Skip to main content.
19/10/2004

Ομιλία του Ν.Κωνσταντόπουλου στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής προς τιμή των Ελλήνων Ολυμπιονικών

19 Οκτωβρίου 2004

Ομιλία του Ν.Κωνσταντόπουλου στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής προς τιμή των Ελλήνων Ολυμπιονικών

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κι εγώ από την πλευρά μου, από την πλευρά του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό το προκλητικό και αδιανόητο περιστατικό της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του Φίλιππου Συρίγου. Και αναφέρομαι σ’ αυτό γιατί πιστεύω ότι σ’ αυτήν την αίθουσα, όλες και όλοι πρέπει να προβληματιστούμε συστηματικά και να απαντήσουμε δραστικά στο ερώτημα, ποια κυκλώματα κάνουν επίδειξη δολοφονικής δύναμης στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι. Να προβληματιστούμε συστηματικά και δραστικά για να απαντήσουμε και στο άλλο ερώτημα, που υφέρπει, ως ερώτημα κινδύνων που ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι ωραίο να μπαίνει στο στόχαστρο δολοφονικών επιθέσεων η κριτική δημοσιογραφία και ο μαχόμενος δημοσιογράφος, γιατί τότε εκείνο που κινδυνεύει είναι η δημοκρατική σταθερότητα. Και πρέπει να το δούμε αυτό το πρόβλημα πάρα πολύ σοβαρά.

Νέες και νέοι ολυμπιονίκες, θέλω να σας συγχαρώ από την πλευρά του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Να σας συγχαρώ για το μόχθο και τις προσπάθειες που καταβάλατε. Για τις διακρίσεις και τις επιτυχίες που κατακτήσατε. Να σας συγχαρώ για την ικανοποίηση που δώσατε στις οικογένειές σας και σ’ όλους τους δικούς σας ανθρώπους που σας συμπαραστάθηκαν. Είναι μακρύς ο δρόμος πίσω από το θρίαμβο και τα χαμόγελα της επιτυχίας κι εκεί σας συμπαραστάθηκαν με αυταπάρνηση οι δικοί σας άνθρωποι. Να σας συγχαρώ για τη χαρά που δώσατε στην ελληνική κοινωνία, καθώς σας καμάρωνε στο βάθρο των νικητών. Χάρηκαν οι ελληνίδες και οι έλληνες για τις επιτυχίες σας κι αυτή τη χαρά του λαού μας σας εύχομαι να τη σέβεστε και να την τιμάτε δια βίου.

Θέλω να σας ευχηθώ κάθε καλό στη ζωή σας. Νέες επιτυχίες στην αθλητική σας προσπάθεια. Δεν σας κρύβω, ότι σας συγχαίρω και σας εύχομαι από καρδιάς με μιαν ελπίδα, ότι εσείς που έχετε βιώσει από μέσα την εμπειρία των ολυμπιακών αγώνων, θα βοηθήσετε συστηματικά στο κίνημα για την εξυγίανση του χώρου του αθλητισμού, για την εξυγίανση των Ολυμπιακών Αγώνων παγκοσμίως, αλλά και σε κάθε χώρα από τις στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει η διαρκής και έντονη εμπορευματοποίησή τους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μέλλον. Έχουν μέλλον προς όφελος των οικουμενικών αξιών. Της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης των λαών της ανθρωπότητας. Έχουν μέλλον οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως ένα πεδίο ανάδειξης των πνευματικών και κοινωνικών αξιών της δημοκρατίας, της άμιλλας, της συμμετοχής, του σεβασμού και της αποδοχής του άλλου είτε κερδίζει είτε χάνει. Το σημερινό μοντέλο πρέπει να αλλάξει γιατί ουσιαστικά καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο τομέα στην παγκόσμια αγορά άυλων αγαθών, από πλευράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, επικοινωνιών, δικαιωμάτων, χορηγιών, προϊόντων, σημάτων, εικόνας, υπηρεσιών ασφάλειας, διαφήμισης, αλλά και διαχείρισης ψυχολογίας και συναισθημάτων γύρω από τον ανταγωνισμό, τον πρωταθλητισμό και τη διακίνηση φαρμάκων.

Η Ελλάδα με θυσίες και δημιουργικότητα ολόκληρης της κοινωνίας, των εργαζομένων, των επιστημόνων, των τεχνοκρατών, των πολιτών και των αθλητών, έφερε σε πέρας τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Δεν έχουμε καμία διάθεση να υποτιμήσουμε την τεράστια προσπάθεια που έγινε. Εμείς είμαστε αντίθετοι με τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Να έχουμε όμως πάντα κατά νου και το υπερμέτρο κόστος που επιβάρυνε για πολλά χρόνια τη χώρα. Και να έχουμε επίσης, δίπλα στα λαμπρά αποτελέσματα, πάντοτε με σεβασμό, υπόψη και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, εκείνων που δούλεψαν, χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας, για να γίνουν οι χώροι μέσα στους οποίους εσείς διαπρέψατε.

Το οικονομικό κόστος, περιβαλλοντικό και περιφερειακό, δεν είναι θέμα διαχειριστικό είναι καίριο πολιτικό πρόβλημα. Και το ερώτημα αν τα βάρη και τα οφέλη ισοσκελίζονται θα απαντηθεί μετά τον τελικό απολογισμό και είναι υπόθεση πολιτική, δεν είναι υπόθεση δική σας. Εσείς κερδίσατε την αγάπη του κόσμου. Αυτό που είσαστε ως αθλητές και αυτό που συμβολίζετε, εύχομαι και ελπίζω να το αξιοποιήσετε ενεργά για να αντιμετωπιστούν αρνητικές καταστάσεις, νοσηρού παραγοντισμού που επικρατούν στον ελληνικό αθλητισμό. Η λογική όλα για τα ρεκόρ, δεν μπορεί να οδηγεί στο να ζητάμε από τους αθλητές να ξεπερνάνε τα όρια της φύσης τους. Και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στον ελληνικό αθλητισμό και κάθε μέρα εσείς έρχεστε αντιμέτωποι με αυτές τις πολλές δυσκολίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της αθλητικής δομής, της οργάνωσης και της λειτουργίας της.

Το κυνήγι του πρωταθλητισμού, η ακόρεστη χρηματοδότηση για τις διακρίσεις πάσει θυσία, για τα μετάλλια και τους χορηγούς, δυστυχώς δημιουργεί γόνιμο έδαφος για να απλώνεται η μάστιγα του ντόπιγκ που καταστρέφει και τους αθλητές και τον αθλητισμό. ΄Η επίσης για να αναπτύσσονται κοινωνικά και πνευματικά ιδεολογήματα περί μεγάλης ιδέας, υπέρτατης φυλής και εθνικού μεγαλείου.

Προτιμάμε την Ελλάδα που ξέρει τον εαυτό της και δεν φτιασιδώνεται μπροστά στον καθρέφτη της. Προτιμάμε την Ελλάδα που παλεύει τις αντιφάσεις της, που ξεπερνάει το εαυτό της με το συλλογικό μόχθο και τη δημιουργική προσπάθεια του καθενός και όχι με ψεύτικα, φουσκωμένα λόγια. Κι εδώ στη Βουλή πρέπει όλοι να απαντήσουμε στο κεντρικό πολιτικό ερώτημα. Ποια πολιτική για τον αθλητισμό και ποιον αθλητισμό θέλουμε. Προτιμάμε επίσης την Ελλάδα που αγκαλιάζει στην αθλητική της οικογένεια όσους αγωνίζονται με τα χρώματά της και τη σημαία της και δεν αποκλείει από τις σχολικές παρελάσεις όσους μπορούν να έχουν την τιμή να συμμετέχουν με Έλληνες συμμαθητές τους.

Έχουμε άξιους αθλητές κι έχουμε ευαίσθητη κοινή γνώμη. Ούτε εσείς ως αθλητές ούτε η κοινή γνώμη χρωστάμε τίποτα να φορτωνόμαστε με αρνητικές καταστάσεις. Η ανάγκη για συλλογική διάκριση της χώρας. Το ξεπέρασμα μιας διαρκούς απόκλισης που μας χωρίζει από τους άλλους. Ο στόχος της πραγματικής σύγκλισης και της ισόρροπης ανάπτυξης είναι πρωταρχικές πολιτικές προτεραιότητες, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο αθλητισμός ως υποκατάστατο ή ως εργαλείο. Και πρέπει εσείς με τις επιτυχίες που έχετε κερδίσει να συμβάλλεται αποφασιστικά, ώστε να μικραίνει διαρκώς η απόσταση που χωρίζει τον ερασιτεχνικό, σχολικό και μαζικό αθλητισμό από τον παραγοντισμό και τις χρηματοδοτήσεις.

Ολυμπιονίκες, νέες, νέοι, η προσοχή του κόσμου επικεντρώνεται σε εσάς. Σας περιβάλλουν οι εγκάρδιες διαθέσεις όλων. Εύχομαι να αξιοποιήσετε δημιουργικά το συμβολισμό που έχουν οι επιτυχίες σας. Να αναδείξετε θετικά τη δυναμική που έχουν οι διακρίσεις σας και οι προσπάθειές σας, ώστε να είστε στηρίγματα και πρότυπα για την ελληνική κοινωνία και νεολαίο. Η δημοσιότητα που κατακτήσατε είναι ευθύνη έναντι της κοινωνίας και του λαού. Σας εύχομαι να πορευθείτε στη ζωή σας έχοντας πάντοτε την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης και τη θέληση να συμμετέχετε σε όλους τους τομείς για μια Ελλάδα της προκοπής, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Να ‘στε καλά. Να ‘χετε υγεία και δύναμη και εσείς και οι οικογένειές σας.