Skip to main content.
21/07/2001

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ Sky | Για τη Γένοβα

21 Ιουλίου 2001

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού
Νίκου Α.Κωνσταντόπουλου
στο ραδιοσταθμό "Sky" (Γ.Πενταράκη)

με θέμα:

Διεθνή διαδήλωση στη Γένοβα

Ένα κοινωνικά ανάλγητο πλαίσιο με πολιτικό αυταρχισμό και έναν μηχανισμό καταστολής και ελέγχου κάθε ανεπιθύμητης δημοκρατικής και κοινωνικής αντίληψης. Η αυταρχική Ευρώπη, η Ευρώπη των κατασταλτικών μηχανισμών, η Ευρώπη της κοινωνική αναλγησίας, δεν είναι μια Ευρώπη που θέλουν οι λαοί.

Έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαίοι κυβερνήτες και οφείλουν τούτη την ώρα να ακούσουν τους πολίτες του κόσμου, οι οποίοι ζητάν έναν διαφορετικό κόσμο. Έναν κόσμο με ανθρώπινο πρόσωπο, με κοινωνικές ευαισθησίες, με δημοκρατικές ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αβυσσαλέες ανισότητες, οι προκλητικές βαρβαρότητες.

Είναι φανερό ότι, κάθε μέρα που περνάει, αποκρυσταλλώνεται με πολιτικά χαρακτηριστικά, αυτό το κίνημα των πολιτών του κόσμου. Συναντώνται τα νέα κινήματα και οι νέες ιδέες προκειμένου να αντιτάξουν στην παγκοσμιοποίηση των αγορών, την παγκοσμιοποίηση των δικαιωμάτων. 

Οι ευρωπαίοι κυβερνήτες έχουν ευθύνη, γιατί δεν προωθούν δημοκρατικούς πολιτικούς θεσμούς, με κοινωνικές και οικολογικές προτεραιότητες, αλλά δίνουν έμφαση σε μηχανισμούς καταστολής και ελέγχου που βάζουν την κοινωνία στο περιθώριο, για να μην διαμαρτύρονται οι πολίτες, όταν οι φιλελεύθερες πολιτικές τεμαχίζουν, πολτοποιούν και κονιορτοποιούν την καθημερινότητα της ζωής τους.

Έχει ξεκινήσει ένα ποτάμι χιλιάδων πολιτών από όλον τον κόσμο. Είναι όλη η παραλιακή οδός κατακλυσμένη από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι θέλουν ειρηνικά να πουν στους δήθεν ισχυρούς του κόσμου ότι δεν μπορούν να μείνουν κλεισμένοι στον γυάλινο πύργο της αυταρχικής τους εξουσίας, να μοιράζουν το παρόν και το μέλλον, βάζοντας πάνω από τη ζωή των ανθρώπων, πάνω από τη φύση και τον πολιτισμό το κέρδος των πολυεθνικών δικτύων.

Φωνάζει όλος αυτός ο κόσμος ειρηνικά ότι αυτός ο κόσμος δεν πάει άλλο, χρειάζεται ένας κόσμος δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Χρειάζεται ένας κόσμος συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης του κοινού και αλληλέγγυου μέλλοντος.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα βγαίνει με τρόπο καθαρό ότι η κοινωνική αναλγησία πάει παράλληλα με τον πολιτικό αυταρχισμό.