όπως τα δυο μεγάλα κόμματα την διαχειρίζονται. Πάνω από το 90% των νέων φωνάζει ότι το πολιτικό κλίμα είναι νοσηρό και θέλει αλλαγή, ότι δεν τους ικανοποιούν οι πολιτικές που εφαρμόζονται και πρέπει να αλλάξουν.
Το ίδιο και οι γυναίκες, που ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλον την ανασφάλεια από την ακρίβεια και την αγωνία από την ανεργία, το καθημερινό άγχος για τους λογαριασμούς του σπιτιού, για τις μεγάλες δαπάνες προκειμένου να μορφωθούν τα παιδιά και να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας, τις επίμονες ανισότητες που βρίσκονται απέναντί τους στην δουλειά αλλά και στην κοινωνία.
Οι νέοι και οι γυναίκες θέλουν να σπάσουν τις σημερινές αδικίες, να βρεθούν σε διαφορετικό καλύτερο επίπεδο. Όταν οι νέοι και οι γυναίκες αγωνίζονται να αλλάξουν τη ζωή τους, παλεύουν να αλλάξουν τα προβλήματα, που τους φόρτωσαν οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, να αποτινάξουν τις άνισες κι άδικες πιέσεις που τους γεμίζουν ανασφάλεια.
Οι νέοι και οι γυναίκες, κοιτώντας κατάματα τα προβλήματα και τις ανάγκες της ζωής τους, δεν θα αιχμαλωτιστούν από τον δικομματισμό, θα ψηφίσουν Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τα ενωτικά του ψηφοδέλτια που είναι ελπίδα και δύναμη εξυγίανσης, κοινωνικής ευαισθησίας και ισότητας για όλους.
Το ίδιο θα κάνουν κι αυτοί που τους αποκαλούν αναποφάσιστους, έτσι για να πουν ότι είναι διαθέσιμοι στις επικοινωνιακές σειρήνες του κ. Παπανδρέου και της Ν.Δ. Δεν είναι εύκολοι πολίτες αυτοί που υποτιμητικά τους λένε αναποφάσιστους. Είναι δύσπιστοι στα ψεύτικα λόγια, απογοητευμένοι από την δικομματική δημαγωγία και την εκάστοτε κυβερνητική υποκρισία. Δεν εμπιστεύονται ούτε τη δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου ούτε τη φιλελεύθερη παράταξη της Ν.Δ. του κ. Καραμανλή. Έχουν απορρίψει με ηθικά και κοινωνικά κριτήρια αυτό το δικομματικό σκηνικό της κυβερνητικής παντομίμας. Δεν τους ξεγελάει κανείς και έχουν πολλές φορές διαψευστεί, ώστε να μην υποκύψουν πια στην κοροϊδία. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να πουν ναι στον δικομματικό εμπαιγμό. Θέλουν και πρέπει να πουν ναι στο Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τα ενωτικά του ψηφοδέλτια, για να πάψει το κουραστικό εκκρεμές μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, να αλλάξουν οι συσχετισμοί για να σταματήσει η τραμπάλα της δικομματικής εξουσίας στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας.
Για όλους αυτούς που τους θεωρούν εύκολη επικοινωνιακή λεία, τους νέους, τις γυναίκες, τους αναποφάσιστους, τους ανένταχτους αριστερούς, το μεγάλο ερώτημα μπροστά στην κάλπη είναι: ποιοι συσχετισμοί είναι αναγκαίοι στην επόμενη βουλή, ποιος θα στηρίξει τους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, ποιος θα βρεθεί δίπλα στους αγώνες για:

Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου ο ελληνικός λαός έχει απέναντί του δύο κόμματα εξουσίας που εκπροσωπούν παραλλαγές της ίδιας ιδεολογικοπολιτικής κατεύθυνσης του δικομματισμού.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά τόσο καθαρά.
Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο των εκλογών της 7ης Μαρτίου.
Οι πολίτες την ώρα της κάλπης πρέπει να είναι βέβαιοι ότι ούτε η ΝΔ φέρνει την αλλαγή, ούτε η δημοκρατική παράταξη του κ. Παπανδρέου θα φέρει την πρόοδο.
Και οι δύο θα συνεχίσουν στις κατευθύνσεις που κινήθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις Μητσοτάκη-Σημίτη.
Μετά τις εκλογές επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες δυσκολότερες μέρες.

Οι εκλογές γίνονται σε συνθήκες τηλεοπτικής επικυριαρχίας και δικομματικής μονοπωλίου. Η πολυκομματική δημοκρατία περιορίζεται.
Η λειτουργία των δημοκρατικών κανόνων ισονομίας και ισοτιμίας δεν εναπόκειται στην καλή διάθεση κανενός αρχηγού, αλλά στον πατριωτισμό των πολιτών ,ιδίως των αριστερών. Η λειτουργία της δημοκρατίας δεν είναι παραχώρηση της όποιας εξουσίας, αλλά όρος και προϋπόθεση αναζωογόνησης κι εξυγίανσης του δημόσιου βίου. Η κατάσταση που επιβάλλεται και επικρατεί είναι στρέβλωση κι αλλοίωση του πολιτικού συστήματος , με αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνία που σπρώχνεται στην τηλεθέαση κι όχι στην κριτική διεκδίκηση κι αξίωση του διαφορετικού. Δημιουργείται:
-Μέγα πρόβλημα για την πολιτική μας ζωή και την δημοκρατία
-Μέγα πρόβλημα για τον πολιτισμό μας και το μέλλον μας.
Η κυβέρνηση, το ΕΣΡ, τα κανάλια έχουν τεράστιες ευθύνες.
-Για τις επικοινωνιακές καταιγίδες
-Και για τις επικοινωνιακές δικομματικές συμπληγάδες, που επιφυλάσσουν στον ελληνικό λαό, παραβιάζοντας τη δεοντολογία περί ισότητας κι ισοτιμίας, στην άσκηση του λειτουργήματος της ενημέρωσης.
Η επιμονή του κ. Παπανδρέου στον αποκλεισμό της Αριστεράς από τη συζήτηση μεταξύ των αρχηγών πρέπει να προβληματίσει κάθε αριστερό πολίτη του ΠΑΣΟΚ.
Γιατί στο δικό του διάλογο ο κ. Παπανδρέου έχει θέση μόνο για τη ΝΔ και δεν θέλει να σταθεί απέναντι στην κριτική και προγραμματική πρόταση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς;
Αυτά τα ερωτήματα δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα.

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζει ως επιτροπή σωτηρίας της χώρας και του ΠΑΣΟΚ διάφορες παρέες και λόμπι-εξουσίας, τους οποίους θέλει εκφραστές της νέας εποχής. Θέλει ηθελημένα να προκαλέσει σύγχυση στην προοδευτική πλειοψηφία, Θέλει κυρίως να χειραγωγήσει την μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει τόσο στον προοδευτικό κόσμο, όσο και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Ο αριστερός κόσμος ,ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ενοχλείται και δυσφορεί γιατί όλος αυτός ο κόσμος είναι φύση και θέσει αντίπαλος των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Αγωνίστηκε για το κοινωνικό κράτος, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συστηματικά επιδιώκουν τη συρρίκνωσή τους.
Με αυτό τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θέλουμε δεσμούς διαλόγου και κοινής δράσης. Ο προοδευτικός κόσμος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι θα χρειαστεί να βρεθούμε ξανά στους δρόμους για την ειρήνη εναντίον του πολέμου, για το ασφαλιστικό και την κοινωνική αλληλεγγύη, για το περιβάλλον και τα συλλογικά αγαθά, για την κοινωνία της απασχόλησης και της δικαιοσύνης εναντίον των νόμων του ανταγωνισμού και της αγοράς.

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τα ενωτικά του ψηφοδέλτια αγωνίζονται για τον διαφορετικό κόσμο, που είναι εφικτός τώρα.

Αγωνιζόμαστε

- για να διευρύνεται ο δημόσιος λόγος και ρόλος της αριστεράς

- για να είναι οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη, η κοινωνία πάνω από την αγορά, η αλληλεγγύη πάνω από τους ανταγωνισμούς, η δημοκρατική αυτονομία της πολιτικής πάνω από τους εξωθεσμικούς μηχανισμούς, το περιβάλλον πάνω από την κερδοσκοπία, η ειρήνη πάνω από τον όλεθρο.

Δύναμή μας: οι ιδέες μας, οι αγώνες μας, οι μνήμες μας, τα οράματά μας, οι θυσίες τόσων και τόσων , τα βιώματα όλων των γενεών του λαού μας.

Από τη γενιά της Αντίστασης, μέχρι τη γενιά του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Από την γενιά του 114 και των Λαμπράκηδων μέχρι τη γενιά του Πολυτεχνείου και της Μεταπολίτευσης, όλοι δίνουμε τον αγώνα με αισιοδοξία και συσπείρωση.

Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει στο δικομματισμό και το νεοφιλελευθερισμό, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα είμαστε απέναντί τους, δύναμη αντίστασης κι ελέγχου, δύναμη κριτικής και προτάσεων , δύναμη αγωνιστικής ελπίδας για τον διαφορετικό κόσμο.

Συναντηθήκαμε στους δρόμους θα συναντηθούμε και στις κάλπες.

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι αναγκαία και επίκαιρη δύναμη διορατική και πρωτοποριακή προσπάθεια.

Αποφασιστική ενίσχυση στα Ενωτικά ψηφοδέλτια του ΣΥΝ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι η αποφασιστική απάντηση στο μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού , στην πόλωση του δικομματισμού.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "Ι.ΒΕΛΛΙΔΗΣ"
24-2-2004