Skip to main content.
30/03/1999

Ομιλία του Ν.Κωνσταντόπουλου | "ΑΜΕΣΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ"

Οι εξελίξεις είναι δραματικές.
Ζούμε μια ακόμα δοκιμασία της ανθρωπότητας από την βαρβαρότητα του πολέμου.

Φτάσαμε στο 2000.
Η Ιστορία για μια ακόμα φορά σφαδάζει και παραμορφώνεται.
Από το " ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ " της οδοιπορίας του ελληνισμού ακούγεται ο σπαραχτικός διάλογος :

" ... Εξόριστε ποιητή, στον αιώνα σου λέγε τι βλέπεις;
Δεν αντέχω
και τα σταυροδρόμια που ήξερα έγιναν αδιέξοδα.
Σελτζούκοι, ροπαλοφόροι καραδοκούν
χαγάνοι, ορνεοκέφαλοι βυσσοδομούν
σκυλοκοίτες και νεκρόσιτοι κι ερεβομανείς
κοπροκρατούν το μέλλον ... ".

Σε αυτούς λοιπόν που νομίζουν οτι μπορούν να διαμελίζουν το παρόν και να βρωμίζουν το μέλλον της πανανθρώπινης δικαιοσύνης και της αδιαίρετης παγκόσμιας ειρήνης, λέμε ΟΧΙ.

Αντιστεκόμαστε με όλη τη δύναμη των ιδεών κι αντιτάσσουμε τη ψυχή των βιωμάτων της αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και των δημοκρατικών θεσμών.

Φίλες και φίλοι
Συντρόφισσες και σύντροφοι

Η σημερινή μας εκδήλωση πραγματοποιείται σε κρίσιμες ώρες. Σε ώρες πολέμου.
Σε ώρες που αναβιώνουν εφιαλτικές σκηνές που θα έπρεπε να αποτελούν μακρινό παρελθόν για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

Σε λίγη ώρα με πρωτοβουλία των καλλιτεχνών έξω από την αμερικανική πρεσβεία οργανώνεται μια ακόμα αντιπολεμική εκδήλωση. Ολοι εμείς θα πάρουμε μέρος και σ' αυτήν για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στους βομβαρδισμούς, στην φρίκη του πολέμου, στον πολιτικό παραλογισμό.

Κοντά στην αντίδραση του λαού με τις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, να υπάρξει αντίδραση και των δημοκρατικών θεσμών του πολιτικού, κοινωνικού και πνευματικού δυναμικού της χώρας.

Η συγκέντρωσή μας όμως αυτή έχει έναν πρόσθετο χαρακτήρα. Είναι μια συγκέντρωση προβληματισμού και προσπάθειας για ψύχραιμη εκτίμηση των συνθηκών που διαμορφώνονται. Είναι ένα βήμα διατύπωσης ορισμένων σκέψεων για την πολιτική που η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει αυτές τις δύσκολες ώρες.

Το πρώτο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι αν υπάρχει ηθική, νομική και πολιτική βάση για την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο.
Λέμε απερίφραστα ΟΧΙ. Πρόκειται για τυχοδιωκτική επιχείρηση, που είναι ηθικά, νομικά και πολιτικά ακάλυπτη. Είναι ιστορικά στιγματισμένη.

Το βασικό επιχείρημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι οτι η επέμβαση γίνεται για να προστατευτεί η Αλβανική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο και να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες του Μιλόσεβιτς.

Η δική μας άποψη, η άποψη του ΣΥΝ, είναι σαφής και καθαρή.
Εμείς είμαστε υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων.
Και αυτή η θέση μας ισχύει για όλους. Γιατί η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων πρέπει να είναι ενιαία κι αδιαίρετη.

Το ερώτημα όμως είναι αν η προστασία των δικαιωμάτων μιας μειονότητας στα όρια ενός κυρίαρχου κράτους μπορεί και πρέπει να γίνει με πολιτικά μέσα για την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών ή εάν πρέπει να μεθοδεύεται με πολιτική αυθαιρεσία η στρατιωτική διεθνής παρέμβαση με πολεμική επιχείρηση.

Και παραπέρα ποιός νομιμοποιείται να πάρει μια τέτοια απόφαση, ποιός νομιμοποιείται να την υλοποιήσει και τελικά ποιός επιλέγει ποιά μειονότητα πρέπει να τύχει της διεθνούς προστασίας και ποιά όχι.

Το ΝΑΤΟ ή οποιαδήποτε άλλη συμμαχία δεν μπορεί να έχει αυτό το δικαίωμα.

Η απαράδεκτη θεωρία οτι το ΝΑΤΟ έχει περίπου " διαρκή εντολή επέμβασης ", παραβιάζοντας προκλητικά τη διεθνή νομιμότητα, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους αποσταθεροποίησης.

Τα τυχοδιωκτικά πολεμικά σενάρια, που προωθούνται, παραβιάζουν τη βασική αρχή για το σεβασμό των συνόρων, μετατρέποντας όλα τα Βαλκάνια σε επιτηρούμενη περιοχή επικίνδυνης ρευστότητας.

Ο ΟΗΕ μπορεί να έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση μόνον εάν ενεργεί με ίδια κριτήρια για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις και εάν δεν ενεργεί επιλεκτικά.

Η διεθνής στρατιωτική επέμβαση είναι μια πολύ ακραία μορφή η οποία τελικά οδηγεί στην προστασία κάποιας μειονότητας, δια της δημιουργίας χωριστού κράτους και όχι στα όρια του ενιαίου κράτους.

Αυτό τουλάχιστον διδάσκει η μέχρι τώρα εμπειρία.

Ωμή στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ

Από αυτή την σκοπιά το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ως αφετηρία της τοποθέτησης μας είναι οτι το ΝΑΤΟ :

Νομικά παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα

Ηθικά είναι εκτεθιμένο

Πολιτικά πραγματοποιεί όχι μια επιχείρηση για ανθρωπιστικούς σκοπούς αλλά μια ωμή στρατιωτική επέμβαση για την προώθηση σαφώς άλλων από τους ανθρωπιστικούς και μη ομολογούμενους στόχους.

Επαναλαμβάνεται το παιχνίδι της πολιτικής απάτης κι υποκρισίας που παίζεται με κυνικό τρόπο, όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εγγυήσεις προστασίας των μειονοτήτων, χρησιμοποιούνται για να καλύψουν ωμές επεμβάσεις κι αδίστακτα αποσταθεροποιητικά σχέδια.

Στη βάση αυτή είναι απαράδεκτη η σύμπραξη των Ευρωπαϊκών κρατών και της Ελλάδας στην απόφαση του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς.
Οπως επίσης είναι απαράδεκτη η εκστρατεία που γίνεται εκ των υστέρων να δικαιολογηθεί η επέμβαση με την επίκληση του δράματος των προσφύγων ή των βιαιοτήτων των Σέρβων στο Κόσοβο.
Και από αυτή την άποψη είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα συμψηφισμού των ευθυνών.
Και θέλω να υπογραμμίσω οτι οι χθεσινές κυβερνητικές δηλώσεις στο σημείο αυτό σημειώνουν μια επικίνδυνη μετατόπιση.
Η κυβέρνηση υποκύπτοντας σε πιέσεις, συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των ΗΠΑ και για να δικαιολογηθεί επινοεί το συνθηματολογικό επιχείρημα "πρώτα η Ελλάδα", χωρίς εθνική στρατηγική και πολιτική συνεννόηση.

Το δεύτερο πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε είναι το ποιές θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της επέμβασης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Το ποιές θα είναι οι επιπτώσεις εξαρτάται από την διάρκεια και την μορφή που τελικά θα πάρει ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία.
Και εδώ απαιτείται μια πολύ ψύχραιμη εκτίμηση.
Κατά τη γνώμη μου ο πόλεμος δεν θα είναι τόσο σύντομος όσο πίστευαν οι εμπνευστές του. Ο κίνδυνος για την τελική μεταφορά του στο έδαφος είναι πάρα πολύ μεγάλος.
Αυτό σημαίνει οτι οι επιπτώσεις του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή θα είναι πολύ σημαντικές.
Μου είναι δύσκολο να φανταστώ οτι κάποια στιγμή θα λήξει ο πόλεμος, οτι η Γιουγκοσλαβία θα παραμείνει με τα σημερινά σύνορα και οτι Σέρβοι και Κοσσοβάροι θα κάνουν μια νέα ειρηνική αρχή.

Είναι λοιπόν φανερό οτι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας περιόδου στα Βαλκάνια όπου και το πρόβλημα των συνόρων μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψει και το πρόβλημα όλων των μειονοτήτων να οξυνθεί.

Οσο συνεχίζεται ο πόλεμος τον οποίο επιβάλλουν στη Γιουγκοσλαβία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τόσο θα διαμορφώνονται εφιαλτικές προοπτικές για ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τους λαούς των Βαλκανίων.

Το τρίτο πρόβλημα που πρέπει να διερευνήσουμε είναι το γιατί γίνονται όλα αυτά.

Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν αυτήν την παράνομη επέμβαση;

Δεν εκτίμησαν σωστά τα πράγματα όπως λένε μερικοί;

Δεν προβλέπουν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ειρήνη;

Πιστεύω οτι θα είναι αφέλεια να αποδεχτούμε τις θεωρίες περί επιπόλαιης απόφασης. Είναι τραγικό λάθος να εκλάβουμε τις διάφορες απειλές που εκτοξεύονται και που αποδόθηκαν πολύ παραστατικά από τον φλεγόμενο χάρτη του CNN, ως μπλόφες.

Οσοι ξεκίνησαν αυτήν την επέμβαση ξέρουν πάρα πολύ καλά και τα προβλήματα που θα συναντήσει και τις επιπτώσεις που θα έχει και τις ανακατατάξεις που θα προκαλέσει.

Και αυτές ακριβώς επιδιώκουν.
Γι' αυτό ακριβώς και δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες.
Η Ιστορία έχει χάσει τον βηματισμό της στα Βαλκάνια και η κάθε πράξη, η κάθε λέξη, η κάθε κίνηση αποκτά πια διαφορετική βαρύτητα από οτι πριν.

Η κυριαρχία του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να εξευτελίζεται από την κυριαρχία του ισχυρότερου. Η ισχύς της πολιτικής δεν μπορεί να καταργείται από την ισχύ των όπλων.

Κανένας όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν μπορεί να σέρνει τους λαούς στο σφαγείο του πολέμου. Κανένας πολιτικός όσο αδιάφορος κι αν είναι, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε λογιστή καταστροφών και θυσιών, στο όνομα ύποπτων και σκοτεινών σεναρίων. Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να μετατρέπει τις χώρες σε δοκιμαστήριο οπλικών συστημάτων και προώθησης αποσταθεροποιητικών σχεδίων.

Οπως λέει ο E. HOBSBAWM στο έργο του " Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ " :

" ... Και στους δύο παγκόσμιους πολέμους οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν από το γεγονός οτι γεωγραφικά ήσαν μακριά από το θέατρο του πολέμου όντας ταυτόχρονα και το κυριότερο οπλοστάσιο των συμμάχων τους, καθώς κι από το γεγονός οτι η οικονομία τους είχε την ικανότητα να οργανώσει την επέκταση της παραγωγής πιο αποτελεσματικά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη... ".

Και με τους πολέμους που σήμερα προωθούν οι ΗΠΑ επαναλαμβάνεται η ίδια κατάσταση.

Θέλουν να ενισχύσουν οι ΗΠΑ την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους. Θέλουν να εξουδετερώσουν κάθε δυνατότητα αμφισβήτησής τους από τους δυνάμει ανταγωνιστές τους. Μικροί και ενδιάμεσοι, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θεωρητικοποιούν την αδυναμία τους κι εξιδανικεύουν τα επιμέρους συμφέροντά τους, μέσα στην κατακραυγή των λαών και την αποδοκιμασία της Ιστορίας.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Οι στιγμές είναι ιστορικές και γι' αυτό με αίσθημα ιστορικής ευθύνης πρέπει να προσεγγίσουμε και την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει αυτές τις ώρες η χώρα μας.
Από όσα είπα προηγούμενα προκύπτουν νομίζω οι βασικοί άξονες των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα.
Το κεντρικό πρόβλημα αυτήν την στιγμή είναι η αντίσταση στις επιλογές των ΗΠΑ.
Αυτή βεβαίως η αντίσταση για να είναι αποτελεσματική δεν πρέπει να προέλθει από την Ελλάδα μόνον.

Οι βασικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας αυτήν την ώρα πρέπει να κινηθούν στα πλαίσια της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με στόχο την διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών χωρών από την πολιτική των ΗΠΑ. Πρέπει να κινηθούν και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον αξιοποιώντας πρωτοβουλίες όπως της Ρωσίας.

Ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία θα σταματήσει εάν αλλάξουν στάση βασικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ασκηθεί αποφασιστική διεθνής πίεση.
Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί κατ' αρχήν η κυβέρνηση, προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινητοποιηθεί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ο κάθε ένας από τη σκοπιά του και στον χώρο που μπορεί να επηρεάσει.

Ο δεύτερος άξονας είναι η αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών του πολέμου. Η αντιμετώπιση δηλαδή του προβλήματος των προσφύγων.
Αντιμετώπιση με τρόπους που δεν θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις μελλοντικών οξύνσεων και συγκρούσεων.

Και τέλος ο τρίτος άξονας είναι η ολόπλευρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πιο απαισιόδοξων σεναρίων.
Δηλαδή η προσπάθεια για αποτροπή οποιασδήποτε έντασης των σχέσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και η πολύ καλή στάθμιση των όποιων κινήσεων και αντιδράσεων στα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Δεν έχει πείσει η κυβέρνηση Σημίτη

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Νομίζω οτι από όσα είπα μέχρι εδώ είναι απολύτως σαφές το πόσο κρίσιμες θεωρώ τις περιστάσεις και το πόσο προσπαθώ να αποφορτίσω από αντικυβερνητικές αιχμές την ομιλία μου αυτήν.
Δεν είναι τυχαίο.
Αυτήν την ώρα θεωρώ οτι αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον και οτι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγουμε πολύ πιθανές συμφορές είναι η εθνική ομοψυχία και συσπείρωση.
Ομως με αυστηρότητα και ευθύνη θέλω να θέσω ένα πρόβλημα που κι άλλες φορές έχει θέσει ο ΣΥΝ, αλλά που στις σημερινές συνθήκες προσλαμβάνει δραματικό χαρακτήρα.
Αναφέρομαι στον τρόπο που η κυβέρνηση ασκεί την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Και θέλω να το πω ευθέως.
Στις συνθήκες που σήμερα έχουν διαμορφωθεί στις δυσκολίες και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, στην σύνθετη δυναμική των προβλημάτων και των χειρισμών που απαιτούνται, δεν μπορεί να ανταποκριθεί από μόνη της η κυβέρνηση του κ. Σημίτη.

Και αυτό σημαίνει οτι επιβάλλεται αμέσως να αλλάξει ο τρόπος χάραξης και άσκησης της εξωτερικής πολιτικής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κινούνται χωρίς καμία ενημέρωση και κανέναν συντονισμό με την κυβέρνηση, οι όποιες επιλογές γίνονται δεν μπορεί να μην περνάνε από ένα στάδιο ανταλλαγής απόψεων, ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, η Βουλή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως χώρος εκτόνωσης.

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη δεν έχει πείσει μέχρι σήμερα για την ευθυκρισία της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και δεν έχει πείσει για την ικανότητα κρίσιμων χειρισμών που διαθέτει.

Πολύ πρόσφατη είναι για να ξεχαστεί η υπόθεση Οτσαλάν. Που αποτελεί πολιτική περιπέτεια και τραγωδία για την εξωτερική μας πολιτική.

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη δεν έχει πείσει για την αντίσταση της στις πολύ ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη δεν έχει αυτήν την στιγμή τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Διαθέσιμη και προσαρμοστική η κυβερνητική πολιτική Σημίτη, σέρνεται από τα γεγονότα και δηλώνει ικανοποιημένη από τον εαυτό της κάθε φορά που αποφεύγει τα χειρότερα.

Γι' όλους αυτούς τους λόγους είναι εθνικά επιβεβλημένο να συγκροτηθεί αμέσως το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να εξασφαλιστούν όροι εθνικής συνεννόησης.

Διαφορετικά ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι πολυδιάσπασης του εσωτερικού μετώπου της χώρας και διαμόρφωσης ανεξέλεγκτων τάσεων που θα επιδεινώσουν τις ήδη δύσκολες συνθήκες.

Ο κ. Πρωθυπουργός εδέησε να ενημερώσει την Βουλή μετά από μία εβδομάδα βομβαρδισμών και να ακούσει μέσα σε μια ώρα τις απόψεις των αρχηγών.
Ακόμα και σήμερα αρνείται τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Αρνείται την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Αρνείται το ψήφισμα της Βουλής για την αποδοκιμασία των βομβαρδισμών και της πολεμικής επιδρομής, που προτείνει ο ΣΥΝ.
Υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να αρνηθούμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπράξουμε σε αυτήν την υποβάθμιση της Βουλής και σε αυτόν τον εξευτελισμό του πολιτικού διαλόγου.

Ο κ. Σημίτης φαντάζεται οτι μπορεί να ενημερώσει τα κόμματα σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.
Προφανώς όχι και γι' αυτό δεν θα το πράξει.
Γι' αυτό και θα κάνει μια τυπική αναφορά σε αυτά που γράφουν οι εφημερίδες.
Και προφανώς στόχο έχει να εμφανιστεί ως ο μόνος ρεαλιστής και υπεύθυνος έναντι των ανεύθυνων ηγετών της αντιπολίτευσης.

Εγώ δεν θέλω να διατυπώσω την άποψη οτι η κυβέρνηση ασκεί μυστική διπλωματία και αναλαμβάνει δεσμεύσεις που δεν ομολογεί.
Ζητώ όμως όσο είναι καιρός να αλλάξουν οι όροι αντιμετώπισης των προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής και να μην ανοίξουμε τον δρόμο σε μια αντιπαράθεση πατριωτών και μειοδοτών.

Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Προέδρου Κλίντον με διάφορες εκδοχές από διάφορους, για ανάφλεξη όλης της Βαλκανικής και για ενδεχόμενη πολεμική εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας, επίσης ο Χάρτης του CNN με την φλεγόμενη Ελλάδα που μετεδίδετο με επίμονο και προκλητικό τρόπο και τέλος οι πληρωμένες δημοσιεύσεις της Τουρκίας που θέλουν εντελώς κυνικά να συνδέσουν το Κόσοβο με τη Θράκη, αποτελούν μέρος του Αμερικανονατοϊκού σεναρίου για πιέσεις στρατηγικής αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής, προκειμένου τα Βαλκάνια να είναι μια ευρύτερη περιοχή ρευστότητας υπό την επιτήρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Επιβάλλεται η ελληνική κυβέρνηση να μην αρκεστεί μονάχα σε διπλωματικά διαβήματα, αλλά με έντονο πολιτικό τρόπο να καταστήσει σαφές οτι δεν είναι δυνατό να παίζονται τέτοια παιχνίδια αποσταθεροποιητικών εντυπώσεων και πιέσεων σε βάρος της σταθερότητας της περιοχής αλλά και της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας της χώρας μας.

Τα σενάρια αυτά, τα οποία προωθούνται με όλα τα μέσα δημοσιότητας και διατυπώνονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, όπως είναι οι δηλώσεις του Προέδρου Κλίντον, πρέπει να δείξουν στην ελληνική κυβέρνηση οτι η εξωτερική πολιτική χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό. Είναι λάθος η τακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα, καθιστώντας την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας όμηρο των εκάστοτε πρωτοβουλιών, υποδείξεων και πιέσεων των ΗΠΑ.

Η ταπείνωση της Ευρώπης

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Θέλω να κλείσω με μια τελευταία αναφορά στην Ευρωπαϊκή Αριστερά.
Πριν από καιρό χαιρετίσαμε την άνοδο των κυβερνήσεων της πολύχρωμης Αριστεράς στην πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών και διατυπώσαμε την εκτίμηση οτι κάτι μπορεί να γίνει καλύτερο πια στην Ευρώπη.
Οτι κάτι κινείται προς θετική κατεύθυνση.
Πριν από μερικές μόλις ημέρες ήρθε η παραίτηση του Οσκαρ Λαφοντέν και νοιώσαμε όλοι ένα έντονο μούδιασμα.

Και τώρα ήρθε η ταπείνωση της Ευρώπης.
Της Ευρώπης των κεντροαριστερών και κοκκινοπράσινων κυβερνήσεων.

Ισως κάποιοι να πουν οτι είναι σκληρός ο όρος ταπείνωση.
Νομίζω οτι αποδίδει απόλυτα την πραγματικότητα.

Την ώρα που οι Σέρβοι ξενυχτάνε μέσα στον εφιάλτη των βομβαρδισμών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξενυχτούσαν κάνοντας προσθαφαιρέσεις σε λογιστικές εξισώσεις των κονδυλίων. 'Η ασκούνται στο να παπαγαλίζουν τα προπαγανδιστικά επιχειρήματα των ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί πολιτικό, ηθικό και ιστορικό ξεπεσμό όλων των κυβερνήσεων της Ευρώπης.

Με πολιτικό κυνισμό οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σέρνουν στον εφιαλτικό χορό του πολέμου τους βαλκανικούς λαούς.

Ο ΟΗΕ και η διεθνής νομιμότητα είναι σαν να μην υπάρχουν στη συνείδηση των πολιτών.

Η Ευρώπη ανύπαρκτη και χρεοκοπημένη πολιτικά γίνεται συνεργός στο ιστορικό αυτό έγκλημα.
Μια Ευρώπη τόσο κυνική, τόσο κοντόφθαλμη πολιτικά, μια Ευρώπη τόσο ανίκανη δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη που εμείς οραματιζόμαστε.

Και μια Αριστερά τόσο κολλημένη στην καρέκλα της εξουσίας, μια Αριστερά τόσο ανίκανη να υπερασπίσει τα θεμελιώδη προτάγματα της είναι ξένη με την Αριστερά για την οποία εμείς αγωνιζόμαστε.

Ξέρουμε πολύ καλά οτι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και των συμβιβασμών όμως ξέρουμε το ίδιο καλά οτι όποιος μετατρέπει το εφικτό σε δόγμα και κάνει τους συμβιβασμούς κανόνα, παίρνει διαζύγιο από την Αριστερά και την πραγματική πολιτική.

Φίλες και φίλοι
Συντρόφισσες και σύντροφοι

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τον τερματισμό του ψυχρού πολέμου και διαψεύδονται τραγικά όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν για αναβάθμιση του ΟΗΕ, άρνηση της χρήσης βίας για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων, αφοπλισμό και ειρήνη στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Επιβεβαιώνονται οι δυνάμεις της Αριστεράς που τάχθηκαν εξαρχής κατά της λεγόμενης " νέας τάξης ", που διακήρυττε ο Πρόεδρος Μπους μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Από τότε είχαμε προειδοποιήσει οτι δεν επρόκειτο για μια τάξη ειρήνης, αλλά για την επιδίωξη της επικράτησης του ηγεμονισμού των ΗΠΑ στον κόσμο.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν ευνόησαν αυτήν την επιδίωξη, ιδιαίτερα η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Την ίδια περίοδο δεν μπόρεσε η Ευρώπη, μέσα από την ενοποίησή της, να αναδειχθεί σε έναν αυτόνομο πόλο σταθερότητας και ειρήνης, να αποτελέσει αντίβαρο στον μονοπολισμό. Αντίθετα, υπήρξε συνένοχος στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν στήριξε ουσιαστικά τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και δεν επεδίωξε την αναβάθμιση του, ώστε να καταστεί ο αποφασιστικός φορέας για την ειρήνη στην ήπειρό μας. Αντίθετα, αποδέχθηκε τον ρόλο του ΝΑΤΟ και τη διεύρυνση του προς ανατολάς. Προσδιόρισε μάλιστα η Ε.Ε. με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τον φορέα της κοινής της ασφάλειας ως "και ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ".

Επομένως δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία" ο ρόλος του ουραγού στις επιλογές των ΗΠΑ, που παίζει για μια ακόμα φορά η Ε.Ε.

Παίζοντας, όμως, έναν τέτοιο ρόλο δεν υπηρετεί την υπόθεση της ενοποίησης της Ευρώπης.

Δεν είναι λοιπόν αυτή η Ευρώπη που οραματιζόμαστε.

Δεν είναι ο δρόμος της Ενωμένης Ευρώπης των λαών και των πολιτών της, ο σημερινός δρόμος που ακολουθεί η Ε.Ε.

Να αλλάξουμε την Ευρώπη

Γι' αυτό ο ΣΥΝ υπέγραψε μαζί με τα άλλα κόμματα που μετέχουν στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς κοινή διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές με κύριο στόχο ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Αυτό το μήνυμα πρέπει να βγει ενισχυμένο στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων στον ευρωπαϊκό χώρο, που πληθαίνουν, κατά της επιδρομής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία
. Φουντώνει το αντιπολεμικό κίνημα από τη Μαδρίτη ως τη Μόσχα και από το Ελσίνκι ως τη Λευκωσία.

Ο ΣΥΝ βρίσκεται σε συνεχή επαφή για τον συντονισμό των ενεργειών με τις δυνάμεις που μετέχουν στο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς και στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, καθώς και με δυνάμεις των σοσιαλιστών και των Πρασίνων που αντιδρούν στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ξεκινάμε από τη Δευτέρα ένα νέο κύκλο επαφών και επισκέψεων στις χώρες των Βαλκανίων, στο Βελιγράδι, τη Σόφια, τα Σκόπια, τα Τίρανα και το Βουκουρέστι, επιδιώκοντας πριν απ' όλα την κοινή δράση με τις δυνάμεις που είχαμε προσκαλέσει στο Βαλκανικό Φόρουμ των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ο αγώνας για να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία παίρνει μια μεγάλη ηθική και συμβολική σημασία.

Ο 20ος αιώνας αποκαλείται μικρός αιώνας, από πλευράς χρονικής διάρκειας. Γιατί άρχισε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την Οκτωβριανή επανάσταση και τελείωσε με την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Τέτοιοι πόλεμοι όπως αυτός που εξελίσσεται σήμερα στην Γιουγκοσλαβία, κάνουν τον 20ο αιώνα ακόμα πιο μικρό από πλευράς ιστορικής συνέπειας.

Τέτοιες πολιτικές απάτες κι υποκρισίες γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων για να δικαιολογηθούν επιλεκτικές και αδίστακτες επεμβάσεις, κάνουν τον 20ο αιώνα ακόμα πιο μικρό από πλευράς οικουμενικής προόδου για ένα διευρυμένο περιεχόμενο ζωής στις αξίες της ανθρωπότητας.

Τέτοια απροσχημάτιστη αχρήστευση των διεθνών οργανισμών και του διεθνούς δικαίου, κάνει τον 20ο αιώνα ακόμα πιο μικρό από δημοκρατικής εξέλιξης για ένα αλληλέγγυο ειρηνικό μέλλον των λαών.

Οι βομβαρδισμοί και οι πολεμικές επιθέσεις σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Αυτό φωνάζουν όλοι οι λαοί. Αυτό υπαγορεύει το διεθνές δίκαιο. Αυτό επιβάλλουν οι αρχές, οι κοινωνικές αξίες της ανθρώποτητας ολόκληρης.

Ψήφισμα από την ελληνική Βουλή

Προτείνουμε ψήφισμα από την Ελληνική Βουλή εναντίον των βομβαρδισμών και υπέρ της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ζητάμε πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση των Κοινοβουλιών άλλων χωρών κι όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η ελληνική βουλή. Μας ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τις πιέσεις οι οποίες ασκούνται, να αναστείλει αμέσως τη λειτουργία των Νατοϊκών βάσεων, να διακόψει κάθε διευκόλυνση την οποία παρέχει. Να απορρίψει κάθε αξίωση για διέλευση χερσαίων στρατευμάτων από την Ελλάδα.

Τώρα πρέπει να καταλάβουν οι ΗΠΑ οτι δεν γίνεται αποδεκτός ο ρόλος του χωροφύλακα στην Ευρώπη.

Τώρα πρέπει να καταλάβουν όλοι οτι δεν μπορούν να παίζουν με την ειρήνη.

Στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη πρέπει να υπάρξει ένα γιγάντιο αντιπολεμικό και φιλειρηνικό κίνημα.

Ο ΣΥΝ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συμβάλλει στην αναπτυξή του.

Ο πόλεμος δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι, που προσφέρεται σε θεατές και σχολιαστές.

Οι επιδρομές καταστροφής για να " διαλυθούν και ταπεινωθούν " ανεξάρτητες χώρες δεν είναι γύρισμα σεναρίου.

Η ενσωμάτωση της τεχνολογικής επανάστασης στους μηχανισμούς καταστροφής, δεν είναι βήμα προς το μέλλον.

Λέμε όχι στη βαρβαρότητα του στρατηγικού ανταγωνισμού των συμφερόντων.

Λέμε όχι στην αυτοκρατορική συμπεριφορά της όποιας υπερδύναμης.

Λέμε όχι στους συσχετισμούς και τους μηχανισμούς.

Γιατί είμαστε με την δημιουργική δύναμη των ιδεών, με την απελευθερωτική δράση των κοινωνικών κινημάτων, με την διαμορφωτική αξία της πολιτικής και των οραμάτων.

Λέμε όχι στον πόλεμο, γιατί είμαστε με το μέλλον.