Skip to main content.
09/01/2002

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Συνασπισμού για το Προγραμματικό Συνέδριο του Κόμματος (12-14/04/2002)

9 Ιανουαρίου 2002

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου

Θέμα: Το Προγραμματικό Συνέδριο του Κόμματος

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ευχαριστήσω κυρίες και κύριοι για την παρουσία σας. Όπως ξέρετε, έχουμε προγραμματίσει τη διεξαγωγή ενός προγραμματικού Συνεδρίου. Αυτό το προγραμματικό μας Συνέδριο αποτελεί για τον Συνασπισμό ένα πάρα πολύ σημαντικό σταθμό. Ένα πολιτικό γεγονός με ουσιαστικό περιεχόμενο.

Το Συνέδριο αυτό είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στη μελέτη των σύγχρονων προβλημάτων και στην αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος της σύγχρονης Αριστεράς. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον κόσμο την τελευταία 15ετία είναι συγκλονιστικές. Στην κυριολεξία οι αρχές του 21ου αιώνα σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου.

Σε αυτές τις ριζικά νέες συνθήκες, εμείς θεωρούμε ότι η Αριστερά οφείλει να διαμορφώσει τις δικές της νέες προγραμματικές προτάσεις. Η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, αντιμέτωπες με τις τεράστιες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αντιμέτωπες με τις σύνθετες αλλαγές των νέων συνθηκών στις διεθνείς σχέσεις και των προβλημάτων σταθερότητας και ασφάλειας του σύγχρονου κόσμου, αντιμέτωπες η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Αριστερά με τις νέες αντιθέσεις, αντιφάσεις και ανισότητες στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, είναι υποχρεωμένες πιστεύουμε να επεξεργαστούν και να προβάλουν μια συνολική στρατηγική για τις σύγχρονες κοινωνίες και για τις δημοκρατικές προοδευτικές εξελίξεις.

Είναι υποχρεωμένες η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Αριστερά να επαναδιατυπώσουν όραμα, για έναν κόσμο ειρήνης, κοινωνικής αλληλεγγύης, δημοκρατίας και οικολογικής εγρήγορσης.

Και βεβαίως είναι υποχρεωμένες τόσο η Ελληνική, όσο και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, να συντονίσουν τις αναζητήσεις και τα βήματά τους με τα νέα κοινωνικά κινήματα που προβάλουν στην παγκόσμια σκηνή, αμφισβητώντας το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, διευρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των εξελίξεων, ενισχύοντας την πλουραλιστική βάση της δημοκρατίας και προβάλλοντας την προτεραιότητα της πολιτικής απέναντι στην ενιαία διαχειριστική λογική και την εξωθεσμική υπερεξουσία, που διαμορφώνει μια νέα διεθνή, τη διεθνή της διαπλοκής και της διαφθοράς, μεταξύ μηχανισμών διακυβερνήσης, χρηματαγορών, διαδικτύων και πολυμέσων.

Σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η Αριστερά έχει ανάγκη από την επαναπροσέγγισή της, με τα ρεύματα της δημιουργικής διανόησης. Στη δεκαετία του '90, στο κλίμα της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού, υπήρξε στο επίπεδο των ιδεών μια καταθλιπτική επικράτηση των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού.

Δεν χρειάστηκε όμως πολύ χρόνος για να φανεί σε όλα τα επίπεδα το τραγικό αδιέξοδο αυτών των δογμάτων. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση, όπου μπορούμε πια να μιλάμε για τη σοβαρή αμφισβήτησή τους και για τη διαμόρφωση ριζοσπαστικών ρευμάτων σκέψης, που ζητούν την υπέρβασή τους, τις εναλλακτικές προοδευτικές εξελίξεις.

Βρισκόμαστε στις απαρχές μιας νέας περιόδου μεγάλων πνευματικών, ιδεολογικών και πολιτικών αναζητήσεων. Πρέπει η Αριστερά να είναι σε διαρκή επαφή με όσα συντελούνται σήμερα στον κόσμο των ιδεών, αλλά και στο πεδίο της πραγματικότητας. Να τροφοδοτείται απ' αυτές τις αναζητήσεις και να γονιμοποιεί πολιτικά αυτές τις αναζητήσεις.

Στην Ελλάδα ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, ο Συνασπισμός της Αριστεράς των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, φιλοδοξεί να παίξει ακριβώς αυτό το ρόλο. Μ' αυτή την έννοια, το προγραμματικό μας Συνέδριο είναι ένα πρώτο βήμα επαφής μας με τον κόσμο των διανοουμένων της Αριστεράς και κυρίως ένα βήμα για να ενεργοποιηθούν διαδικασίες ουσιαστικού διαλόγου, αναζήτησης, αντιπαράθεσης απόψεων, αποκρυστάλλωσης εκτιμήσεων.

Να αναζητήσουμε τα νέα προτάγματα και να απαντήσουμε στα νέα προβλήματα και όχι να ξοδεύουμε παλαιά δόγματα και δήθεν εκσυγχρονιστικές κοινοτοπίες, με επικοινωνιακό ή κομματικό περιτύλιγμα, ως ιδεολογήματα παντός καιρού.

Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης, οργανώνουμε ενόψει του προγραμματικού Συνεδρίου, θεματικά προσυνέδρια. Δέκα θεματικά προσυνέδρια, στα οποία θα πάρει μέρος ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων, διανοουμένων, πολιτικών, στελεχών απ' τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Μ' αυτά τα προσυνέδρια όπως φαίνεται και από τους τίτλους τους, καλύπτεται ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων.

Επίσης, σε αυτά μετέχει και ένας σημαντικός αριθμός Ευρωπαίων προσκεκλημένων, δεδομένου ότι όπως και απ' την αρχή ανέφερα, για μας η Ευρωπαϊκή Αριστερά αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο σκέψεων και αναζητήσεων, πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων και συνολικά πρέπει να κινηθεί σε όλα τα επίπεδα.

Αρχίζουμε τη διαδικασία αυτών των προσυνεδρίων απ' την Παρασκευή. Έχετε τα αναλυτικά προγράμματα των δύο πρώτων προσυνεδρίων. Τα υπόλοιπα θα σας δοθούν κατά την πορεία προς την πραγματοποίησή τους. Όπως ξέρετε είναι το πρώτο "τάξεις και στρώματα στην ελληνική κοινωνία".

Το δεύτερο "συνάντηση Αριστεράς και Οικολογίας". "Η Αριστερά στην Ευρώπη", "δημοκρατική μεταρρύθμιση στην παιδεία", "Αριστερά και Δημοκρατία", "ο συνδικαλισμός στα μαζικά κινήματα τη σύγχρονη εποχή", "η Αριστερά στη σύγχρονη εποχή", "Αριστερά, ανάπτυξη και αναδιανομή", πραγματική δηλαδή σύγκλιση και βελτίωση της ευημερίας για όλους, "φεμινισμός και παγκοσμιοποίηση" και τα σχετιζόμενα με τη νεολαία, τα προβλήματα των νέων σήμερα, προβλήματα σύνθετα και πολύμορφα.

Στη διάθεσή σας.

Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ (ΣΚΑΪ): Στο Συνέδριο αυτό υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ονόματος; Έχει ακουστεί για τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Οικολογίας.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε αυτόν τον προβληματισμό.

Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ (ΣΚΑΙ): Υπάρχει διαδικαστικά από το Συνέδριο η δυνατότητα να το αλλάξετε από αυτό το Συνέδριο ή θα πρέπει να πάτε σε τακτικό;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε σε μια διαδικασία πολιτικού προβληματισμού. Υπάρχει το θέμα. Θα καθορίσουμε και την πορεία και την διαδικασία.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Η ερώτηση είναι από το περιοδικό "ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ" με την εξής έννοια. Βλέπω στην θεματολογία μέχρι το τέλος ότι ενώ έχουμε και Δημοτικές Εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει αναφορά, δεν υπάρχει προσυνεδριακή λειτουργία σε ότι έχει σχέση με την Αυτοδιοίκηση και έχω την αίσθηση ότι τελικά αφού ο Συνασπισμός είναι κατά τεκμήριο Κόμμα της Αυτοδιοίκησης γιατί αυτή η διάσταση δεν υπάρχει και αν το αντιμετωπίζετε μελλοντικά.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εύλογη η επισήμανση, αλλά όπως είναι γνωστό ο Συνασπισμός έχει κάνει θεματικό Συνέδριο για την Αυτοδιοίκηση πριν από 1 χρόνο. Στα θεματικά προσυνέδρια τα οποία έχουμε προγραμματίσει υπάρχει θέμα. Στο προσυνέδριο "Αριστερά και Δημοκρατία" η Αυτοδιοίκηση είναι δομή και επίπεδο οργάνωσης της κοινωνίας, είναι επίπεδο και δομή διάρθρωσης της Πολιτείας.
Εκεί εντάσσεται σε επίπεδο προγραμματικό η όλη συζήτηση. Ειδικότερα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα ενόψει μάλιστα και των εκλογών μας έχουν απασχολήσει πριν από 1 χρόνο και έχουμε και τις σχετικές αποφάσεις.

Ν.ΦΙΛΗΣ (ΑΥΓΗ): Βλέπω ότι έχετε προσκαλέσει εκπροσώπους από άλλα ευρωπαϊκά Κόμματα της Αριστεράς. Από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα της Αριστεράς ή μη δεν θα είχε ένα ενδιαφέρον να υπάρξει συμμετοχή και διάλογος σ' αυτά τα προσυνέδρια;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμμετοχή και ο διάλογος είναι ουσιαστικός και είναι ανοιχτές οι διαδικασίες.

Ν.ΦΙΛΗΣ (ΑΥΓΗ): Τα έχετε καλέσει;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Από τον ευρύτερο χώρο έχουμε προγραμματίσει διαδικασίες και συμμετοχής και ανάπτυξης απόψεων.

Ν.ΦΙΛΗΣ (ΑΥΓΗ): Δεν εννοώ τις συνεργαζόμενες κινήσεις της Αριστεράς με τον Συνασπισμό. Εννοώ το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Δεν έχει ενδιαφέρον να συζητάει η Αριστερά κατ' αντιπαράθεση ή κατά σύγκλιση με άλλα πολιτικά κόμματα;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό δεν το αποκλείουμε από πλευράς ουσιαστικού διαλόγου. Στο τελετουργικό του πράγματος, στο διαδικαστικό του πράγματος, το έχουμε αποφύγει.

Γ.ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Οι συναντήσεις αυτές που τις λέμε προσυνέδρια στην ουσία είναι συναντήσεις εργασίας. Θέλουμε να ανιχνεύσουμε όπως είπε και ο Πρόεδρος την εκτίμηση και την άποψη γύρω από την οποία μπορεί να συγκροτηθεί σήμερα η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά.
Με βάση αυτή την άποψη, ο Συνασπισμός προφανώς ενδιαφέρεται στη συνέχεια για έναν ευρύτερο διάλογο και με άλλες πολιτικές δυνάμεις και με την κοινωνία. Θέλω δηλαδή να υπογραμμίσω το στοιχείο το εργαστηριακό που θέλουμε να έχει αυτή η φάση των προσυνεδρίων.

Ν.ΦΙΛΗΣ (ΑΥΓΗ): Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η σχέση αυτών των Συνεδρίων με τα μέλη του Κόμματος σας. Έχετε έναν αριθμό 20.000 μέλη. Πως συμμετέχουν αυτά σε αυτά τα Συνέδρια;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυτονόητο ότι επιδιώκουμε την ενεργό παρουσία και συμμετοχή των μελών μας και επίσης στον προβληματισμό μας είναι η ανάπτυξη των εργασιών των προσυνεδρίων σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής λειτουργίας σε όλη την διάρθρωση των οργανώσεων μας.
Η δουλειά που θα γίνει σε αυτά τα προσυνέδρια θα τροφοδοτήσει την εσωτερική πολιτική λειτουργία του Συνασπισμού και θα διαμορφώσει πεδίο συνάντησης και διαλόγου και με τις κοινωνικές δυνάμεις και με τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από κάθε οργάνωση μας.

Ν.ΦΙΛΗΣ (ΑΥΓΗ): Θα γίνουν περιφερειακά ανάλογα Συνέδρια;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνουν αντίστοιχες διαδικασίες πολιτικής αξιοποίησης, που θα είναι ημερίδες, που θα είναι πρωτοβουλίες των οργανώσεων μας, που θα είναι εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις, θα είναι υλικό και περιεχόμενο της εσωτερικής μας πολιτικής λειτουργίας, αλλά και των πρωτοβουλιών μας για την διαμόρφωση σχέσεων διαλόγου με την κοινωνία και με τις πολιτικές δυνάμεις.

Κ.ΤΡΑΚΑΔΑ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ): Να κάνω μια ερώτηση σημειολογικού μάλλον χαρακτήρα για το αν τελικά θα πρέπει να προσδιορίσετε το τι σημαίνει ριζοσπαστική Αριστερά. Γιατί ο αντίλογος μάλλον από κει ξεκινάει. Αλλά και το χτίσιμο των προτάσεων από κει δεν θα πρέπει να ξεκινάει;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά τα ζητήματα τα έχουμε στην ατζέντα του προβληματισμού μας. Μας ενδιαφέρει δηλαδή να επαναπροσδιορίσουμε σήμερα από θέσεις αριστερής οπτικής τις επεξεργασίες και τις απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα. Δεν ξεκινάμε με ετοιμοπαράδοτες συνταγές, έχουμε όμως εργαλεία σκέψης, έχουμε μέθοδο με την οποία θέλουμε να προσεγγίσουμε αυτά τα μεγάλα προβλήματα.
Η κουλτούρα όλων μας και η πολιτική μας διαμόρφωση θέλουμε να αξιοποιήσει αυτά τα εργαλεία σκέψης παλιά και σύγχρονα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αρα πρέπει να δώσουμε το σημερινό περιεχόμενο σε επίπεδο ιδεών, πολιτικών παρεμβάσεων και σε επίπεδο κοινωνικής πραγματικότητας το σημερινό περιεχόμενο ζωής που έχουν όλες αυτές οι προσεγγίσεις.
Τι σημαίνει σήμερα σύγχρονη Αριστερά, ριζοσπαστική Αριστερά, αριστερά κινηματική, τι σημαίνει σήμερα εναλλακτικός δρόμος διαμόρφωσης των πολιτικών προοδευτικών εξελίξεων σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και σε συνθήκες Ευρωπαϊκής Ένωσης, με καινούρια προβλήματα που είναι σε όλους τους τομείς.
Στον τομέα της σταθερότητας και της ασφάλειας, στην αρχιτεκτονική του διεθνούς δικαίου, στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των διεθνών Οργανισμών, στο εσωτερικό των κοινωνιών, αντιφάσεις, αντιθέσεις, ανισότητες, αντιθέσεις και ανισότητες εξουσίας. Δεν αλλάζουν μονάχα τα κοινωνικά και διεθνή φαινόμενα. Αλλάζουν και οι δομές εξουσίας. Είμαστε μπροστά σε νέες δομές εξουσίας, που πρέπει όλα αυτά η Αριστερά να τα επαναπροσεγγίσει με σύγχρονο και ουσιαστικό τρόπο.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΤ1): Κύριε Πρόεδρε, ο Πρωθυπουργός ήδη βρίσκεται στην Αμερική. Έχουν ακουστεί πολλά. Θα πρέπει να περιμένουμε κάτι από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό Πρόεδρο;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ταξίδι του κ.Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον έκανα χθες εκ μέρους του Συνασπισμού δηλώσεις, στις οποίες θα ήθελα και να αναφερθώ. Είναι δεδομένο ότι η επίσκεψη του κ.Πρωθυπουργού γίνεται εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και αμερικανικών πιέσεων. Είναι φανερό ότι στο 2002 το σύνολο των προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής θα βρεθεί μπροστά σε καινούριες εξελίξεις.
Εμείς εκείνο που ζητάμε είναι να ξέρει ο κ.Πρωθυπουργός ότι στα θέματα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της διαμόρφωσης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή το σύνολο του Ελληνικού λαού και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων έχουν ενιαία στάση. Από κει και πέρα, θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ενιαία στάση για να αποκρούσει τις οποιεσδήποτε πιέσεις ασκούνται και τις οποιεσδήποτε προκλήσεις έχουν δρομολογηθεί.
Μας ενδιαφέρει σε αυτή την περίοδο να περιμένουμε και μια σωστή ενημέρωση μετά την επίσκεψη του κ.Πρωθυπουργού, κάτι το οποίο όφειλε να πράξει και πηγαίνοντας προς την Νέα Υόρκη που δεν το έκανε.
Μ' αυτή την άποψη θέλω να επισημάνω ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει στο προσκήνιο όλα τα εθνικά μας ζητήματα. Θέλουμε το σύνολο των εθνικών προβλημάτων να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια μιας κοινής εθνικής στρατηγικής. Είναι κάτι το οποίο ο Συνασπισμός το ζητάει επιμόνως.
Συνεννόηση, συζήτηση, διαβούλευση, για μια κοινή εθνική στρατηγική στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων. Και εκείνο που επισημαίνουμε είναι να μη διαπράττει το λάθος η κυβέρνηση να υποβαθμίζει και να εξωραϊζει τις καινούργιες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται. Δεν είναι συνηθισμένα γεγονότα. Είναι γεγονότα καινούργια και υπ' αυτή την έννοια επιβάλλεται ακόμη πιο επιτακτικά η συνεννόηση στα πλαίσια μιας εθνικής στρατηγικής.

Γ.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΥΡΙΑΝΗ): Καλή χρονιά κύριε Πρόεδρε. Σας ενόχλησε η δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός χθες στο αεροδρόμιο πριν φύγει; Σας ικανοποίησε ή σας πείραξε το γεγονός ότι κάποτε όπως είπε ο Πρωθυπουργός, υπήρχε η εποχή που οι Έλληνες Πρωθυπουργοί πηγαίνανε στην Αμερική για να πάρουν γραμμή, όπως είπε εμμέσως πλην σαφώς;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Πρωθυπουργός είναι στην Ουάσιγκτον. Του εύχομαι να τα πάει καλά προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα. Θα τα πάει καλά εάν αποκρούσει πιέσεις και δεν αποδεχθεί προκλήσεις. Και θα τα πάει ακόμα καλύτερα, εάν γυρνώντας ενημερώσει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό με τον πιο υπεύθυνο τρόπο.
Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων. Δεν είναι υπόθεση μόνο των Πρωθυπουργών και των Υπουργών. Είναι υπόθεση όλων μας. Και υπ' αυτή την έννοια περιμένουμε να γυρίσει και μέχρι τότε θέλουμε να τα πάει καλά και του ευχόμαστε να τα πάει καλά.

Ν.ΦΙΛΗΣ (ΑΥΓΗ): Για ένα θέμα της επικαιρότητας άλλο. Αναφέρομαι στο θέμα της κακοκαιρίας και στις κριτικές που ακούστηκαν σχετικά με την έλλειψη σχεδιασμού και ενιαίας καθοδήγησης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας. Έχετε κάποιο σχόλιο;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμφισβητήτως τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία, ήταν πρωτόγνωρα, απ' αυτά που σπάνια συμβαίνουν. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Απ' την άλλη μεριά αρκετά πράγματα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί με καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο. Είναι φανερό ότι υπάρχει ένα έλλειμμα ετοιμότητας και υπάρχει επίσης μία δραματική έλλειψη σε υποδομές.
Η ετοιμότητα πρέπει ειδικότερα για την Ελλάδα, να λάβει υπόψη της ότι η χώρα μας έχει σε κάθε εποχή του χρόνου τέτοια έκτακτα φαινόμενα και το καλοκαίρι και το χειμώνα και τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες και τους αποκλεισμούς και τις θαλασσοταραχές. Αρα, πρέπει να επανασχεδιαστεί ο τομέας της πολιτικής ετοιμότητας και βεβαίως πρέπει και οι πολίτες να συναισθανθούν ότι από τη δική τους υπεύθυνη συμμετοχή εξαρτάται και η πρόβλεψη και η αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών καταστροφών και συνεπειών.
Ο πολίτης που δεν προστατεύει το περιβάλλον, πρέπει να αντιληφθεί ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος μεγεθύνει τις δυσμενείς συνέπειες και η πολιτεία που δεν ξοδεύει κατά προτεραιότητα χρήματα για την εξασφάλιση υποδομών, πρέπει να καταλάβει ότι η σπατάλη των πόρων για έργα προβολής και βιτρίνας, αφήνει ανοχύρωτες τις κοινωνίες και ανοχύρωτες και την περιφέρεια και τις μεγαλουπόλεις.
Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει με ψυχραιμία χωρίς μιζέριες, χωρίς εύκολες γκρίνιες και χωρίς εξωραϊσμούς να το δούμε. Πολλά πράγματα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερα και με αποτελεσματικότερο τρόπο.

Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε, παλιότερα ζητούσατε μετ' επιτάσεως Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Τώρα τελευταία βλέπω δεν το λέτε. Σας καλύπτει ο τρόπος που έχει δρομολογήσει ο Γιώργος Παπανδρέου τη δημιουργία ενός τέτοιου Συμβουλίου;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σιδέρη πρέπει να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση πια δεν έχει να αντιμετωπίσει την επίμονη αξίωση του Συνασπισμού για το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Πρέπει να αντιμετωπίσει την επιταγή του Συντάγματος. Προβλέπεται απ' το Σύνταγμα. Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση δρομολογεί τις διαδικασίες για την ψήφιση των προβλεπόμενων κατά νομική εξουσιοδότηση νόμων, δεν είναι ικανοποιητικός.
Ειδικότερα οι διαδικασίες για το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, είναι διαδικασίες χρονοβόρες και αν αυτοί οι ρυθμοί επικρατήσουν, Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής δεν θα δούμε μέχρι το 2010. Αρα, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το βαθμό πολιτικής ετοιμότητας και αποφασιστικότητας με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει τις επιταγές του Συντάγματος.
Γι' αυτό και πια είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε στο όνομα του Συντάγματος. Η εφαρμογή του Συντάγματος είναι υπόθεση του πατριωτισμού των Ελλήνων, αλλά είναι υπόθεση και της ευαισθησίας των κυβερνήσεων.

Ν.ΦΙΛΗΣ (ΑΥΓΗ): Ήθελα να ρωτήσω, η πρωτοβουλία που είχατε αναλάβει κατά τη διάρκεια των διακοπών για να γίνει συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τα θέματα της ενημέρωσης, σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο θα καταθέσω τη σχετική αίτηση προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Δ.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν σήμερα κάποια δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Ειρήνης Παπά για το Δήμο Αθηναίων. Πως το σχολιάζετε; Πως το βλέπετε αυτό το ενδεχόμενο;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός έχει εγκαίρως και με σαφήνεια προσδιορίσει την πολιτική του για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, για τις εκλογές δηλαδή της Αυτοδιοίκησης. Αυτές τις αποφάσεις μας δεν τις αλλάζουμε. Πορευόμαστε με βάση αυτές τις αποφάσεις. Θεωρούμε όπως είπα και προηγουμένως, ότι η Αυτοδιοίκηση είναι μία δομή εξουσίας και συμμετοχής. Συμμετοχής της κοινωνίας και διάρθρωσης των εξουσιών.
Είναι ένα επίπεδο συγκρότησης της πολιτείας. Τα στελέχη του Συνασπισμού και οι φίλοι μας, συμμετέχουμε σε μια δημοτική κίνηση, στην Αθήνα, με τίτλο "η άλλη Αθήνα", όπου εκεί με θέσεις και προτάσεις θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα για τα μεγάλα προβλήματα που έχει η πρωτεύουσα, παλιά και καινούργια.
Προβλήματα που έχουν σχέση και με το αξιοβίωτο αυτής της πόλης και με τη λειτουργικότητα αυτής της πόλης και με την αισθητική αυτή της πόλης και με την κοινωνιολογία αυτής της πόλης. Κατά συνέπεια με βάση τις αποφάσεις που έχουμε πάρει, εμείς πορευόμαστε.

ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ (FLASH): Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση θέλω να κάνω. Τα δύο μεγάλα κόμματα μπαίνοντας στο τελευταίο εκατοστάρι των Δημαρχιακών Εκλογών παίζουν με πρόσωπα δηλαδή εκτός πολιτικής. Ο Συνασπισμός τι άποψη έχει πάνω σ' αυτό το θέμα; Δηλαδή στα πρόσωπα εκτός πολιτικής, εκτός κομμάτων.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει στην πορεία προς τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, να βάλουμε τα πραγματικά προβλήματα ζωής, τα θεσμικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, να μιλήσουμε με πολιτικούς όρους για την Αυτοδιοίκηση, με προτάσεις αξιόπιστες και τεκμηριωμένες, με λύσεις φερέγγυες και βεβαίως και με αξιόπιστα πρόσωπα.
Κατά συνέπεια εμείς θέλουμε και για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης να μιλάμε για πολιτικά θέματα με όρους πολιτικής και με όρους κοινωνίας.
Σας ευχαριστούμε πολύ.