Skip to main content.
07/06/1999

Ομιλία του Ν.Κωνσταντόπουλου στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση για τις Ευρωεκλογές στην Αθήνα, 7/6/99

photo photo photo
photo photo photo

Πολίτες της Αθήνας
Φίλες και φίλοι του ΣΥΝ
Συντρόφισσες και σύντροφοι

Απόψε. Από αυτήν την μεγάλη συγκέντρωση. Στέλνουμε μήνυμα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Την Κυριακή ο ΣΥΝ θα βγεί πιο ισχυρός.
Θα δικαιωθούν οι αγώνες και οι προσπάθειες των χιλιάδων μελών και στελεχών του.
Θα δικαιωθούν οι ιδέες της σύγχρονης Αριστεράς.

Οι αγώνες και οι ιδέες όλων όσων γνώρισαν την πολιτική, μέσα από τους δρόμους της ανιδιοτελούς προσφοράς, μέσα από τους δρόμους των νεανικών τους οραμάτων, μέσα από τους δρόμους της αντίστασης και της αμφισβήτησης. Θα δικαιωθούν οι αγώνες και οι ιδέες όλων, όσων και σήμερα, παρ΄όλες τις απογοητεύσεις, ακόμα και σήμερα, παρά τις διαψεύσεις και τις αποτυχίες, όταν καλούνται να πάρουν πολιτικές αποφάσεις, επιμένουν να ακούν και τους κτύπους της καρδιάς τους.

Πολίτες της Αθήνας.
Φίλες και φίλοι

Η νίκη του ΣΥΝ την ερχόμενη Κυριακή, θα είναι νίκη των οραμάτων της νιότης του καθενός μας - των αγώνων της ζωής του καθενός μας. Θα είναι η απάντησή μας σε έναν κόσμο που καθημερινά βουλιάζει στη μιζέρια, στην λογιστική των αριθμών, στην άχρωμη καθημερινότητα, στον δήθεν ρεαλισμό που είναι η μάσκα του χυδαίου αμοραλισμού, του τυχοδιωκτισμού για το χατίρι μιας καρέκλας κι ενός αξιώματος.

Πολίτες της Αθήνας.
Πολίτες της Ελλάδας.

Την Κυριακή ακούστε την καρδιά σας και ψηφίστε.
Η καρδιά χτυπάει αριστερά.
Η Αριστερά υπάρχει μέσα μας ζωντανή, απαιτητική, ασυμβίβαστη.
Είναι η ανάταση του εαυτού μας.
Η ελπίδα για το καινούργιο που όλοι ονειρευόμαστε.

Φίλες και φίλοι

Την Κυριακή καλούμαστε να αναδείξουμε με την ψήφο μας το νέο Ευρωκοινοβούλιο.
Δεν ψηφίζουν μόνον οι Ελληνες, δεν βγάζουμε κυβέρνηση για την Ελλάδα.
Ψηφίζουν ταυτόχρονα όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες για την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Βουλής. Η Ευρωβουλή της 13 Ιουνίου 1999 θα είναι το πρώτο κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον 21ο αιώνα. Μέχρι το 2004 θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά ελλείμματα, τις πολιτικές αντιφάσεις κι ανεπάρκειες, τα κρίσιμα προβλήματα σταθερότητας κι ασφάλειας, που έχουν δημιουργήσει οι σημερινές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ανοιχτά πεδία πολιτικής δράσης σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι πολλά:
Η αύξηση του προϋπολογισμού, η μή περικοπή των κοινοτικών πόρων, η διεύρυνση της Ε.Ε., οι εξουσίες του ευρωκοινοβουλίου, ο έλεγχος και ο τρόπος εκλογής επιτρόπων και προέδρου, οι κοινές πολιτικές για την ανεργία και την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και στήριξη, την ισόρροπη ανάπτυξη, την προστασία της δημόσιας υγείας, που γίνεται πραγματικό ναρκοπέδιο από τον εμπορικό πόλεμο που μετατρέπει τον καταναλωτή σε πειραματόζωο, την οικολογική ευαισθησία, την ευρωπαϊκή άμυνα κι ασφάλεια, την προστασία των δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση των αποκλεισμών και των ενδοευρωπαϊκών ανταγωνισμών.

Ανοιχτά πεδία για ουσιαστικούς πολιτικούς αγώνες, που θα κρίνουν την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η ανεργία και η έλλειψη κοινωνικής προστασίας, η παράδοση της δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης στην νομισματοπιστωτική διαχείριση, η εκχώρηση της εξωτερικής πολιτικής κι ευρωπαϊκής ασφάλειας, στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι τα αποτελέσματα των μονόπλευρων επιλογών της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Ο μονόδρομος του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ οδηγεί στη σημερινή πολιτική και κοινωνική αναπηρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γι΄αυτό ο ΣΥΝ προτείνει:

Ευρωπαίοι όλων των χωρών αντισταθείτε.
Για να αλλάξουμε την Ευρώπη, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Για να μην παραδώσουμε την δημοκρατία και την κοινωνία αιχμάλωτες στην ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση.
Για να μην καταστήσουμε την Ευρώπη και την ειρήνη όμηρους της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Αυτές οι εκλογές διεξάγονται στη βαριά σκιά ενός πολέμου που πλήγωσε βαθύτατα την Ευρώπη.
Ενός πολέμου που δημιούργησε μεγάλα ερωτηματικά για το σήμερα και κυρίως για το αύριο της Ευρώπης.
Τον παρανοϊκό αυτόν πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν τον έκαναν από μόνες τους οι ΗΠΑ. Τον έκανε το ΝΑΤΟ με την υπογραφή και την στήριξη όλων των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Τα χιλιάδες θύματα αυτού του πολέμου, οι χιλιάδες πρόσφυγες, η καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας, η καταστροφή πολιτιστικών μνημείων, οι τεράστιες οικολογικές καταστροφές βαραίνουν και τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, βαραίνουν και την Ευρώπη.
Ομως η Ευρώπη δεν είναι μόνον οι κυβερνήσεις. Μεθαύριο την Κυριακή οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να το αποδείξουν.

Πολίτες της Αθήνας
Πολίτες της Ελλάδας

Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αποδείξουν με την ψήφο τους ότι είναι αποφασισμένοι να καταδικάσουν τις κυβερνήσεις που με την υποστήριξή τους στον πόλεμο κατάφεραν ένα βαρύτατο πλήγμα στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.
Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αποδείξουν με την ψήφο τους ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την προοπτική μιας Ενωμένης Ευρώπης διαφορετικής από την σημερινή.
Κι ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς λαούς και εμείς οι Ελληνες.
Κι εμείς οι Ελληνες πρέπει με την ψήφο μας να δείξουμε πως δεν συγχωρούμε την Ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή της στην απόφαση γι΄αυτόν τον πόλεμο.
Στο αρχικό ερώτημα: συνέχιση των διπλωματικών διαπραγματεύσεων ή πόλεμος, έπρεπε να πει όχι πόλεμος.

Εμείς, ο ΣΥΝ, με το σημερινό πρόσωπο της Ευρώπης είμαστε ριζικά αντίθετοι.

Η καταδίκη όλων όσων ευθύνονται για τον πόλεμο θα αποδείξει ότι το όραμα για μια τέτοια Ευρώπη δεν είναι ουτοπία. Οτι οι λαοί της Ευρώπης εμμένουν σε αυτό και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν γι΄αυτό.

Γύρω μας είναι ανοιχτά μεγάλα μέτωπα.

Το μέτωπο των κοινωνικών προβλημάτων και το μέτωπο του πολέμου αποκαλύπτουν ότι υπάρχει κρίση ηγεσίας στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση, διάχυτη κρίση εξουσίας και πολιτικών οραμάτων. Κυριαρχεί η μονοδιάστατη λογική των νομισματοπιστωτικών διακανονισμών και οι μονοσήμαντοι πολιτικοί, που ενδιαφέρονται μονάχα για την εξουσία τους. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν είναι οραματιστές. Είναι διεκπεραιωτές. Δεν είναι ριζοσπάστες. Είναι διαχειριστές. Είναι καλοί συνεταίροι στο ΝΑΤΟ των ΗΠΑ, είναι κακοί εταίροι στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Ανοίγουν και δεν κλείνουν τα κοινωνικά μέτωπα. Καιροσκοπούν με το μέτωπο του πολέμου, καιροσκοπούν και με την ειρήνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο διορισμός του κ. Σολάνα, ως κ. ΚΕΠΠΑ, που αποτελεί διασυρμό της Ευρώπης και η ηθική πρόκληση για την ιστορία και την πολιτική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περιπέτεια του πολέμου που συνεχίζεται, η περιπέτεια της ειρήνης που ταλαιπωρείται. Στην περίοδο των Ευρωεκλογών και κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, μετά και την απόφαση της Γιουγκοσλαβίας, ανήγγειλαν ειρηνευτική διαδικασία. Οι ίδιοι που εξαπέλυσαν τις επιδρομές εμφανίστηκαν με χαμόγελα ευεργέτη. Το ίδιο κι ο Ελληνας Πρωθυπουργός, που την πρώτη ημέρα έλεγε "ότι οι επιδρομές ήταν αναγκαίες" τώρα μιλούσε για το "ζόφο του πολέμου". Δεν τους άλλαξε ο συγκλονισμός του πολέμου. Η εκλογική αγωνία τους επηρέασε.

Αμέσως και διορατικά ο ΣΥΝ είπε:
Αγωνιστήκαμε να πάψει αμέσως ο πόλεμος.
Θα αγωνιστούμε για να υπάρξει πραγματική ειρήνη.
Να μην αφεθεί κανένα περιθώριο για εκβιαστικά τελεσίγραφα κι αποσταθεροποιητικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Οι σημερινές εξελίξεις το αποδεικνύουν.

Πολίτες της Αθήνας
Πολίτες της Ελλάδας

Στο τέλος του 20ου αιώνα ο κόσμος ολόκληρος ζει μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας.
Ο 20ος αιώνας τελείωσε, πολύ πριν την ημερολογιακή του λήξη.
Ο 21ος αιώνας γεννήθηκε πρόωρα και εισέβαλε στον κόσμο εκρηκτικά, με δραματικές αντιφάσεις.
Το τέλος του ψυχρού πολέμου δεν έφερε την ειρήνη, δεν έφερε το τέλος της ιστορίας, όπως βιάστηκαν κάποιοι να πούν.
Εφερε μια καινούργια εποχή μεγάλων ανισοτήτων, μεγάλων αναστατώσεων και συγκρούσεων, που απειλούν με νέα βαρβαρότητα. Μέσα σ΄αυτόν τον αβέβαιο κόσμο η προοπτική μιας Ευρώπης ενοποιημένης οικονομικά και πολιτικά είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική ασφάλειας και ευημερίας για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Ομως αυτή η προοπτική δεν είναι ούτε δεδομένη ούτε εύκολη. Ο δρόμος δεν είναι στρωμμένος με άνθη όπως πολλοί αφελείς πιστεύουν. Οι ΗΠΑ, η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο σήμερα, δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την προοπτική μιας αυτόνομης ισχυρής Ευρώπης. Δεν θέλουν να έχουν έναν πραγματικά ισχυρό ανταγωνιστή.

Αν όμως οι ΗΠΑ είναι η δύναμη που θα εμποδίσει με κάθε τρόπο την δημιουργία μιας ισχυρής ενωμένης και αυτόνομης Ευρώπης, η άλλη δύναμη είναι τα μεγάλα οικονομικά, τραπεζικά και χρηματιστηριακά συμφέροντα. Σ΄έναν κόσμο που με την πρόοδο της τεχνολογίας γίνεται ολοένα και πιο ενιαίος και πιο μικρός, οι δυνάμεις του κεφαλαίου και της αγοράς θέλουν να δρούν ανεξέλεγκτα. Θέλουν να κερδοσκοπούν απρόσκοπτα, να συμπιέζουν το κόστος της εργασίας, να αποδιαρθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις, να καταργούν δικαιώματα, να καταργούν κάθε έννοια κοινωνικής προστασίας και κοινωνικών δαπανών.

Αυτές ακριβώς οι δυνάμεις της αγοράς αντιστέκονται και θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στην διαδικασία της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Θα αντισταθούν δηλαδή στην δημιουργία ισχυρής ευρωπαϊκής πολιτικής εξουσίας που θα μπορεί να παρεμβαίνει ρυθμιστικά, να βάζει κανόνες στη λειτουργία της αγοράς, να ανακατανέμει τον πλούτο και να εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια οριακή στιγμή. Γιατί ο πόλεμος έφερε το σύνολο αυτών των προβλημάτων στην επιφάνεια. Βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ περί άλλων τυρβάζουν. Από το οπτικό της πεδίο όλα αυτά απουσιάζουν. Αυτοί για ένα πράγμα μόνο νοιάζονται. Τις ευρωεκλογές τις αντιμετωπίζουν ως πρόβα τζενεράλε για τις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. Με αυτόν τον τρόπο όμως αποκαλύπτουν πόσο ανεπαρκείς είναι. Πόσο μένουν πεισματικά προσηλωμένοι σε έναν τριτοκοσμικό κομματισμό την ώρα που από τα πολιτικά κόμματα απαιτούνται οι πιο ευρείς ορίζοντες, η πιο μεγάλη ικανότητα ανάλυσης της δυναμικής των εξελίξεων, η πιο μεγάλη ικανότητα πολιτικών συλλήψεων.

Οι Ευρωεκλογές της Κυριακής έχουν τεράστια σημασία. Η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια, δεν πρέπει να οδηγήσουν τους πολίτες σε πολιτικό αρνητισμό ή σε επιλογές απλής διαμαρτυρίας.

Γι΄αυτό λέμε,
Οχι στην αποχή και την αδιαφορία. Ευρωπαίοι όλων των χωρών αντισταθείτε, για να αλλάξουμε την Ευρώπη, για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μια διαφορετική Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη, απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών, που δεν θέλουν τις σημερινές μονόπλευρες πολιτικές που απλώνουν το μέτωπο των κοινωνικών προβλημάτων της ανεργίας και της αποδιάρθρωσης. Η Ενωμένη Ευρώπη των λαών θα φτιαχτεί από την κοινή δράση των πολιτών, που δεν θέλουν τη σημερινή πολιτική ανυπαρξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πριμοδοτεί τον πόλεμο, τους ενδοευρωπαϊκούς ανταγωνισμούς κι εθνικισμούς.
Στα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν δίνει απαντήσεις η αποχή, η αδιαφορία, η απογοήτευση και η μή συμμετοχή. Η αδράνεια των κοινωνιών και των πολιτών, ωφελεί την επιβολή και συνέχιση μονόπλευρων, νομισματοπιστωτικών επιλογών μιας ψεύτικης, άδικης κι ανισόρροπης σύγκλισης.
Η αποχή των κοινωνιών και των πολιτών εγκαθιδρύει την πολιτική των διακυβερνητικών συναλλαγών και σκοπιμοτήτων, ερήμην και σε βάρος των λαών, φτιάχνει την Ευρώπη των αυταρχικών οικονομικών και πολιτικών μηχανισμών, έξω και μακριά από τους αναγκαίους πολιτικούς θεσμούς μιας διευρυμένης δημοκρατίας.
Ενας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ενισχυθεί η αποχή και η αδιαφορία, που επιτρέπει να παραμερίζεται η Ευρώπη των λαών και των πολιτών, προς όφελος της Ευρώπης των οικονομικοπολιτικών μηχανισμών. Ο ΣΥΝ ποτέ δεν είπε ότι η Ε.Ε. είναι ο παράδεισος όπου όλοι θα πίνουμε το νερό της ευτυχίας. Ο ΣΥΝ ποτέ δεν είπε ότι η Ε.Ε. είναι η κόλαση όπου όλοι θα βράζουμε και θα μαρτυράμε. Ο ΣΥΝ πάντα αγωνίζεται με την συνείδηση ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα δύσκολο και πρωτότυπο εγχείρημα, με πολλά μέτωπα. Ο ΣΥΝ πάντα είπε ότι η Ενωμένη Ευρώπη θα είναι η Ευρώπη όλων των λαών και όχι των Τραπεζών και των νομισματοπιστωτικών εξισώσεων.
Ο ΣΥΝ πάντα είπε ότι η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να είναι η Ευρώπη των κοινωνιών με την συνοχή και την ανάπτυξη και όχι η ευρωπαϊκή ενοποίηση των αγορών και του ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού. Ο ΣΥΝ πάντα είπε ότι η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να είναι η Ευρώπη των πολιτών της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων και της πολυπολιτισμικής δημιουργίας και όχι η Ευρώπη των αυταρχικών μηχανισμών, των αποκλεισμών της αποξένωσης και των φανατισμών. Οσοι μιλάνε για "θολές κι αδιάφορες Ευρωεκλογές" είναι αυτοί που θέλουν να ψαρεύουν πάντα στα θολά νερά και τη σύγχυση.

Απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας δεν δίνει η διαιώνιση κι ανακύκλωση της δικομματικής πόλωσης.
Βασική αιτία της σημερινής προβληματικής Ελλάδας είναι το δικομματικό μοντέλο που κυριαρχεί κι εναλλάσσεται στην κρατική λειτουργία και στη διακυβέρνηση.
Η κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής στην Ελλάδα παράγεται από την αναξιοπιστία και την αναποτελεσματικότητα του κυβερνητικού μοντέλου, που ποτέ δεν λύνει τα προβλήματα στην ώρα τους και με το σωστό τρόπο, που ποτέ δεν αξιοποιεί σωστά τα χρόνια, τους πόρους και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Η υπόθεση του πολέμου αποκάλυψε με τραγικό τρόπο αυτήν την ανεπάρκεια των δύο μεγάλων κομμάτων. Εμείς, χωρίς τις δυνατότητες και τα μέσα της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναπτύξαμε για τα θέματα του πολέμου μια πολύπλευρη δραστηριότητα.
Βρεθήκαμε σε όλες τις Βαλκανικές πρωτεύουσες, συνομιλήσαμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις των Βαλκανίων, βρεθήκαμε σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οργανώσαμε διεθνείς συναντήσεις με δεκάδες κόμματα, οργανώσαμε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με ευρωπαϊκά κόμματα, πήραμε πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ολα αυτά έγιναν δυνατά την κρίσιμη ώρα γιατί προϋπήρχε η προετοιμασία, η γνώση, η ενασχόληση.
Ο ΣΥΝ έχει πολύ έγκαιρα αντιληφθεί την αλλαγή σκηνικού στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.
Εχει πολύ έγκαιρα και πολύ συστηματικά εργαστεί, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με ένα ευρύτατο φάσμα δυνάμεων και να ακούγεται από όλους η άποψή του.
Δεν συνέβη όμως αυτό μόνο με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.
Και πιο πριν με τη συνθήκη του Αμστερνταμ ο ΣΥΝ υπήρξε το μόνο κόμμα που ασχολήθηκε σοβαρά και πήρε πρωτοβουλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Προειδοποιήσαμε τότε ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση δεν προχωράει σωστά. Καταγράψαμε τα μεγάλα ελλείμματα που στην συνέχεια με τον πόλεμο ήρθαν δραματικά στην επιφάνεια.

Πολίτες της Αθήνας
Φίλες και φίλοι

Η ψήφος σας έχει δύναμη.
Και αυτή η δύναμη πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά.

Εμείς ο ΣΥΝ σας καλούμε να εκφράσετε με τη ψήφο σας μια σαφή και καθαρή άποψη.

Στο Ευρωκοινοβούλιο που θα βγεί στις 13 Ιουνίου πρέπει να ενισχυθούν εκείνοι που θα αγωνιστούν για την Ενωμένη Ευρώπη με το κοινωνικό, ανθρώπινο, οικολογικό και ειρηνικό πρόσωπο. Στην Ελλάδα οι δυνάμεις αυτές που πρέπει να ενισχυθούν είναι οι δυνάμεις του ΣΥΝ.

Πολίτες της Αθήνας
Πολίτες της Ελλάδας

Οι Ευρωεκλογές της Κυριακής θα επηρεάσουν οπωσδήποτε και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Και θα τις επηρεάσουν ακόμα περισσότερο με δεδομένη τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Και τα δύο μεγάλα κόμματα θα θελήσουν να ερμηνεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως μήνυμα για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Το ΠΑΣΟΚ κινδυνολογεί κατά τρόπο εξοργιστικό. Προσπαθεί να πείσει ότι αν χάσει στις ευρωεκλογές θα υπάρξει χάος.
Η Ν.Δ. υπόσχεται ένα νέο ξεκίνημα υποτιμώντας προκλητικά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Και οι δύο μαζί αγωνίζονται να περισώσουν το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, αγωνίζονται να εμποδίσουν το άνοιγμα της πολιτικής ζωής και σε άλλες δυνάμεις, την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Φίλες και φίλοι

Στείλτε με την ψήφο σας ένα μήνυμα και στα δύο κόμματα ότι ήρθε η ώρα κάτι να αλλάξει και στην Ελλάδα.
Οτι δεν ανέχεστε άλλο την διγλωσσία, την ανικανότητα, την αδιαφορία, την κοινωνική αναλγησία, την αλαζονεία της εξουσίας.
Οτι δεν ανέχεστε άλλο την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία.
Οτι δεν αντέχετε άλλο την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία.

Στείλτε το μήνυμα.
Οτι η νέα γενιά δεν μπορεί να ζεί κάτω από την απειλή και την ανασφάλεια της ανεργίας.
Οτι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν πια να σηκώνουν όλο το βάρος της φορολογίας.
Οτι οι αγρότες δεν μπορούν πια την απουσία φροντίδας, την έλλειψη πολιτικής, προγραμμάτων στήριξης.

Πολίτες της Ελλάδας

Την Κυριακή στείλτε μήνυμα με την ψήφο σας ότι είναι η ώρα για αλλαγές, η ώρα για πραγματικές τομές στην πορεία της χώρας. Οτι είναι η ώρα το σύστημα διακυβέρνησης να αλλάξει. Να αλλάξουν νοοτροπίες, αντιλήψεις, πρόσωπα. Να αλλάξουν οι κοινωνικές επιλογές που σφραγίζουν τις ακολουθούμενες πολιτικές.
Η ψήφος σας στον ΣΥΝ θα εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα για αυτήν την αλλαγή.

Φίλες και φίλοι

Το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές έκανε την πιο φλύαρη προεκλογική καμπάνια που έκανε ποτέ κυβερνητικό κόμμα. Δεν είναι βέβαια τυχαίο. Αισθάνεται πολύ καλά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού, αισθάνεται τα πελώρια ερωτηματικά που βασανίζουν τους πολίτες και προσπαθεί απεγνωσμένα να απαντήσει παραθέτοντας στοιχεία, αριθμούς, μακέτες έργων, λέγοντας λόγια κι άλλα λόγια.
Σε όλα αυτά εμείς απαντάμε απλά και καθαρά.
Αγαπητοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ
Η πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση σας και η κυβέρνηση του κ. Σημίτη είχε τεράστιο κοινωνικό κόστος και αμφίβολα αποτελέσματα. Το κόστος αυτό δεν ήταν αναγκαίο. Και επίσης καθόλου αναγκαίο δεν ήταν να το πληρώσουν μονομερώς τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώμματα. Η Ελλάδα έπρεπε και πρέπει να παρακολουθήσει την διαδικασία της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.
Οχι όμως με αυτόν τον τρόπο.
Οχι από αυτόν τον μονόδρομο.

Δεν ήταν καθόλου αναγκαίο σήμερα η ανεργία να βρίσκεται στο 11,5% το ψηλότερο σημείο που ήταν ποτέ στην Ελλάδα. Και δεν ήταν καθόλου αναγκαίο την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να χάνει τεράστια διαθέσιμα ποσά για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την προστασία των ανέργων από προγράμματα της Ε.Ε. Ομως αυτά συμβαίνουν και την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση.

Δεν ήταν καθόλου αναγκαίο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν το 60,4% των συνολικών φόρων. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτή η φορολογική αδικία.
Στην Ελλάδα όμως υπάρχει και είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Δεν ήταν καθόλου αναγκαίο οι δαπάνες για την παιδεία να είναι οι χαμηλώτερες σε όλη την Ευρώπη και την ίδια στιγμή να μην μπορούμε ως χώρα να απορροφήσουμε τεράστιους πόρους που η Ε.Ε. μας διαθέτει για την παιδεία.
Συμβαίνει όμως και είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Δεν ήταν καθόλου αναγκαίο οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία να είναι επίσης οι χαμηλώτερες στην Ευρώπη και την ίδια ώρα και πάλι να χάνουμε διαθέσιμους πόρους.

Δεν θέλω να συνεχίσω τον κατάλογο.
Πάρα πολλά πράγματα που κοστίζουν στον Ελληνα εργαζόμενο δεν ήταν και δεν είναι καθόλου υποχρεωτικά.
Δεν προκύπτουν από την ανάγκη να πετύχει η χώρα μας τον στόχο της ΟΝΕ.
Δυστυχώς η αλήθεια είναι διαφορετική. Η απροθυμία της κυβέρνησης να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα και ισχυρές κοινωνικές ομάδες, την έχουν οδηγήσει να συμπιέζει ασφαλιστικά τα αδύναμα κοινωνικά στρώμματα. Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη είναι σκληρή με τους αδύναμους. Και την ίδια ώρα που κάνει επίδειξη πυγμής στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς ή στους συνταξιούχους και στους αγρότες υποχωρεί στις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων. Η άρνηση της να προχωρήσει σε ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της πραγματικότητας. Για να τα δικαιολογήσει όλα αυτά η κυβέρνηση επικαλείται ορισμένους δείκτες. Ομως όσοι στοιχειωδώς γνωρίζουν από οικονομία ξέρουν ότι αυτά τα μεγέθη έχουν σχετική αξία και πάντα σε σχέση με κάποιο μέτρο σύγκρισης. Θα φέρω μόνο ένα παράδειγμα.

Η κυβέρνηση έχει στηρίξει μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογίας της στην μείωση του πληθωρισμού. Και ο πληθωρισμός έχει όντως μειωθεί. Εχει μειωθεί όμως ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά η διαφορά ανάμεσα στον ελληνικό πληθωρισμό και στο μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό παραμένει αυτή που ήταν και πριν. Ο Ελληνικός πληθωρισμός και σήμερα είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από τον μέσοκοινοτικό όρο. Αυτή η σχέση παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Προς τί λοιπόν όλη αυτή η υπερβολή; Η κυβέρνηση αρκείται να προβάλει τον στόχο της ΟΝΕ και να εμφανίζει την πολιτική της ως τον μονόδρομο για την κατάκτησή του.
Η ανάγκη όμως να παρακολουθήσει η χώρα μας τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι κοινός τόπος.

Τα προβλήματα είναι άλλα.

Επρεπε να έχουμε μπει στην ΟΝΕ, και όταν θα μπούμε, θα μπούμε με σοβαρό πρόβλημα κοινωνικής συνοχής και πολιτικών καθυστερήσεων. Η ΟΝΕ δεν είναι η συνταγή ευτυχίας. Δεν θα βγούμε από την κόλαση για να μπούμε στον παράδεισο. Δεν θα λυθούν ως διά μαγείας τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας στην κοινωνία, την οικονομία, την κρατική οργάνωση, την αναπτυξιακή πορεία και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Θα εξακολουθούν να υπάρχουν οι μεγάλες ανισότητες. Οι κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις, οι εισοδηματικές και φορολογικές ανισότητες, οι περιφερειακές ανισότητες, οι ανισότητες στη γνώση, την κατάρτιση και την απασχόληση, η μεγάλη ανεργία και η αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Θα υπάρξουν δυνατότητες, αλλά θα υπάρχουν και μεγάλες πιέσεις και δυσκολίες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Μπαίνοντας στην ΟΝΕ, με ποιά πολιτική πορεύεται η χώρα; Με ποιόν τρόπο θα γίνει η διαχείριση των πόρων; Ποιές θα είναι οι προτεραιότητες; Με την πολιτική του μονόδρομου της Συνθήκης του Αμστερνταμ, όπως θέλουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Εμείς λέμε ότι αυτή η πολιτική πρέπει ριζικά να αναθεωρηθεί και να παραμεριστεί.

Αγαπητοί φίλοι
Αγαπητές φίλες

Δεν θέλω να σας κουράσω με συγκεκριμένα παραδείγματα.
Θα επαναλάβω την γενική μας άποψη.
Ομως αυτό που πρέπει όλοι οι Ελληνες να καταλάβουν είναι ότι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και η θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτήν είναι κατ΄εξοχήν πολιτικό πρόβλημα.

Μόνο μια κυβέρνηση που θα εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Μόνο μια κυβέρνηση που θα έχει σχέδιο και θα είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί, να διεκδικήσει και να συγκρουστεί στα πλαίσια της Ε.Ε.
Μόνο μια κυβέρνηση που θα έχει την δύναμη και την ικανότητα μεγάλων πρωτοβουλιών στις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας.
Μόνο μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί πορεία σταθερότητας, πορεία ανάπτυξης, πορεία ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας.
Μια τέτοια κυβέρνηση όμως δεν θα κριθεί στο πεδίο της λογιστικής. Θα κριθεί στο πεδίο της πολιτικής, των ιδεών, των μεγάλων πρωτοβουλιών. Και μια τέτοια κυβέρνηση σίγουρα δεν είναι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Σίγουρα επίσης δεν θα είναι και μια κυβέρνηση υπό τον κ. Καραμανλή.

Εμείς ο ΣΥΝ

Οι δυνατότητες της Ελλάδας δεν τελειώνουν στο στελεχικό δυναμικό των δύο κομμάτων και τους ομοτράπεζούς τους.
Η Ελλάδα της δημιουργίας, των ιδεών, του καθημερινού μόχθου, είναι η Ελλάδα που ασφυκτιά που δεν χωρά στο απολιθωμένο σημερινό πολιτικό σύστημα και στις δοσοληψίες του.

Το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι εάν η πραγματική Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται έξω από το πολιτικό σύστημα ή εάν αντίθετα θα εισβάλλει σε αυτό, θα το ανατρέψει και θα δημιουργήσει νέα δυναμική.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συντηρούν το πολιτικό σκηνικό για να αυτοσυντηρούνται σε αυτό οι ρόλοι τους. Ο ΣΥΝ ζητά την αλλαγή. Ζητά την ανατροπή του σημερινού σκηνικού.

Πολίτες της Αθήνας
Πολίτες της Ελλάδας

Είμαι σίγουρος ότι μέσα σας όλοι συμμερίζεστε την ανάγκη για αλλαγή. Οτι μέσα σας όλοι επαναστατείτε καθημερινά με ότι συμβαίνει γύρω σας. Οτι όλοι θα θέλατε τα πράγματα να είναι αλλοιώς. Την Κυριακή εκδηλώστε στην κάλπη αυτά που πραγματικά νοιώθετε. Νάστε σίγουροι ότι αν έτσι ψηφίσετε, θαρχίσουν ν΄αλλάζουν από την Δευτέρα.
Τις ευρωεκλογές των διαφημίσεων οι πολίτες, να τις κάνουν ευρωεκλογές των συνειδήσεων.
Τις ευρωεκλογές των σφυγμομετρήσεων οι Ελληνες να τις μετατρέψουν σε ευρωεκλογές των αποφάσεων.
Οι έλληνες και οι ελληνίδες θα στείλουν πολλά μηνύματα.
Οι πολίτες αυτής της χώρας ζητάνε λογαριασμό. Πού πήγαν τα χαμένα χρόνια, τα σπαταλημένα χρήματα; Οι πεταμένες θυσίες; Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντί να αποδώσουν λογαριασμό στους πολίτες, ζητάνε από τον ελληνικό λαό αιωνίως να τους δοξάζει.

Το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι το μόνο λάφυρο που περιφέρουν επιδιώκοντας να το διαχειριστούν ο καθένας για το πολιτικό του συμφέρον. Το ίδιο αμαρτωλά, όπως και τα δύο προηγούμενα. Χωρίς καμία αλλαγή στο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης. Η δικομματική αλλαζονία και ο επαγγελματισμός της εξουσίας έχουν αντιστρέψει και διαστρέψει τα πάντα ταυτίζοντας το παραταξιακό συμφέρον με το συμφέρον της χώρας.

"Δεν υπάρχουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χάριν του λαού και της κοινωνίας".
Ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής θέλουν να μας πείσουν ότι "υπάρχει αυτός ο λαός μονάχα γι΄αυτούς".
Το πολιτικό σύστημα, η κοινωνία, η χώρα, τα πάντα στα μέτρα τους. Σωτήρες παράγει το πολιτικό μας σύστημα. Σωτήρες και αποτυχίες. Υπαρκτός σωτήρας ο κ. Σημίτης ή ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Προσοχή να μην τον χάσουμε, λέει κάθε κυβερνητικό κόμμα. Επίδοξος σωτήρας ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσοχή να μην τον χάσουμε, λέει κάθε φορά η αξιωματική αντιπολίτευση. Εν μέσω σωτήρων, λοιπόν, πορεύεται η χώρα και συσσωρεύει αποκλίσεις, αδικίες, ανισότητες και αποτυχίες. Αυτό το έργο πρέπει κάποτε να τελειώσει. Παρατράβηξε.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θέλουν και δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ την αλλαγή στις μονόδρομες πολιτικές και στο κυβερνητικό σκηνικό. Το συντηρούν για να αυτοσυντηρούνται και να εναλλάσσονται. Αυτό που δεν τολμούν τα κομματικά επιτελεία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα το κάνει ο ελληνικός λαός.

Οι πολίτες θα ψηφίσουν με ανοιχτό μυαλό και το χέρι στην καρδιά, ξέροντας ποιές είναι οι αιτίες των προβλημάτων. Θα μειώσουν την δύναμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Θα ενισχύσουν ιδιαίτερα κι αποφασιστικά το ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ είναι δύναμη προγραμματικής αντιπολίτευσης και προοπτικής, που ενοχλεί όσους βολεύονται στους μονόδρομους και την αλαζονεία της τρέχουσας πολιτικής.

Το δικομματικό σύστημα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φοβάται τη γλώσσα της αλήθειας, συσκευάζουν την πραγματικότητα σε διαφημιστικό περιτύλιγμα για προεκλογική χρήση.

Ο ΣΥΝ λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα μας λένε ότι καλά κάνουμε κι έτσι μας θέλουν. Γι΄αυτό και θα ενισχύσουν τον ΣΥΝ αποφασιστικά. Απόδειξη ότι ενοχλείται το κυβερνητικό επιτελείο και κάνει στόχο του τον ΣΥΝ.

Την κρίσιμη ώρα των εκλογών ο κ. Σημίτης δείχνει καθαρά ποιόν θεωρεί πραγματικό του αντίπαλο.
Οπως και το 1996 έτσι και τώρα την τελευταία βδομάδα στρέφεται εναντίον των κομμάτων της Αριστεράς και ιδιαίτερα εναντίον του ΣΥΝ.
Κρίμα. Δεν τον απασχολεί το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η ΝΔ, τον απασχολεί το ποσοστό του ΣΥΝ και των άλλων κομμάτων της Αριστεράς. Και αυτό διότι ο βασικός του στόχος είναι η υπεράσπιση του συστήματος. Η υπεράσπιση του δικομματισμού και της εναλλαγής στην ηγεσία των δύο κομμάτων. Δεν μας ξαφνιάζει αυτή η επίθεση. Ο κ. Σημίτης ξέρει πάρα πολύ καλά ότι η πραγματική απειλή για τον δικομματισμό είμαστε εμείς. Ομως αυτό ακριβώς είναι που θα οδηγήσει και τον ελληνικό λαό στην ενίσχυση του ΣΥΝ. Σε όλες τις έρευνες υπάρχει ένα αποκαλυπτικό ερώτημα με ξεχωριστή δυναμική τάση:

Ποιό κόμμα, που σήμερα δεν το ψηφίζετε, θα μπορούσατε να το ψηφίσετε κάποτε;
Η απάντηση είναι ξεχωριστή
Το 40% δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει κάποτε το ΣΥΝ.
Απευθυνόμαστε στους Ελληνες και τις Ελληνίδες ανοιχτά και υπεύθυνα.
Αυτό το "κάποτε" κάντε το ΤΩΡΑ. Και το πολιτικό τοπίο θα πάρει άλλη διάσταση. Αλλά και ο ΣΥΝ θα αποκτήσει άλλη δυναμική.

Απευθυνόμαστε ανοιχτά και υπεύθυνα στα νέα παιδιά, στα αγόρια και τα κορίτσια, που θα είναι η δημιουργική ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα. Μην μένετε απέξω, στο περιθώριο της πολιτικής. Μην μπαίνετε στα δοσμένα δικομματικά και δογματικά καλούπια.  Ο ΣΥΝ δεν θα πει ποτέ ότι μια είναι η αλήθεια, δεν θα επιδιώξει καμία καθοδήγηση και τυποποίηση της ζωής. Δεν θα πει ποτέ ότι η εξουσία σας προσφέρει τη σιγουριά και να μην το ρισκάρετε, βολευτείτε και ησυχάστε. Δεν θα πει ποτέ ότι η πολιτική είναι μαγκιά, ότι η ζωή είναι μαγκιά.
Η ζωή είναι αγώνας.
Η πολιτική είναι αγώνας.
Θέλει ψυχή η πολιτική, όπως θέλει η ζωή καρδιά και συναίσθημα.

Οι ιδέες, το όραμα, οι αγώνες, ο πολιτισμός, η δουλειά, οι ρίζες μας σε αυτόν τον τόπο, οι αγωνίες μας και οι ορίζοντες για την Ελλάδα στον 21ο αιώνα είναι η καρδιά της πολιτικής μας.
Και η καρδιά μας χτυπάει αριστερά.
Η Ελλάδα του 2000 δεν χαμογελά αυτάρεσκα.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορεί να είναι ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους.
Η σημερινή Ελλάδα έχει την έκφραση της αγωνίας μπροστά στα τόσα προβλήματα που την φόρτωσαν οι αποτυχημένες κυβερνητικές πολιτικές.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
- Δείχνουν αφίσσες και διαφημίσεις
- Τα προβλήματα δείχνουν τα δόντια τους.

Η περίοδος δεν είναι συνηθισμένη.
Είναι κρίσιμη.
Τα προβλήματα είναι πολλά κι έχουν πολιτικές αιτίες. Απαιτούν κοινή δράση.
Το μέλλον των λαών της Ευρώπης είναι κοινό και αλληλέγγυο.
Δεν θα προκύψει από τις αγορές, τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια. Από τη μήτρα των κοινωνικών αγώνων και των πολιτικών ιδεών θα γεννηθεί.

Τελειώνει ο 20ος αιώνας.
Η Ελλάδα του 2000 δεν είναι όπως την είχαν υποσχεθεί όλοι εκείνοι, που ζήτησαν πλειοψηφίες και εξουσία για να κυβερνήσουν.
Η Ευρώπη του 2000 δεν είναι όπως την οραματίστηκαν και την πάλεψαν οι ευρωπαίοι των μεγάλων κοινωνικών κινημάτων, για την ειρήνη, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές εγγυήσεις.
Η προβληματική Ελλάδα σε μια προβληματική Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί κοινή δράση των λαών και των κοινωνιών.

Γι΄αυτό