Skip to main content.
28/03/2000

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ (28/03/2000)

28 Μαρτίου 2000

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης
του
Ν.Κωνσταντόπουλου,
Προέδρου του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου
στο Ζάππειο Μέγαρο

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας χωρίζουν λίγες μέρες απ' τις εκλογές της 9ης Απριλίου και το προεκλογικό σκηνικό έχει διαμορφωθεί πλήρως. Με ευθύνη των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεν γίνεται συζήτηση επί της ουσίας, αλλά αντιδικία για τις επιθυμητές και σκηνοθετημένες εντυπώσεις.

Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία θέλουν για μια φορά ακόμα τους πολίτες στο ίδιο έργο θεατές. Στα κρίσιμα θέματα κυβερνητικής πολιτικής που θα απασχολήσουν και την επόμενη Βουλή, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά εκφωνούν έναν εσωτερικό μονόλογο του δικομματισμού για δυο φωνές.

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι λαλίστατες όταν πρόκειται για το Χρηματιστήριο ή για τις ακριβοπληρωμένες παραστάσεις νίκης που επιθυμούν. Αλλά σιωπούν όταν πρόκειται για συγκεκριμένες δεσμεύσεις, προκειμένου να αλλάξει το πρόγραμμα σύγκλισης με τις αριθμητικές εξισώσεις.

Εμείς καλούμε και τον κ.Σημίτη και τον κ.Καραμανλή επ' αυτών των θεμάτων να δώσουν εξηγήσεις και επ' αυτών να δεχτούν έναν ανοιχτό διάλογο με όλους και όχι αυτό τον εικονικό διάλογο μεταξύ τους, μιας συνεννοημένης παράστασης για δύο.

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει από τους Έλληνες καθαρή όπως λέει εντολή, για να συνεχίσει το έργο του και την πολιτική του. Ισχυρίζεται ότι πέτυχε να βελτιώσει την οικονομία και υπόσχεται στην νέα τετραετία να καλύψει τα ελλείμματα κοινωνικής πολιτικής, που σήμερα παραδέχεται ότι υπάρχουν.

Η κοινωνία μέχρι σήμερα ήταν ενοχλητική για την κυβερνητική πολιτική. Προεκλογικά γίνεται παράκλητη. Η δική μας απάντηση είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει με την ψήφο του, να εκφράσει την δυσαρέσκειά του για την πολιτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να αρνηθεί να δώσει εντολή για την συνέχισή της.

Η κριτική μας στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συνοψίζεται στα παρακάτω σημεία. Η κυβέρνηση επέλεξε τον συντηρητικό δρόμο της κάλυψης των ονομαστικών δεικτών σύγκλισης και αρνήθηκε το δρόμο της πραγματικής σύγκλισης, με τις οικονομίες και τις κοινωνικές κατακτήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετέτρεψε την πολιτική σε αριθμητική. Συρρίκνωσε την πορεία προς την ΟΝΕ μόνο στα λογιστικά μεγέθη και αρνήθηκε το σχέδιο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς που έχει ανάγκη η χώρα. Μεταρρυθμίσεων που θα εξασφάλιζαν τον στόχο ενός πραγματικού προοδευτικού εκσυγχρονισμού, μιας ουσιαστικής σύγκλισης με κοινωνική συνοχή.

Η κυβέρνηση επιλέγοντας τον συντηρητικό δρόμο της ονομαστικής σύγκλισης, επέλεξε ταυτόχρονα να φορτώσει το κόστος αυτής τη σύγκλισης μονομερώς στα πιο φτωχά και πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών υπήρξαν αρνητικά.

Όλοι οι δείκτες των κοινωνικών ελλειμμάτων έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Η ανεργία, η φτώχεια, η συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, η ανασφάλεια για το αύριο, διευρύνονται επικίνδυνα. Αυτό το μεγάλο κοινωνικό κόστος δεν έχει δυστυχώς προσωρινό χαρακτήρα.

Αν αυτό ήταν το κόστος για να μπει η χώρα στην ΟΝΕ με την συγκεκριμένη πολιτική που επέλεξε η κυβέρνηση, το κόστος για να παραμείνει η χώρα εντός της ΟΝΕ, που όπως όλοι αναγνωρίζουν θα είναι ένα πιο ανταγωνιστικό και πιο δύσκολο περιβάλλον, θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Και αυτό γιατί όλα τούτα τα χρόνια που κυνηγούσε η κυβέρνηση τους ονομαστικούς δείκτες, δεν προωθούσε ταυτόχρονα τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κράτος και η οικονομία, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις που μας περιμένουν.

Και δυστυχώς η κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να αξιοποιήσει ακόμα και τους κοινοτικούς πόρους που είχε στη διάθεσή της γι' αυτό το σκοπό. Τα χρόνια, οι θυσίες, τα χρήματα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση, δεν άφησαν τις αναγκαίες υποδομές ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας.

Δεν αξιοποιήθηκαν όλα αυτά για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Ούτε η αγροτική μας οικονομία εκσυγχρονίστηκε, ούτε σοβαρή βιομηχανική πολιτική διαμορφώθηκε, ούτε σύγχρονη πολιτική για τον τουρισμό εκπονήθηκε, ούτε η αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση και η περιφερειακή αποκέντρωση συντελέστηκαν, ούτε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα ήταν προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες έγινε, ούτε η ενσωμάτωση της έρευνας και των νέων τεχνολογιών προωθήθηκαν, για να διαμορφωθεί ένα νέο και σύγχρονο μοντέλο για την ελληνική κοινωνία, ούτε η ανεργία συγκρατήθηκε, ούτε προϋποθέσεις για την απασχόληση δημιουργήθηκαν. Και τέλος, δεν επιτεύχθηκε ένα ευρύτερο κοινωνικό κράτος με εγγυήσεις προστασίας.

Ολα αυτά εάν επροωθούντο, θα αποτελούσαν όντως ένα σοβαρό εκσυγχρονισμό της χώρας και θα επέτρεπαν να κοιτάει ο λαός μας και η κοινωνία μας το μέλλον με αισιοδοξία. Δυστυχώς όμως αυτές οι μεγάλες αλλά απολύτως ώριμες αλλαγές δεν έγιναν, τα κοινωνικά ελλείμματα διευρύνθηκαν και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, χωρίς καμιά απολύτως εγγύηση ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς καλούμε τους πολίτες να απορρίψουν την επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ και να μην αφεθούν στην γοητεία της εικονικής πραγματικότητας, που εμφανίζουν οι προεκλογικές διαφημίσεις. Διαφημίσεις που μετατρέπουν την πολιτική σε εμπορικού τύπου προβολή και κατανάλωση.

Με χορωδιακά τραγουδάκια της Νέας Δημοκρατίας και ιλουστρασιόν αφίσες του ΠΑΣΟΚ, δεν δημιουργείται το μέλλον. Το μέλλον απαιτεί αγώνες, ιδέες, ριζοσπαστικές αλλαγές, διαφορετικές πολιτικές απ' αυτές που τα δύο κόμματα αποδέχονται. Η κάθε μια και ο καθένας ξεχωριστά και η κοινωνία και ο λαός μας στο σύνολο, γνωρίζουν την πραγματικότητα της ζωής τους και μ' αυτήν πρέπει να κρίνουν και όχι με βάση τις μαγικές εικόνες.

Γνωρίζουν επίσης ότι για τα σημερινά προβλήματα και τις αυριανές πιο πιεστικές συνθήκες, οι αιτίες είναι πολιτικές, είναι οι κυβερνητικές επιλογές που εφαρμόζονται μονόδρομα. Η Νέα Δημοκρατία από τη δική της πλευρά διεκδικεί την εξουσία, υποσχόμενη όχι άλλη πολιτική, αλλά καλύτερη διαχείριση της ήδη εφαρμοζόμενης από το ΠΑΣΟΚ πολιτικής.

Στο ίδιο πρόγραμμα σύγκλισης θα κινηθεί, με τις ίδιες μονόδρομες επιλογές της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς σύγκλισης. Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί την πατρότητα της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και ισχυρίζεται ότι ως πιο αυθεντικός εκφραστής της, μπορεί να την υλοποιήσει αποτελεσματικότερα.

Οι συμπληρωματικές και παράλληλες πολιτικές Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, οδηγούν στο πραγματικό περιεχόμενο του δικομματισμού, που τελικά ολοένα και περισσότερο γίνεται ο πολιτικός μονοκομματισμός. Έτσι, βαδίζουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση, όπου τα δυο μεγάλα κόμματα συγκρούονται, όχι για την ουσία της πολιτικής που χρειάζεται η χώρα, αλλά για το ποιος θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική μέσα στο ίδιο πρόγραμμα σύγκλισης.

Η σύγκρουση είναι για το ποιος θα είναι το κατεστημένο στην εξουσία. Η σύγκρουση είναι για το πριμ της κυβερνητικής εξουσίας και όχι για διαφορετικές πολιτικές. Με βάση τον εκλογικό νόμο, ένα απ' τα δυο κόμματα θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Και αυτό, γιατί ο εκλογικός νόμος κατασκευάζει τεχνητά κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Επομένως, μιλώντας με ειλικρίνεια προς τον ελληνικό λαό, λέμε ότι ανεξάρτητα απ' το πιο θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές, τα επόμενα 4 χρόνια η πολιτική που θα εφαρμοστεί στην χώρα θα στηρίζεται στις βασικές κατευθύνσεις αυτής της κεντροδεξιάς σύγκλισης και συναίνεσης.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που αρνήθηκε την αλλαγή του εκλογικού νόμου και αρνήθηκε πεισματικά να συζητήσει την εναλλακτική πρόταση εξουσίας, που πριν από ένα χρόνο διατύπωσε ο Συνασπισμός για την αλλαγή των κυβερνητικών επιλογών, για μια προοδευτική πολιτική εξελίξεων δημιουργικών στον τόπο.

Εάν αποδεχόταν την πρότασή μας για αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν θα υπήρχε κανένα ενδεχόμενο σήμερα διλημμάτων για νίκη της Νέας Δημοκρατίας ή όχι.

Όμως είναι σαφές ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στο ενδεχόμενο να κερδίσει η Ν.Δ., ή στο να εξαρτηθεί ο σχηματισμός κυβερνητικών εξελίξεων από την αριστερά, προτιμά το ενδεχόμενο επικράτησης της Ν.Δ.

Στις εκλογές της 9ης Απριλίου βεβαίως δεν κρίνεται το εάν θα υπάρξει αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα. Την αυτοδυναμία την προεξοφλεί και την προετοιμάζει το εκλογικό σύστημα που ισχύει. Δεν κρίνεται ακόμη, ούτε η πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, γιατί αυτή η πολιτική είναι δεδομένη. Θα κινείται στο μονόδρομο των φιλελεύθερων επιλογών στα πλαίσια του προγράμματος σύγκλισης, που οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων αποδέχονται.

Αυτό που κρίνεται στην επόμενη Βουλή είναι, εάν θα είναι παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη η παρουσία του δικομματισμού. Εάν θα είναι ηγεμονική και ανεξέλεγκτη η οποιαδήποτε κυβερνητική αυτοδυναμία.

Κρίνεται, επομένως, εάν στην επόμενη Βουλή θα είναι ισχυρή και αξιόπιστη μια αποτελεσματική αντιπολίτευση που θα κάνει κριτική και έλεγχο και ταυτόχρονα θα προβάλει εναλλακτικές προτάσεις και διαφορετικές προοδευτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.

Με βάση αυτό το σκηνικό, εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και του λέμε, ότι στις εκλογές της 9ης Απριλίου μεγαλύτερη σημασία από το ποιό θα είναι το πρώτο κόμμα έχει το ποιά και πόσο δυνατή θα είναι η αντιπολίτευση σε αυτή τη δικομματική συναίνεση.

Στις 9 Απριλίου θα εκλεγεί κυβέρνηση και ταυτόχρονα όμως, θα εκλεγεί και αντιπολίτευση. Ούτε η Ν.Δ. μπορεί να αποτελέσει την αυριανή αντιπολίτευση στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει την αυριανή αντιπολίτευση στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές.

Η μόνη δύναμη ουσιαστικού ελέγχου συστηματικής προγραμματικής αντιπολίτευσης και προβολής εναλλακτικών λύσεων στη νέα Βουλή μπορεί να είναι η σύγχρονη ανανεωτική αριστερά, ο Συνασπισμός και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτιά μας.

Είναι γνωστό, ότι τις τελευταίες μέρες ανεβαίνει η επίκληση συνθηματολογιών που παραπέμπουν σε αυτή τη γνωστή από το παρελθόν πόλωση. Για να χρησιμοποιήσω την ίδια ορολογία του κ.Πρωθυπουργού, πρόκειται για μια προσπάθεια αδέξιας πόλωσης. Φωνάζει η κυβέρνηση όχι δεξιά για να κρύψει το γεγονός, ότι η δική της πολιτικής κοιτάζει προς τα δεξιά.

Όταν πριν από ένα μήνα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέρριπτε την πρόταση του Συνασπισμού για εκλογή Προέδρου από την αριστερά, πολεμούσε την δεξιά; Όταν πριν από τρεις μήνες μαζί με τη Ν.Δ. καταψήφιζε την πρόταση νόμου του Συνασπισμού και άλλων κομμάτων για την απλή αναλογική, πολεμούσε την δεξιά; Όταν στη Βουλή μαζί με τη Ν.Δ. καταψήφιζε τις προτάσεις του Συνασπισμού για το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, πολεμούσε την δεξιά;

Όταν απέρριπτε τις προτάσεις του Συνασπισμού για μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος και συμφωνούσε με τη Ν.Δ. στην άνευρη και άχρωμη αναθεώρηση, μια αναθεώρηση που απέρριπτε και τη ρήτρα περιφερειακής οργάνωσης του κράτους και το χωρισμό εκκλησίας και κράτους πολεμούσε την δεξιά; Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει πια ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Ν.Δ. της πόλωσης υπάρχουν πια. Σήμερα υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. μιας κεντροδεξιάς σύγκλισης.

Εάν επιθυμούσε πραγματικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μην ισχύσει το ενδεχόμενο παλινδρόμησης της πολιτικής ζωής προς συντηρητικότερες επιλογές, δεν είχε παρά να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Από τη στιγμή που διατηρεί αυτό τον εκλογικό νόμο, προτιμά τη σύμπλευση και τη συμπόρευση στο κεντροδεξιό μονόδρομο και όχι τη στροφή της πολιτικής ζωής προς τα αριστερά.

Γι' αυτή τη στροφή, θέλει να αγωνιστεί ο Συνασπισμός, να αγωνιστεί η σύγχρονη αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας που βρίσκεται συσπειρωμένη στα εκλογικά ψηφοδέλτια του Συνασπισμού.

Ο Συνασπισμός είναι το κόμμα της αριστεράς που ενώ έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, εκφράζει ρητά την διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο που πρέπει να προωθηθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Είναι το κόμμα που γνωρίζει, έχει μελετήσει τα σύγχρονα προβλήματα και προτείνει διαφορετικές λύσεις γι' αυτά.

Είναι το κόμμα της αριστεράς του 2000 που έχει ξεφύγει οριστικά από τη νοσταλγία του παρελθόντος και από τις στάσεις επιστροφής σε χρεωκοπημένα δόγματα.

Η τετραετής παρουσία του Συνασπισμού στη Βουλή, οι πρωτοβουλίες που πήραμε για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, οι προτάσεις που καταθέσαμε για τα σοβαρά προβλήματα ζωής και καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, οι τολμηρές κινήσεις που κάναμε στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αποδεικνύουν ότι είμαστε το Κόμμα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Γι' αυτό και από την πλευρά του Συνασπισμού στις εκλογές της 9ης Απριλίου ζητάμε από τον ελληνικό λαό, να μην επιτρέψει αυτή την επιδιωκόμενη και σκηνοθετημένη πόλωση, να μην επιτρέψει πλαστά διλήμματα που έρχονται από το παρελθόν και οδηγούν στο παρελθόν.

Να δώσει ο ελληνικός λαός την απάντηση στις όψιμες κινδυνολογίες, οι οποίες έχουν μονάχα ένα στόχο, να κρατήσουν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά των πολιτικών που εφαρμόζονται, να κρατήσουν ανέπαφες τις δομές ενός κυρίαρχου πολιτικού σκηνικού που πια δεν παράγει, ούτε αξιοπιστία, ούτε αποτελεσματικότητα.

Θα έλεγα ότι αυτό το πολιτικό σκηνικό δεν παράγει πια ούτε πολιτική. Διεκπεραιώνει διαδικασίες και επιλογές, οι οποίες αφήνουν τα προβλήματα ανοιχτά και φορτώνουν στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού, τις συνέπειες.

Ζητάμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στις εκλογές της 9ης Απριλίου να αποφασίσουν αριστερά, να πουν όχι στο κεντροδεξιό μονόδρομο και να ενισχύσουν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια συσπείρωσης του Συνασπισμού. Γιατί από τις θέσεις του Συνασπισμού και των συσπειρωμένων δυνάμεων της ανανεωτικής αριστεράς των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, μπορούν να δώσουν αυτή την πολύπλευρη προσπάθεια ανανέωσης και αναζωογόνησης του πολιτικού σκηνικού, διεύρυνσης των δημοκρατικών εγγυήσεων, διεύρυνση των εγγυήσεων κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής συνοχής με κοινωνική δικαιοσύνη και ισόρροπη ανάπτυξη.

Η επόμενη Βουλή να μην έχει τη μονοφωνία, τη μονοχρωμία, τη μονοτονία αυτού του δικομματικού σκηνικού που ολοένα και περισσότερο παράγει μονοκομματικές πολιτικές. Να έχει το δυναμισμό, τον πλουραλισμό, να έχει την κριτική, τον πλούτο των ιδεών, τη τόλμη, να έχει τις προγραμματικές θέσεις μιας σύγχρονης αριστεράς των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας που πρέπει να βγουν, όσο ποτέ, ενισχυμένες.

Για να είναι ισχυρή η παρουσία του Συνασπισμού στην επόμενη Βουλή, χρειάζεται όλοι να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε. Χρειάζεται όλοι να μετατρέψουν την εκτίμησή τους, τη συμπάθειά τους, την ελπίδα τους, την προσδοκία τους προς το Συνασπισμό, να τη μετατρέψουν σε εκλογική δύναμη, σε εκλογική στήριξη.

Η ισχυρή παρουσία στη νέα Βουλή, αποτελεί εγγύηση ότι θα υπάρχει η σύγχρονη φωνή της αριστεράς, ότι θα ασκεί δημιουργική πολιτική, ότι θα επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Αντίθετα, η αποδυνάμωση, ή και η απουσία του Συνασπισμού από τη Βουλή, όπως πολλοί επιδιώκουν, θα σημάνει μια Βουλή πιο συντηρητική, μια κυβερνητική πολιτική χωρίς αριστερό έλεγχο.

Γι' αυτούς τους λόγους καλούμε τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες, να σταθμίσουν με προσοχή την ψήφο τους. Να ψηφίσουν όσο γίνεται περισσότερο, γιατί το λευκό, η αποχή και το άκυρο πριμοδοτούν και προικοδοτούν το δικομματικό σκηνικό.

Στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι τα μικρά κόμματα, ιδιαίτερα ο Συνασπισμός. Το ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει εκτός Βουλής ο Συνασπισμός. Η παρουσία μας ενοχλεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εμείς είμαστε μια αριστερά με την οποία δεν μπορεί εύκολα να ξεμπερδεύει. Εχουμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα θέματα. Δεν μιλάμε γενικά και αφηρημένα. Ζητάμε να αλλάξουν οι πολιτικές, ούτε μιλάμε για το μακρινό μέλλον, ή για το απώτερο παρελθόν.

Τέλος, έχουμε μια ιστορία και μια στάση ζωής που απ' ό,τι φαίνεται, δημιουργεί ενοχές σε ορισμένους. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει το Συνασπισμό εκτός Βουλής. Οι αριστεροί πολίτες, ο ελληνικός λαός συμφωνούν με αυτό το στόχο; Εχασε η πολιτική ζωή του τόπου από την παρουσία μας; Θα είναι καλύτερα τα πράγματα από την επόμενη Βουλή εάν λείπει αυτή η φωνή; Θα κερδίσουν τίποτε οι εργαζόμενοι; Θα κερδίσει τίποτε ο λαός μας, η κοινωνία, εάν δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ.; Εάν δηλαδή ενισχύσουν πιο πολύ τη σημερινή συντηρητική πολιτική;

Μια Βουλή στην οποία θα υπάρχουν μονάχα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θα είναι η επιθυμητή, η θεμιτή εξέλιξη για την Ελλάδα του 21ου αιώνα; Γι' αυτή την Ελλάδα του 21ου αιώνα το μοντέλο του πολιτικού συστήματος, το μοντέλο της κοινωνικής πολιτικής, το μοντέλο ανάπτυξης και διαχείρισης των πόρων που έχει αποκρυσταλλώσει ο δικομματισμός, πρέπει να αλλάξουν και αυτή την αλλαγή να την επιδιώξει, να τη στηρίξει, να την υλοποιήσει η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, για μια ριζοσπαστική, προοδευτική και ανανεωτική πορεία της χώρας.

Ο Συνασπισμός δίνοντας αυτό το περιεχόμενο στην εκλογική αναμέτρηση, πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί σε όλες τις ζωντανές δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς, της ριζοσπαστικής αριστεράς, τις δυνάμεις της οικολογίας, σε ομάδες και πρόσωπα με κοινωνική αφιέρωση και ανιδιοτελή αγωνιστική παρουσία και να προτείνει μια ευρεία συσπείρωση, ώστε το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό αυτής της αριστεράς, της ριζοσπαστικής αριστεράς να είναι εκείνο με το οποίο με τολμηρές και μεγάλες πρωτοβουλίες, με καινούργιες ιδέες, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις της δημιουργικής ανανέωσης από θέσεις αριστερής προγραμματικής εναλλακτικής πρότασης.

Η μετά ΟΝΕ εποχή θα είναι μια εποχή, όπου η ελληνική κοινωνία θα δοκιμαστεί σε νέες, πιο δύσκολες και πιο ανταγωνιστικές συνθήκες. Κατά τη δική μας εκτίμηση, η Ελλάδα θα μπορέσει να οφεληθεί από το νέο διεθνές πλαίσιο, υπό τρεις βασικούς όρους. Υπό τον όρο ότι θα προχωρήσει σε βάθος η παραγωγική, κοινωνική και πολιτική της ανασυγκρότηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, υπό τον όρο ότι θα γίνουν οι ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που θα απελευθερώσουν τον πολιτικό και κοινωνικό δυναμισμό της χώρας.

Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις συνδέονται άρρηκτα με τη δύναμη που θα διαθέτει η σύγχρονη Αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας. Γιατί μόνο στην αντίληψη αυτής της Αριστεράς κατέχουν κεντρική θέση αυτά τα ζητήματα και μόνον αυτή η Αριστερά μπορεί σοβαρά και σταθερά να αγωνιστεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι.

Είτε το ΠΑΣΟΚ βρεθεί στην εξουσία, είτε η Νέα Δημοκρατία, η παρέμβαση της σύγχρονης Αριστεράς θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας για να επηρεαστούν οι εξελίξεις προς την κατεύθυνση εξασφάλισης αυτών των προϋποθέσεων για ένα προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Σας ευχαριστώ.

Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ ("ΣΚΑΙ"): Κύριε Πρόεδρε, κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι δεν πέτυχε την ουσιαστική σύγκλιση. Ομως και δική σας θέση ήταν να γίνει πολιτική διαπραγμάτευση για την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Με πολιτική διαπραγμάτευση πάλι δεν θα επιτυγχανόταν η ουσιαστική σύγκλιση. Και μια δεύτερη, αν μου επιτρέπετε. Με αφορμή την δολοφονία του 18χρονου από τον αστυνομικό, το κόμμα σας έβγαλε μια ανακοίνωση όπου μεταξύ των άλλων κατηγορεί τις επιχειρήσεις - "σκούπα".
Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κατανοητή η αλληλεγγύη σας προς τους ξένους μετανάστες. Πόσες φορές το κόμμα σας έβγαλε ανακοινώσεις, όταν Ελληνες πολίτες δολοφονούνται εν ψυχρώ από αλλοδαπούς εγκληματίες και ειδικά από εγκληματίες μιας συγκεκριμένης εθνικότητας, ακόμη και για ένα δεκαχίλιαρο; Ευχαριστώ.

N.KΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός είχε εξ αρχής υποστηρίξει την διαφωνία του προς την ακολουθούμενη πολιτική των ονομαστικών δεικτών, των αριθμητικών εξισώσεων, της ονομαστικής σύγκλισης. Και εκτιμούσαμε ότι αυτή η πολιτική θα μεγεθύνει το κοινωνικό κόστος, όπως και το μεγέθυνε. Εκτιμούσαμε ότι αυτό το υπέρμετρο κοινωνικό κόστος μοιράζεται άνισα και άδικα, όπως και έγινε.

Το υπέρμετρο κοινωνικό κόστος μιας μονόδρομης πολιτικής για την ονομαστική σύγκλιση κατανεμήθηκε άδικα. Με άλλες επιλογές, με διαφορετικές πολιτικές μπορούσε αυτό να αποφευχθεί. Η πολιτική διαπραγμάτευση μπορούσε να δημιουργήσει πολύ σοβαρότερες και πολύ πιο ωφέλιμες προοπτικές για τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία.

Σήμερα αποδέχεται η κυβέρνηση ότι η πολιτική της έβαλε στη γωνία την κοινωνία. Αποδέχεται η κυβέρνηση ότι η κοινωνία σήμερα, η μεγάλη κατηγορία των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων έχουν συντριβεί κάτω από από αυτές τις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιβαρύνσεις. Ήταν λάθος η πολιτική την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση και επιζήμια. Και αν εξακολουθήσει την ίδια πολιτική, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να κάνει εκείνα τα οποία υπόσχεται σήμερα.

Αυτά που δεν έκανε μέχρι σήμερα με την πολιτική της μονόδρομης σύγκλισης, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να τα κάνει αύριο με την ίδια πολιτική. Η ίδια πολιτική θα συσσωρεύει υπέρμετρο κοινωνικό κόστος και θα το μοιράζει άνισα και άδικα.

Όσο για το δεύτερο ερώτημα, ο Συνασπισμός με συνέπεια και με τόλμη, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος υπερασπίστηκε την ανάγκη για μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική, για θεσμικά μέτρα τα οποία θα διαμόρφωναν καθεστώς νομιμότητας και κοινωνικής ένταξης όλων των ξένων μεταναστών και οικονομικών προσφύγων.

Επισημάναμε εγκαίρως ότι η ακολουθούμενη πολιτική παροξύνει και φαινόμενα ξενοφοβίας και φαινόμενα νεορατσισμού. Αποτέλεσμα να μένουν και η κοινωνία και ο δημόσιος βίος της χώρας ανοχύρωτα και ανυπεράσπιστα αγαθά απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που καλλιεργεί η έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής.

Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε με συνέπεια την ίδια πολιτική. Υπάρχει μέγας κίνδυνος εάν αυτά τα φαινόμενα αντιμετωπίζονται είτε με την επίκληση κατασταλτικών μεθόδων, είτε με την μονομερή και υποκριτική επιχειρηματολογία, να φορτώνονται όλες οι κοινωνικές αιτίες και οι κοινωνικές συνέπειες στους ξένους, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καλλιεργηθούν ακόμη πιο επιβλαβή φαινόμενα και για την κοινωνική συνοχή και για την πολιτική ομαλότητα.

Η θέση μας ήταν πάντοτε σαφής προς όποια πλευρά επιχειρούσε να εκμεταλλευθεί αυτά τα φαινόμενα. Και ζητούσαμε αντιμετώπιση με πολιτικούς όρους και όχι με μια δημαγωγία η οποία με νεοεθνικιστικούς και νεορατσιστικούς τόνους διαπαιδαγωγεί και την κοινωνία στραβά αλλά και παροξύνει τα υπαρκτά αυτά προβλήματα.

Μ.ΜΙΧΑΗΛ ("ALPHA TV-ALPHA ΝΕWS"): Κύριε Πρόεδρε, ερώτηση πρώτη. Πού βασίζετε την εκτίμησή σας ότι δεν σας θέλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή γιατί η παρουσία σας ενοχλεί; Δεύτερον, αφού ηττηθεί ο δικομματισμός, εάν θέτετε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία στην ίδια μοίρα; Και τρίτον, εσείς δεν έχετε ευθύνες που ο δικομματισμός που είναι κυρίαρχος και δεν ανατρέπεται το σκηνικό αφού πήρατε ριζοσπαστικές προτάσεις, δεν δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις ότι έχετε μια συμπάθεια μεγαλύτερη στο λαό;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός επισημαίνει ότι η πολιτική την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ του 1996, ούτε με το προεκλογικό σημερινό πρόγραμμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια πολιτική η οποία συνεχίζει στον ίδιο μονόδρομο, επιδιώκει την διατηρησιμότητα των ίδιων επιλογών, την διατηρησιμότητα των ίδιων δεικτών.

Είναι μια πολιτική η οποία ολοένα και περισσότερο συγκλίνει και πορεύεται παραλλήλως προς τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αφορίζουμε, ούτε μηδενίζουμε, αξιολογούμε πολιτικές. Και λέμε ότι αυτές οι πολιτικές μοιάζουν. Είτε το ΠΑΣΟΚ έρθει στην κυβέρνηση, είτε η Νέα Δημοκρατία έρθει στην κυβέρνηση, θα εφαρμοστούν πολιτικές οι οποίες προσομοιάζουν. Και αυτές οι πολιτικές θα έχουν τις συγκεκριμένες επιζήμιες συνέπειες.

Ο δικομματισμός, το δικομματικό μοντέλο σήμερα εμφανίζεται ως το ιδανικό μοντέλο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Και προς αυτή την κατεύθυνση είναι ενορχηστρωμένες οι επιχειρηματολογίες και των δύο μεγάλων κομμάτων. Από την πλευρά και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αναπτύσσεται η άποψη ότι κάθε ψήφος έξω από τα δύο κόμματα είναι άχρηστη. Την ίδια ώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λέει ότι η Νέα Δημοκρατία αν επικρατήσει θα οδηγήσει τη χώρα στο παρελθόν, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας λέει αν επικρατήσει το ΠΑΣΟΚ θα χαθεί το μέλλον.

Με αυτή την σκόπιμη επιχειρηματολογία θέλουν και τα δύο κόμματα και όποιες δυνάμεις στηρίζουν αυτό το δικομματικό μοντέλο, την διαιώνισή του και την διατήρησή του. Να μείνουν ει δυνατόν μόνοι, για να διαχειρίζονται τα υπάρχοντά του. Από την πλευρά μας, από την πλευρά του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, να σας θυμίσω κ.Μιχαήλ ότι η πρώτη επίκαιρη ερώτηση την οποία κατέθεσε ο Συνασπισμός τον Οκτώβριο του 1996 ήταν για την αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

Και τότε η κυβέρνηση αντέταξε πεισματική άρνηση. Δεν είναι το εκλογικό σύστημα το πρώτο και μόνο. Το κυρίαρχο είναι οι ακολουθούμενες πολιτικές. Και με αυτές τις πολιτικές διατηρησιμότητας των δεικτών, οδηγούμαστε σε ένα μέλλον διατηρησιμότητας των προβλημάτων. Από εκεί και πέρα ο ελληνικός λαός να αξιολογήσει και τις πολιτικές και τη συνέπεια και τις προτάσεις, και αν κρίνει ότι για όλα τα άπλυτα και τα προικιά του δικομματισμού φταιει ο Συνασπισμός να αναλάβουμε και εμείς τις ευθύνες μας.

Γ.ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ ("ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"): Κύριε Πρόεδρε, διάβασα σήμερα στο "EΘΝΟΣ" τη συνέντευξη του κ.Τσοχατζόπουλου, ο οποίος επιθυμεί και πάλι την συνεργασία με την Αριστερά σε μετεκλογική βάση να τα βρείτε λέει, να συζητήσετε για να μπορέσει η κοινωνία να προχωρήσει.
Υπομειδιάτε εσείς, αλλά τι να κάνουμε, ο κ.Τσοχατζόπουλος τα λέει. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ' αρχήν το πρώτο μου σχόλιο ήταν το μειδίαμα το οποίο και εσείς επισημάνατε. Από εκεί και πέρα θέλω να επισημάνω ότι με το σημερινό εκλογικό νόμο δεν τίθεται θέμα συνεργασιών.

Από τις εκλογές είναι δεδομένο ότι θα προκύψει αυτοδυναμία, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της Νέας Δημοκρατίας. Όλα τα άλλα είναι σενάρια για προεκλογική κατανάλωση.

Από την στιγμή λοιπόν που υπάρχει ο εκλογικός νόμος που αναδεικνύει αυτοδυναμία δεν έχει κανένα νόημα καμιά τέτοια συζήτηση. Πρέπει όμως οι πολίτες να ξέρουν γιατί το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στο να κρατήσει αυτόν τον εκλογικό νόμο.

Σήμερα εμφανίζεται να επισείει δυο συνθήματα. Το ένα προβάλλει υποκριτικά τον κίνδυνο της Νέας Δημοκρατίας, το άλλο εξ ίσου υποκριτικά το ενδεχόμενο μιας κάποιας συνεργασίας.

Εάν είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπήρχε περιθώριο για τέτοια διλήμματα, ούτε θα υπήρχε επίσης περιθώριο για τέτοια σενάρια.

Είναι φανερό λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ όπως είπα και προηγουμένως ανάμεσα στο ενδεχόμενο να υποχρεωθεί να συζητήσει με την Αριστερά και στο ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία προτιμάει το δεύτερο.

Και αυτό γιατί το κάνει; Γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να υποχρεωθεί, να αλλάξει την πολιτική της. Αυτό είναι το μείζον θέμα. Και εδώ είναι για μας το σημαντικό στοιχείο. Ο Συνασπισμός με την σημερινή πολιτική του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη προγραμματική αντίθεση, ζητούμε αλλαγή αυτής της πολιτικής, γι' αυτό έχουμε καταθέσει και την εναλλακτική μας πρόταση.

Εάν είχε την δύναμη ο Συνασπισμός σήμερα, θα αγωνιζόταν για να επιβάλλει την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό όμως δεν είναι δυνατό με τους σημερινούς συσχετισμούς. Αυτό είναι που φοβάται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό ακολουθεί αυτή την διπλή τακτική.

Από την μια κινδυνολογεί για το ενδεχόμενο Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη επαναδιατυπώνει σενάρια συνεργασιολογιών. Εμείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη αυτού του προοδευτικού εκσυγχρονισμού, θα επιμείνουμε στην ανάγκη στήριξης της εναλλακτικής μας πρότασης και εκείνο το οποίο θα επιδιώκουμε θα είναι πάντοτε μια συνολική συζήτηση, ανοιχτή, προγραμματικού χαρακτήρα για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις πολιτικές, στο σκηνικό και στους συσχετισμούς.

Ι.ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ("ΒΡΑΔΥΝΗ"): Επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο στην ερώτηση του συναδέλφου του κ.Ρουμπάνη. Θεωρητικώς πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης κυβερνήσεως. Εσείς είπατε βέβαια στην εισήγησή σας ότι το εκλογικό σύστημα παράγει πλασματικές πλειοψηφίες, άρα αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Επισήμανα ότι θεωρητικώς υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο, αλλά το ερώτημα μου αφορά το εξής. Η οποιαδήποτε κυβέρνηση μη ισχυρή, αυτοδύναμη μεν, αλλά με ισχνή πλειοψηφία προκύψει μετά τις εκλογές, είναι ενδεχόμενο προκειμένου να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς, να θελήσει να αξιοποιήσει στελέχη της αντιπολίτευσης σε κυβερνητικές θέσεις.
Το ερώτημα μου λοιπόν είναι, υπό ποίες προϋποθέσεις ο Συνασπισμός θα προχωρήσει σε μια τέτοια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και αν υπάρχει και το ενδεχόμενο ανοιχτό στον ορίζοντα μιας συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία στο ίδιο επίπεδο;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε και εμένα να επιμείνω, επισημαίνοντας ότι όλη αυτή η σεναριολογία είναι εκτός πραγματικότητας, διότι ο εκλογικός νόμος δεν αφήνει τέτοιο περιθώριο. Και επειδή αυτή η σεναριολογία καλλιεργεί επιθυμητές συγχύσεις, και προηγουμένως με σαφή τρόπο καθόρισα την θέση του Συνασπισμού.

Ο Συνασπισμός και τις σχέσεις του με την κοινωνία και τις σχέσεις του με την εξουσία και τις σχέσεις του με το παρόν και τις σχέσεις του με το μέλλον τις διαμορφώνει και τις καθορίζει με όρους πολιτικούς, με όρους προγραμματικών στόχων. Με όρους εναλλακτικής πρότασης εξουσίας.

Δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θέλουμε να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία, αλλά δεν είμαστε και εκείνοι οι οποίοι δεν θα βάλουμε πάντοτε σε πρώτη προτεραιότητα αυτό που σας είπα προηγουμένως. Την εναλλακτική μας πρόταση, την επιδίωξη μας για αλλαγή στις πολιτικές που εφαρμόζονται, για αλλαγή στους συσχετισμούς και στις δομές λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

Τα δυο μεγάλα κόμματα από κοινού θέλουν να κρατήσουν υπό τον έλεγχο τους και υπό την αποκλειστική τους διαχείριση την δικομματική εξουσία. Γι' αυτό και στην επόμενη Βουλή το κρίσιμο μέγεθος είναι με ποιές δυνάμεις και από ποιές θέσεις η σύγχρονη Αριστερά θα μπορέσει να κάνει δημιουργική αντιπολίτευση.

Να αντισταθεί στην δικομματική παντοδυναμία, να περιορίσει την κυβερνητική αλλαζονεία, να κάνει κριτική και έλεγχο, να επεξεργαστεί προτάσεις και να καταθέσει προγραμματικές λύσεις διαφορετικές, να επαναφέρει την ανάγκη σύνδεσης της πολιτικής με την κοινωνία, γιατί ο δικομματισμός ολοένα και περισσότερο αποξενώνει την κοινωνία και απομακρύνει τον πολίτη. Να τολμήσει έλεγχο σε όλες αυτές τις νοσηρές πλευρές του δικομματικού μοντέλου και των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας που παράγει αυτό το πολιτικό σύστημα.

Κ.ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ ("ΑΥΓΗ"): Κύριε Πρόεδρε στα ψηφοδέλτια σας, έχετε συνεργαζόμενες δυνάμεις και προσωπικότητες από τον χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, από κοινωνικά κινήματα. Ποιά είναι η προοπτική αυτού του εγχειρήματος; Και αν θα μπορούσε αυτό το εγχείρημα να συνεχιστεί μετά τις εκλογές; Και αν θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση ίσως σε όλη σ' αυτή την κρίση που υπάρχει τώρα;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει ο Συνασπισμός, πέρα από δύναμη δημιουργικής κριτικής, πέρα από φορέας εναλλακτικών προτάσεων να είναι και χώρος συσπείρωσης. Να είναι και χώρος επεξεργασίας νέων ιδεών, να είναι και χώρος συνάντησης ζωντανών δυνάμεων πολιτικών, κοινωνικών και πνευματικών της ευρύτερης Αριστεράς.

Είναι φανερό λοιπόν ότι μας ενδιαφέρει να έχει και κοινωνική και πολιτική προοπτική, δεν είναι μια προεκλογική μονοδιάστατη κίνηση, μας ενδιαφέρει η στρατηγική προοπτική αυτού του εγχειρήματος, γιατί θέλουμε μετά από μια περίοδο πολυκερματισμού της Αριστεράς, να οδηγηθούμε σε μια περίοδο συνάντησης και συσπείρωσης των δυνάμεων της Αριστεράς, ακριβώς γιατί όσοι αγαπούν και αγωνίζονται, αγαπούν την Αριστερά και αγωνίζονται για την προοπτική της Αριστεράς, την συσπείρωση των δυνάμεων της, και με την αγωνία της αποτελεσματικής παρέμβασης της Αριστεράς, διατρέχουν τον βίο τους και τα χρόνια τους.

Ν.ΒΟΣΔΟΓΑΝΗΣ ("ΕΞΟΥΣΙΑ"): Κύριε Πρόεδρε παραδεχτήκατε ότι έτσι και αλλιώς ο εκλογικός νόμος δίνει αυτοδυναμία. Εγώ ίσως θα ήθελα να μπω σε θέση ενός ψηφοφόρου, ο οποίος λέει "θέλω να ψηφίσω για κυβέρνηση, δεν θέλω να ψηφίσω για αντιπολίτευση".
"Αν θέλετε παραδέχομαι ότι ο Συνασπισμός τα λέει καλά, το ΚΚΕ ίσως, το ΔΗΚΚΙ, όμως επιλέγω τον καλύτερο διαχειριστή. Επιλέγω ένα κόμμα το οποίο θα χειριστεί καλύτερα τα πράγματα από εδώ και πέρα". Τι απαντάτε σ' αυτό τον ψηφοφόρο και απ' ότι φαίνεται είναι πολλοί αυτοί, αν κρίνουμε από τα ποσοστά που παίρνουν τα δυο κόμματα;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέμε ότι αυτή η περιοριστική αντίληψη δεν οδηγεί στην διεύρυνση της Δημοκρατίας, ούτε στην αναζωογόνηση και την ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου. Οι εκλογές γίνονται για να αναδειχθεί η εθνική αντιπροσωπεία που εκφράζει την λαϊκή κυριαρχία.

Δεν γίνονται μονάχα για να βγαίνουν εξουσιαστές. Η διακυβέρνηση της χώρας έχει λειτουργικό της στοιχείο την αντιπολίτευση. Δεν είναι υπολείμματα της Ελλάδας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης πέραν των δυο μεγάλων κομμάτων δεν έχουν ρόλο και δεν έχουν λόγο.

Κατά συνέπεια λοιπόν απευθυνόμαστε στον προβληματισμένο πολίτη, στις Ελληνίδες, στους Έλληνες, που από προοδευτικές εκτιμήσεις αγωνιούν και τους λέμε ότι έτσι το πολιτικό σκηνικό δεν έχει ισορροπίες, γίνεται ένα μονοκομματικό σκηνικό και πρέπει στην επόμενη Βουλή να μην διαμορφωθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Απεναντίας πρέπει στην επόμενη Βουλή να εξασφαλιστεί η ισχυρή παρουσία των δυνάμεων που θα κάνουν την δημιουργική αντιπολίτευση και λέμε ότι από τις θέσεις των ψηφοδελτίων του Συνασπισμού, αυτές οι δυνάμεις μπορούν να εκφραστούν και αποτελεσματικότερα και καλύτερα.

Οι άλλες αντιλήψεις επιτρέψτε μου να πω κ.Βοσδογάνη, ότι είναι και επιστημονικά και πολιτικά επικίνδυνες. Οι δημοκρατικές εκλογές στο 2000 και η λαϊκή κυριαρχία στο 2000, εκφυλίζονται σε έναν απλόν διαχειριστικό κυβερνητισμο; Εμείς λέμε ότι αυτό είναι ότι χειρότερο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Φ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ("ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"): Είχατε εκφράσει μια πρόταση να γίνει συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην τηλεόραση. Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε μετ' επαίνων.
Πως σχολιάζετε το μεθαυριανό debate του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Ευχαριστώ.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά, ότι χρησιμοποιούνται όροι κατ' ευφημισμόν. Χρησιμοποιούνται όροι για να κρύψουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Δεν πρόκειται περί διαλόγου, ούτε πρόκειται περί debate. Πρόκειται περί μιας συνάντησης των δυο αρχηγών, με προδιαγραφές στημένης παράστασης.

Ουσιαστικά, γίνεται για να αποκλειστούν όλα τα άλλα Κόμματα, με πλήρες τελετουργικό, όλη αυτή η σκηνοθεσία για τον κ.Σημίτη και τον κ.Καραμανλή. Τα πολιτικά μηνύματα των υπολοίπων Κομμάτων, προβάλλονται, στις πρώτες πρωινές ώρες, 06.00 το πρωί, 07.00 το πρωί. Αυτή είναι η έλλειψη ισοτιμίας στην πολιτική προβολή των Κομμάτων σήμερα.

Θα έλεγα επίσης ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει αποδεκτή η πρόταση την οποία έχουμε υποβάλλει από την πρώτη στιγμή: όλοι με όλους, με οργανωμένη διαδικασία σε τρεις ενότητες.

Πρώτη ενότητα: Κοινωνικά και οικονομικά θέματα στη μετά ΟΝΕ περίοδο.

Δεύτερη ενότητα: Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής την περίοδο μετά τον πόλεμο στο Κόσοβο και μετά την απόφαση στο Ελσίνκι.

Τρίτη ενότητα: Θεσμικές αλλαγές, νομοθετικές και πολιτικές ρυθμίσεις, που καθορίζουν τη συγκρότηση του κράτους και του πολιτικού συστήματος στην περίοδο μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επαναλαμβάνω και τώρα ακόμη αυτή την πρόσκληση. Διάλογο όλων με όλους. Αλλιώς οι επιλογές αυτές των σκηνοθετημένων συναντήσεων, γίνονται για να αποκλείσουν όλους τους άλλους.

ΧΡ.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ("ΝΕΤ"): Κύριε Πρόεδρε και τα τρία μικρά Κόμματα της Αντιπολίτευσης, κάνετε λόγο για μια συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων η οποία θα εγγυάται την πορεία της οικονομίας και της χώρας γενικότερα. Εσείς το ονομάζεται "νέα κοινωνική πλειοψηφία", τα άλλα Κόμματα το λένε "κοινωνικό πολιτικό μέτωπο" και μάλιστα με προοπτική εξουσίας.
Θα ήθελα να μου πείτε γιατί ένας ψηφοφόρος ο οποίος θα επιλέξει Αριστερά όπως καλέσατε, να επιλέξει τον Συνασπισμό. Και μάλιστα, όταν προβεβλημένα στελέχη του συνεργάζονται ήδη με το κυβερνόν Κόμμα.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να επιλέξει τον Συνασπισμό. Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι και συγκεκριμένη και ουσιαστική. Για να μπορέσει ο Συνασπισμός να ασκήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ευθύνη μιας ουσιαστικής προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Για να μπορέσει ο Συνασπισμός να προβάλλει με μεγαλύτερη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, την εναλλακτική πρόταση προοδευτικών εξελίξεων στη χώρα, έξω από τη κεντροδεξιά σύγκλιση, έξω από τον αναγκαστικό μονόδρομο των φιλελεύθερων επιλογών.

Για να μπορέσει ο Συνασπισμός να είναι μέσα κι έξω από τη Βουλή σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Για να μπορέσει ο Συνασπισμός να πάρει πρωτοβουλίες που θα ενεργοποιούν την κοινωνία, που θα εμπνέουν την κοινωνία, που θα στηρίζουν την κοινωνία, σε μια περίοδο η οποία θα δοκιμαστεί από μεγάλες εντάσεις.

Για να μπορέσει ο Συνασπισμός τις επεξεργασίες του, τις νέες ιδέες του, τον πλούτο των εμπειριών του και των αναζητήσεών του να τον μπολιάσει στην καθημερινή πολιτική πρακτική με μεγαλύτερη ακόμη απήχηση.

Για να μπορέσει ο Συνασπισμός να προωθήσει πρωτοβουλίες συναίνεσης, συνάντησης, συσπείρωσης δημιουργικών δυνάμεων που σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Γι' αυτό τον λόγο λοιπόν ζητάμε να προτιμηθεί ο Συνασπισμός και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι επί τέσσερα χρόνια δώσαμε δείγμα γραφής. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δούλεψε ουσιαστικά. Στην Ευρωβουλή οι πρωτοβουλίες μας είναι διακριτές, οι οργανώσεις μας πάντοτε ανέπτυξαν δραστηριότητα πάρα πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη, με όλα τα προβλήματα και τις αδυναμίες που έχουμε.

Και για να προωθήσουμε ακριβώς αυτή τη διακριτή πολιτική μας παρέμβαση, εκτιμάμε ότι η Ελληνίδα και ο Ελληνας που προβληματίζονται ετούτη την ώρα, έχουν τη μεγαλύτερη και την ουσιαστικότερη προσέγγιση προς τη στάση και τη συμπεριφορά του Συνασπισμού.

Ο Συνασπισμός κάνει προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική. Και σήμερα δίνουμε τον αγώνα όλοι, ενωμένοι, συσπειρωμένοι, αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη σύγχρονη Αριστερά, την Αριστερά του 21ου αιώνα, τον Συνασπισμό και τις δυνάμεις της Οικολογίας και των Κοινωνικών Κινημάτων που συσπειρώνονται.

Δεν μας απασχολούν ζητήματα τα οποία στο παρελθόν επιχειρήθηκε να σκιάσουν την εικόνα του Συνασπισμού, εκ μέρους της επικοινωνιακής κυβερνητικής προπαγάνδας. Επί τέσσερα χρόνια -επιτρέψτε μου να πω- η Κυβέρνηση του 40% ενοχλείτο περισσότερο από τον Συνασπισμό του 5%. Δεν μας απασχολούν αυτά. Υποστηρίζουμε όλοι αυτή τη στιγμή την προγραμματική μας πρόταση και την προοπτική ενός ενωμένου, δημιουργικού, προγραμματικού Συνασπισμού.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ("ΧΩΡΑ - PLANET"): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το σχόλιό σας για δυο θέματα. Πρώτον για την αντιπαράθεση των δυο μεγάλων Κομμάτων επί του Χρηματιστηρίου. Και δεύτερον, για ένα άλλο θέμα. Το κατεστημένο της Τουρκίας δοκιμάζει αυτές τις προεκλογικές ημέρες την αντοχή του ελληνικού πολιτικού συστήματος, με τις περιβόητες λίστες της "ΣΑΜΠΑΧ".
Θα ήθελα να μου πείτε αν ο Συνασπισμός εγκρίνει τους ήπιους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το Χρηματιστήριο. Από την πρώτη στιγμή επεσημάναμε ότι είναι ολέθρια η παρέμβαση των Κομμάτων στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Και θετικά από το 1997 και το 1999 καταθέσαμε δέσμη προτάσεων για τη θεσμική ολοκλήρωση του Χρηματιστηρίου, για τη θωράκισή του και για την εξυγίανση των μηχανισμών του, με ταυτόχρονη προστασία των μικροεπενδυτών και της εθνικής οικονομίας.

Δυστυχώς τα δυο μεγάλα Κόμματα, έκαναν και το Χρηματιστήριο κλωτσοσκούφι του δικομματικού τους ανταγωνισμού. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει από την άνοδο του δείκτη να βγάλει συμπέρασμα εμπιστοσύνης προς την κυβερνητική πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει από τη διακύμανση του δείκτη, να βγάλει το συμπέρασμα απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό είναι ολέθριο και για την οικονομία και για τους επενδυτές.

Και τούτη την ώρα η συζήτηση θα έπρεπε να γίνεται για το πώς αξιοποιούνται και πώς φορολογούνται αυτά τα υπέρμετρα, αυτές οι υπερβολικές χρηματιστηριακές αξίες των 4.200.000.000.000 του 1999 και εάν και κατά πόσο με υγιή και διαφανή τρόπο αντλούνται κεφάλαια από το Χρηματιστήριο και κατευθύνονται σε επενδυτικά προγράμματα, ή διοχετεύονται αποκλειστικά στην κερδοσκοπία. Επ' αυτών δεν γίνεται συζήτηση, ούτε και σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αποδέχονται στοιχειωδώς τα μέτρα εξυγίανσης και θωράκισης του Χρηματιστηρίου.

Εμείς θα επανέλθουμε μετά τις εκλογές και θα κάνουμε τρίτη εκδήλωση, για να υπενθυμίζουμε ακριβώς την πολιτική υστεροβουλία και των δυο ηγεσιών, που θέλουν έτσι ανοργάνωτα και ανοχύρωτα τα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας, ακριβώς για να εκμεταλλεύεται το κάθε ένα Κόμμα για λογαριασμό του, τις τρύπες.

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο Συνασπισμός με συνέπεια επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να εμποδίσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Είναι επιθυμητός ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας, που πρέπει να γίνει με τους όρους και τις διαδικασίες που ισχύουν για κάθε νέα υποψήφια χώρα, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και με όλες τις ρήτρες και τις εγγυήσεις για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, για τον εκδημοκρατισμό και για την καλή γειτονία.

Επίσης επεσήμανε ο Συνασπισμός την ανάγκη η στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας να είναι ανοιχτή, να είναι σχέση διαλόγου για την αποκλιμάκωση της έντασης. Με την αυτονόητη βεβαίως προϋπόθεση, εντός του διεθνούς δικαίου, με τη ρήτρα ασφαλείας και χωρίς διακινδύνευση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η Τουρκία είναι δύσκολη χώρα και η πολιτική της θέλει επίσης συστηματική τακτική, για την αντιμετώπιση και μέσα από αυτές τις ανοιχτές σχέσεις διαλόγου. Και δεν μπορεί να προσεγγίζονται τα ζητήματα ούτε με απλές χειρονομίες, ούτε απλώς με την επίλυση ενός διαφορετικού κλίματος.

Εμείς ζητάμε να υπάρχει αυτή η συνεννόηση, αυτή η επεξεργασμένη τακτική. Μετά το Ελσίνκι βλέπουμε ότι δεν έχει επεξεργασμένη η κυβέρνηση μια τέτοια τακτική. Εκτιμάμε ότι τέτοιες κινήσεις έρχονται από το παρελθόν, είναι καταδικαστέες και ουσιαστικά δεν προωθούν μια προοπτική προσέγγισης και διαλόγου.

Εκείνο που χρειάζεται είναι όχι νεοδογματικές και νεοεθνικιστικές δημαγωγίες, όχι τις γνωστές συνθηματολογίες, αλλά νηφαλιότητα και επεξεργασμένη τακτική με μια επιπρόσθετη απαίτηση: να έχουμε μια ενιαία στάση, να έχουμε μια κοινή στάση, να ενημερωθούν τα Κόμματα από την Κυβέρνηση, έτσι ώστε αυτά που θα έπρεπε το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας να προβάλλει προς την Τουρκία ως μια ανυποχώρητη και ουσιαστική στάση διαλόγου, να μην μετατρέπονται σε εσωτερικό θέμα κομματικής αντιδικίας ή δημαγωγιών.

Δεν είναι, λοιπόν, θέμα κραυγών ή νηφαλιότητας. Είναι θέμα στρατηγικής, επεξεργασμένης τακτικής πώς μέσα στις καινούριες συνθήκες αξιοποιούμε τα θετικά και πώς δεν επιτρέπουμε να παλινδρομούμε διαρκώς σε εντάσεις και σε τριβές.

Μ.ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ("ΑΚΡΟΠΟΛΗ"): Κύριε Πρόεδρε και εγώ θα μου επιτρέψετε να θέσω δύο ερωτήματα. Το πρώτο είναι το εξής: Κύριε Κωνσταντόπουλε, λέτε ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων και πρέπει να στραφούν στο Συνασπισμό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ένα ποσοστό αυτών των πολιτών ψηφίζει με βάση αυτό που λέμε τον αέρα του νικητή ή με τα συμφέροντα που του παρέχει το δοβλέτι της εξουσίας. Αυτός ο καταιγισμός προεκλογικών παροχών και υποσχέσεων του κ.Σημίτη, τρισεκατομμύρια για κοινωνικές παροχές και κοινωνικό πρόσωπο την επόμενη τετραετία, θα επηρεάσει ένα μέρος αυτών των ψηφοφόρων; Αυτό είναι το ένα ερώτημα.

Και αν μου επιτρέπετε το δεύτερο, να επιμείνω και σε ένα άλλο θέμα που έθιξε κάποιος συνάδελφος. Μιλάτε για την πόλωση, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την πόλωση θα ήταν η δημιουργία ενός τρίτου πόλου στην πολιτική ζωή, των δυνάμεων της Αριστεράς. Το ερώτημα είναι: Ήταν εφικτό να γίνει αυτή η συνεργασία; Και αν ναι, ποιος έφταιξε και δεν έγινε αυτή η σύγκλιση των Αριστερών κομμάτων;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και προηγουμένως ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ξέρουν ποια είναι τα προβλήματα της ζωής τους, ξέρουν ποιες είναι οι θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν και υποβάλλονται και ξέρουν επίσης ποιες είναι οι αιτίες που παράγουν, συντηρούν και ανακυκλώνουν, παροξύνουν και κάνουν πιο πιεστικά αυτά τα προβλήματα. Εκτιμάμε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα πάνε να ψηφίσουν προβληματισμένοι πάνω σε αυτά τα προβλήματα και όχι αποπροσανατολισμένοι από αυτές τις γνωστές μεθόδους παροχών, υποσχέσεων, εξαγγελιών και διακηρύξεων.

Είναι γνωστό αυτό το παιχνίδι, έχει παιχτεί κατ' επανάληψη σε κάθε προεκλογική περίοδο, όλα όσα δεν έχουν γίνει μέχρι τότε τα υπόσχονται ότι θα τα κάνουν αμέσως μετά και την επομένη των εκλογών όποιος βγαίνει αυτοδύναμος λέει ότι τα προβλήματα είναι πιο μεγάλα και τον ξεπερνούν και δεν γίνεται αλλιώς, παρά αναγκαστικά πρέπει να ακολουθηθεί ένας διαφορετικός πολιτικός δρόμος.

Εμείς, λοιπόν, ζητάμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να προβληματιστούν. Ζητάμε να βάλουν το χέρι στην καρδιά, να κοιτάξουν τα προβλήματα που τους απασχολούν, να σταθμίσουν τις εμπειρίες τους, να κοιτάξουν το μέλλον των παιδιών τους, τη δική τους προοπτική και να αποφασίσουν με αυτά τα συγκεκριμένα κριτήρια και όχι με ευκαιριακές, συγκυριακές εντυπώσεις, που μπορεί να παράγει μια εμπορικού τύπου προεκλογική διαφήμιση.

Από την πλευρά του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου επιδιώχθηκε, παρά τις πολιτικές διαφωνίες που υπάρχουν με τα υπόλοιπα κόμματα, συντονισμός δράσης. Εμάς είναι περιεχόμενο της πολιτικής μας, σε ζητήματα που μπορούμε να έχουμε κοινή δράση να επιδιώκουμε αυτό το συντονισμό. Υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές θεωρήσεις σε κρίσιμα θέματα. Ένα θέμα στο οποίο συντονίσαμε την προσπάθειά μας ήταν η υποβολή της κοινής πρότασης για την απλή αναλογική. Από εκεί και πέρα, θα εξακολουθήσουμε στον ίδιο δρόμο.

Για μας το μείζον πολιτικό πρόβλημα είναι ο δικομματισμός και η παντοδυναμία του αυτή την στιγμή. Η μείωση της παντοδυναμίας του δικομματισμού εκτιμάμε ότι ανοίγει προϋποθέσεις, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις της σύγχρονης Αριστεράς, ώστε να επιδιώξουν και τον εξίσου αποφασιστικό στρατηγικό στόχο, αυτό που σας είπα προηγουμένως, συσπείρωση και συνάντηση δυνάμεων μιας σύγχρονης Αριστεράς.

Δεν αποδεχόμαστε νοοτροπίες και απόψεις του πέντε κόμματα - δύο πολιτικές. Είναι αυτονόητο. Και θεωρούμε ότι αυτές οι απόψεις ουσιαστικά οδηγούν σε μία ακύρωση της οποιασδήποτε πολιτικής πρότασης. Θα επιδιώξουμε, λοιπόν, στα πλαίσια της δικής μας προγραμματικής πρότασης και τον αναγκαίο και εφικτό συντονισμό δράσης, όπου και όπως μπορούμε.

Δ.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" - "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"): Κύριε Πρόεδρε, δικομματισμός και Αριστερά. Ακούω τον τελευταίο καιρό και εσάς και τους αρχηγούς των άλλων δύο κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, να ανεβάζουν τους τόνους της ρητορικής τους, καταγγέλλοντας το δικομματισμό όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Ωστόσο, ο δικομματισμός αποδεικνύεται ότι ανθίσταται και εκ των εκλογικών αποτελεσμάτων δεν πέφτει σχεδόν ποτέ κάτω από το 80%.

Πρόσφατα άκουσα και τη Μαρία Δαμανάκη να διατυπώνει την άποψη, ότι η Αριστερά πρέπει να πορευθεί, όχι με βάση την ήττα του δικομματισμού, αλλά το γεγονός ότι αντέχει. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς το σχολιάζετε αυτό και αν σας προβληματίζει.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι ο δικομματισμός είναι ανθεκτικός, είναι διαπίστωση όλων. Είναι ανθεκτικός ακριβώς γιατί χρησιμοποιεί τις δομές εξουσίες, ακριβώς γιατί εκείνο το οποίο καταφέρνει ο δικομματισμός είναι να κομματικοποιεί το κράτος, να κομματικοποιεί τους πόρους, να εκτρέφει μία κυβερνητική αλαζονεία, να αφήνει περιθώριο για την δράση και την ενίσχυση των εξωθεσμικών κέντρων, να απομακρύνει τον πολίτη και την κοινωνία από την ενεργό συμμετοχή και τους εθνικούς πόρους και τους κοινοτικούς πόρους να τους χρησιμοποιεί για εξασφάλιση πελατειακών σχέσεων ή για την εξασφάλιση στηριγμάτων. Οτι αντέχει, αντέχει, ακριβώς γιατί έχει όλα τα πλεονεκτήματα μιας μονοπωλιακής εξουσίας και έχει περάσει σε όλες τις δομές του κράτους.

Εκείνο το οποίο εμείς επιδιώκουμε είναι να επισημάνουμε την αντίφαση που παρατηρείται, όταν αυτό το δικομματικό κυβερνητικό μοντέλο ο Έλληνας πολίτης το αξιολογεί με το βαθμό 0 της πολιτικής αξιοπιστίας και την ίδια ώρα το ανακυκλώνει δίνοντάς του μεγάλα ποσοστά.

Όταν ρωτάται η ελληνική κοινωνία "ποιος είναι ο βαθμός ικανοποίησης από τη λειτουργία του δικομματικού μοντέλου διακυβέρνησης;", λέει "0" ή "στην προτελευταία κλίμακα". Όταν ρωτάται ο ελληνικός λαός ποια είναι η πρόθεση ψήφου, δίνει ποσοστά για τα δύο κόμματα που αγγίζουν ή είναι λίγο κάτω, το 80%.

Αυτή την πολιτική αντίφαση την παράγει και την ενισχύει το ίδιο το εκλογικό σύστημα, αλλά έχει ευθύνες και ο Έλληνες πολίτης. Και η Ελληνίδα και ο Έλληνας που δεν ικανοποιούνται από αυτό το δικομματικό σκηνικό, οφείλουν και να το αμφισβητήσουν και να μειώσουν την παντοδυναμία του, γιατί μονάχα έτσι πιστεύουμε ότι μπορούν να προκύψουν διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, που θα βγάζουν το δημόσιο βίο της χώρας από αυτή τη δικομματική αγκύλωση και αρθρίτιδα.

Σήμερα δεν μπορεί να μιλάμε για τις θεάρεστες αρετές του δικομματικού συστήματος. Θα έπρεπε να μιλάμε για τις βλαβερές συνέπειες του δικομματικού συστήματος.

Α.ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ("9,84"): Κύριε Πρόεδρε, είπατε πως ο Συνασπισμός διαφωνεί ριζικά με τη σημερινή κυβερνητική πολιτική. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω: Πώς μπορεί αυτό να γίνει απόλυτα πιστευτό και καθαρό στο εκλογικό σώμα, την στιγμή που σχετικά πρόσφατα υπάρχουν γεγονότα, όπως η συνεργασία με το κυβερνόν κόμμα στις Δημοτικές Εκλογές, αλλά και δηλώσεις προβεβλημένων και αξιόλογων στελεχών του κόμματος, που δεν κρύβουν ότι θεωρούν στρατηγικά πως πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ του Συνασπισμού και του ΠΑΣΟΚ;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός έχει στο εσωτερικό του δημοκρατικές διαδικασίες. Ο Συνασπισμός δεν είναι η Αριστερά που έχει για κάθε πρόβλημα μια στερεότυπη απάντηση. Ούτε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον τόπο είναι δεκτικά μιας μόνο απαντήσεως, κλειστής και απόλυτης.

Έχουμε, λοιπόν, μία εσωτερική διεργασία, έναν εσωτερικό προβληματισμό, συνθέτουμε τις απόψεις μας. Η προοπτική του Συνασπισμού είναι στην πολιτική της αυτονομίας, της προγραμματικής αντιπολίτευσης και της διεκδίκησης των όρων και των προϋποθέσεων για να αλλάξει αυτή η πολιτική, με μια πολιτική προοδευτικών εξελίξεων.

Επίσης, είναι επιδίωξη και κοινός στόχος η διεύρυνση και η συσπείρωση των δυνάμεων της οικολογίας και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Γιατί σήμερα στην Ελλάδα του 2000 πού θα επενδύσει ο Έλληνας πολίτης τις ελπίδες του, για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και να ανανεωθεί η πολιτική ζωή του τόπου και να διαμορφωθεί μια διαφορετική κοινωνική προοπτική;

Ποιος θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα; Ποιος θα αγωνιστεί για την ποιότητα ζωής; Ποιος θα αγωνιστεί για την προστασία του περιβάλλοντος; Ποιος θα τολμήσει να αντιταχθεί στον αυταρχισμό της οποιασδήποτε κυβερνητικής πολιτικής; Ποιος θα τολμήσει να συγκρουστεί με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που επικαθορίζουν το πολιτικό σκηνικό; Ποιος θα επεξεργαστεί και θα προτείνει καινούριες ιδέες; Ποιος θα αγωνιστεί, έτσι ώστε οι αξίες της Αριστεράς, οι ιδέες της Αριστεράς, τα οράματα της Αριστεράς, να αποκτήσουν το σύγχρονο περιεχόμενο ζωής;

Αυτά δεν τα κάνουν οι κυβερνήσεις που ακολουθούν φιλελεύθερες πολιτικές. Αυτά τα κάνουν οι δυνάμεις της κοινωνίας και του ελληνικού λαού, που πρωτοπορούν, που υπερασπίζονται ένα άλλο περιεχόμενο της πολιτικής και ένα άλλο περιεχόμενο στις λύσεις των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων.

Επομένως εμείς, με όλο αυτό τον πλούσιο προβληματισμό, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι με αυτή την κυβερνητική πολιτική δεν έχουμε σχέση. Επιδιώκουμε να αλλάξει αυτή η κυβερνητική πολιτική και να προωθήσουμε τις διεκδικήσεις αυτής της εναλλακτικής πρότασης για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.