Skip to main content.
15/02/2002

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ "ΣΚΑΪ", 15/02/2002

15 Φεβρουαρίου 2002

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ "ΣΚΑΪ" (δημοσιογράφο: Λ.ΚΟΜΙΝΗ)

σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα ΜΜΕ

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Πιστεύετε αν με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται έστω ένα βήμα προς την κατεύθυνση διάλυσης της διαπλοκής

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μ' αυτό το νομοσχέδιο νομίζω ότι καλό θα είναι να αρχίσει μια ουσιαστική συζήτηση όλων για να μπει επιτέλους τάξη σ' αυτόν τον τομέα, γιατί οι στρεβλώσεις και οι αλλοιώσεις που έχουν συντελεστεί εκεί αποτελούν κεντρικό πολιτικό πρόβλημα για τη δημοκρατία και την κοινωνία. Απαιτούνται πολλά ακόμα να γίνουν για να κλείσει η πόρτα στη διαπλοκή και για να στηριχτεί επιτέλους η διαφάνεια και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Αυτό το ποσοστό είναι για τον απλό πολίτη... ή είναι ένα ποσοστό που δίνει το δικαίωμα σε πολλούς να ελέγχουν ΜΜΕ;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη συζήτηση στο Σύνταγμα εμείς είχαμε αντιταχθεί σ' αυτή την επινόηση, την υιοθέτηση της έννοιας του βασικού μετόχου. Και δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση, κατά τη νομοθετική ρύθμιση που είναι υποχρεωτική πια μετά την ψήφιση του Συντάγματος, αυτή η έννοια του βασικού μετόχου να χρησιμοποιηθεί ή να αξιοποιηθεί ως υποκατάστατο της διαπλοκής. Θέλω να πω δηλαδή ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν δεν πρέπει το ασυμβίβαστο να το κάνουν συμβατό. Δεν πρέπει την απαγόρευση να την κάνουν μερική νομιμοποίηση. Δεν πρέπει την ρητή θέση για ακύρωση των συμβάσεων και για επιβολή κυρώσεων να την κάνουν διακηρυκτική άποψη, ευχή ηθικής πίεσης.

Νομίζω ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι αυτό που κι εσείς επισημάνατε προηγουμένως. Να ψηφιστεί νόμος ο οποίος να είναι αποτελεσματικός, να είναι εφαρμόσιμος και να μην χρησιμοποιείται ο νόμος ως πρόσχημα για ένα διάτρητο καθεστώς στο οποίο θα επινοηθούν νομικές ή συμβατικές μεθοδεύσεις για την περιγραφή του και για την παράκαμψή του.

Εδώ λοιπόν είναι που πρέπει να γίνει συζήτηση η οποία θα φτάσει μέχρι το κόκαλο, θα οδηγήσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο. Και πρέπει να γίνει συζήτηση από όλους.

Από την πλευρά του ΣΥΝ, όπως ξέρετε, κατέθεσα πρόταση στη Βουλή να γίνει συζήτηση και ξεκινάμε επαφές με συνταγματολόγους, με τις δημοσιογραφικές επαγγελματικές ενώσεις, με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με όλους εκείνους τους παράγοντες οι οποίοι πρέπει ουσιαστικά να έχουν άποψη. Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι υπόθεση του ελληνικού λαού. Είναι όρος και προϋπόθεση για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο διαχειρίζονται δημόσια αγαθά όσοι δραστηριοποιούνται. Είναι πολύ πιο σύνθετο πρόβλημα. Δεν περιορίζεται μόνο στον βασικό μέτοχο. Είναι η πολυϊδιοκτησία, είναι τα παρένθετα πρόσωπα, είναι η ρητή πρόβλεψη ακύρωσης των συμβάσεων. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η διαδικασία του ελέγχου της διαφάνειας, εκτός από το αρμόδιο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ, εμπλέκει με βάση το Π.Δ. 310 του '96 όλο τον κρατικό μηχανισμό. 'Ολες οι αναθέτουσες δημόσιες αρχές που έχουν την ευθύνη για έργα ή προμήθειες του δημοσίου, έχουν την υποχρέωση να απαιτήσουν από τους υποψηφίους αναδόχους των έργων πιστοποιητικό διαφάνειας….

Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στον καινούργιο νόμο είναι να υπάρχουν όσο γίνεται λιγότερα θέματα ερμηνείας. Να μην υπάρχουν δυνατότητες μεθοδεύσεων και περιγραφής του νόμου, παράκαμψης του νόμου, να μην αφήνει περιθώρια να γίνονται μεθοδεύσεις…

Λ.ΚΟΜΙΝΗΣ: Ποιος θα το κρίνει και ποιος...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι η πολιτική θέληση να εφαρμοστούν με τρόπο αντικειμενικό και αδιάβλητο ρυθμίσεις, που δεν θα αποτελούν πρόσχημα. Επιτέλους, δεν είναι τόσο πολύπλοκο το πρόβλημα, ώστε να ξεπερνάει την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία.
Αντιμετωπίζεται. Πολιτική βούληση χρειάζεται. Και όχι μεθοδεύσεις ή επινοήσεις.